South Bank

South Bank, Londen

Londen met een puber op sleeptouw, is dat leuk?

De vraag stellen is deze beantwoorden. Want ja, een citytrip naar Londen kan de ideale minivakantie zijn als je de juiste plekjes weet te vinden. Dus: leuk voor het kind en leuk voor de ouder. Dat is niet zo moeilijk, want deze wereldstad is niet voor niets een internationale toeristische trekpleister. Daarom hieronder een rijtje ‘tried & tested’ en dat alles op een beperkt budget.

The London Eye

Het oog van Londen, een van de grootste reuzenraden ter wereld ligt aan de Theems in het centrum van de stad. Een half uur in het wiel klinkt als een duizeligmakende rit in een kermisattractie, goed voor een sensationeel omgedraaide maag. Niets is minder waar. Het rad draait bijna onmerkbaar rond met een gemiddelde snelheid van 0,26 meter per seconde.

Het 360° uitzicht op de stad kost maar liefst een pond per minuut. OK, hiermee is het budget waarschijnlijk voor een groot deel opgesoupeerd want een ritje is bepaald niet goedkoop, maar het is ‘money well spent I say‘.

Tip koop je tickets online

Voorkom lange wachtrijen en bestel de tickets online. Ga meteen door naar de priority lane.

 

The Eye London

Londen Eye

British Museum

The British Museum is een ‘must‘ voor jong en oud.

Dit is de moeder van aller musea der oudheden. Het ‘British Empire’ heeft de halve wereld van haar kunstschatten beroofd en het zo gemakkelijk maakt voor de bezoeker om binnen één dag een inkijkje te krijgen in duizenden jaar oude beschavingen van de Romeinen, de Grieken, de Egyptenaren en de meer recente (onterecht) in de kelder weggestopte Afrikaanse koninkrijken.

Zelfs al is je meest geharde gamende tiener nooit verder gekomen dan het lezen van Asterix & Obelix of het kijken films zoals Troy of ‘The Mummy’  dan nog zal dit een feest der herkenning zijn. De mummy van Cleopatra, de steen van Rosetta, het halve Partheneon, een gigantische buste van Ramses zijn slechts een paar van de hoogtepunten.

‘Awesome‘, zoals mijn eigen puber zegt na afloop van ons vier uur durende bezoek.

Tip

Het museum is gratis en gigantisch. Begin op tijd ‘s morgens om de massa’s voor te zijn. Er is speciaal voor kinderen een route uitgezet met de belangrijkste hoogtepunten.

 

Bewonder de Londen Skyline

De Shard dominiteert de skyline van Londen. Het is dan ook een wolkenkrabber van 95 verdiepingen en daarmee het hoogste gebouw in West-Europa, met een uitzicht van 360 graden over Londen. Een supersnelle lift brengt je naar de 68e verdieping. Je ziet de London Eye, de Tower of London, St. Paul’s, de Theems Shakespeare’s Globe, de Houses of Parliament en nog veel meer.

Boek je tickets hier.

skyline Londen

Skyline Londen

Tower of London

De Tower of London is de perfecte bestemming voor een avontuur met een macaber tintje. Koninklijke blingbling, wapens, St. John’s chapel (de oudste kerk van Londen). Neem deel aan een rondleiding met een Yeoman Warder. Deze ‘Beefeaters’ waken al eeuwenlang over de Tower of London. Hun 60 minuten durende tour vertrekt elk half uur en start bij de hoofdingang.

Maak je op voor smeuïge intriges, gevangenschap, executies, martelingen en andere gruweldaden.

Om een toer te boeken, klik hier.

The Tower of London

Tower Londen

Voetbalstad Londen

  • Londen is de voetbalhoofdstad van Europa met grote namen zoals Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur of bezoek de kleinere clubs waar je nog echt de pure authentieke voetbalsfeer proeft, zoals bij Crystal Palace.
  • En dan is er natuurlijk ook nog  het legendarische Wembley, waar de nationale ploeg z’n wedstrijden speelt. Voetbalfans kunnen hier de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Wembley Stadium herleven. Je bezoekt plekken die maar weinigen te zien krijgen, zoals de spelerstunnel, de perskamer, de kleedkamer van het Engelse elftal en de koninklijke box.

Lees verder om alles te weten te komen over voetbalreizen Londen. 

De Temple Church in Londen

Als je kinderen nog opgewonden worden van ridders en kruisvaarders dan is de Temple Church de beste plek om terug in de tijd te gaan. De tempelkerk was de zetel van de Engelse Orde van de Tempeliers en is 800 jaar later nog steeds van een oogverblindende eenvoud.

South bank

South bank, de zuidelijke oever van de rivier de Thames, tegenover Westminster is hip & happening.

‘This is the place to be‘.

Behalve de locatie van de hierboven genoemde London Eye is dit het culturele hart van de stad met bioscopen, theaters, kunstgalerijen en musea. Het allerleukste is te kijken naar de mensen die hier rondlopen, het is een mix van de ‘quirky, wacky, edgy, funky, the pretty in pink and the weird and wonderful. Luisteren naar straatbandjes, een dans in de fontein, leuke meisjes kijken, het is allemaal gratis.

South Bank London

South Bank, Londen

Harry Potter

Voor de liefhebbers van tovenaars, neem de bus vanuit het centrum in Londen voor een kijkje achter de schermen bij de Warner Brothers Studio. Je ziet de filmsets rekwisieten en kostuums, en treed in de voetsporen van je favoriete karakters.

Reserveer een Harry Potter Tour

Pub meal

When in Britain …. do as the British do, go for a pub meal’. 

Een pub meal is niets anders dan een maaltijd in een kroeg, zoiets als het Nederlandse eetcafé serveert. Waarom is dit zo prettig met kinderen? Om te beginnen het is over het algemeen een relaxte omgeving, het eten is meestal redelijk eenvoudig en relatief goedkoop. Het grote verschil met onze vaderlandse kroegen is dat een glas wijn of bier behoorlijk aan de prijs is.

Een glaasje alcoholische vruchtensap kost al gauw zes pond en een pint of lager gaat niet onder de £ 4.5.  Dus ben solidair met de jeugd en drink niet, dan bespaart je een hoop geld in je portemonnee.

London River Cruise

Moe van het rondsjokken, met een rivier cruise vaar je langs de meeste hoogtepunten van Londen, zoals Westmister, Tower Bridge, the City, Houses of Parliament, Tate Museum, Shakespeare’s Globe, the Shard.

Controleer prijzen en beschikbaarheid. 

river cruise thames

river cruise, Londen

Camden Market

Schreeuwende reclame, veelkleurige typetjes, terrassen, kraampjes met van alles en nog wat. Camden Market is hip en happening. Goed voor een halve dag lol, zeker met tienermeiden.

China Town

Voor een verdere aanslag op je zintuigen bezoek China Town. Chinese winkels, restaurants, masseurs, ballonen en poorten. Dit is de plek in Londen om Peking Duck of Dim Sum te eten.

Shakespeare’s Globe

Even genoeg van de jeugd? Laat de pubers even alleen in het hotel, kunnen ze lekker gamen terwijl jij en partner volwassen dingen doen. Zoals deelnemen aan een rondleiding door Shakespeares Globe, hét Shakespeare theater in Londen. Of beter nog bezoek een voorstelling van Midsummer’s night of Romeo & Juliet.

Shakespeare's Globe

Shakespeare’s Globe

Meer Londen

Voor meer over deze stad ga eens kijken op de website van Zarina. Zij schrijft in het Engels op haar website a Dutch girl living in London. Ze geeft reisadvies en organiseert stadswandelingen.

Ze gaf me nog deze tips, maar daar hadden we helaas geen tijd meer voor. Dus untested door yours truly maar aangeraden door Zarina.

  • Museum of Childhood is leuk.
  • Het Science Museum heeft interactieve installaties.
  • Dino’s in het Natural History Museum
  • Het Olympisch park is een must! Leuke speeltuin en mooi wandelpark (langs het kanaal). De stadia zijn ook open voor publiek.

 

Camden Market

Camden Market, Londen

Chinatown Londen

China Town, Londen

Praktische tips

Overnachten

Overnachten in Londen kan behoorlijk prijzig zijn, zeker in het centrum van de stad. Gelukkig zijn er duizenden mogelijkheden: van een vakantie-appartement, eenvoudig hostel tot een vijfsterrenhotel. Of je gaat iets buiten het centrum zitten, bijvoorbeeld in East Londen in de trendy buurt Shoreditch en Bethnal Green.

De hotels zijn hier aanzienlijk goedkoper en met de metro ben je in binnen een kwartiertje in het centrum.

Openbaar Vervoer

Je kunt in Londen bij het openbaar vervoer inchecken met een Oyster kaart of je credit card. Aan het einde van de dag wordt berekend hoeveel het je gaat kosten, tegen het meest gunstige tarief. Dit is tussen de 5 en 7 pond. Een stuk voordeliger dan apart kaartjes kopen.

Londen op de fiets

Londen is tegenwoordig goed met de fiets te verkennen. Zeker met Barclays Cycle hire, dit is een soort witte fietsenplan, maar dan beter doordacht. In het centrum van de stad zijn elke 500 meter docking stations geplaatst. Zo kunt u dus van de ene naar de andere attractie fietsen en de metro vermijden. Voor twee pond per dag huurt u (met credit card) een fiets, die als een half uur of minder per keer gebruikt wordt niets extra’s kost.

Per dag kunt u dus meerdere keren dag een fiets meenemen, zolang deze binnen een half uur teruggebracht wordt. Mocht u de tijd overschrijden is er nog niets aan de hand, want de in rekening gebrachte kosten zijn minimaal.

De fietsen hebben een verstelbare zadelhoogte, de minimumleeftijd om te huren is 14 jaar. Hou er rekening mee dat de zogenaamde fietspaden gedeeld worden met de stadsbus.

Kayaking on the Thames

Theems, Londen

Londen tips
Londen stedentrip

PIN IT

Londen met tieners

Meer Engeland

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Reizend door het glooiende platteland van Cambridgeshire, fietsen we terug in de tijd naar het ‘echte’ Engeland. Kerkuilen, eksters en spechten begeleiden onze trektocht door een landschap van tarwevelden, omlijst door een banket van klaprozen, margrieten, koren- en boterbloemen. IJverige hommels wedijveren met vlinders voor een plekje op de geurigste planten.

read more

Saffron Walden, de bloem van Essex

Saffron Walden is zo’n Engels typisch stadje dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds de late middeleeuwen. En dat is goed nieuws voor de liefhebbers van historische architectuur, doolhoven en spoken.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest