Plaza de la Merced
Plaza de la Merced Malaga

Plaza de la Merced

Plaza de la Merced is een plein in hartje centrum van Malaga. Hier staat het geboortehuis van Malagas bekendste telg, de kunstenaar Pablo Picasso.

Uit zijn slaapkamerraam zag hij de duiven die later een terugkerend thema in zijn werk zouden worden. Pablo was zo dol op het diertje dat hij zelfs zijn dochter Paloma naar de vogel vernoemde.

Tot een jaar geleden was het een plein zoals zoveel andere pleinen. Niets bijzonders, totdat het door de gemeente werd opknapt.

Tegenwoordig is het een ideale plek om op een terrasje van de zon te genieten, te rolschaatsen, naar muziek te luisteren, of een uitstapje te maken naar de gastronomische markt naast het plein.

Toeristen bepalen nu het stadsgezicht en exotische parkieten verdringen de inheemse duiven.

Armoede in Malaga

Als je iets langer blijft hangen, zie je een andere stad onder het dunne laagje toeristenvernis te voorschijn komen.

De stadszot houdt een duif in zijn handen gevangen. Gitanos uit de naburige kleurrijke wijk Lagunillas brengen hier hun dag in ledigheid door. Dronkenlappen slapen hun roes uit en achter bergen afval ligt de frustratie van een volk in nood.

 

Napolitaanse toestanden

De vuilnismannen hebben een staking uitgeroepen, de tweede keer binnen een paar jaar. Hun timing is wederom perfect, het is vlak voor de Semana Santa. In de goede week voor Pasen verwacht de stad een enorme instroom aan toeristen. Als ik een foto maak van de rotzooi komt een Malagueño me beschaamd vertellen dat dit het gevolg van de staking is. Zo ziet zijn stad er normaal echt niet uit.

Ik weet het.

Bij veel stadsgenoten kan de staking op weinig sympathie rekenen. Het is een grof schandaal zegt de conciërge van een nabij gelegen appartementencomplex. Hij moet zeven dagen in de week werken en verdient nog niet de helft van wat een vuilnisman elke maand binnenharkt (€ 1600 bruto).

Hoe hebben ze het lef! De halve stad is werkloos en hij zou maar al te graag voor dat geld achter de vuilniswagen lopen.

Voorlopig zijn de enige winnaars van dit gevecht de duiven. De vliegende ratten genieten van het meest uitgebreide feestmaal sinds tijden.

Naschrift op vrijdagmiddag 11 maart werd na 11 dagen staking een akkoord bereikt. De stakers kregen op alle punten hun zin.

Pablo Picasso voor zijn geboortehuis
Armoede Malaga
Malaga Plaza de la Merced
Parkieten Malaga
Gitarist Plaza de la Merced
Malaga Staking vuilnis
Gitanos Malaga

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Pin It on Pinterest

Share This