Alhama de Granada

aan de rand van de afgrond

Het ravijn van Alhama de Granada

Alhama de Granada ligt in de bergen van Granada op ongeveer 50 kilometer van de provinciale hoofdstad in het zuiden van Spanje. Het stadje staat aan de rand van de afgrond. Letterlijk, want Alhama kijkt uit over een ravijn dat bekend staat onder de naam ‘Los Tajos’. In dit natuurmonument, komen verschillende ravijnen samen. Deze zijn ontstaan door erosie van de rivier de Alhama. Enkele aardbevingen – die van Lissabon in 1755 en Alhama in het jaar 1884 – hebben de klus afgemaakt.

Her en der slordig opgestapelde rotsblokken markeren een pad dat je zowel stroom op als afwaarts kunt volgen. Onderweg zie je populieren, vogeltjes wijzen je al fluitend de weg terwijl vlinders meer aandacht voor elkaar hebben.

Af en toe schiet er een hagedisje weg.  In de minder aaibare sector zie je met een beetje ‘geluk’ ook slangen, muizen en helaas processierupsen.

Wandelen in de kloof 

Je parkeert je auto in het centrum van Alhama de Granada op Plaza de la Constitución. Hier liggen ook enkele cafés en restaurantjes, waar je na gedane arbeid voor lekker ouderwetse prijzen kunt eten en drinken.

Vanaf het plein loop je richting de kerk, Iglesia de Carmen. Hier zie je het pad naar beneden, de kloof in. Eenmaal beneden aangekomen kom je uit bij een ruïne. Dit is een gebouw dat vroeger dienst deed als graanmolen. Hier kun je rechtsaf, een middeleeuws pad volgen of linksaf. Dan volg je de rivier stroomafwaarts.

 

Middeleeuws pad der engelen

Details

 • afstand retour 8 kilometer
 • moeilijkheidsgraad laag
 • hoe: fiets of lopend
 • hoogteverschil 100 meter
 • parkeren op Plaza de la Constitución

Dit pad, de ‘camino medieval de los ángeles is bij uitstek geschikt om met kinderen te lopen. Het is een relatief korte wandeling, veilig en gemakkelijk. Daarom is het ideaal voor gezinnen. Je moet wel de kloof in en uit. Dat laatste is eventjes afzien, zeker in de zomer.

Als je beneden bent aangekomen hou je rechts aan.  De route eindigt bij een klein stuwmeer. Je kunt aan de andere kant van de rivier teruglopen. Je komt via een houten brug weer aan de overkant.

Onderweg zijn er verschillende bezienswaardigheden, maar het mooiste bouwwerk is toch wat moeder natuur zelf geproduceerd heeft.

Bezienswaardigheden

 • ruïne van graanmolen
 • irrigatiekanalen
 • populierenbossen (let op in de lente voor processierupsen)
 • een kapelletje gewijd aan de Maagd van de engelen, waar traditioneel de muildierdrijvers stopten om de Maagd om bescherming op hun reis te vragen.

canyon Alhama de Granada

 

Bezienswaardigheden Alhama de Granada

Het historisch centrum van het stadje heeft verschillende bezienswaardigheden die de laatste 500 jaar bestrijken.

 

 • Midden in het centrum ligt een Arabisch kasteel.
 • Iglesia Mayor Santa María de la Encarnación. De Santa Maria kerk is een laat gotisch gebouw, gebouwd door de Katholieke Koningen, op de plek waar eerder een moskee stond.
 • De gevangenis, die gebouwd is in 1674 onder Carlos II. De gevangenis was waarschijnlijk verbonden aan het oude stadhuis. Tegenwoordig huisvest het gebouw het centrum voor interpretatie, kennis, verspreiding van geschiedenis en cultuur van Alhama de Granada. Een van de strafcellen is nog in origele staat.
 • Het Koninklijk ziekenhuis is ook gebouwd door de hierboven genoemde Katholieke Koningen in het jaar 1485.
Alhama de Granada

 

 

Wandeling stroomopwaarts

In plaats van de middeleeuwse route te volgen, kun je ook stroomopwaarts gaan. Dit is geen officiële route maar ook mooi.

Je gaat op dezelfde manier de kloof in als bij het middeleeuws pad. Bij de graanmolen ga je naar links. Je volgt de rivier zo goed als het kan totdat je bij een Romeinse brug uitkomt. Volgens het bord naast de brug is de constructie Romeins of Arabisch. Daar zijn de historici nog niet over uit. Nadat je de brug bewondert en gefotografeerd hebt, loop je een stukje terug en ga je de weg op.

Over de  geasfalteerde weg kom je langs spectaculaire rotsformaties. Je eindigt bij de warmwaterbronnen, deze liggen achter een hek dat hoort bij het Balneario. Buiten het seizoen (start 2e week april) kun je buiten gratis dobberen in het water van  47°C. Het bronwater is rijk aan sulfaat, bicarbonaat, calcium en magnesium. En dat schijnt dan weer gezond te zijn. Zeker als je eindigt met een sprong in het koele rivierwater. Dat is dan weer goed voor je bloedsomloop, tenzij je een hartstilstand door de schok krijgt. Dat schijnt dan weer minder gezond te zijn.

De bronnen liggen bij hotel Balneario Alhama de Granada. Hier kun je overnachten, badderen, gemasseerd worden en de resten van Romeinse baden bewonderen.

Details

 • afstand retour 6 kilometer
 • moeilijkheidsgraad laag
 • hoe: lopend
 • hoogteverschil 100 meter
 • parkeren bij Plaza de la Constitución

Bezienswaardigheden

 • graanmolen
 • Romeinse of Arabische brug
 • warmwaterbronnen
 • Romeinse baden
warmwaterbaden AlHama
warmwaterbaden Alhama de Granada
route thermales Alhama de Granada
Romeinse of Arabische brug
dorp Alhama de Granada

Scoor je adrenaline kick in het ravijn van Bermejales

Vanaf het plaatsje Cacín, in de provincie Granada, wandel je door een spectaculaire ravijn over hangbruggen, rotsblokken en klauter je over steile wanden.

Alhama de Granada staat aan de rand van de afgrond

Alhama de Granada, een stadje in de bergen van Granada, ligt aan een spectaculaire kloof. Ideaal om met kleine kinderen te wandelen.

Mulhacen, Sierra Nevada, trektocht naar de top van Spanje

Mulhacen is de hoogste top van het vasteland van Spanje. Je kunt er op verschillende manieren en via verschillende routes komen.

10 Tips: skiën in de Sierra Nevada

Skiën in de Sierra Nevada in Spanje. Waar, wat en hoe? Hier vind je de beste tips om je verblijf zo leuk mogelijk te maken, vanuit Malaga of Granada.

Het graf van de katholieke koningen in Granada

En dus, is het mijn wil dat onze beenderen daar...

Nonnen achter tralies

Nooit meer zullen zij een pasgeboren baby...
error:

Pin It on Pinterest

Share This