Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug is bosrijk, met zandduinen en heide. Het gebied is heuvelachtig met sommige toppen van boven de 50 meter. Een mooie plek om een dagje te gaan fietsen. Ons startpunt is Baarn een dorpje op de Utrechtse Heuvelrug, bij Soest, Bilthoven en Hilversum. Lekker centraal gelegen, ideaal dus als je met mensen wilt afspreken die over Nederland verspreid wonen.

Oranjeroute fietstocht

We nemen de Oranjeroute. Deze voert door de bossen rondom Soest en Lage Vuursche. De Oranjeroute heet zo omdat je zowel langs paleis Soestdijk en Kasteel Drakensteyn fietst, beide paleizen van voormalige koninginnen. De fietstocht is bijna 30 kilometer. Dat klinkt niet veel, hoogstens twee uurtjes zou je denken, maar dat valt in de praktijk tegen omdat je voornamelijk over zandpaden fietst en ongemerkt toch nog wat beklimmingetjes maakt. Gelukkig schijnt op deze glorieuze dag zowaar de zon, nou ja, in ieder geval af en toe.  Dat maakt de tocht gelijk een stuk prettiger.

Langs kastelen, bossen en zandduinen

De herfst is wat mij betreft een ideale periode om te gaan fietsen, tenminste als het weer een beetje meewerkt, dat wil zeggen niet te warm en niet te koud. Veel wind of regen maken een fietstocht er immers niet leuker op. Maar gelukkig is dat tegenwoordig redelijk goed te voorspellen en van een klein buitje is in Nederland nog niemand gesmolten. En Nederland is op zijn mooist wanneer de blaadjes vallen, vind ik dan. 

We doen de route (zie praktische info voor de knooppunten) in tegenovergestelde richting, want dat komt beter uit met de lunch. Twintig kilometer voor het eten en tien kilometer erna. We vertrekken bij De Generaal, een gezellig café en restaurant bij het spoor van Baarn. De eerste stop is, met een klein omweggetje, bij Kasteel de Hooge Vuursche dat tegenwoordig als hotel dienst doet.

Kasteel De Hooge Vuursche

Bij prinses Beatrix op de koffie

Hierna gaan we het bos in. Het is zo’n dag dat de herfst de omgeving goud kleurt.  Smalle zandpaden leiden ons richting de Soester Duinen. Dit zijn grote zandverstuivingen met een oppervlakte van ongeveer 500 hectare op de Utrechtse Heuvelrug.

Een stukje verder arriveren we bij Kasteel Drakensteyn, de woning van onze voormalige koningin Beatrix. Vanaf de weg zie je alleen het hek. Zowel het kasteel als de prinses houden zich verscholen tussen de bomen van het landgoed. De koffie bij Beatrix houden we tegoed voor een andere keer. Tegenover het kasteel ligt een kattenhotel, wel zo handig als je kat bent en op stand wilt logeren.

Kasteel Drakensteyn

Lunch onderweg

De lunch nuttigen we bij Theehuis ‘t Hooge Erf, een café in het bos. Op de kaart staan een uitsmijter, saté met friet of een kroketje. Eenvoudige kost, maar het smaakt prima. Even uitbuiken en dan is het tijd voor de laatste tien kilometer van onze tocht waarna we langs Paleis Soestdijk fietsen. Het paleis is te bezoeken, maar daar hebben we helaas geen tijd meer voor want na het fietsen moet er natuurlijk ook nog geborreld worden.

Een mooie herfstdag, lekker uitgewaaid en een glas rode wijn. Laat de winter maar komen.

Paleis Soestdijk

Praktische informatie

Eten en drinken

Café De Generaal

Lt. Gen. van Heutszlaan 5

3743 JL Baarn

Theehuis ‘t Hooge Erf
Hoge Vuurscheweg 11
3749 AB Lage Vuursche

Fietsverhuur

  • Van Kooy Tweewielers Laanstraat 115,  9 euro per dag, het huren van een E-bike kost 15 euro per dag.
  • Op het NS Station in Baarn kun je een gewone stadsfiets huren vanaf 7,50 euro.

Het is handig, maar niet noodzakelijk om een fiets met versnellingen te huren.

Knooppunten

Dit zijn de fietsknooppunten van de Oranjeroute: 63 – 90 – 98 – 97 – 94 – 96 – 95 – 08 – 56 – 57 – 61 – 26 – 62 – 65 – 64 – 63. Wij reden de route in tegengestelde richting.

Verder fietsen

Ben je op zoek naar een langere fietstocht in Nederland bekijk dan eens het rondje IJsselmeer en het Pieterpad (fietserpad) op dit blog.

Met dank aan Paula en Ingrid voor de organisatie en de Sachalin dames voor het gezelschap.

Café de Generaal

NS station Baarn

Op het station van Baarn kun je fietsen huren.

Kasteel Drakensteyn

Prinses Beatrix woont in Kasteel Drakensteyn.

Paleis Soestdijk

Soestdijk is het voormalige paleis van koningin Juliana en prins Bernard. Tegenwoordig is het opengesteld voor het publiek.

Soester Duinen

De Soester Duinen is een natuurgebied met kenmerkende zandverstuivingen, bossen en heide aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug.

Den Dolder

Den Dolder is een plaatsje in de provincie Utrecht op de Utrechtse heuvelrug.

Pijnenburg

De Stompert

Een van de toppen van de Utrechtse heuvelrug.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest