Hallo,
Ik zou graag in een subtropisch klimaat willen leven, Malaga, dus.
Ik kan niets, ik spreek geen Spaans, verder heb ik geen ervaring of iets gestudeerd.
Waar is veel vraag naar wat banen betreft in de regio Malaga? Bij voorbaat dank voor de informatie.
Groetjes,
Joris
OK, het zijn niet precies de woorden die hij gebruikte, maar het is wel de strekking van een email die ik niet zo lang geleden ontving.
Dit is geen uitzondering, met enige regelmaat ontvang ik een dergelijk verzoek om informatie. Nu is Joris* nog jong, hij is nog geen 25 jaar oud. Enige onwetendheid is hem vergeven.
Werken in Spanje
Als ik hem dan vertel dat de jeugdwerkloosheid in Andalusië 63% is (bron), weerhoudt dit hem niet om toch deze kant op te reizen.
Want waarom zou het hem niet lukken?
Tenslotte vindt blijkbaar 37% van de Spaanse jongeren wel werk in deze streek. Nou scheelt het dat zij een lokaal netwerk hebben. Het is immers een land waar het hebben van de juiste kruiwagen (enchufe) nog steeds belangrijk is voor het bereiken van enig zakelijk succes.
Natuurlijk, het zou zomaar kunnen dat Spaans als moedertaal ook nog iets te maken heeft met het vinden van een baan. Misschien zijn deze jongeren wel diegenen die toevallig ook nog een vak hebben geleerd. Je weet het niet hè.
Zwarte economie
Als Joris flink zijn best doet, vindt hij waarschijnlijk wel ergens een baantje in de horeca. Dat dit slecht betaald is en zwart is, dat geeft niets. Hij is tenslotte nog jong en gezond. Dus wordt hij niet ziek en aan zijn pensioen hoeft hij gelukkig nog lang niet te denken. Dat treft, want doordat hij niet geregistreerd staat bij de seguridad social is hij niet verzekerd.
Als hij er na het toeristenseizoen bij het Café de Tierelier uitgegooid wordt, dan heeft hij in ieder geval een leuke tijd gehad. Met een beetje geluk en beleid (en daar twijfelen we bij Joris niet aan) heeft hij genoeg gespaard voor een ticket naar huis. Zo niet, dan is er altijd pa nog die het geld kan voorschieten. Een niks-aan-de-handje dus.
Emigreren als gezin
En dan zijn er de gezinnen die hun droom verwerkelijken om naar Spanje te emigreren. Ze komen in alle soorten en maten, ook hoogopgeleid met flink wat werkervaring. Ze spreken wellicht een woordje Spaans en als het even meezit hebben ze een financiële buffer, waarmee ze de eerste onzekere maanden kunnen overleven.
Moet kunnen, ook met de (reguliere) werkloosheid die op het moment rond de 35% schommelt.
Deze mensen gaan niet in loondienst, nee zij starten een eigen zaak (vul in) een B&B/restaurant/café/coach/makelaar. Hierdoor zijn ze onfhankelijk van de arbeidsmarkt. Dat de ervaring die ze in Nederland hebben opgedaan in een totaal ander vakgebied ligt, mag geen belemmering zijn.
De Spaanse economie zit weliswaar al jaren in het slop, maar dat maakt niet zoveel uit want de verwachte clientèle zal voornamelijk Nederlands zijn.
Kosten levensonderhoud
Ze zijn erop voorbereid dat het financieel allemaal wat minder zal zijn dan in Nederland en zijn daar tevreden mee. Bovendien zijn de kosten van levensonderhoud in Spanje een stuk lager dan thuis. De consumentenprijzen liggen bijna 30% onder het Nederlandse niveau en voor een huurhuis betaal je zelfs 59% minder (bron).
Mañana
Een typisch voorbeeld van een dergelijk gezin zijn Anita en Christiaan, die hier in 2005 naar toe zijn gekomen, met hun kinderen, Emma en Maurits. De kinderen gaan naar de Spaanse school en zijn binnen een paar maanden ingeburgerd. De eerste jaren gaat het prima met het hen.
De B&B loopt weliswaar niet helemaal zoals verwacht, maar met zijn tweeën verdienen ze genoeg om rond te komen. Christiaan klust wat bij op het internet, Anita vindt na enige tijd een baan bij de lokale super. Het is niet haar ideale baan, maar hé het brengt het broodnodige geld in het laatje.
Ze voelen zich geluksvogels, ondanks dat hun spaarpotje steeds leger begint te raken.
De relaxte sfeer, de zon, de natuur, het maakt veel goed.
Salarissen Andalusië
De kinderen groeien op tot leuke tieners, hun wensen groeien met hen mee in hetzelfde tempo. Maurits wil een iPhone en geld hebben om te gaan stappen. Dochterlief is behoorlijk slim, ze maakt plannen om te gaan studeren.
Wat nu?
De kosten mogen hier dan een stuk lager zijn dan in Nederland, dat geldt ook voor de salarissen, die zijn al gauw 25 procent lager dan in Nederland (bron). Het blijkt steeds moeilijker om rond komen, laat staan een dure studie te bekostigen. Toch willen Christiaan en Anita hun dochter niet de kans ontnemen om te gaan studeren.
Meldt Emma zich in Spanje aan voor de universiteit of toch maar liever in Nederland? Haar ouders willen liever dat ze teruggaat in de hoop dat haar de werkloze toekomst van haar klasgenootjes bespaard blijft.
Is het wellicht een optie om met het hele gezin terug te keren naar de moederschoot?
Huizenmarkt Spanje
Helaas, het budget laat een terugkeer naar het vaderland niet zomaar toe. Het voornaamste struikelblog is het huis. Ze hebben dit voor het uitbreken van de financiële crisis gekocht. Nu kunnen ze er alleen vanaf door een groot verlies te nemen.
Ongeacht wat de makelaars beweren, de Spaanse huizenmarkt ligt nog steeds op zijn gat en de prijzen zijn sinds 2008 enorm gedaald (bron), terwijl de hypotheeklasten gewoon op de oude voet doorgaan.
Christiaan besluit om samen met zijn dochter naar Nederland te gaan. Zij gaat op kamers en hij gaat door de week in Nederland bij zijn ouders wonen om zo wat meer te gaan verdienen. Hiermee kan hij de studie van zijn dochter bekostigen. Als herintreder begrijpt hij dat terugkeer naar een baan op het zelfde niveau als vroeger lastig wordt. Hij is er immers al een aantal jaren uit geweest. Hij zal een stapje terug moeten doen.
Het is gelukkig maar voor een relatief korte periode. Over een jaar of vier is Emma (financieel) de deur uit en dan kunnen ze eindelijk echt gaan genieten van hun plek onder de zon.
En Maurits?
Die stuurt een whatsappje naar Nederland of ze nog een baan voor hem hebben.
* Joris is een pseudoniem
toevallig lees ik dir oud artikel en wil toch nog reageren, ja de zon en het leven hier voor gepensioeneerden is goed maar ik zou aan niemand meer aanraden zich in
Andalusie te domicileren, ben nogthans steeds een echte fan geweest en goedingeburgerd , nu is het plots tevee,l trop c’est trop
Je vergeet over succesie rechten te spreken, ik heb zopas mijn man hier verloren en nu moet ik 20 % van wat ik erf aan de junta afstaan, diefstal vind ik , ik ben beginnen werken aan mijn 14 soms 12 uren per dag, we hebben samen gespaard allemaal altijd alles aangegeven dus belastingen betaald …Dat is niet zo in andere delen van Spanje dus opletten is de boodschap
ja en dan spreek ik nog niet over de vriendjes politiek die overal troef is , gelukkig heb ik mijn enchufes want zelfs in het hospitaal heb je die nodig om vlug een specialist te raadplegen, het heeft toch niet gebaat
Dus ik vertrek echt terug naar Belgie, vooral mijn domicilie en kom dan misschien wel terug overwinteren, enkel nog genieten , niks meer betalen aan LaJunta de Andalucia
Groetje en ah ik geniet wel zeer van je artikels
Bérénice
Beste Bérénice,
Dat is een verdrietige reactie om meerdere redenen. Gelukkig heb ik nog niet met successierechten te maken gehad. Het klopt dat Andalusië hoge successierechten heeft. Alhoewel 20% volgens mijn in Nederland (na de eerste 100.000 euro) ook gewoon is, ik heb geen idee hoeveel het in België is.
Ik kan me heel goed voorstellen dat het op een gegeven moment genoeg is en dat je terug verlangt naar huis. Overwinteren is denk ik een goede keuze, het beste van twee werelden.
Anita en Christiaan … 2005 … hun kinderen … Emma en Maurits.
Grapjas :-)
Oeps, ik vergis me, het is geen Maurits waarmee zij is getrouwd… Forget it ;-)
Ad,
De namen zijn inderdaad met een knipoog gekozen.
Ik vertrek uit Spanje…het meest gelezen artikel in 2014 op het blog van RT @SvanLieshout
@Stefania, disculpe, ik ben een zelfverklaarde digabeet, anders zou ik hier het grafiekje maken met de verticale as die met 0 begint, en de grafiek zelf legt uit wat ik bedoel
@Jan,
Waarschijnlijk komt het verschil in duidelijkheid, dat ik weet naar welke informatie ik op zoek ben en jij het moet doen met mijn interpretatie hiervan. Maar ik zal voor een volgende keer rekening houden met je opmerkingen.
@Stefania, die prijsdaling is te zien, of beter: is uit te rekenen maar wat je niet in één oogopslag ziet is hoe groot die daling relatief is tov de hoogte van 1200 in januari 2008. Een grafiek is juist daarvoor erg geschikt, mits aan een een aantal voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld de grafiekjes op de economisch paginaas van de koersontwikkelingen, de dollarprijzen etc zeggen vaak helemaal niks, want een lijntje op een tijdlijn die veels te kort is, morgen gaat ie weer steil omhoog en dat zegt ook niks,
@Jan,
Niet iedereen zal er op dezelfde manier naar kijken, blijkbaar. Ik vond hem erg duidelijk. In een oogopslag zie ik dat de prijsdaling in 6 jaar van 1200 naar 690 punten is gegaan.
helder verhaal, zinvolle informatie voor onze erg romantische medemensen, detail: de verticale as van de grafiek huizenwaarde begint bij 700, dat geeft geen goed beeld en dat is de bedoeling van een grafiek. Dat de horizontale as bij januari 2008 begint is te accepteren, mooier is een tijdspanne van de gemiddelde duur van een hypotheekkontrakt, maar die is misschien in Spanje precies zes jaar.
@Jan,
Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe lang een hypotheekcontract duurt.
Waarom geeft het geen goed beeld dat de as bij 700 begint? Mijn bedoeling was de prijsdaling te laten zien, die opgetreden is als gevolg van de crisis die in 2008 uitbrak.
Mooie & helder! … “Ik zou graag in een subtropisch klimaat willen leven…”
Wow, more than 140 likes on an article in one day. Very happy. http://t.co/jWumpFcxJv
Geweldig verhaal, wij zijn dat gezin alleen zonder de fincïele problemen gelukkig…en zonder de b&b.Maar wij roepen al jaren dat het leven hier kei-leuk maar ook kei-hard is. Niemand gelooft ons.
@Mathilde,
Ja vreemd dat niemand dat gelooft. Ligt aan de zon denk ik, het leven lijkt een stuk aangenamer in een warm klimaat. Je kunt ook beter arm zijn hier dan in Siberië denk ik.
Ga alleen als je zelf genoeg geld hebt om er te kunnen wonen zonder te werken. Zomer’s in Nederland wonen en s’winters in Spanje. Ik heb ooit 20 jaar geleden in Spanje gewoond. Toen was het ook al moeilijk om een baantje te vinden. Toen werd je ook uitgebuit. Zorg dat je genoeg geld hebt om de maanden te kunnen overbruggen ook zonder geld. Dus genoeg sparen. Van 1500 per maand kun je leven. Dus ga je 6 maanden zorg dat je in ieder geval 9000 euro hebt. Heb je dat niet,dan zou ik gewoon in Nederland blijven. Ook mensen die hun haard en huis wegdoen. Denk goed na. In elk land heb je voor en nadelen. Ook in Spanje Beter is om je zelf een paar maanden de tijd te geven. Zorg voor genoeg geld. Lukt het na die tijd niet zorg dat je zonder belemmering terug kan naar Nederland.
Sara,
Een wijs advies, zeker als je ook nog een gezin hebt dat afhankelijk is van je inkomen.
Mooi concreet. Fijn voor de NL-ers om dit zo te lezen en wellicht nog eens achter het oor te krabben of t wel zin heeft te emigrereren. Maar wat doet dit met de Spanjaarden? Hoe ervaren zij al die ‘plekjes onder de zon zoekende, toch eigenlijk van oorsprong wat makkelijker hebbende NL-er’?
Switha Ro,
Goede vraag, die ik ook al vaker gesteld heb aan Spanjaarden, maar daar nog nooit een bevredigend (eerlijk) antwoord op gekregen heb. Het lijkt mij dat het zeker moet irriteren. De rijken kopen de beste plekken op en drijven daarmee de prijzen op. Diegenen die weinig hebben moeten mee-eten uit de staatsruif die toch al leeg is.
Wij zijn 2 keer voor een aantal jaren naar Spanje en 3 jaar naar Frankrijk. Je kunt alléén maar goed voorbereid gaan. Een baan, een huis (koop of huur) en een potje geld achter de hand, zodat je altijd weer gemakkelijk kunt terugkeren als jij dat wil.
@anoniem,
Inderdaad. De voorbereiding is vaak slecht. Soms lukt het ondanks dat toch wel, maar heel vaak niet en vaak zelfs niet met een goede voorbereiding.
Mooi verhaal en volledig mee eens dat je niet naar Spanje moet verhuizen om economisch beter te zijn, worden… Wij hebben wel een huisje gekocht aan de Costa Blanca, aan de helft van de initiële waarde. Maar we gaan er niet om te werken, we hebben heel ons leven in België gewerkt en dus gaan we er genieten… Genieten van ‘het beste klimaat ter wereld’. Met temperaturen tussen 15 en 30 graden het ganse jaar door en op amper een paar uur vliegen, een top locatie.
En de prijzen, die vallen mee, maar verwacht geen cadeaus, dat niet, zeker de banken daar moet je best wel mee uitkijken… We genieten nu, werken is hobby…groetjes de katman.
Katmanbe,
Dat is het beste, het Zwitserlevengevoel maar dan in Spanje.
We klagen wel veel, maar in Hollanda hebben we het met z’n allen prima voor elkaar. vakantie en overwinteren = ok http://t.co/40zmsFRL7M
@Herman, dat denk ik ook. Alleen dat weer in Nederland, dat is minder.
Ik ben dan wel geen Nederlandse, maar ik ben er absoluut zeker van dat dit ook geldt voor de Belgen. Wij hebben in 2012 een vakantiewoning gekocht regio Marbella – Estepona en ja, ook wij, zijn al wel eens in de verleiding gekomen om met ons hebben en houden definitief te vertrekken.. En dan vooral als we ’s avonds op ons terras zitten met een heerlijk glaasje tinto :-) Maar dan, eens terug in België, zijn we terug met beide voetjes op de grond en besluiten we telkens om enkel maar Spanje te zien als ons 2e land/vakantieland. Misschien, eens dat we de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, maar dat is (helaas) nog wel wat jaren weg..
Els,
Ik denk ook dat dit voor de Belgen geldt, ik ken er niet zoveel. Maar van de Britten weet ik dat er erg veel zijn teruggegaan de afgelopen jaren door de crisis.
@Danielle,
Ja, dat is ook nog eens vaak het geval. Mensen vluchten voor hun problemen en die worden alleen maar uitvergroot in het buitenland.
De makelaars die ik hierover gesproken heb, beweren dat de hogere kant van de markt inderdaad aantrekt, maar de meer reguliere huizen zijn nog steeds moeilijk te verkopen. Het kan natuurlijk best dat jij andere ervaringen heb. Regionaal zullen er wel verschillen zijn.
Herkenbaar, je vergat nog te vermelden dan ze Door hun gescheiden levens nu gescheiden zijn :( die afloop zien we hier helaas maar al te vaak. Zoals je al zei zijn er zelfs wel ergere verhalen te vertellen maar gelukkig ook succesvolle voorbeelden. Dat makelaar een verkeerd beeld van de markt geven vind ik alleen wel weer een rare twist. Dat de markt aantrekt is een feit maar dat komt juist omdat de prijzen op het laagste punt zijn en ik heb nog niemand anders horen beweren. Groetjes van een van de geluksvogels die wel met plezier en zonder problemen onder de Spaanse zon woont
Mag ik vragen wat voor werk u doet in Spanje?
Ik ben erg benieuwd omdat ik zelf aan het orienteren ben.
Beste Lisa,
Je mag dat uiteraard vragen. Toen ik dit stukje schreef was ik eigenaar van een Relocatiebedrijjf. Dat bedrijf heb ik ruim een jaar geleden verkocht en inmiddels hou ik me fulltime bezig met schrijven en fotograferen.
RT @SvanLieshout: Ik vertrek http://t.co/7OE1kdEAEn
Zo, honderd hits binnen een uur. Het onderwerp leeft zo te zien. http://t.co/jWumpFcxJv
Lezen !!! Zeer treffend geschreven #andalucia #ikvertrek http://t.co/77HPS0xQLv via @svanlieshout
Nou , een complimentje dan :-) Zeer treffend geschreven. Ik zie al jaren dat “heel” Nederland naar Spanje wil gaan wonen en kom “ze” dan ook met de massa tegen…. Helaas is er veel verloop in en redden ze het niet allemaal. Sommige wel, en daar ben ik wel weer blij om.
Wel typisch is weer dat een zeer grote massa Spanjaarden weg gaat uit Spanje op zoek naar werk…. tweerichtingsverkeer dus :-)
Men noemt de huidige generatie de verloren generatie maar eerlijk gezegd dat zeiden ze tegen de paar vorige ook al……
Wat niet wil zeggen dat Andalucia fantastisch is om te wonen….. als je het kunt betalen…. Voor de rest is het ook daar hard werken om te overleven
Pierre,
Helemaal met je eens. Er zijn er genoeg die het wel redden, sommigen hebben het moeilijk. Maar vinden het ondanks dit de moeite waard. Want inderdaad het is een fantastische plek om te wonen.
Ja, goed om de ‘andere kant’ van het zonnige zuiden te belichten, Stefania, toch wel heftig zoals jij het beschrijft, helaas zal de werkelijkheid misschien nog erger zijn, xxxuit ook warm land
Claar, ja ik heb met opzet niet de meest schrijnende verhalen gepakt. Voor gepensioneerden is het natuurlijk een ander verhaal. Van een AOW uit NL kun je hier heel goed wonen, maar een belegde boterham verdienen is niet gemakkelijk, voor de Spanjaarden niet en voor de immigranten niet.
Ik vertrek http://t.co/7OE1kdEAEn