Stedentrip naar York

York, een stad in het noorden van Engeland, valt in de categorie ‘klein maar fijn’. Met ongeveer 200.000 inwoners heeft het de grootte van een postzegel vergeleken met de Britse hoofdstad Londen  (8.7 miljoen mensen). Ideaal voor een weekendje weg.

York voor ‘boekies’

De stad heeft verschillende bezienswaardigheden. Maar vooral voor een fervente lezer als ik, zijn er minstens drie literaire hoogtepunten. Ten eerste de stad heeft een ‘echte’ Harry Potter-straat.  Verder ligt het in de buurt van de Yorkshire Moors. De plek waar een van mijn lievelingsboeken – Wuthering Heights – zich afspeelt. Tenslotte, Whitby ligt aan de kust in Yorkshire. Dit is waar Bram Stoker inspiratie voor zijn roman Dracula kreeg. Kortom, een uitgelezen (pun intented) plek voor een bookie.

Ook als je niet van lezen houdt, is Yorkshire een mooie bestemming. Hieronder staan de beste, mooiste en leukste dingen om in en rond York te doen, voor boek-, cultuur, geschiedenis en natuurliefhebbers

Top 10 York

1. Maak een muurwandeling in York

Mijn absoluut favoriete activiteit in York is de wandeling over de historische muren, die het stadscentrum omcirkelen. Met een lengte van 3,4 kilometer zijn dit de langste middeleeuwse stadsmuren van Engeland. Ze staan bekend als de York City Walls, de Bar Walls of de Romeinse muren. Hoewel dit laatste een verkeerde benaming is, omdat weinig van het bestaande metselwerk van Romeinse oorsprong is en de loop van de muur sinds de Romeinse tijd aanzienlijk veranderd is. De muren zijn over het grootste gedeelte vier meter hoog en een meter tachtig breed.

De stad heeft vier poorten, die toegang tot de muren geven. De poorten of ‘bars’ zijn Bootham Bar, Monk Bar, Walmgate Bar en Micklegate Bar. Deze werden in de middeleeuwen gebruikt om tol te heffen, maar ook om de stad af te sluiten tijdens oorlogen.

De muurwandeling is gratis. De muren gaan meestal open vanaf 8.00 uur en sluiten bij zonsondergang. Ze zijn zijn gesloten op 25 december en bij ijzige of gladde omstandigheden. Wees voorzichtig bij het lopen op muren, met name met jonge kinderen. Sommige delen hebben geen hek of leuning.

2. Bewonder het glas-in-lood van de kathedraal

De kathedraal van York staat over het algemeen bekend als York Minster. Het is een van de grootste in zijn soort in Noord-Europa. De kathedraal heeft het grootste stuk middeleeuws glas-in-lood in het land, de ‘Great East Window’.

Toegang kost 12 pond voor een volwassene. Tickets kun je kopen op de website van de York Minster of je gebruikt de city pass (zie #3 hieronder).

Let op

Ook met een city pass, moet je (gratis) een plaats online boeken via de website van de kathedraal.

3. Ontdek York met een City Pass

Inbegrepen

 • York Minster
 • JORVIK Viking Centre
 • Clifford’s Tower
 • York Dungeon
 • Railway Museum Road Train
 • Mansion House
 • York Cold War Bunker
 • Fairfax House
 • York Army Museum
 • Treasurer’s House
 • Richard III belevenis
 • Henry VII Experience
 • Merchant Adventurers Hall
 • Roman Bath Museum
 • Barley Hall
 • Yorkshire Air Museum
 • Beningbrough Hall
 • Ouse City Cruises  (exclusief avondcruises)
 • Hop On, Hop Off bustour.

De City Pass geeft je toegang tot 20 attracties.

Met deze pas krijg je toegang tot verschillende attracties, zoals het JORVIK Viking Centre en de Romeinse baden. Leer de streekgeschiedenis  in het Yorkshire Museum, reis vervolgens terug naar de tijd van de Vikingen in het epische JORVIK Centre, bekijk de indrukwekkende York Minster, de grootste gotische kathedraal van Noord-Europa en geniet van een rustgevende riviercruise.

Je pas is ook geldig buiten de stad, dus je kan ook het historische oorlogsmuseum Eden Camp ervaren en een bezoek brengen aan Kasteel Howard, een van de mooiste historische kastelen van het Verenigd Koninkrijk. Je kan zelfs met een ouderwetse stoomtrein over de North Yorkshire Moors Railway reizen.

4. Op zoek naar Harry Potter in The Shambles in York

The Shambles is een straat in het historische centrum van York, met overhangende vakwerkhuizen, waarvan sommige dateren uit de veertiende eeuw. Vrijwel alle gebouwen in de straat staan ​​op de monumentenlijst. De straat stond ooit bekend als ‘The Great Flesh Shambles‘, waarschijnlijk uit het Angelsaksische Fleshammels (letterlijk ‘vleesplanken’). Het woord voor de planken die slagers gebruikten om hun vlees uit te stallen. In 1885 waren er nog eenendertig slagerijen in de Shambles gevestigd, nu geen enkele meer.

Het is een van een aantal locaties, samen met straten in Chepstow, Edinburgh, Exeter en Londen, waarvan beweerd is dat het de inspiratie was voor Diagon Alley in de Harry Potter-franchise. Sinds 2017 zijn er in de straat vier winkels met tovenaarsthema geopend. Echter, de auteur, J.K. Rowling beweert dat dit een broodje aap is. Ze zou nooit de Shambles bezocht hebben.

5. Shop op Shambles Market

Shambles Market is dagelijks geopend en ligt tussen The Shambles en Parliament Street. De markt stond vroeger bekend als Newgate Market, naar de straat waarin het zich bevindt.

De markt heeft 83 kramen en zeven permanente kiosken, waaronder verschillende kraampjes waar je voor een vriendelijke prijs kunt eten.

 

6. Snuif cultuur in de Art Gallery

De Art Gallery heeft verschillende tijdelijke en permanente tentoonstellingen. In de collectie zitten duizenden schilderijen, keramiek, glas- en aardewerk.

Toegang tot de Art Gallery is gratis, maar tijdens de pandemie moet je wel een tijdslot boeken, via de website. York Art Gallery ligt aan Exhibition Square, op vijf minuten van York Minster en tegenover Bootham Bar.

7. Komt tot rust in de Museum Gardens

In hartje York ligt meer dan vier hectare aan prachtige botanische tuinen. Een idyllisch toevluchtsoord met een scala aan plantensoorten, tegen de achtergrond van de middeleeuwse ruïnes van St. Mary’s Abbey. Eekhoorntjes, egels en vossen zijn allemaal te vinden in de tuinen, naast vele soorten vogels, motten, vlinders en insecten.

Het park is een ideale plek voor een zomerse picknick, een wandeling in het groen of om je kinderen veilig te laten rondrennen.

De tuinen zijn gratis te bezoeken.

8. Dwaal door het verleden in St. Mary’s Abbey

De St. Mary’s Abbey ruïnes in de botanische tuin zijn de enige overblijfselen van een van de rijkste en machtigste benedictijnse kloosters in Engeland. Het complex stamt uit het jaar 1088. Het landgoed van de abdij besloeg het hele terrein van de museumtuinen.  In het middeleeuwse York stond de abdij recht tegenover de kathedraal.

De poort op Marygate, naast de Sint-Olavekerk, was de hoofdingang van de abdij. Hier konden de armen komen om aalmoezen op te vragen. Het gebouw, bekend als St Mary’s Lodge, is nu het hoofdkantoor van York Museums Trust.

Koning Hendrik VIII (die van de zes vrouwen) verbood in 1530 alle kloosters in Engeland. De monniken van St. Mary’s gingen in 1540 met pensioen en de abdijgebouwen werden omgebouwd tot een paleis voor de koning toen hij York bezocht. Geleidelijk vervielen ze tot ruïnes en werden ze gebruikt als agrarische gebouwen voordat ze in de jaren 1820 werden opgegraven door de Yorkshire Philosophical Society.

9. Beklim woeste hoogten op de Yorkshire Moors

Ik noemde de Wuthering Heights al in de inleiding. Dit is een van de boeken die ik in mijn tienerjaren gelezen heb, en een levenslange indruk op mij heeft achtergelaten. Deze roman, geschreven door Emily Brontë, speelt zich af op de West Yorkshire Moors.

Het verhaal gaat over de relatie tussen Catherine Earnshaw en Heathcliff, en hoe vernietigend hun liefde voor beide families is. De naam van het boek verwijst naar het gelijknamige landhuis waar het verhaal zich afspeelt. Twee families van de landadel, de Earnshaws en de Lintons, en hun turbulente relaties met Earnshaws geadopteerde zoon, Heathcliff. Het boek was in 1847 controversieel vanwege de mentale en fysieke wreedheid in het boek, en vanwege zijn uitdagingen voor de Victoriaanse moraliteit en religieuze en maatschappelijke waarden.

Voor de niet-lezers, ‘Wuthering Heights’ is ook de debuutsingle van de Britse zangeres Kate Bush. De tekst van de single is gebaseerd op het boek.

 

Whitby Abbey

10. Op zoek naar Dracula bij Whitby Abbey

De spookachtige ruïnes van Whitby Abbey liggen hoog op een klif boven de badplaats Whitby in Yorkshire. Whitby Abbey is gesticht in 657 door St. Hilda. De abdij is door de jaren heen een bruisende nederzetting geweest, een begraafplaats voor koningen, het decor voor een historische ontmoeting tussen Keltische en Romeinse geestelijken én inspiratie voor Bram Stoker, auteur van Dracula.

Ontdek hoe meer dan 2000 jaar geschiedenis de abdij tot een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Engeland maakt.

Je tickets moet je vooraf boeken op de English heritage site.

Heb je nog meer tips, boeken over (of die zich in) de streek afspelen die ik absoluut moet lezen? Laat het me horen. Stuur een mail of een laat een bericht achter op social media.

PIN IT

Meer Engeland

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest