Medina Azahara in Cordoba, letterlijk de schitterende stad, was vroeger een belangrijk Arabisch-islamitisch bolwerk. De stad was typerend voor middeleeuwse moorse steden met overheids- en religieuze gebouwen, tuinen, werkplaatsen, woningen en natuurlijk de residentie van de kalief.

Recent is Medina Azahara tot UNESCO Werelderfgoed is verklaard. 

Medina Azahara Cordoba

Medina Azahara Cordoba

Wandelend door de medina realiseer ik me dat er eigenlijk niet zo gek veel veranderd is in de afgelopen duizend jaar. Smalle bochtige straatjes hinten naar de Marokkaanse Koningssteden, zoals de oude centra van Fez en Marrakesh. De eeuwenoude huizen hebben een patio en een fontein. Het uiterlijk van de (vroeger wit gesausde) gebouwen doet denken aan de traditionele huizen, zoals je die nog steeds ziet door heel Andalusië.

 

Cordoba guide Maria Font

Onze gids Maria

 

De Medina Azahara

Deze ommuurde stad werd gebouwd door kalief Abd al-Rahman III van Cordoba tussen 936 en 940 na Christus. De Medina is over drie niveaus verspreid met behulp van kunstmatig aangelegde terrassen. Het koninklijk paleis stond op het hoogste terras. Het tweede niveau was voor overheidsgebouwen en het onderste deel was gereserveerd voor woningen en de moskee. 

De belangrijkste toegang, die bestemd was voor bezoeken van ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders, bestond uit vijftien bogen, met een hoefijzervormige centrale boog. De stad had behalve imposante paleizen, baden en wc´s met stromend water. Het benodigde water werd aangevoerd via aquaducten afkomstig van de Sierra Morena.

Deze stad werd vooral gebouwd om indruk te maken.

 

Medina Azahara Cordoba

Bovenste terras

Het Kalifaat van Cordoba

De naburige stad Cordoba had in de tijd van het Kalifaat een bevolking van een half miljoen mensen. Het was de grootste en meest welvarende stad van Europa rond het eerste millennium. De vruchtbare Cordobese vlakten produceerde voldoende gewassen door irrigatie om zo’n grote stad van genoeg voedsel te voorzien. Ter vergelijking: Londen, een andere belangrijke Europese stad in diezelfde periode, had vijftienduizend inwoners.

 

Medina Azahara Cordoba

Poorten

Het kalifaat van Cordoba, een islamitische staat met de naam al-Andalus, bezette op zijn hoogtepunt het grootste deel van wat nu Spanje en Portugal is, plus een deel van Noord Afrika. Het kalifaat bloeide tussen 929-1031 na Christus.

Het werd geregeerd door de Omajjaden-dynastie. De periode van het kalifaat wordt gezien als de gouden eeuw van al-Andalus. Onder de kaliefen was er een levendige intellectuele en culturele atmosfeer. En de schitterende stad, Medina Azahara, was haar hoofdstad, de belichaming van haar macht.

 

Medina Azahara Cordoba

Centrale poort

 

Medina Azahara Cordoba

Bogen

 

Praktische informatie Medina Azahara

Het terrein van 112 hectares maken Medina Azahara een van de belangrijkste archeologische plekken in Spanje. De bezoeker ziet slechts tien procent van de ruïnes, de rest van de overblijfselen zit nog ondergronds te wachten op geld en mankracht om de opgraving voort te zetten. Hoewel het grootste deel nog verborgen is voor het blote oog, is er meer dan voldoende te zien.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum heeft een expositieruimte met enkele van de in de opgraving gevonden voorwerpen. Om een beter idee te krijgen van hoe de stad eruit gezien moet hebben, kun je in de filmzaal van het centrum een video bekijken die in beeld brengt hoe de stad er in zijn volle glorie uit zag.

De toegang voor zowel het bezoekerscentrum als de opgraving is gratis voor EU-ingezetenen.

Rondleiding & tickets

De plaats komt echt tot leven door de uitleg van een deskundige gids. Om online tickets en een rondleiding te boeken, klik hier.

Medina Azahara locatie

De opgraving ligt op 6,4 km ten westen van Cordoba in de uitlopers van de Sierra Morena.

Carretera de Palma del Río, km. 5,5
14071 Cordoba

Bereikbaarheid auto

De parkeerplaats bij het bezoekerscentrum ligt op twee kilometer afstand van de opgraving verwijderd. Vanaf hier vertrekt er elke 20 minuten een shuttle bus naar de ruïnes. De benodigde tickets kun je bij het bezoekerscentrum kopen voor 2,10 euro per persoon.  Het is het enige geautoriseerde vervoer. Bij de opgraving zelf, kun je niet parkeren. Het alternatief is vanaf de parkeerplaats de berg op te lopen.

Met de bus vanuit Cordoba

Vanaf Cordoba is er een regelmatige busverbinding, de prijs van de shuttle is hierbij inbegrepen. Reservering voor deze service is nodig.

__________________________________________________________

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Medina Azahara Cordoba UNESCO werelderfgoed

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This