Malaga Museum kunst

Het hoofd van Johannes

1755 – 1765

Palacio Aduana

Palacio de la Aduana

Entree

Douanepaleis Malaga

Korinthische helm

6e eeuw BC

Het Malaga Museum

Inderdaad, het kost een paar centen maar dan heb je ook wat! Na een ingrijpende verbouwing van 40 miljoen euro opende op 12 December 2016 hét Museum van (de regio) Málaga haar deuren. Het project om het voormalige douanegebouw, het Palacio de la Aduana, te renoveren duurde tien jaar. Het museum heeft de beschikking over 18.402 vierkante meter expositieruimte, waarmee dit nu één van de grootste expositieruimtes van Spanje is.

De collectie bestaat uit drie delen, te weten: archeologie, kunst en tijdelijke tentoonstellingen. De collecties zijn verdeeld over drie etages. Een bezoek aan het museum begint op de bovenste verdieping met de archeologische verzameling.

Archeologie

De ware liefhebber kan rustig een dagje uittrekken om de collectie te bekijken. De verzameling oudheidkundige voorwerpen bestaat uit 2000 stukken, daterend van de prehistorie tot de late middeleeuwen. De expositie geeft een goed beeld van de regionale historie, met een aantal stukken uit recente archeologische opgravingen. In de collectie zitten de bekende potjes, scherven en kralenkettingen, maar ook complete grafmonumenten, mozaïekvloeren, dodenmaskers en zilverschatten.

Kunst

Verder beschikt het museum over een uitgebreide kunstverzameling van 300 stukken, voornamelijk negentiende-eeuwse schilderijen. De schilderkunst is vertegenwoordigd door grote namen als Joaquin Sorolla, Carlos de Haes, Federico de Madrazo, Antonio María Esquivel, Vicente Lopez en Ramon Casas en een aantal van de meest bekende leden van de Málaga School van de schilderkunst: zoals José Moreno Carbonero, Enrique Simonet, Antonio Muñoz Degrain, José Nogales Sevilla en Bernardo Ferrándiz.

Deze collectie is gehuisvest op de eerste verdieping.

Tijdelijke expositie

Op de onderste etage zit de tijdelijke expositie, de entree, de patio, een winkel en een nog niet geopende café.

Het Museum van Málaga is één van de 63 Spaanse staatsmusea. Het valt onder regionaal management, in dit geval de deelstaat Andalusie.

Het douanepaleis

Het Palacio de la Aduana  is een neoklassiek gebouw,  gemodelleerd naar de Italiaanse paleizen uit de renaissance. Het paleis heeft vier gangen rondom een ​​centrale patio. Op de bovenste etage is een open galerij met een balustrade waar een aantal terracotta borstbeelden staan. Deze zijn hier in 1877 neergezet ter ere van een bezoek van koning Alfonso XII. De galerij is momenteel helaas niet toegankelijk voor het publiek. Maar vanuit verschillende ramen kun je een blik werpen op de beelden.

Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd als een douanekantoor, eind 19e eeuw diende het als de Koninklijke tabaksfabriek, vervolgens tijdens het Franco-tijdperk als de zetel van het stadsbestuur en in de jaren tachtig van de vorige eeuw functioneerde het als kantoor voor de subdelegatie van de Spaanse regering in de provincie.

In 1922 woedde er een grote brand, waarbij de houten trappen naar de bovenste verdieping in brand vlogen. De ravage was enorm. Als gevolg van de brand lieten 28 mensen het leven, belangrijke archieven, de bovenste verdieping en het dak gingen verloren.

Praktische informatie

 • Adres Plaza de la Aduana s/n, 29015 Málaga
 • Telefoon 951911904
 • Email museomalaga.ccul@juntadeandalucia.es
 • Website Museo de Malaga
 • De toegang tot het museum is gratis voor EU-ingezetenen. De rest van de wereld betaalt 1,50 euro entree.
 • Je moet tas achterlaten in een kluisje, waarvoor je één euro nodig hebt. Deze krijg je weer terug bij het leeghalen van het kluisje.
 • Fotograferen mag, maar zonder flits, statief of selfiestick.
 • Het museum is gesloten op maandagen en op de volgende nationale feestdagen: 1 en  6 januari, 1 mei, 24, 25 en 31 december.
 • Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag vanaf 09.00 uur.
 • Bewaking is minimaal (fysiek) aanwezig. Veel van de voorwerpen staan open en bloot tentoongesteld. Ik voorspel dat hier binnen een jaar verandering in komt.
 • Bij elke zaal is een tafel voor blinden en slechtzienden, met uitleg in braille en een replica die je mag betasten. Een mooi initiatief, maar tamelijk klein opgezet.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This