Het Val Thorens skigebied

Het Val Thorens skigebied ligt in het Franse Les Trois Valléés, of ‘de drie valleien’. Samen vormen deze dalen het grootst aaneengesloten skigebied ter wereld, met 183 skiliften en 600 km aan skipistes. Het is op de Sierra Nevada in Spanje na het hoogste skigebied in Europa. De top piekt op 3230 meter.  Bovendien heeft het skigebied een lekker lang skiseizoen. Het begint eind november en eindigt pas begin mei.

De 344 pistes in Trois Valléés en in Val Thorens zijn er in alle kleuren en maten.

Trois Valléés (Val Thorens) heeft

  • 33 zwarte,
  • 119 rode (28),
  • 135 blauwe (36),
  • 48 groene pistes (5).

Val Thorens is dus vooral geschikt voor families met kleine kinderen en beginners wegens het ontbreken van zwarte pistes. Normaal gesproken toch het hoogtepunt van de vakantie voor de fanatieke skiër. Mocht je diegene in de groep zijn die wel goed kan skiën, is dat ook geen probleem want je skiet zo naar een van de andere twee dalen.

Sneeuwhoogte Val Thorens

Door de hoogte van het skigebied op 2300 meter én de aanwezigheid van 2000 sneeuwkanonnen is het in de winter sneeuwzeker. Bovendien houdt een grote ploeg de sneeuw in topconditie, zodat de kans op ijsvorming klein is (maar niet afwezig).

wintersport Frankrijk Val Thorens

Tips voor het Val Thorens skigebied

1. Val Thorens webcam

Als je zeker wilt weten dat er voldoende sneeuw ligt, of je vast wat voorpret wilt hebben, check dan eerst de webcam voordat je vertrekt.

2. Hou rekening met het weer

Op grootte hoogte kan het onaangenaam koud zijn. Sneeuw, wind en lage temperaturen kunnen je vakantie bederven. Zeker als je met kleine kinderen op stap bent, is het belangrijk om warm te blijven. Maar voor hetzelfde geld is het warm en zonnig. Dan is het onaangenaam als je in dikke lagen gehuld bent.

Verder moet je rekening houden met twee prevalerende windsoorten, de Föhn en Lombarde. De Föhn voert warme lucht uit het zuiden aan. Hierdoor neemt de kans op lawines toe. Als je offpiste gaat, doe dan een lawine airbag om. Dit kan je leven redden.

De Lombarde brengt vaak sneeuw met zich mee.

Als je met de auto op stap gaat, kan sneeuw een behoorlijke spelbreker zijn. Je hebt uiteraard voor winterbanden gezorgd voor je vertrek vanuit Nederland of België. Als het sneeuwt, zul je waarschijnlijk kettingen op de banden moeten leggen, maar die mogen vaak niet de parkeergarage in. Dus die moet je er dan weer af halen (zie ook tip 3 hieronder).

Controleer daarom voordat je vertrekt voor de dag altijd de weersvoorspelling online.

3. Accommodatie Val Thorens

Als je met een groep gaat of met je gezin dan is het vaak voordeliger om in plaats van in een hotel in een Val Thorens appartement te overnachten. Je kunt dan elke dag kiezen of je gaat uit eten of liever zelf kookt. Zeker als je kleine kinderen hebt, is dat prettiger. Zij kunnen vast naar bed, terwijl jullie nog in de huiskamer opblijven.

Als je budget dat toelaat, huur dan altijd een appartement aan de rand van de piste. Dit bespaart je veel ellende. Je hoeft zo minimaal met zware ski’s te sjouwen. En je hoeft niet op zoek naar een parkeerplek voor je auto.

Val Thorens skigebied

4. Hou rekening met de hoogte van het skigebied

Als je appartement hoog ligt (boven de 2000 meter) en je veel tijd doorbrengt op de pistes heb je kans op een lichte vorm van hoogteziekte, die zich meestal uit in hoofdpijn. Je verliest ook ongemerkt veel vocht. Want door de kou is de luchtvochtigheid vaak laag. Bovendien hebben je spieren te lijden onder (waarschijnlijk) ongebruikelijke lichamelijke activiteiten.

Drink daarom genoeg (water). Dit helpt vaak voldoende om een beginnende hoofdpijn weg te werken. Zo niet, dan is het handig om paracetamol bij de hand te hebben.

5. Hou rekening met de zon

Door de hoogte schijnt de zon net wat feller, neem daarbij de reflecterende sneeuw en je hebt dikke kans om te verbranden. Zeker als je aan het eind van het seizoen gaat. Zorg daarom dat je een zonnecrème met 50 SPF gebruikt en een goede zonnebril om je ogen te beschermen tegen sneeuwblindheid.

6. Neem een skipauze

De derde dag …. is, bij mij in ieder geval, de dag dat spierpijn in alle hevigheid toeslaat. Een prima tijdstip dus om even wat anders te doen.  Als je in de wintersportsfeer wilt blijven, zijn er genoeg passende activiteiten. De adrenalinejunkies kunnen gaan paragliden, ijsduiken (oui!), sneeuwscooteren of een helikoptervlucht maken.

Wil je liever relaxen ga dan met een hondenslee op stap. Of nog beter voor je lichaam: neem een yogales in de sneeuw. Zo kun je je spieren lekker strekken en sta je de volgende dag weer fris op de ski’s.

7. Koop de juiste skipas

Skipassen zijn er in allerlei soorten en maten. Als je voorziet dat je niet elke dag skiet, is het wellicht voordeliger om een dagpas te kopen. Ga je met je familie dan zijn er gezinspassen. Kinderen betalen normaal gesproken een lager tarief.

8. Afstand Utrecht – Val Thorens

Plan je reis met voldoende flexibiliteit. Val Thorens ligt in het zuidoosten van Frankrijk. Als alles mee zit ben je met de auto vanaf Utrecht in 11½ uur op je bestemming. De afstand is 1100 kilometer. In de winter kan het slecht weer zijn. Dit kan voor vertraging zorgen. Als je relaxt aan je vakantie wilt beginnen, trek dan twee dagen uit voor de heenreis.

9. Kijk en vergelijk wintersportgebieden in Europa

Niet overtuigd? Kijk dan eens op de blogs hieronder voor alternatieve wintersportvakanties.

  • Spanje: Sierra Nevada, het meest zuidelijke skigebied in Europa. Voor de zonliefhebbers. Combineer je wintersport met een dagje strand.
  • Andorra: voor de verwende skiër.  Hier vind je grillige bergen, en lunch je met oesters en champagne.
  • Duitsland: Wanneer het Zwarte Woud wit kleurt. Vooral geschikt voor families met kleine kinderen.
  • Of Val Gardena in de Dolomieten.

Heb jij nog tips, ik hoor het graag.

Foto’s Pixabay

Meer Wintersport

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest