Cambridge City Trip

Cambridge is de ideale bestemming voor een stedentrip. Bekijk historische gebouwen, maak een boottrip op de river Cam, ga lekker eten, geniet van het uitzicht op een dakterras.

Bezoek gratis interessante musea en de Corn Market voor de broodnodige cultuur. Slaap in een vervallen kasteel en grab a meal in een traditionele pub.

Bovendien lig Cambridge op steenworp rijden van Londen en Stansted airport. Nou ja, dat betekent 50 minuten met de trein van King’s Cross (Londen) en vanaf Stansted Airport Train Genius ben je er in een half uur.


Bezienswaardigheden Cambridge

Het historische centrum is compact. Dat betekent dat meeste bezienswaardigheden op loopafstand liggen.

Door de hele stad liggen fietspaden, dus het is relatief gemakkelijk om hier te fietsen, ook als je niet gewend bent aan het links rijden. Ga je liever met de bus, dan treft het dat het openbaar vervoer goed geregeld is, maar helaas niet goedkoop.

King's College Cambridge

King’s College Cambridge

King's College Cambridge the Chapel

Chapel, King’s College

2. Queens’ College

Queens’ College overspant de rivier de Cam, in de volksmond de ‘lichte’ en de ‘donkere kant’ genoemd.

De Mathematical (Wiskundige) Bridge verbindt de twee zijden. Deze iconische brug is ook vanaf de straat te bewonderen. Je kunt er alleen overheen lopen door het College te bezoeken.

 

 • Dit college bezoeken kost slechts £ 3.50. Wat aanzienlijk goedkoper is dan een bezoek aan King’s of Trinity College. Dus als je niet teveel wilt uitgeven aan een bezoek, is dit een prima optie want je krijgt toch een goed beeld van een college.
 • Adres Silver Street, Cambridge
 • Leuk weetje: Queens’ College is in 1448 opgericht door Koningin Margaret van Anjou en opnieuw opgericht in 1465 door de rivaliserende koningin Elizabeth Woodville. Daarom heet deze college Queens’ en niet Queen’s.

Cambridge Colleges

Cambridge is natuurlijk vooral bekend om zijn colleges. Het is dan ook een topuniversiteit, met 120 Nobelprijswinnaars onder haar oud-studenten (bron). Na Yale, het hoogste aantal ter wereld.

De meeste colleges zijn dagelijks tussen 10.00 en 15.30 uur te bezoeken. Tijdens examenperiodes en vakanties zijn de colleges vaak gesloten voor het publiek.

1. King’s College

King’s College is wat mij betreft de meest indrukkende. Het gotisch gebouw ligt midden in het centrum.  Vooral de kapel, waar het King’s Choir optreedt, is mooi. Het pronkstuk is een Schilderij van Rubens – ‘Aanbidding der Koningen’.

 

 • Een ticket kost 6 tot 10 pond.
 • Het beroemde koor kun ook je bewonderen tijdens de kerkdienst. Check de website for diensten.
 • Adres King’s Parade, Cambridge
Punting Cambridge mathematical bridge Queens College

Mathematical Bridge

3. Jesus College

Jesus College, of eigenlijk The College of the Blessed Virgin Mary, Saint John the Evangelist and the glorious Virgin Saint Radegund, near Cambridge, is 500 jaar oud. De kapel dateert uit het jaar 1245. Dat maakt dit het oudste nog in gebruik zijnde universiteitsgebouw in Cambridge. Je krijgt een glimp van de uitgestrekte tuinen en het leven op Jesus College tijdens de choral evensong. 

 • De kerkdienst is openbaar op dinsdag, donderdag en zaterdag en begint om 6.30 uur ‘s avonds.
 • Adres Jesus Lane, Cambrige

4. Girton College

Girton College werd in 1869 opgericht door als een ‘college voor vrouwen’. Beroemde alumni zijn o.a. de Jordaanse koningin Dina bint ‘Abdu’l-Hamid, koningin Margrethe II van Denemarken, Arianna Huffington, mede-oprichtster van The Huffington Post en de Japanse prinses Hisako Takamado. Het ligt een beetje buiten het oude centrum, om de mannelijke studenten op gepaste afstand te houden.

 • Je kunt hier een echt kijkje achter de schermen krijgen door een of meerdere nachten in de zomer door te brengen. Het college verhuurt sommige van de kamers, vanaf £57.60 voor een eenpersoonskamer, inclusief ontbijt en exclusief BTW.
 • Adres Huntingdon Road, Cambridge

5. Trinity College

Trinity is de (het?) grootste college in Cambridge. Deze werd opgericht door Henry VIII in 1546. Trinity alleen al telt 34 Nobelprijswinnaars onder zijn oud-studenten. Ter vergelijking: heel Frankrijk telt ongeveer 50 winnaars. De bibliotheek heeft 1250 middeleeuwse manuscripten.

 • De bibliotheek is alleen tussen 12.00 en 14.00 uur op weekdagen geopend voor het publiek.
 • Adres Trinity Street, Cambridge.

Trinity Library Foto Trinity College

Kunst en Cultuur in Cambridge

Voor een relatief klein stadje met 125000 inwoners heeft Cambridge een rijke keuze aan musea, kunstgalerijen en theaters waarvan de meeste gratis te bezoeken zijn.

1. Fitzwilliam Museum

Voor wie het onvolprezen British Museum in Londen kent, het Fitzwilliam museum in Cambridge is hiervan de miniatuur versie. Alleen al het neo-gotische gebouw is bijzonder om te zien. Vooral het plafond is een kunstwerk op zichzelf.

Het Fitzwilliam herbergt bovendien een wereldberoemde verzameling van meer dan een half miljoen kunstwerken, schilderijen en voorwerpen uit de oudheid. Je ziet er o.a. de Nederlandse meesters, Renoirs, Egyptische mummies, Romeinse grafvoorwerpen, Japans porselein, beelden van Henry Moore, objecten uit Mesopatamie, Nubië en Islamitsche kunst.

 • Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Adres Trumpington Street, Cambridge

 

Egyptische sarcofaag Fitzwilliam

Egyptische sarcofaag

Japans porselein Fitzwilliam Museum

Porseleinen beeldje Japan

Renoir Fitzwilliam Museum

Renoir

2. Kettle’s Yard

Een van de meest eigenzinnige musea in Cambridge is Kettle’s Yard. De moderne galerij huist wisselende tentoonstellingen, van wisselende kwaliteit (naar mijn bescheiden mening). Maar wat een bezoek aan dit museum vooral de moeite waard maakt, is een rondleiding door het verrassende huis van Jim Ede en zijn vrouw, wat op hetzelfde terrein ligt.

Kettle’s Yard was vanaf 1958 tot hun vertrek in 1973 het huis van Jim Ede en zijn vrouw Helen. Het was een plek om te wonen én een plek om hun particuliere kunstverzameling uit de vroege 20e eeuw uit te stallen.

In 1966 gaf Ede het huis en de collectie (inclusief werk van Joan Miró en Henry Moore) aan de Universiteit van Cambridge, maar bleef daar wonen voordat hij en zijn vrouw in 1973 naar Edinburgh verhuisden.  Het huis is bewaard gebleven zoals de Edes het hebben verlaten, waardoor het een zeer informele ruimte is om te genieten van de permanente collectie en livemuziek.

In 1970 werd het huis uitgebreid met een tentoonstellingsgalerij in een contrasterende modernistische stijl door Leslie Martin.

 

 • Toegang is gratis.
 • Geopend dinsdag – zondag 10.00 – 12.00, het Ede huis is geopend van 12.00 – 17.00 uur. De gratis tickets voor het huis worden apart afgegeven.Je kunt ze ook online aanvragen. Let op deze zijn getimed. Je komt dus alleen binnen op het tijdstip dat op het ticket aangegeven staat.
 • Adres Castle Street, Cambridge.
Kettle's Yard

The Louvre of the Pebble

3. Museum of Archeology and Antrophology

Het Museum of Archeology and Antrophology (MAA) vind ik een van de vriendelijkste musea in Cambridge.

Het museum is niet zo groot, maar heeft toch een gevarieerde collectie voorwerpen. Deze bevat bijna twee miljoen jaar menselijke geschiedenis, van alle zes bewoonde continenten, waaronder een gigantische totempaal, objecten van de reizen van James Cook, voorwerpen uit het Paleolihicum, uit Fiji en nog veel meer.

Leuk om met je kinderen naar toe te gaan, als ze enige belangstelling voor de oudheid hebben.

 

 • Het museum ligt in het centrum
 • De toegang is gratis
 • Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 – 4.30 uur en zondagen van 12.00 – 4.30 uur.
 • Adres Downing Street, Cambridge
Totem Museum Archeology and Antiquities

Totempaal

4. Zomerfestivals

Cambridge heeft enkele jaarlijks terugkerende evenementen die gratis toegankelijk zijn.

 • The Big Weekend is een gratis driedaags festival dat begin juli in het centrum van Cambridge gehouden wordt. Internationale artiesten spelen naast lokaal talent.
 • Cambridge Mela festival, volgt op de Big Weekend. Dit is een Aziatisch feestje, met muziek, dans, lokale acts, kunst en ambachten, lekker eten en workshops.
 • Jazz and Brass in the Parks gedurende de zomer wordt in parken en op grasvelden jazz optredens gehouden, deze zijn gratis toegankelijk, behalve de voorstellingen in de Botanische Tuin. Hier wordt een kleine toegangsprijs voor gevraagd.

5. Guy Fawkes Night

 • Guy Fawkes Night of Bonfire Night wordt in het hele Verenigde Koninkrijk gevierd met vuurwerk op 5 november. Het festijn viert de verijdeling van het buskruitverraad dat plaatsvond op 5 november 1605 (bron). De toegang tot het evenement is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld.
Ornament bridge Cambridge

Actief op en bij de Cam rivier

De River Cam stroomt door Cambridge. Het stuk tussen de Jesus en Baits Bite sluizen is het trainings- en racecentrum van de beroemde universitaire roeiteams.

Na het verlaten van Cambridge gaat de rivier oostwaarts over in de Great Ouse ten zuiden van Ely bij Pope’s Corner.

The Great Ouse verbindt de Cam met de Noordzee bij King’s Lynn in Norfolk. De totale afstand van Cambridge tot de zee is ongeveer 64 km en is bevaarbaar voor punts, narrow boats en roeiboten. Het was ooit een getijdenrivier en Cambridge een binnenhaven.

De rivier verzilte in de 13e en 14e eeuw. Tegenwoordig is het slechts bevaarbaar voor kleinere boten, zoals roeiboten, punters kajaks en narrow boats.

1. Punting op de Cam

Een van de belangrijkste toeristische attracties is een trip op een punter. Verken de Cambridge Backs, een schilderachtig buurtje waar enkele gebouwen van de Universiteit van Cambridge die aan de rivier de Cam liggen. Je kunt ervoor kiezen om zelf de boot te besturen of je laat je rondvaren en gidsen. Vooral op warmere dagen is het druk op de rivier. Dus als je liever niet in het water valt, is het handig om je te laten varen.

Klik hier voor meer info voor een rondvaart.

punting Cambridge

punting op de Cam

2. Maak een narrow boat cruise

Ontspan en geniet van een ontspannen cruise over de Cam in een narrow boat.  Dit type binnenvaartboot is speciaal ontworpen voor de smalle kanalen  in Engeland.  

 • Je vertrekt vanuit het centrum en vaart langs de College boat houses. 
 • Op de langere cruise ga je tot Ely, waar de wereldberoemde Ely kathedraal ligt.
narrow boat

narrow boat op de Cam

Cambridge route 11

3. Loop naar Grantchester

Grantchester is een pittoresk dorpje aan de zuidkant van Cambridge en de hoofdrolspeler in de Grantchester Murder series (NPO2). De vier kilometer wandeling voert langs de river Cam. Je ziet weilanden, veel vogels, waarschijnlijk koeien. Dit is spannender en mooier dan het klinkt.

 

 • Vertrek vanaf Silver Street.
 • Neem een picknick mee of
 • Drink een afternoon tea bij de Orchard Tea Garden.
 • Lunch in Grantchester bij een van de pubs of restaurants.

4. Kajak op de Cam

Of kajak vanuit het centrum naar Grantchester. Vooral op een zonnige dag is dat een heerlijke manier om je te verplaatsen en tegelijkertijd een typisch Engels landschap te zien. Er staat weinig stroming, en er zijn veel stopplaatsen op de route. Onderweg zie je zwanenfamilies, meerkoeten, eendjes, futen en reigers. In Grantchester kun je heerlijk eten.

In het centrum bij de rivier zijn verschillende centra die boten verhuren.

river Cam King's College

the backs

5. Fiets route 11 naast de Cam

Route 11 volgt de nationale fietsroutes 11 door Cambridgeshire. De route begint op de rivier de Cam in Cambridge en voert langs de rivier via rustige (vaak zand-) paden. Onderweg zie je de typische narrow boats, veel vogels en een mooi landschap. Het is een plat landschap. Je hebt op het merendeel van de rit geen last van verkeer, want auto’s komen niet op dit stuk.

 

 • Het is een heerlijk stuk om te fietsen in de droge maanden. In de winter kunnen de paden erg modderig zijn.
 • Fietsen kun je op verschillende plekken huren in het centrum van Cambridge.
 • Neem een picknick mee en voldoende water voor onderweg.
 • Je fietst dezelfde weg heen en terug.

Waterbeach Route 11 cycling Stef

Cambridge Shopping

Wil je gaan winkelen in Cambridge? Dat kan ook, in de stad zijn volop vintage winkeltjes, luxe kledingzaken, kunstgalerieën en markten.

1. Grand Arcade

De Grand Arcade is een groot overdekt winkelcentrum, midden in het centrum, tussen het Hilton Hotel, John Lewis en de markt. Je vindt er fast food, kledingwinkels, sportzaken, telefoonwinkels etc.

2. John Lewis

John Lewis is de Bijenkorf van Engeland. Dit is een luxe warenhuis met o.a. kleding, meubilair en elektronica. De hoofdingang is aan Downing Street.

3. Mill Road

Mill Road is een lange straat, net iets buiten het oude centrum met vintage winkels, internationale restaurants, tweedehands zaken en verschillende pubs.

Mill Road Cambridge

 

4. Bridge Street & Magdalene Street

Aan de oevers van de Cam ligt een diverse mix van onafhankelijke en nationale merken, uitnodigende bars en internationale restaurants – allemaal gelegen rond het pittoreske Quayside-gebied. Op Magdalene Street zijn toonaangevende modeboetieks, bloemisten en juweliers. Op Bridge Street krijg je chocolaatjes, sieraden, kleding en gezond eten.

5. Market Square

Het marktplein of Market Hill is (jawel) de plek voor de markt. Hier vind je eettentjes uit de hele wereld, kleding en vers voedsel. Op zondagen is er een Farmers Market.

Cambridge markt

Overige attracties en bezienswaardigheden

1. Golfbaan Cambridge Lakes

Cambridge Lakes Golf Course is een informele 9 holes par 3-baan, die ongeveer 15 hectare beslaat. Iedereen is welkom, ook complete beginners.

 • Green fee voor een volwassene £ 9.50 en voor £ 2.00 extra krijg je er ook nog clubs en ballen bij.
 • Neem vanuit het centrum de bus naar Trumpington Park & Ride. Deze vertrekt vanaf het Hilton. De rit duurt ongeveer 10 minuten.
 • Je kunt er ook heen met de fiets of met de auto. Er is voldoende gelegenheid om te parkeren of je fiets te stallen.
 • Adres Trumpington Road, Cambridge.

2. Mill Road Cemetery

Mill Road Cemetery is een bijzonder plekje in het hart van de stad. Behalve als begraafplaats heeft het ook de functie van ‘City Wildlife Site‘. Binnen het park zijn er 35 vogelsoorten en 23 soorten vlinders geteld.

De begraafplaats werd in 1848 aangelegd. Het kerkhof is nu vol en heeft een beschermde status.

 • De begraafplaats is toegankelijk via Mill Road, Norfolk Street of via het industrieterrein aan Gwydir Street.
 • Toegang is gratis.
 • De begraafplaats is 24 uur per dag geopend. ‘s Nachts is er geen verlichting.

 

Mill's road cemetery Cambridge

3. Botanische tuin

De botanische tuin van Cambridge is verbonden aan de universiteit van Plant Sciences.

De tuin heeft een oppervlakte van 16 hectare met een plantencollectie van meer dan 8000 plantensoorten van over de hele wereld. De tuin is in 1831 aangelegd voor de Universiteit van Cambridge door professor John Stevens Henslow (de mentor van Charles Darwin) en werd in 1846 voor het publiek geopend.

 • In de zomer worden hier openluchtconcerten gegeven.
 • Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Volwassenen betalen £6.00.
 • Openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur.
 • De botanische tuin ligt tussen Trumpington Road in het westen, Bateman Street in het noorden en Hills Road in het oosten.

4. Holy Sepulchre, the Round Church

Een bijzondere kerk, vooral door zijn vorm, is de Normandische Holy Sepulchre. Deze is in het begin van de 12e eeuw gebouwd door de kruisvaarders. Het gebouw is gemodelleerd op de kerk van Het Heilige Graf in Jerusalem. Dit is een van de vier ronde middeleeuwse nog in gebruik zijnde kerken in Engeland. De andere drie staan in Londen (Temple Church) Little Maplestead en Northampton.

 • Entree kost £ 3.50.
 • Geopend van maandag tot en met vrijdag van 11am – 4.30pm en op zaterdag van 10am – 4.30pm.
 • Adres Bridge Street, Cambridge

5. Nog nader in te vullen

 

Eten en Drinken in Cambridge

1. Market Square

Op de hierboven genoemde markt kun je kiezen uit tientallen kraampjes met voedsel uit alle werelddelen. Bovendien is het een budgetvriendelijke keuze.

2. Het dakterras van Varsity Hotel voor het beste uitzicht in de stad en high tea

Voor de ultieme sun downer met uitzicht op de rivier en het centrum ga naar het dakterras van de Varsity Hotel. Het opent rond 11 uur ‘s ochtends en blijft tot ‘s avonds laat open (bij goed weer). Op de zesde verdieping is een overdekte bar. Geniet hier van een high tea.

Adres Thompson’s Lane (off Bridge Street), Cambridge

rooftop Hotel Cambridge

3. The Mill

De iconische Mill ligt aan de oever van de Cam. Deze 19e-eeuwse pub is de plek voor een ‘pint of ale‘ en je kunt er ook eten.

Adres 14 Mill Lane, Cambridge

4. The Pickerell Inn

De Pickerell Inn is al sinds het jaar 1608 een horecagelegenheid en daarmee een van de oudste pubs van Cambridge. Het gebouw is waarschijnlijk nog ouder. Traditional British Food en bier.

Adres 30 Magdalene Street, Cambridge.

The Pickerel Inn Cambridge

5. The Punter

De Punter Pub is een gezellige voormalige herberg waar je goed en goedkoop kunt eten. In de zomer kun je op de binnenplaats zitten.

Adres 3 Pound Hill, Cambridge

Toeristische informatie

Een rugzak ( bijvoorbeeld van The Chesterfield Brand) is handig voor je waterflesje, kaarten, etc. Hou dan wel je waardevolle spullen (portemonnee, telefoon) voor je. Ook in Cambridge zijn dieven.

Tourist Office

Het Verkeersbureau, het Cambridge Visitor Information Centre, ligt aan Peas Hill in Cambridge.

Openbaar Vervoer

Het OV is goed geregeld in Cambridge. Vanaf het station en uit het centrum gaat bussen alle kanten op. De tarieven zijn redelijk ondoorzichtig.

 • Je kunt een dagkaart kopen waarmee je alle stadsbussen kunt nemen.
 • Kinderen onder de 16 mogen meestal gratis met een volwassene mee, maar niet altijd. Controleer dit voordat je een kaartje koopt.
 • Er zijn ook weekkaarten, maar deze zijn alleen interessant als je heel veel met de bus gaat reizen. Dit is onwaarschijnlijk, omdat het centrum goed beloopbaar is.
 • De trein naar Londen duurt 50 minuten.
 • De trein naar Stansted Airport 30 minuten.
 • National Express bussen bieden regionaal vervoer, o.a. naar Stansted, maar ook naar de andere vliegvelden bij Londen.

Op de fiets

Fietsen in Cambridge is relatief veilig. Omdat er goede fietspaden zijn, hoef je weinig op de weg te komen. In het centrum zijn verschillende plekken waar je fietsen kunt huren.

Hotels & B&B’s in Cambridge

1. Hilton Hotel – Luxe

Het viersterren Hilton Hotel ligt in het centrum. Naast het John Lewis shopping warenhuis en op 5 minuten wandelen van King’s College, Cambridge Corn Exchange en het busstation.

Klik voor prijzen en beschikbaarheid hier.

2. Cambridge Hotel City Centre – Luxe

Het viersterren Cambridge Hotel City Centre ligt aan de rivier. Dit is een toplocatie in het oude centrum.

Klik voor prijzen en beschikbaarheid hier

3. Anstey Hall

In Trumpington, 3 km bij het centrum kun je relatief goedkoop overnachten in een monumentaal landhuis compleet met krakende bedden, antiek meubilair en een excentrieke eigenaar. Je kunt op het terrein parkeren, een bushalte ligt in de buurt.

Klik voor prijzen en beschikbaarheid hier

4. The Lord Byron Inn

The Lord Byron Inn is een charmant hotel/restaurant uit de 17e eeuw in Trumpington. Dit is ideaal voor gezinnen. Het hotel heeft een grote tuin en een speeltuin voor de kinderen.

Klik voor prijzen en beschikbaarheid hier

5. Hostel YHA Cambridge – Budget

Het YHA Cambridge is gevestigd in een Victoriaans herenhuis. Dicht bij het treinstation en het winkelcentrum Grand Arcade .Het jeugdhostel heeft slaapzalen met gedeelde badkamerfaciliteiten. Als je zelf wil koken, is een keuken beschikbaar.

Klik voor prijzen en beschikbaarheid hier

 

Anstey Hall bridal suite

bruidssuite Anstey Hall

Round Church

Meer Engeland

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Reizend door het glooiende platteland van Cambridgeshire, fietsen we terug in de tijd naar het ‘echte’ Engeland. Kerkuilen, eksters en spechten begeleiden onze trektocht door een landschap van tarwevelden, omlijst door een banket van klaprozen, margrieten, koren- en boterbloemen. IJverige hommels wedijveren met vlinders voor een plekje op de geurigste planten.

read more

Saffron Walden, de bloem van Essex

Saffron Walden is zo’n Engels typisch stadje dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds de late middeleeuwen. En dat is goed nieuws voor de liefhebbers van historische architectuur, doolhoven en spoken.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest