Barcelona op de fiets

Als echte Nederlander is er maar één manier om Barcelona goed te ontdekken: op de fiets natuurlijk! In samenwerking met medewerkster Lisa Brink van AB Apartment Barcelona, een toeristisch verhuurbedrijf van appartementen in Barcelona, zocht ik uit hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Fietstocht door Barcelona

De beste manier om alles te zien wat de stad te bieden heeft, van Gaudí’s verbazingwekkende architectuur tot de kronkelende straatjes van de Gotische wijk, is om een fietstocht door Barcelona te maken.

Fietsen in Barcelona is vooral plezierig omdat het er veel zonniger is dan in Nederland. De stad telt slechts 55 regenachtige dagen per jaar, dat is echt een  stuk minder dan in Nederland, waar het ongeveer de helft van de tijd regent (bron).

Het is bovendien een milieuvriendelijk manier om de stad te verkennen en het biedt je de kans om alle geheimen van de Catalaanse hoofdstad in relatief korte tijd te ontdekken.

Wil je lekker langs de kust fietsen, ben je een sportieveling voor wie geen enkele berg te hoog is, of bekijk je liever de belangrijkste bezienswaardigheden?

 

 1. De toeristenroute
 2. Bezoek Montjuïc
 3. Fiets langs de kust
 4. Over bergen en door dalen
 5. Geniet van spectaculaire uitzichten
Ontdek Barcelona gotische wijk

Fiets de toeristenroute

Als dit je eerste bezoek aan Barcelona is, dan zou ik beginnen langs de belangrijkste bezienswaardigheden te fietsen. Je start bij het Cultureel Centrum Born en gaat vervolgens door het hart van El Born voordat je de Via Laietana doorsnijdt en je je naar de gotische wijk baant.

Geniet van de sfeer van deze historische buurten voordat je de meer eigentijdse wijk Eixample in fietst, de thuisbasis van de favoriete modernistische wonderen van de stad. Bewonder Casa Batlló van Antoni Gaudí aan de Passeig de Gràcia en Casa Milà net om de hoek, voordat je op weg gaat naar het echte juweel van de wijk, de Sagrada Família, de beeldbepalende basiliek van Barcelona.

Vanaf hier is het via de Arc de Triomf weer terug in de richting van de oude stad, voordat je eindigt in het Parc de la Ciutadella om af te koelen bij de fonteinen.

Deze route is een kleine 10 kilometer lang, met een minimaal hoogteverschil.

 

De Montjuïc fietsroute

Op de Montjuïc, een heuvel met een hoogte van 173 meter, vind je een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals de Joan Miró Foundation, het Olympisch stadion, het kerkhof en natuurlijk het kasteel van Montjuïc. Deze route begint bij het monumentale Plaça d’Espanya. Ga vervolgens rechtsaf richting de Avinguda De l’Estadi, voor een korte klim naar de top, waarna je terugkeert naar het plein.

Als alternatief kun je linksaf slaan en vervolgens de Passeig de Santa Madrona nemen voor een iets meer uitdagende klim. Als je aan de top bent, kun je het 1992 Olympisch Stadion bewonderen voordat je via de Passeig del Migdia naar het kasteel van Montjuïc gaat.

 Deze route is 10 kilometer lang, met een beklimming van 173 meter.

Barcelona fietsend

Een fietstocht langs de kust van Barcelona

Geniet van het uitzicht op de kust van Barcelona. Je begint deze route vanaf de Mirador de Colom helemaal tot aan Port Fòrum en terug. Begin bij de Mirador en fiets langs de oude haven Port Vell voordat je de Ronda Litoral bij Barceloneta neemt, en kijk je ogen uit bij de versmarkt.

Als alternatief kun je de Passeig de Joan Borbó volgen aan de kant van de haven en aankomen op het strand vanaf het puntje van Barceloneta. Als je aankomt bij Port Olimpic (de haven tegenover het Olympisch dorp van Barcelona), ga je verder langs de kant van het strand en bezoek je El Peix (de vis), een iconische sculptuur van Frank Gehry.

Vanaf dit punt is het vlot fietsen naar Poblenou, hier vind je restaurants, gezellige terrasjes en uitgaansgelegenheden. Vervolgens fiets naar het Parc del Fòrum, de plek waar giga evenementen gehouden worden. Hier kun je kiezen om noordwaarts naar Badalona, een voorstad van Barcelona, te fietsen, of terug naar de stad te gaan.

 Enkele rit is 15 kilometer, maar vlak.

Beklim Barcelona via de Collserola-route

Deze route combineert enkele van de moeilijkste beklimmingen in de stad, zoals Santa Creu d’Olorda, Forat del Vent, Conreria en Vallesana. Begin je route in de buurt van Sarrià – Sant Gervasi voordat je doorgaat naar Gràcia, ongeveer de Ronda del General Mitre volgend.

Vanaf daar neem je de Avinguda Meridiana door Sant Andreu, voordat je de Besòs rivier oversteekt en stroomopwaarts volgt tot je in Montcada i Reixac aankomt. Zet je schrap voor de Carrer del Cementeri en de fietstocht naar Forat del Vent voordat je terugkeert in de richting van Sant Cugat del Vallès. Vanaf daar is het weer bergopwaarts richting La Floresta en La Plana, je fietst verder door naar de iconische Tibidabo-berg op 512 meter hoogte, de hoogste heuvel van de Collserola bergketen.

De Tibidabo is met 512 meter de hoogste heuvel van de Collserola bergketen.  Als je nog fut hebt na deze beklimming bezoek dan het pretpark, Parque de Atracciones del Tibidabo, dat zich op de berg bevindt, of als je meer van architectuur houdt, de kerk “Iglesia del Sagrat Cor“. Deze kerk lijkt op de Sacré-Coeur van Parijs, qua naam, hoogte en bouwstijl. Dan is het tijd om terug te gaan naar Sarrià –Sant Gervasi.

 Totaal 70 kilometer fietsen, inclusief 1133 meter beklimmingen.

Spectaculaire uitzichten op de Passeig de les Aigües

Dit biedt het beste van twee werelden: de spectaculaire uitzichten die je krijgt als je op de berg bent maar het comfort van een vlakke weg – als je eenmaal het eerste stuk hebt gehad. Je begint met de beklimming van de berg Tibidabo, de route wordt duidelijk aangegeven door de  bordjes langs de kant van de weg.

ⓘ Het parcours is bijna 10 km lang en loopt helemaal tot aan Esplugues de Llobregat en biedt enkele van de beste panoramische uitzichten over de stad.

Het is ongelooflijk populair bij fietsers en hardlopers, vooral in het weekend, maar kan door de week veel rustiger zijn. Je kunt het jezelf ook wat gemakkelijker maken door met de Tibidabo funicular (kabelbaan) naar boven te gaan.

Tips: Barcelona op de fiets

 • Ben je van plan een reis te maken of hoop je binnenkort naar de Catalaanse hoofdstad te gaan? En ben je nog op zoek naar een accommodatie in Barcelona? Bij AB Apartment Barcelona vind je meer dan 500 appartementen in het centrum van Barcelona. Van luxe accommodaties tot appartementen voor vriendengroepen, ontdek de goedkoopste en eenvoudigste manier om in Barcelona te verblijven.
 • Je kunt een fiets huren bij de vele verhuurbedrijven of je kunt onder leiding van een (Nederlandstalige) gids een tocht maken.
 • Hou bij je planning van de fietsroute rekening met hoogteverschillen, zeker als je, zoals de meeste Nederlanders, niet gewend bent om over bergen te fietsen.
 • Misschien vind je het gemakkelijker om de Montjuïc op een elektrische fiets te beklimmen?
 • Barcelona is namelijk gebouwd op verschillende heuvels: de Carmel (267 m), Monterols (121 m), Putxet (181 m), Rovira (261 m) en Peira (133 mr). De 173 meter hoge Montjuïc ligt in het zuidoosten van de stad aan zee.
 • Heb je het fietsvirus te pakken en wil je ook eens buiten de stad kijken, probeer dan eens de via verde naar Tortosa.

© Foto’s Pixabay

 

Pin It on Pinterest

Share This