Edinburgh, de vriendelijkste stad in Schotland, staat bekend om zijn imposante kasteel, een keur aan festivals, mannen in wollen rokken, whisky routes dan is er ook nog Bobby, een hond, vereeuwigd in een standbeeld.

Bobby, de beste vriend van de mens

Bobby was een hond die de uitdrukking “beste vriend” letterlijk tot het uiterste nam. Hij was een terriër die in het 19e eeuwse Edinburgh bekend werd omdat hij 14 jaar lang het graf van zijn eigenaar bewaakt zou hebben, totdat hij stierf in 1872. Tegenwoordig houdt zijn bronzen alter ego toezicht houdt op het graf, op een steenworp afstand van de begraafplaats. Het beeld van Bobby staat voor een pub, die naar de hond werd vernoemd. Hoewel men beweerd dat Bobby op hetzelfde kerkhof begraven is als zijn eigenaar zijn er anderen die geloven dat hij nooit in het echt heeft bestaan.

De ware geschiedenis

Waarschijnlijk was Bobby een 19e eeuwse publiciteitsstunt. Het was gebruikelijk in die tijd om zwerfhonden die men op begraafplaatsen vond eten te geven. De honden bleven zo trouw aan de plek waar ze voedsel kregen. Door de constante aanwezigheid van de dieren, dachten de mensen dat de honden op wacht stonden bij een graf en hielden zo het geloof in stand van de rouwende hond. Het gerucht over een treurende terriĕr in Edinburgh werd vermoedelijk verspreid door de plaatselijke ondernemers. Nadat een krant aandacht besteedde aan Bobby, kwamen mensen van heinde en ver om het beest met eigen ogen te zien. Een vehaal waar de lokale middenstand wel bij vaarde. Want de toeristen combineerden hun bezoek aan het kerkhof vaak met een uitstapje naar de plaatselijke horeca, anderen gaven geld aan de beheerder van de begraafplaats voor het voeren van de hond. Ondanks het op zijn minst dubieuze verhaal vermaarde hij zoveel faam dat er boeken en films over hem gemaakt zijn.

Waar of niet, het was zo’n vertederend verhaal dat in 1872 een lokale beeldhouwer, William Brodie, een standbeeld van de hond creëerde om de hond te herdenken. Dit kunstwerk werd gefinancierd door barones Burdett-Coutts.

Edinburgh praktische informatie

  • Als je je respect aan Bobby wilt tonen kun je zijn graf in Greyfriars Kirkyard bezoeken.
  • Het levensgrote standbeeld staat dicht bij de ingang van de begraafplaats, aan de voorkant van Greyfriars Bobby Bar.
  • Als je de aandrang hebt om zijn neus te wrijven, doe dit dan voorzichtig, omdat het schade aan het beeld veroorzaakt.
  • De naar Bobby genoemde bar serveert uitstekende maaltijden in een gezellige sfeer. Het adres is: 30-34 Candlemaker Row, Edinburgh, EH1 2QE
  • Er is volop keuze aan hotels in Edinburgh. Je hebt de keuze uit honderden verschillende opties: van vijf sterren tot budget accommodatie
  • Op de Schotland VVV-website staat een schat aan informatie over de stad.

 

Vermijd de rijen, koop je tickets online

“To his dog, every man is Napoleon; hence the constant popularity of dogs.”

— Aldous Huxley (author, Brave New World)

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest