Huelva, Spanje vakantie

 

Ontdek Huelva, het echte Andalusië

Huelva, in het zuidwesten van Andalusië, is een van mijn favoriete stukjes Spanje. Dit is España profunda, het echte Spanje. De eeuwenoude cultuur, kilometerslange witte zandstranden en de grotendeels ongerepte natuur zijn wat mij betreft de hoogtepunten van deze provincie.

Een derde deel van het oppervlak is beschermd natuurgebied. Huelva draait om het buitenleven. Om de provincie te verkennen heb je minimaal een week en bij voorkeur een auto nodig. Dit is niet de plek voor een stedentrip of eens lekker te gaan stappen, wel voor goede wijn, vogels spotten, bergsporten, golf, surfen of de traditionele cuisine (keuken = jamon Iberico) te proeven.

De provincie bestaat uit verschillende regio’s (Klik hier voor de kaart van Huelva), de belangrijkste zijn:

 1. Het natuurpark Doñana, ten zuiden van de provinciale hoofdstad Huelva.
 2. El Andévalo aan de oostkant van de Guadiana rivier tussen de bergen en de kust.
 3. Het noorden van de provincie, het berggebied Sierra de Aracena y Picos de Aroche.

 

Nationaal park Doñana ligt in Huelva en Sevilla

Het park Doñana is een beschermd natuurgebied, een magische plek. Het strekt zich uit over twee provincies, Sevilla en Huelva. Ik heb er al vaker over geschreven; dit is meer dan vijftigduizend hectare spectaculaire natuur. Moeras, lagunes, zandstranden en rivieren vormen de voedingsbodem voor honderden vogelsoorten, de met uitsterven bedreigde Iberische lynx, herten, het everzwijn en verschillende soorten bossen.

El Rocío

In het midden van het park ligt El Rocío, het best bewaarde geheim van Andalusië. Een plaatsje dat geen geasfalteerde wegen kent, maar wel voldoende plekken heeft om paarden te stallen. Vanuit El Rocio zijn verschillende excursies mogelijk het park in, te paard, met een 4WD, boot of te voet.

El Rocio is ook de eindbestemming van de grootste Romería (bedevaart) in Spanje. Jaarlijks komen hier ruim één miljoen pelgrims op af, waarvan een groot gedeelte te paard. De traditie bestaat sinds het jaar 1653.

Matalascañas

Matalascañas is de badplaats voor de regio. Hier vind je zeven kilometer zandstrand en horecagelegenheden. Tien kilometer noordelijker (richting Huelva) Iigt het adembenemend mooie en veel rustigere Asperillo strand met hoge zandduinen.

In de zomermaanden staan hier, vooral in het weekend, lange files vanaf de stad Huelva richting het strand. Dit zijn voornamelijk Spanjaarden die aan de stadshitte proberen te ontsnappen. In het, doorgaans milde, najaar zijn de stranden verlaten.

Wijnroute

De provincie produceert al meer dan duizend jaar wijn. Huelva heeft in de Doñana regio een route voor wijnliefhebbers uitgezet. De druivendrank is het hoofdingrediënt van deze toer; stieren, paarden, natuur, monumenten en de lokale keuken zijn de plezierige bijkomstigheden.

De route begint met een bezoek aan het wijncentrum – Centro del vino Condado de Huelva in het plaatsje Bollulos Par de Condado op calle San José 2 – gevolgd door een bezoek aan een van de vele bodega’s. Ik bezocht Contreras Ruiz, een ruim honderd jaar oude wijnkelder. De tradities zijn van vader op zoon overgegaan en bijna een eeuw later wordt nog steeds wijn geproduceerd met de productie uit 1918 (en ik heb een flesje te openen voor een bijzondere gelegenheid).

Wijnen uit Doñana Contreras Ruiz

1918 wijn uit Doñana

Muelle de las Carabelas

Net onder Huelva in het plaatsje Palos de la Frontera is de Carabelas werf. Vanaf hier vertrok Christopher Columbus op zijn beroemde ontdekkingsreis om een zeeroute naar Azië te vinden. Hoewel hij Italiaan van geboorte (1451) was kreeg hij – na jaren van het zoeken naar steun voor de expeditie – uiteindelijk de benodigde financiële injectie van koning Ferdinand en koningin Isabella van Spanje.

In de werf liggen replica’s van de drie schepen waarmee Columbus America ontdekt heeft, de Pinta, de Niña en de Sante Maria. In het museum zijn verschillende accessoires (replica’s) van de reis te bewonderen en video’s in het Engels en Spaans. Leuk en leerzaam voor kinderen.

De entree is € 3.55 voor een volwassene en € 7.45 voor een familie met twee kinderen onder de achttien jaar.

Pinta replica, Columbus Muelle de las Carabelas

Replica Pinta, een van de drie boten van de vloot van Columbus

Accommodatie

  • Hotel Toruño ligt op een toplocatie in het centrum van El Rocío aan het moeras. Vanuit je (bescheiden) kamer hoor en zie je flamingo’s, loslopende paarden, herten en roofvogels op luttele meters afstand. Buiten in het restaurant zit je in het zand, tussen eeuwenoude olijfbomen en aanlegplekken voor paarden.
  • Camping Aldea heeft kampeerplekken, bungalows, een zwembad en een restaurant en ligt aan de rand van h El Rocío.
  • Voor het betere safarigevoel boek het hotel Ardea Purpurea in Villamanrique de la Condesa, dit ligt aan de andere kant van El Rocío, in de provincie Sevilla.

El Andévalo

Aan de oostkant van de Guadiana rivier, tussen de bergen en de kust ligt de Andévalo regio. In het noorden van dit gebied vind je het Rio Tinto mijnen. De Guadiana vormt de natuurlijke grens tussen Portugal en Spanje

Hotel Isla Canela Golf Ayamonte

Hotel Isla Canela Golf Ayamonte

Ayamonte & Isla Canela

Ayamonte, met nog geen twintigduizend zielen, is de grensplaats. Het stadje heeft een pittoresk autovrij middeleeuws centrum, een haven van waar het pontje naar Portugal vertrekt en is de uitvalsbasis voor Isla Canela.

 

Ayamonte, Huelva

Ayamonte centrum

Golfparadijs hotel

Gedurende mijn laatste bezoek (begin november) verbleef ik in het **** Hotel Isla Canela Golf. Een mooi hotel met houten vloeren, de stijl is een mix van Arabische en Aziatische invloeden. Het personeel is niet alleen bijzonder vriendelijk, ze spreken ook nog eens goed Engels. Toch een klein wonder in dit deel van de wereld.

De gasten zijn vooral een wat ouder golfpubliek uit Noord- en West-Europa, het type dat zich nog kleedt voor het avondmaal. De kamers zijn sfeervol ingericht, met een uitzicht op de golfbaan, maar waarschijnlijk door de dunne wandjes minder geschikt voor dat ultieme Huelva hoogtepunt.

Het hotel ligt letterlijk tussen de 17e en 18e hole, een goede uitvalsbasis voor een potje golf dus.

 

Hotel Isla Canela Golf baan

Golf baan

Op een paar kilometer van het hotel liggen eindeloos witte zandstranden en een boulevard met een aantal restaurants. Tijdens ons verblijf in november was het bijzonder rustig. Ik neem aan dat het in de zomer een stuk drukker is.

 

Isla Canela strand Ayamonte

Het strand van Isla Canela bij Ayamonte

Je kunt de auto vlakbij het strand parkeren of je huurt een fiets.

Frans Matla & Marcha Vlasma Ik Vertrek Bicilandia Huelva

Met de fiets op het pontje de grens over

Portugal, grenzend aan Huelva

Met diezelfde fiets kun je met het pontje de oversteek naar het Portugese Algarve maken. Het veer gaat elk uur (tot ’s avonds 19.00 uur) vanaf de Spaanse haven in Ayamonte naar Vila Real de Santo Antonio in Portugal. Een enkeltje kost € 1.55 per persoon en voor de fiets moet je € 1.15 bij betalen.

Portugal Castro Marim

Portugal Castro Marim

Eenmaal aan de andere kant tref je een leuk plaatsje aan, met jawel, frikadellen in de aanbieding! Vanaf Vila Real de Santo Antonio is het een paar kilometer fietsen naar het pittoreske Castro Marim. Hier liggen twee kastelen en een kleurrijk dorpje.

Mijnen van Rio Tinto

de mijnen van rio Tinto

de mijnen van rio Tinto

In de buurt van de noordoostelijke grens van de provincie Huelva ligt een bizar maanlandschap, gecreëerd door een samenwerking van de natuur en de mens. De mineralen (ijzer en koper) in de Rio Tinto, de rode rivier, geven het gebied de typerende kleur.

Om verder te lezen over de mijnen van Rio Tinto klik hier.

Bezoek aan de mijnen

Het bezoek aan het complex is een dag vullend programma: het museum, de mijnen en de spoorlijn kunnen ook apart bezocht worden. De rit in een gerestaureerd treintje duurt ongeveer anderhalf uur.

Voor meer informatie zie de website van het park.

Sierra de Aracena y Picos de Aroche

In het uiterste westen van de Sierra Morena-gebergte, in het noorden van de provincie Huelva komen de verschillende bergketens – de Sierra de Aracena y Picos de Aroche en Sierra Pelada y Ribera del Asserrador) samen die het 200.000 hectare natuurpark vormen. Het hoogtepunt van Huelva piekt op 962 op de Cerro del Castaño.

Het gebied heeft uitgestrekte bossen, hoge regenval, een mild klimaat en een bijzonder cultureel erfgoed (o.a. in Alájar). De vegetatie bestaat uit kurkeiken, kastanjes en steeneiken. Langs de rivieren vind je de populier, de wilg en de els. Veel voorkomende vogels zijn de gieren en zwarte ooievaars.

Bergsport

Het bergachtige terrein leent zich uitstekend voor allerlei vormen van bergsport: wandelen, via ferratas, speleologie, bergbeklimmen en paardrijtochten.

Voor wandelroutes in het gebied klik hier. Deze zijn weliswaar in het Spaans geschreven, maar hoogte, afstanden, tijden en wandelkaarten zijn waarschijnlijk wel te begrijpen, ook voor de niet-Spaans sprekenden of kijk op andalusia.org voor informatie in het Engels.

Gruta de las maravillas, de wondergrot ….

De Gruta de Las Maravillas in het plaatsje Aracena is een complex van druipsteengrotten met onderwater meren én tijdens de weekenden veel toeristen.

Bezoek aan de grotten

In de grotten mogen geen foto’s gemaakt worden. Plan voor een bezoek aan de grotten ongeveer vijfenveertig minuten. Een ticket voor een volwassene kost €8.50

De grot ligt in het centrum van het plaatsje Aracena , in het noorden van de provincie Huelva . De toegang is via het N – 433 weg van Sevilla of Portugal en de N – 435 van Extremadura of dezelfde N – 435 van Huelva .

Adres Calle Pozo de la Nieve, 21200 Aracena

Voor recente informatie ga naar de website van de Gruta de las maravillas

Accomodatie

We sliepen bij Posada San Marcos in Alájar. Het ecologisch gebouwde hotel heeft een zwembad en mooie kamers. Het is eigendom van de Spaanse Angel en Britse Lucy. Tijdens ons verblijf kregen we bijzonder lekker eten voorgeschoteld met o.a. een casserole van cerdo Iberico  met peper, rozemarijn en een verrassende chocoladesaus

Praktische informatie

 • Voor een overzichtskaart van Huelva met beschrijving van de bezienswaardigheden in het Engels en Spaans klik hier.
 • De zomers in Huelva, met name juli en augustus, zijn erg heet met temperaturen die aan de kust rond de 35°C schommelen. Een vakantie in het voor- of najaar is meestal een stuk aangenamer qua temperatuur, hoewel het zeker in de winter ook bitterkoud kan zijn door een koude wind vanaf de Atlantische oceaan.
 • De afstanden zijn bedrieglijk groot door de vele rivieren en bergen die omrijden noodzakelijk maken.
 • De dichtstbijzijnde internationale vliegvelden zijn Sevilla (113 kilometer) en Faro in Portugal op 112 kilometer vanaf de hoofdstad Huelva.
 • Vanaf Sevilla is het ongeveer anderhalf uur met de trein naar Huelva.

__________________________________

 

Vrijwaringsclausule

Dit artikel is een compilatie van verschillende bezoeken naar en in de provincie Huelva en Sevilla. Drie trips (van de zeven) zijn gesponsord (vervoer, accommodatie, excursies, eten) door de provincie Huelva, de provincie Sevilla en de organisatie Andalusian Wilderness. De overige trips zijn op eigen kosten gemaakt. Ik heb in alle aanbevolen (affiliatie links) accommodaties overnacht. De hotels/campings hebben hun eigen kwaliteiten qua locatie, kwaliteit en/of sfeer.

Hotel Fuerte El Rompido (niet bezocht) was één van de sponsors van mijn laatste trip naar Huelva.

Hotel Fuerte El Rompido Huelva

Dit blog is geschreven ter oriëntatie. Prijzen, tijden en management zijn constant aan verandering onderhevig. Controleer daarom altijd de gegevens waar mogelijk bij de bron, deze heb ik zoveel mogelijk proberen te linken.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This