Hoe is het voor een homoseksueel stel in Spanje te wonen? Maakt het verschil uit waar in Spanje je woont? Hoe zit het met de Spaanse politiek? Ik vroeg het aan ervaringsdeskundigen Frens Witte en Jeroen Schless. In Malaga waren ze eerst de beheerders van het charme hotel Villa Lorena (aanrader) in Malaga en ook auteurs van de reisgids 100% Andalusië. ¹ In de zomer van 2020 openen ze 3 suites met keuken, terras en zwembadje in het centrum van Malaga.

Malaga is geen Barcelona of Madrid, beide steden zijn inmiddels uitgegroeid zijn tot behoorlijke gay capitals in Europa, maar de stad is zeer zeker vriendelijk voor de homoseksuele mens. Eigenlijk is Spanje de laatste tien jaar sowieso heel homo vriendelijk geworden.

De Spaanse politiek en het homohuwelijk

Het homohuwelijk (red: juli 2005, tevens adoptie) is destijds door de regering van Zapatero in korte tijd doorheen gejast en daar komt de rechtse regering nu gelukkig niet op terug (hoewel die geluiden er even waren). Er wordt best veel geschreven over homoseksualiteit in de kranten en eigenlijk op een hele open, ruimdenkende manier. De populairste tv presentator, Jesús Vázquez, is openlijk homo en getrouwd en met hem veel bekenden.

Uit de kast in Spanje

Ik moet ook zeggen dat wij nog nooit een negatieve ervaring hebben gehad, ach misschien ooit jongeren die lacherig zijn of zich geen houding weten te geven maar verder nooit. Zelfs niet in het dorp Alhaurin el Grande waar we zes jaar hebben gewoond. Het onderwerp werd gemeden totdat je mensen beter leert kennen, dan blijken ze supernieuwsgierig te zijn maar op een leuke manier.

De Andalusen zijn gewoon relaxed, ook wat dit onderwerp betreft. Totdat het binnen de familie gebeurt, haha dan is het nog steeds een moeilijkheid. Veel mensen zijn nog niet uit de kast maar we zien ook dat dit langzaam bij beetje aan het veranderen is. We zien steeds meer openlijk homoseksuelen op straat, zelfs hand in hand lopen, dit zou je in Amsterdam meer problemen opleveren dan hier. Je ziet de mensen kijken, ze draaien zich om zonder er aanstoot aan te geven.

Malaga gay-scene

Er is in Malaga wel een kleine homo scene, er zijn wat gaybarretjes maar dit wil niet echt van de grond komen. Het is eigenlijk vreemd dat dit nog niet op gang komt, je zou verwachten dat de tijd hier wel rijp voor is.

Wat je in veel Spaanse steden zag en ziet is dat het toch nog vrij stiekem moet gebeuren. We hebben het 15 jaar geleden in Barcelona meegemaakt. Barcelona had Sitges (red: badplaats van 28000 inwoners) als uitgaansplaats voor de Gays, in Barcelona zelf gebeurde niet zoveel. Men kon lekker anoniem daar uitgaan.

Frens en Jeroen Villa Lorena Malaga

Frens (l) en Jeroen (r)

Torremolinos 

Hetzelfde gebeurt hier in Torremolinos. Het uitgaan voor gays vindt vooral plaats in Torremolinos en je bent helemaal flabbergasted als je daar op zaterdagavond uitgaat. Super hippe clubs/discos en allemaal helemaal vol met jonge, mooie mannen. Ben je nog jong, dan kun je zo tot 7 uur in de ochtend uit.

Waarom ze niet in Malaga zelf zijn? ik denk dat het met de anonimiteit te maken heeft, in Torremolinos zijn ze anoniem en de kans hierop in Malaga zelf is kleiner. De gays in Torremolinos komen niet alleen uit Malaga maar van alle uithoeken in Andalusië, zelfs uit Cadiz en Jaen, toch niet echt om de hoek. Hetzelfde gebeurde destijds met Barcelona en Sitges maar toen wij er woonden zagen we de kentering en opende de ene na de andere club in de stad zelf. Malaga is een stuk kleiner dus of dat hier ooit lukt is de vraag.

Homoverenigingen

Er is hier verder wel een belangenvereniging; een strand waar de gays naar toegaan; het strand bij Guadalmar en een aantal uitgaansgelegenheden (zie hieronder) maar dit is minimaal voor een stad met de omvang van Malaga. Het is ook nog niet echt een bestemming voor gay toeristen maar we hebben het gevoel dat dit ook langzaam aan het veranderen is, zien toch met name in het hoogseizoen op straat meer en meer mannen stellen.

Wij hebben inmiddels een leeftijd dat het ons niet meer zo boeit wat de mensen van ons vinden, we proberen onszelf te zijn en hebben alleen maar positieve ervaringen, zelfs in de conservatieve wijk El Limonar. Maar wij zijn ook niet de types om aanstootgevend gedrag te vertonen, ik weet niet hoe men dan zou reageren. Maar of dit veel anders in Nederland zou zijn, denk het niet.

Uitgaan in Malaga als homoseksueel

Daarnaast merkt Jeroen nog op dat het in het uitgaansleven hier moeilijk contact leggen is, in vergelijking tot bijvoorbeeld Barcelona en Madrid. Het lijkt wel of ze hier bang voor buitenlanders zijn, misschien omdat ze dan denken Engels te moeten spreken wat ze dan vaak niet of een klein beetje beheersen. Spanjaarden gaan sowieso, zowel in de hetero als gay scene, in groepjes uit waardoor het contact leggen ook nog eens wordt bemoeilijkt.

Plaza de la Merced

Waar wij bij ons eerste verblijf in Malaga, zo´n 18 jaar geleden, wel verwonderd over waren is dat je café Calle Bruselas hebt op Plaza la Merced. Een bar waar veel homo´s komen met daarbij ook nog eens een groot terras. In het weekend vroeger altijd helemaal vol met gays, was de plek om te beginnen.

Hier is enkele jaren geleden Bar El Carmen op Plaza la Merced bijgekomen welke zich meer als homobar profileert. Op donderdagavond altijd gezellig bingo en het kan niet anders gepresenteerd door een travestiet want daar zijn de Spanjaarden gek op.

Wil je nadat alles op Plaza la Merced dicht is nog verder dan is Reinas Gay Bar een optie. Ooit begonnen vlak bij de kathedraal, maar sinds enkele jaren zijn ze verhuisd naar een kleiner pand in calle Madre de Dios, om de hoek bij Plaza la Merced. Verder zijn er nog twee barretjes WhatsappCopas en Peter Pan, ook weer in de buurt van Plaza la Merced.

Er was een tijdje een disco, maar deze is weer dicht en sinds kort zijn er in een club in Soho, Soho Culture Club, maandelijkse gay feesten.

Wil je het gay uitgaansleven in Malaga eens proberen ga dan op vrijdag. Op zaterdag gaat de Malagueño meer naar Torremolinos. Misschien dat ze het eerste drankje in Malaga nemen, maar daarna op naar Torremolinos. En op vrijdag blijft men liever wat dichter bij huis, hoeft men de auto niet in en gaat men Malaga zelf in.

Vergeleken met Nederland is het uitgaan hier wel meer mixed en dan doelen we op de leeftijd. In de meest uitgaansgelegenheden, en dan hebben we het niet over de disco die tot zes uur ’s ochtends openblijft, zie je alle leeftijden door elkaar.

___________________

Naschrift

Deze tekst is door Frens en Jeroen aangeleverd, waarvoor veel dank. Slechts de introductie, enkele kleine tekstuele aanpassingen en eventuele spel- en taalfouten zijn van mijn hand.

¹ Per 1 juli 2017 zijn Jeroen en Frens een nieuwe uitdaging aangegaan. De heren zijn bezig met een nieuw toeristisch project. Meer informatie volgt later. Het dagelijks beheer van Villa Lorena wordt overgenomen door twee dames, de Nederlandse Eva en de Belgische Sibel.

 

Pin It

Homo in Malaga
Homo in Malaga

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Pin It on Pinterest

Share This