Alcazaba Malaga Moors Fort

Het Alcazaba in Malaga kun en mag je niet missen. Het is namelijk een van de (letterlijke) hoogtepunten van de stad, aangezien het Arabisch fort op een helling in het centrum ligt. Vanaf Calle Alcazabilla 2 (achter het gemeentehuis) kun je met de lift naar boven.

Om een bezoek aan deze citadel zo aangenaam mogelijk te maken heb ik enkele tips op een rijtje gezet.

Maak een vroege start

Een goede planning is de sleutel tot je stedentripgeluk.

Het fort opent haar deuren om negen uur ’s ochtends. Als jij nou zorgt dat je als eerste aan de poort staat, dan begint je dag een stuk een prettiger. Indien nodig kort de tijd in voor bed/bad/brood. En wel hierom:

  • In het hoogseizoen arriveren hordes toeristen na tien uur, om elf uur wordt het onaangenaam druk.
  • Zeker in de zomermaanden doet de Spaanse zon vreselijk zijn best. Aangezien je het grootste deel van de tijd buiten bent, wordt het al gauw te warm om rond te lopen.
  • Tenslotte is het licht ’s morgens vroeg veel mooier om foto’s te maken. Later op de dag wordt het licht te ‘hard’ voor die aangename fotoherinnering in je vakantieplakboek.
Moors kasteel Malaga

Gooi dat foldertje weg

Doe zoals ik en denk F*** de historie en de route, zoals die beschreven staat op het foldertje dat wordt uitgereikt aan de ingang. Laat de kaart van het complex en allerlei nuttige informatie links liggen en loop lekker rond zonder plan.

Geniet gewoon van het 360° uitzicht over het historisch hart van de stad, de haven, de baai van Malaga en de omringende bergen terwijl je naar het geklater van de fonteinen luistert, onder exotische bogen doorloopt en de fleurige bloemenperken bewondert.

Pas je kleding aan

Mocht je besloten hebben om tip nummer een te negeren (krijg je spijt van), dan zorg in ieder geval dat je op gepaste wijze gekleed gaat. Dus draag het standaard toeristenuniform.

Om te beginnen heb je natuurlijk een flesje water bij de hand en een camera/mobiel in de aanslag. Voor mannen betekent dit verder: een pet; korte broek; poloshirt of bloes met korte mouwen en sandalen/gymschoenen.

Vrouwen hebben iets meer speelruimte: hoed of pet en in plaats van een korte broek is een mouwloze jurk ook goed.

Let op, geen slippers!

Het woord zegt het al – slippers – slipgevaar. Op bergachtig terrein willen de smalle bandjes het nogal eens opgeven, dat betekent dat je schoenloos verder moet. Of je stoot je teen tegen een uitstekende kei en zo ligger er nog veel meer bedreigingen op de loer. Wist je trouwens dat het verboden is bij de Spaanse wet om auto te rijden met slippers aan je voeten?

Le-vens-ge-vaar-lijk!

Arabisch kasteel Malaga

Verdiep je in de geschiedenis van ‘Al Andalus’

Dat foldertje uit tip #2 heb je natuurlijk niet echt weg gegooid, dat lees je later op je gemak (zie tip #5). Dus negeer het voorgaand advies, want de geschiedenis van de ‘Al Andalus’ is waanzinnig interessant.

De Alcazaba is slechts een klein onderdeel van de Moorse erfenis. Dit fort (of citadel) werd in het begin van de elfde eeuw gebouwd. Het woord Alcazaba komt van het Arabische al-qasbah, wat citadel betekent.

Goed, in het kort:

Al-Andalus (Arabisch الأندلس) is de naam die de Moorse veroveraars gaven aan het door hen veroverde gedeelte van het Iberisch Schiereiland. Al-Andalus moet niet worden verward met de huidige autonome regio Andalusië.

 

De naam is van toepassing op het gehele gebied onder Moorse overheersing (711 – 1492) in het algemeen. (bron Wikipedia).

De Moren brachten hun beschaving mee naar Spanje in het begin van de achtste eeuw. Terwijl wij in de lage landen in de diepe donkere middeleeuwen verkeerden, was het zowel cultureel, intellectueel en economisch goed toeven in Al Andalus.

Het Moorse bewind duurde in Malaga tot 1487. In dat jaar veroverden de Katholieke Koningen Ferdinand and Isabella de stad op de Moren, na een vier maanden durend beleg. Na hun overwinning op de Moren rezen ze hun wapen in de ‘Torre del Homenaje‘ in de Alcazaba.

Bezoek het café

Als je tip nummer een hebt opgevolgd, heb je waarschijnlijk niet kunnen ontbijten gezien de Spaanse horecagewoontes. Dat treft want binnen de muren van de citadel zit een knus café in de open lucht, met schaduw en uitzicht. Zo rond een uur of elf als de aanwezigheid van andere bezoekers begint te irriteren is het perfecte moment voor een verlaat ontbijt en een uitstekend moment om je te verdiepen in de geschiedenis van deze plek. Het mooie is, het kost geen drol. Een kop koffie kost € 1,20 en belegde broodjes gaan voor twee euro over de toonbank.

Plan je route

De Alcazaba heeft drie in- of zo je wilt uitgangen, waarvan één met lift, die je voor een paar euro naar boven zoeft. De tweede entree is bij het Romeins theater en de derde bovenaan, deze laatste leidt naar de ruïnes van de Gibralfaro.

Het handigst is als je vanuit het centrum vertrekt om de lift te nemen op Calle Alcazabilla 2. Dit is vooral prettig als je niet zo goed ter been bent of een slechte conditie hebt. Vanaf boven kun je dan rustig naar beneden sloffen. Op de terugweg pik je dan ook nog even het Romeins theater mee.

Let op

Als je ondernemende kinderen hebt of familieleden die alles voor die ene foto doen: let dan goed op. Er zijn allerlei muurtjes waar je mooi op kunt klimmen en tientallen meters naar beneden kunt vallen. Zoals het foldertje al aangeeft:

“Visitors are requested to watch their step.”

 

Alcazaba uitzicht Malagueta

De ultieme reisgids voor de stad Malaga
Reisgids Malaga

Bekijk op bol.com

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This