Jaén, Úbeda en Baeza

Bezienswaardigheden

Renaissance in Jaén

De middeleeuwse met kinderkopjes geplaveide steegjes van Baeza zijn uitgestorven tijdens de kerstdagen.

Niets in het straatbeeld verraadt dat we ons in de 21e eeuw bevinden. In de binnenstad is geen reclamebord te bespeuren; wel zien we monumentale panden, kerken, fonteinen, kloosters en universiteitsgebouwen. Elektriciteit en motorvoertuigen hebben, ogenschijnlijk, dit deel van de wereld nog niet bereikt.

Klaterende fonteinen en het gebeier van kerkklokken zijn de enige geluiden die de stilte op deze winterdag verbreken.

Een patroon wat zich herhaalt in het naburige Úbeda, ook een renaissancestad uit de 16e eeuw. Beide historische centra staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Baeza heeft zestienduizend inwoners, Úbeda zesendertigduizend. Allebei de steden liggen in de provincie Jaén.

Hoogtepunten Jaén

De bevolking van de provinciale hoofdstad telt ruim 115.000 zielen. Jaén is dan ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie. En wat voor één, dit gebied produceert in zijn eentje meer olijfolie dan Italië en Griekenland samen. In weerwil van deze extreme vorm van monocultuur kan de provincie bogen op een van de grootste natuurparken in Europa, Sierra de Cazorla.

Ondanks dat Jaén de belangrijkste olijfolieproducent ter wereld is, blijft het een slaperig stadje. Toch kun je als bezoeker vanuit de hoofdstad neerkijken op de regio. Vanaf het kasteel Santa Catalina ligt de wereld aan je voeten. Dit is dan ook het letterlijke hoogtepunt van de stad. Het kasteel ligt op een heuvel.

Beneden in het stadsgewoel vind je de gigantische kathedraal, de Santa Iglesia Catedral de la Asunción de la Virgen. Buiten deze kerk is er (naar mijn bescheiden mening) verder niet zoveel te zien. De kathedraal domineert de vallei, vanaf de bergtop verdwijnt deze echter achter de uitstekende rotsen van de heuvel.

Parkeren kun je in de centraal gelegen parkeergarage aan het Plaza de la Constitución, op korte afstand van de kathedraal.

Úbeda bezienswaardigheden

Úbeda mag dan veel kleiner zijn dan de hoofdstad, het historisch hart van de stad overtreft dat van Jaén met gemak qua schoonheid. Alleen al het Vázques de Molina plein telt drie paleizen, een kapel, kerk en een renaissance fontein. Het voormalige Santiago ziekenhuis is tegenwoordig een cultureel centrum, met gratis toegankelijke kunstexposities en een bijzondere kapel uit de zestiende eeuw.

Attracties Baeza

Baeza is vooral mooi ‘tussen de middeleeuwse muren’ (entre murallas) waar het Plaza del Pópulo ligt, oftewel Plaza de Leones, genoemd naar de leeuwenfontein op het plein. Aan de plaza uit de zestiende eeuw vind je ook nog het gerechtsgebouw, voormalige slagerijen, de oude stadspoorten en een arc. Aan het Plaza Santa María ligt de voormalige moskee, die tijdens het bewind van Ferdinand III geconverteerd werd naar de huidige kathedraal.

Santiage Hospital

Santiago Hospital Úbeda

Ubeda

Plaza Vázques de Molina Úbeda

Jaen

Parador Jaén

Ubeda

Úbeda kathedraal

Stedentrip

Dit is geen plek waar je heen gaat voor de verfijnde cuisine (afwezig ondanks de olijfolie!) of de mega culturele attracties zoals je deze wel vindt in andere steden in het zuiden van Spanje zoals hetAlhambra de Granada, het Koninklijk paleis van Sevilla of de Mezquita van Cordoba.

Nee, naar de provincie Jaén ga je voor historie met een iets kleinere H; voor in de categorie ‘klein maar fijn’.

Overnachten

De drie plaatsen liggen op redelijk korte afstand van elkaar. Van Jaén naar Baeza is het 55 kilometer over de autoweg en vanaf Baeza naar Úbeda is het nog 10 kilometer rijden.

Het is dus goed mogelijk om de drie steden als dagtrip vanaf dezelfde locatie te bezoeken. Zowel Jaén, als Baeza en Úbeda hebben prima opties om te overnachten. De verschillende opties staan hieronder:

JAÉN

Waan je de koning te rijk in het Parador Santa Catalina. Dit 18e-eeuwse kasteel ligt op de top van de heuvel Santa Catalina. Geniet van het fantastische uitzicht over de stad. Het hotel heeft een restaurant, bar, zwembad en grote kamers.

 

Parador Santa Catalina

Jaen Parador

 

BAEZA

Het charmante Hotel Puerta de la Luna is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws herenhuis tussen de oude stadsmuren (entre murallas)van Baeza. Het hotel beschikt over een buitenzwembad, tuinen, een restaurant en een supergezellige bar waar je gratis en lekkere tapas mag uitzoeken bij een alcoholische drankje.

Het hotel ligt op 50 meter van de kathedraal (op de foto).

Baeza entre murallas

Baeza Fontein

Het hotel biedt gratis WiFi en er is betaalde parkeergelegenheid.

ÚBEDA

Overnacht in Úbeda in het Parador aan dit middeleeuwse plein (plaza de Vázquez de Molina). Dit hotel bevindt zich in een voormalig paleis uit de 16e eeuw en heeft grotendeels de klassieke architectuur weten te behouden.

 

Ubeda PLAZA DE VÁZQUEZ DE MOLINA

Ubeda plein

Dit blog volgen

error:

Pin It on Pinterest

Share This