Houghton mill

Huntingdon and Godmanchester wandeling

In de Ouse-vallei in Cambridgeshire loop je door pittoreske dorpjes, langs historische bezienswaardigheden, eeuwenoude kerken en natuurlijke de rivier Ouse. Onderweg zie je narrowboats, tientallen watervogels en als je geluk hebben, vossen, herten of zelfs een das. Dit is een leuk dagtripje vanaf Cambridge of Norwich als je even de stad wilt ontvluchten.

Ouse valley Huntingdon

Een dag in de natuur

Deze wandeling van drie uur gaat over vlak terrein. Hou er rekening mee dat na regen de paden modderig kunnen zijn. En op de British Isles heb je natuurlijk altijd kans op regen. Dus zorg voor een waterdicht jack en waterdicht of in ieder geval waterafstotend schoeisel met grip.

Je komt onderweg door verschillende dorpjes. Neem de tijd voor de bezienswaardigheden. Stop onderweg bij een van de pubs voor een meal of een pint. Zo maak je er een mooie dag van.

vakwerk huisje Ouse valley

Wandeling

  • Start- en eindpunt: Houghton Mill, Huntingdon, Cambs PE28 2AZ
  • Parkeerplaats: betaald
  • Soort: circulaire wandeling
  • Lengte: 12.8 km
  • Niveau: gemakkelijk
  • Duur: 3 uur
  • Bron: Website national trust 

Onderweg Overnachten

1. Start bij Houghton Mill

Begin je ontdekkingsreis bij de meelmolen, Houghton Mill.  Loop van Houghton Mill via Mill Street naar de klokkentoren. Vanaf hier volg Huntingdon Road en sla rechtsaf bij Were Lane.

Deze molen was tijdens het Victoriaanse tijdperk een van de meest succesvolle meelmolens in de regio. Deze produceerde en exporteerde op industriële schaal bloem. De molen wordt aangedreven met behulp van een waterrad. In het begin van de 20e eeuw lagen er meer dan 100 molens aan de rivier, Houghton Mill is de enige overgebleven werkende watermolen aan de Great Ouse.

Dit historische gebouw heeft ongelijke vloeren en trappen die niet geschikt zijn voor kinderwagens of rolstoelen. De begane grond is wel volledig toegankelijk en een interactieve virtuele rondleiding helpt je de molen te verkennen als je de trap niet kunt gebruiken.

 • Een entreekaartje kost £ 6,00
 • In het gebouw zit ook een riverside café.

2. Ruddles Way

Ga over de brug die rechtdoor loopt. De brug verbindt de Ruddles Way, die doorloopt totdat je bij een heg komt waar je linksaf gaat. Volg deze naar de weg.

3. Marina Hartford

Loop langs de weg. Bij de jachthaven (marina) van Hartford ga linksaf en volg Houghton Road. Sla linksaf bij The Grove en volg het pad totdat je Main Street bereikt.

4. All Saints’ kerk.

Ga door Main Street tot je de Barley Mow bereikt. Sla linksaf bij de All Saints’ kerk. Sla rechtsaf en loop over het pad langs de rivier rond het kerkhof en langs Church Lane.

All Saints Church, Hartford

5. Huntingdon

Volg de Church Lane tot de weg plotseling naar rechts draait. Neem hier het pad rechtdoor en volg de rivier helemaal naar de oude brug naar Huntingdon.

 Huntingdon was de geboorteplaats van Oliver Cromwell. Deze man liet Koning Karel I onthoofden en werd vervolgens staatshoofd van het Engelse Gemenebest, wat hij bleef tot zijn dood in 1658.

6. Old Bridge Hotel

Steek de weg over bij de kruising naar het Old Bridge hotel, loop voorbij het hotel naar Castle Hills. Volg het pad langs de heuvels en verder naar Mill Common.

√ The Old Bridge Hotel is een mooi, met klimop bekleed hotel gevestigd in een 18e-eeuws herenhuis. Het is ook een mooie plek voor een afternoon tea of lunch.

7. Portholme flood meadow

Neem het pad over de weide naar de sluis van Godmanchester. Sla linksaf bij Mill Common loop langs de Portholme flood meadow.

√ De rivier de Great Ouse ontspringt in de glooiende heuvels van South Northamptonshire. Na Buckinghamshire slingert de rivierdoor het hart van Bedfordshire voordat hij Cambridgeshire binnengaat waar hij over de brede vennen naar de uiteindelijke afsluiting bij de Wash in Norfolk in zee eindigt. De Great Ouse is met 230 km een van de langste rivieren van Groot-Brittannië.

Het enorme stroomgebied van de Great Ouse verbindt Milton Keynes, Bedford, St Neots, Huntingdon, St Ives en Cambridge en vormt zo een natuurlijk netwerk voor dieren in het wild. Ondanks habitatverlies door agrarische intensivering en stedelijke ontwikkeling, zijn delen van deze waterwegen nog steeds begroeid met rietbedden, wilgen, els en moerasplanten, waardoor wildreservaten ontstaan.

Portholme water meadow

8. Chinese brug in Godmanchester

Volg het pad over de sluis en langs de rivier, over de Chinese brug.

De Chinese brug is een voetgangersbrug en zoals de naam al doet vermoeden, gebouwd in pseudo-Chinese stijl. Het origineel werd gebouwd in 1827 naar een ontwerp van de architect James Gallier, maar het verkeerde in een slechte staat en werd in 1960 vervangen door een replica door de gemeente.

Godmanchester Chinese Bridge

9. St. Mary’s Church

Sla rechtsaf en loop langs Mill Yard naar Post Street. Steek de weg over naar Church Place en het kerkhof van Saint Mary. Loop rechtdoor door de tuin tot je een poort bereikt. Sla linksaf en volg het voetpad dat naar links buigt en draai dan onmiddellijk rechts en volg het pad langs het cricketveld en onder de A14-brug.

√ De St. Mary’s kerk is gebouwd in de Normandische periode. Het koor stamt uit de 13e eeuw, het schip uit de 16e eeuw, de toren en torenspits begin 17e eeuw. 

Godmanchester St. Mary Church

10. Westside Common

Volg het pad rond het meer en neem de kleine voetgangersbrug naar Westside Common. Loop langs het hek van Westside Common en sla rechtsaf langs de route van de oude spoorlijn tot je linksaf gaat over een brug die rond de meren leidt. Volg het pad dat door een laan met populieren gaat. Steek het spoor over en loop door tot je een brug na een stuw tegenkomt.

11. Fisher’s Dyke

Steek de brug over het binnenwater van Fisher’s Dyke over. Blijf aan de linkerkant van de rivieroever tot je de hoofdrivier bereikt. Houd rechts aan, volg nog steeds de rivier en loop tot de  volgende brug.

12. Eindig bij Houghton Mill 

Eenmaal de brug over, steek de weide over naar een andere grote brug. Ga over het veld naar een sluisbrug en volg dan de rivieroever naar de Houghton-sluis. Steek de sluis over en volg het pad om terug te keren naar Houghton Mill.

 

Leestip Waterland

Waterland won de Guardian fiction prijs en was short listed voor de Booker prijs. Het  is een familiekroniek, een autobiografie, een streekroman, een geschiedenisles en een detective story ineen. Het is wel omschreven als het Engelse antwoord op Borges, Márquez en Grass, en gunt ons een blik in het merkwaardige, koppige karakter van de Engelsen.

Bier, paling, de Franse Revolutie, windmolens, moord, liefde, onderwijs, nieuwsgierigheid en – bovenal – over het kwaadaardige, gezegende element water. Het vlakke, waterrijke, ingepolderde gebied ten noorden van Cambridge is een land van sluizen, sloten, slib, vissen en vogels.

 

Graham Swift

Waterland

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Reizend door het glooiende platteland van Cambridgeshire, fietsen we terug in de tijd naar het ‘echte’ Engeland. Kerkuilen, eksters en spechten begeleiden onze trektocht door een landschap van tarwevelden, omlijst door een banket van klaprozen, margrieten, koren- en boterbloemen. IJverige hommels wedijveren met vlinders voor een plekje op de geurigste planten.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest