El Rocio, las saca de las yeguas

El Rocio en Almonte in Huelva

Gehinnik, duizenden muggen, stof, eeuwenoude tradities en een brandende zon zijn de belangrijkste ingrediënten van de ‘Andalusian Special’, de ‘Saca de las Yeguas‘.

La Saca de las yeguas

Het festijn draait om kuddes wilde paarden, die leven in en rondom de moerassen van Doñana, een nationaal park. De dieren komen slechts enkele dagen per jaar met ‘de beschaving’ in aanraking. De ochtend van de 26e juni worden de paarden bijeengedreven in het dorpje El Rocío.

In het dorp worden ze door een priester gezegend bij de Hermitage (de kerk), van waaruit ze verder gaan naar de volgende plaats, Almonte. Hier worden ze gebrandmerkt, enkele worden verkocht, de rest gaat na afloop van de paardenmarkt weer terug de moerassen in, tot volgend jaar wanneer het gebeuren zich herhaalt.

vachero el Rocio

Oh ja, had ik de mannen al genoemd? De vaqueros, oftewel cowboys, zijn alleen al het uitstapje waard. Hier kun je ongegeneerd naar honderden stoere mannen te paard kijken. Een enkeling heeft een kind bij zich, de rest hult zich in drank, zweet en modder.

Het evenement trekt hoogstens een paar duizend Spaanse toeschouwers en een handjevol buitenlanders.

El Rocio

El Rocio, het dorp ligt dus in Doñana, een beschermd natuurgebied in de provicie Huelva, in het zuidwesten van Spanje. Behalve aan het gebrek aan asfalt is dit te zien aan de ‘parkeerplaatsen’ voor paarden, de 900 (!) jaar oude olijfbomen, moerassen en een enorme hoeveelheid vogels. Adelaars, flamingo’s, ooievaars, zwaluwen, eenden en nog veel meer soorten komen af op het moerasgebied dat een rijke voedselbron vormt voor het gevogelte.

ooievaar andalusie

flamingos El Rocio

Huelva roofvogels

Dit is tevens het leefgebied van de Iberische lynx, een zeldzame katachtige die met uitsterven bedreigd is. Voor diegenen die het wel snappen, om verder te lezen over Doñana, klik op de link.

Zo, daar wou ik het verder maar bij laten. Voor praktische informatie even naar beneden scrollen en natuurlijk nog even naar de foto’s kijken.

El Rocio Paarden

 

 

ruiter el rocio

 

Spanje El Rocio

Praktische informatie

Excursies Doñana

Vanuit Sevilla kun je verschillende excursies naar het nationaal park boeken. Kijk hier voor prijzen en beschikbaarheid.

El Rocio is ook de eindbestemming van de grootste Romería (bedevaart) in Spanje. Jaarlijks komen hier ruim één miljoen pelgrims op af, waarvan een groot gedeelte te paard. De traditie bestaat sinds 1653.

Accommodatie

Overnachten hoeft geen probleem te zijn, mits op tijd geboekt. De beste hotels zitten tijdens de Saca de las Yeguas een aantal maanden van te voren vol, maar in principe is er wel ergens een bed in het dorp te vinden.

Mijn favoriete hotel/restaurant is Toruño, de ligt aan de rand van het moeras, met een schitterend uitzicht op de flamingo’s en een terras met eeuwenoude olijfbomen en een prima keuken.

Voor de Romería zul je ver van te voren moeten boeken, denk aan minimaal een half jaar.

_____________________________________________________________

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This