Is Norfolk het best bewaarde geheim van Engeland?

Norfolk is een kustprovincie in het oosten van Engeland. Je vindt er de meeste middeleeuwse kerken van het Verenigd Koninkrijk, huisjes met rieten daken, molens en kabbelende waterwegen.

Norwich, voor de voetballiefhebbers de thuishaven van The Canaries, is de gezellige provinciale hoofdstad. 

Norfolk heeft nog ongerepte natuur

Wandelaars, fietsers en kapiteins komen hier volop aan hun trekken. Want als je van natuur houdt, is dit een waterparadijs. De Broads is een van de belangrijkste moerasgebieden in Europa. Het platte landschap is ideaal om te fietsen, bootje te varen en te wandelen.

Bovendien is de kust van Norfolk omlijst met goudkleurige zandstranden en duinen.

De rivieren de Witham, Welland, Nene en de Great Ouse monden uit in ‘The Wash’.  In deze riviermonding komen in de winter en de lente meer dan 400.000 migrerende en wadende vogels samen.

Bij Blakeney Point vind je de grootste zeehondenkolonie van Engeland.

Norwich Norfolk

Koninklijke paleizen in Norfolk

Al dat natuurschoon is slechts een van de redenen dat het Norfolkse Sandringham de plek is waar de Britse koningin Elizabeth tot rust komt. Een comfortabel landgoed helpt natuurlijk. En het is op relatief korte afstand van Londen. Lekker dicht bij huis, nou ja, een van haar huizen.

Norwich Norfolk

Norfolk is een van de belangrijkste watergebieden van Europa

De kust van Norfolk is 150 km lang en loopt vanaf Hunstanton tot voorbij Great Yarmouth. De nationale wandelroute, de Norfolk Coastal Path bestrijkt 138 km kustlijn. Je loopt langs badplaatsen, middeleeuwse dorpjes, getijdenmoerassen, brede zandstranden, dennenbossen en kliffen.

Een belangrijk onderdeel van de kust is The Wash.

The Wash

The Wash is de grootste baai in Engeland en loopt van net ten zuiden van Skegness tot Hunstanton. Dit is een landschap van kwelders, wadden, zout water lagunes, duinen en open water.

Trekvogels zoals grijze plevieren, bonte strandlopers, scholeksters en grutto’s komen in de herfst om zich hier te laven aan de rijke voorraden voedsel in het zand en wad.

 • Zeehonden safari – vanuit Hunstanton vertrekken boten om zeehonden in de Wash te zien.
 • Vogels spotten – de beste tijd om grote zwermen steltlopers te zien, is tussen september en begin mei.
 • Wandelen – het Wash natuurpark is bereikbaar via de Peter Scott Walk.
 • Veiligheid – blijf op gemarkeerde paden. Drijfzand en het inkomend getijde kunnen gevaarlijk zijn.
 • Hotel – The Lodge ligt op 500 meter van het zandstrand in Hunstanton. Het restaurant serveert seizoensgebonden specialiteiten met verse lokale producten.

 

Norfolk coastal walk

Maar ook het binnenland van Norfolk heeft een belangrijke rol in natuurbehoud.

The Broads

The Broads is een netwerk van 200 km aan bevaarbare meren en rivieren in het oosten van Norfolk dat zich naar het zuiden uitstrekt tot de provincie Suffolk. Het gebied heeft een vergelijkbare status als een nationaal park en wordt beschermd door de Broads Authority.

Saillant detail, de Broads zijn een door de mens gevormd landschap. In de middeleeuwen werd hier turf gestoken. Dit gebied is vervolgens overstroomd.

Tot in de 19e eeuw werden de Broads gebruikt voor het transport van zware ladingen, maar tegenwoordig is het behalve een natuurpark ook een recreatiegebied. Verschillende ernstig bedreigde diersoorten zoals de woelrat, de koekoek en de Europese paling voelen zich hier thuis.

 

 • Boottrips – de beste manier om dit park te ontdekken is ongetwijfeld per boot.  Dat betekent: per zeil-, roei-, motorboot-, jacht of met een rivier cruise. Langs de meanderende waterwegen kun je op verschillende plekken aanmeren.  In het hele park kom je geen enkele sluis tegen, wel pubs en pittoreske dorpjes.
 • Overnachten – Hotel Wroxham ligt midden in de Norfolk Broads aan de rivier Bure.
Norfolk Brancaster Estate

Leestip Waterland

Waterland won de Guardian fiction prijs en was short listed voor de Booker prijs. Het  is een familiekroniek, een autobiografie, een streekroman, een geschiedenisles en een detective story ineen. Het is wel omschreven als het Engelse antwoord op Borges, Márquez en Grass, en gunt ons een blik in het merkwaardige, koppige karakter van de Engelsen.

Bier, paling, de Franse Revolutie, windmolens, moord, liefde, onderwijs, nieuwsgierigheid en – bovenal – over het kwaadaardige, gezegende element water. Het vlakke, waterrijke, ingepolderde gebied ten noorden van Cambridge is een land van sluizen, sloten, slib, vissen en vogels.

 

Sandringham House, een koninklijk buitenverblijf

Sandringham House ligt in Norfolk en is privé bezit van de Britse Koningin Elizabeth. Dit is de plek waar ze heen gaat om kerst te vieren en om bij te komen van alle Koninklijke perikelen. Hier kregen Harry en Megan hun vrijheid om geld te verdienen in ruil voor het teruggeven van hun titel HRH (Her/His Royal Highness).

Maar ook de koningin is niet vies van enige commercie. Het landgoed en huis is tegen betaling te bezoeken.

 • Tickets – voor £ 17.50 krijg je een rondleiding door het huis, mag je door het park en de tuinen lopen en het Transport Museum bezoeken. Er is een tea room, gift shop en café.
 • Hotel – West Newton House ligt in Sandringham. Het 18e-eeuwse landhuis biedt uitzicht op de tuin en ligt op 9,6 km van de kust van North Norfolk kust.

 

Sandringham_House_from_the_air

Mocht je na al die natuur, buitenverblijven en pittoreske dorpjes smachten naar wat stedelijk vermaak dan kun je ook hiervoor terecht in Norfolk. De belangrijkste steden in Norfolk zijn Norwich en Great Yarmouth.

Great Yarmouth, een badplaats aan de kust van Norfolk

Great Yarmouth is een badplaats in het uiterste zuiden van de provincie Norfolk. En het is, tja wat zal ik zeggen, laten we het een aquired taste noemen. Als je van luidruchtige kermissen, de treurige aanblik van gokverslaafden en fish & chips houdt, dan is dit de plek voor jou. Anders kun je het beter vermijden.

Tenzij je met kinderen op vakantie bent, dan is een bezoek aan het sealife centrum wel leuk.

Norwich is alles wat Great Yarmouth niet is. Gezellig, de stad heeft een historisch centrum en verschillende bezienswaardigheden.

Stedentrip Norwich

Norwich is het middeleeuwse hart van de provincie Norfolk, in het oosten van Engeland. In het centrum van de stad vind je nog vakwerkhuizen en met kinderkopjes geplaveide steegjes, zoals Elm Hill.

Bovendien heeft Norwich meer middeleeuwse kerken dan enig andere stad ten noorden van de Alpen. Tot de industriële revolutie was Norwich, na Londen, de grootste stad en een van de meest welvarende steden in Engeland. Tegenwoordig is het vooral een gezellige universiteitsstad.

 • Lokaal transport – het centrum is klein, je kunt gemakkelijk alles lopen, tenzij je slecht ter been bent, dan kun je hier de hop-on, hop-off on bus boeken.
 • Het kasteel van Norwich is gebouwd in de 12e eeuw.
 • De Anglicaanse Norwich Cathedral uit de 11e eeuw is een Normandische kathedraal en een van de mooiste voorbeelden van Romaanse architectuur in Europa. De toegang is gratis.
 • Assembly House is een hotel in het centrum van Norwich en heeft mooie kamers. ‘s Ochtends krijg je een continentaal, een volledig Engels/Iers of vegetarisch ontbijt. Glutenvrije en zuivelvrije opties zijn beschikbaar op verzoek.
 • Als je in de buurt van de kathedraal wilt overnachten, kijk dan eens bij Hotel 38 St Giles.
Norwich kathedraal interieur
Norwich kathedraal
Norwich kathedraal interieur

Banksy in East Anglia

Niet alles is middeleeuws in het oosten van Engeland. In de zomer van 2021 hoort East Anglia er helemaal bij, met acht aan Banksy toegeschreven muurschilderingen op plekken langs de kust (bron BBC). Ga naar Great Yarmouth, Oulton Broad, Lowestoft, Gorleston en Cromer om ze te bekijken.

 

 1. Wat: “We’re all in the same boat”. Waar: Nicholas Everitt Park, Oulton Broad, Suffolk.
 2. Wat: friet etende meeuw. Waar: Katwijk Way, Lowestoft, Suffolk.
 3. Wat: kind met koevoet.  Waar: London Road North, Lowestoft.
 4. Wat: rat in een strandstoel. Waar: onderaan op Links Hill, North Beach, Lowestoft.
 5. Wat:  3 mensen boven op een bushokje. Waar: Admiralty Road, Great Yarmouth, Norfolk.
 6. Wat: arcade-style grabber crane boven bushalte. Waar: kust, Gorleston, Norfolk.
 7. Wat “Go big or go home”.  Waar: Merrivale Model Village, Great Yarmouth.
 8. Wat:  “Luxury rentals only.” Waar: kust, Cromer, Norfolk

Praktische informatie

 • Vluchten – vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks naar Norwich vliegen, klik hier voor meer informatie.
 • Veerboot – je kunt de ferry van Calais of Duinkerken naar Dover nemen of je vaart van Hoek van Holland naar Harwich.
 • Autohuur – als je een rondreis maakt, is het handig als je eigen vervoer hebt. Bekijk hier prijzen autohuur.
 • Tijdsverschil – in Engeland is het een uur vroeger dan in Nederland.
 • Munt – in Engeland gebruiken ze de pond. Bijna overal wordt een pinpas geaccepteerd, ook voor kleine bedragen. Bij parkeerplaatsen heb je meestal nog muntgeld nodig en in de bus werken buitenlandse betaalpassen soms niet.
 • Weer- zoals je ook in Nederland zou doen, hou rekening met het weer. Draag laagjes en zorg dat je regenkleding bij de hand hebt.
 • Interactieve kaart – fiets- en wandelpaden in Norfolk, klik hier.
 • De stad ligt in het oosten van Engeland, 160 km ten noordoosten van Londen.
 • Combineer je stedentrip met een bezoek aan Cambridge, met de trein ben je er in anderhalf uur.
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest