Leestijd 5 minuten

Fiets en wandelpad 

Ja, de Vía Verde de la Subbética is het mooiste fiets- en wandelpad in Spanje!

De route voert langs een spectaculair natuurpark, een vogelreservaat, Moorse kastelen, pittoreske dorpjes en grillige bergen. Het Subbética pad maakt onderdeel uit van een groot netwerk van fiets- en wandelpaden in Spanje.

De Vias Verdes, letterlijk groene wegen, zijn oude in onbruik geraakte spoorlijnen.

Zuheros kasteel
Via Verde Subbetica

Via Verdes in Spanje

De verlaten wegen zijn door de overheid gerecycled tot recreatiegebied. Spanje heeft nu 117 routes, die samen duizenden kilometers Vía Verde vormen. De paden zijn goed bereikbaar, grotendeels vlak en autovrij. Daarom zijn ze ideaal voor gebruik door minder validen, wandelaars en fietsers van alle leeftijden. Een deel van de voormalige stations zijn gerestaureerd en fungeren nu als hotel, restaurant, café, een fiets verhuur/informatiepunt of musea.

Vía Verde de la Subbética in Cordoba

Het 56 kilometer lange Subbética pad ligt in de provincie Cordoba in Andalusië tussen het vogelreservaat Laguna del Conde en het slaperige dorpje Navas del Selpillar. Ik fietste deze route vorige week in twee dagen op en neer in gezelschap van reisgenoot J.

Dit is mijn al mijn derde Via Verde. En eerlijk is eerlijk, de vorige twee die ik verkend heb – dat wil zeggen de eerste gewandeld in Cadiz en de tweede gefietst in Tarragona – zijn ook prachtig. Bovendien moet ik de overige 114 routes nog bezoeken. Dus misschien is mijn uitspraak dat dit de mooiste Via Verde van heel Spanje is, wat voorbarig. Maar alleen al om het bergdorpje Zuheros zal deze route in ieder geval om een plaatsje in de top strijden.

 

De andere attracties van dit pad zijn de vriendelijke dorpjes langs de route, de lokale keuken en vooral de natuur. Vleermuizen, wilde zwijnen, roofvogels, verschillende soorten vlinders en de vos zijn enkele van de hier voorkomende diersoorten.

Langs het pad zie je amandelbomen, olijfgaarden, vijgenbomen en wijnranken. Het is dus geen wonder dat de regio bekend staat om haar cuisine met lokaal geproduceerde artisjokken, olijfolie, vruchten, wijnen en verschillende soorten kazen.

 

Via Verde Zuheros

Een speciale vermelding krijgt het plaatsje Zuheros.

Zuheros, een spectaculair plaatsje in Cordoba

Want voor het spectaculaire op een rots gelegen Zuheros moet je wel wat doen maar dan heb je ook wat. Het dorp heeft 700 inwoners, twee hotels, een museum, een circulair wandelpad met een wiebelende hangbrug, waanzinnige uitzichten en een vleermuizengrot. Vanaf de Via Verde is het een supersteile klim omhoog. Fietsend voor mij onmogelijk, ik moet al lopend de fiets omhoog duwen om boven te komen. Gelukkig wacht in Hotel Zuhayra een uitgebreide selectie tapas. Onder het genot van een lokaal geproduceerd wijntje doe ik weer krachten op om de rest van de route uit te rijden.

Bezienswaardigheden Zuheros

Zuheros heeft behalve de mooie locatie een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

Cueva de los Murcielagos

  • De Cueva de los Murcielagos is een complex van druipsteengrotten. De grot huist een van de grootste vleermuizenkolonies van Andalusië, met vier verschillende soorten. De vale vleermuis is de grootste met een vleugelspanwijdte van 45 centimeter.
  • Neolithische voorwerpen, opgegraven in deze grot, staan in het museum van Zuheros.
  • De grot ligt vier kilometer buiten het dorp en is dagelijks te bezoeken, behalve op maandag. De entree kost 7,50 euro.

Castillo Palacio de Zuheros

Het Moorse kasteel van Zuheros is een klein fort uitgehouwen in de rotsen van de Sierra. Het werd gebouwd door de Moren in de IX eeuw. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het dal.

Wandelroutes

Vanuit het dorp zijn er verschillende wandelpaden de bergen in.

  • Sendero del cañon del río Bailón is vier kilometer lange circulaire route en duurt ongeveer vier uur. Deze komt langs de vleermuizengrot. Het moeilijkheidsniveau is hoog. Met name de gierenkolonie is indrukwekkend.
  • Sendero del río Bailón is 11 kilometer. De route start in Cabra en eindigt in Zuheros. Het moeilijkheidsniveau is, de wandeling duurt ruim vierenhalf uur enkele reis.

Praktische informatie Via Verde Cordoba

Fietsverhuur Via Verde

Bij het station van Dona Mencia (Vía Verde del Aceite km 75. Carretera A-318. GPS 37.546509, -4.351932) kun je fietsen huren. Een reguliere fiets kost € 10.00 voor een halve dag en € 18.00 voor een hele dag.

Een mountainbike is een euro duurder. Het hoogteverschil op de Via Verde is geleidelijk, over tientallen kilometers loopt het op tot enkele honderden meters. Versnellingen zijn niet noodzakelijk, maar wel prettig. De verhuurstations hebben ook tandems, kinderfietsen en familiefietsen beschikbaar.

 

Accommodatie

Het sfeervolle Hotel Zuhayra ligt midden in Zuheros en heeft een afgesloten ruimte voor fietsenstalling, een open haard in de bar en een goede keuken. De kamers kosten ongeveer 70 euro per nacht, voor twee personen. Voor 12 euro per persoon krijg je er halfpension bij.

We sliepen in Cabra, centraal gelegen op de Via Verde in het viersterren hotel MS Fuente Las Piedras. Het hotel heeft een mooi zwembad voor in de zomer en onze kamer had een bubbelbad. Niet noodzakelijk, maar wel prettig na een vermoeiende fietstocht.

Restaurants

De stations van Lucena, Cabra, Doña Mencia en Luque hebben een restaurant waar je prima op de route kunt eten. Meer keuze heb je in de dorpjes langs de route. Deze zijn gemakkelijk bereikbaar op de fiets.

Fiets- en wandelpaden

Er zijn plannen om het pad te verlengen tot in de provincie Jaen, zodat het samen aaneengesloten 112 kilometer Via Verde vormt. Alle relevante informatie en de overige routebeschrijving van de Via Verdes vind je op de website van de Via Verdes beschreven, zowel in het Spaans als in het Engels.

 In de omgeving van de Subbética

Wijnroute

In de buurt van de Via Verde kun je ook paardrijden, fietsen, wandelen en lekker eten. Het restaurant Las Camanchas in Montillo ligt aan de Montilla-Moriles wijnroute en serveert bijzonder lekkere maaltijden uit de Cordobese keuken.

Priego de Cordoba

Aan de oostkant van de Via Verde ligt Priego de Cordoba, de Barok hoofdstad van Cordoba. Bezienswaardigheden zijn:

  • Fonteinen: Fuente del Rey y Fuente de la Salud
  • Barrio de la Villa y Balcon de Adarve
  • Kerk Nuestra Signora de la Asución
  • Moorse kasteel en koninklijk slachthuis.

Laguna de Zoñar

Vier kilometer van Aguilar de la Frontera ligt het meer Laguna de Zoñar, samen met vijf andere meren vormt dit een beschermd watergebied. De witkopeend is het symbool van de regio.

Met dank aan het verkeersbureau Mancomunidad de la Subbética voor de uitnodiging.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This