AVE Spanje

12 Bestemmingen vanuit NL

Vanaf de randstad kun je vrij gemakkelijk een internationale trein pakken. Daarbuiten is het helaas nog wat lastiger.

Als je wilt weten hoe ver je in vijf uur treinreizen kunt komen vanaf elk treinstation in Europa, bezoek dan eens deze site. Beweeg je muis over een station om de (optimale) reistijden te bekijken, in de praktijk kan dit langer uitvallen door vertragingen en langere overstapmomenten.

De gegevens zijn afkomstig van de Duitse Spoorwegen, die overigens een goede App hebben, mocht je door Duitsland willen treinen. Je kunt er je reizen in plannen, zien waar en hoe je moet overstappen, je kunt je ticket erin opladen en je kunt je in de intercity’s je zitplaats confirmeren zodat je niet gecontroleerd hoeft te worden.

 

  • België: Antwerpen en Brussel, Gent en Luik, de Belgische kust en de Ardennen zijn allemaal bereikbaar met de trein.
  • Denemarken: ga met de trein naar Kopenhagen.
  • Duitsland vanuit Amsterdam kun je zonder over te stappen naar Frankfurt, Berlijn, Keulen en Hamburg. Stap hier over voor München of neem de intercity naar Berlijn. Kijk op de Nederlandse site van Deutsche Bahn voor meer info.
  • Engeland: neem de Eurostar naar Londen en stap hier over voor de slaaptrein naar Inverness in Schotland
  • Frankrijk: de TGV natuurlijk en ontdek de magie van Parijs.
  • Italië de TAV
  • Luxemburg: vanuit de Randstad ben je in ongeveer vijf uur in de stadstaat. Reizen met de trein binnen Luxemburg is gratis in de 2e klas!
  • Oostenrijk: neem de nachttrein, in de vroege avond vertrek je vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem en rijdt rechtstreeks naar Wenen of Innsbruck.
  • Slowakije met de trein naar Bratislava kost je ongeveer 14 uur en 2 x overstappen.
  • Tsjechië: Online je kun bestemmingen boeken zoals Praag en Brno, Plzeň, České Budějovice, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Teplice.
  • Zweden: neem de nachttrein vanaf Hamburg-Altona. Boeken kan via deze site.
  • Zwitserland, er is zelfs een rechtstreekse verbinding: met vertrek vanaf Amsterdam om 8.08 staat u al om 14.47 in hartje Basel.  Stap hier over voor Zürich en Bern.

Reizen met de trein, de opties

In Europa is de trein bezig met een comeback. Je kunt tegenwoordig vanuit de Randstad gemakkelijk naar verschillende hoofdsteden reizen, Brussel, Parijs, Wenen, Berlijn, Basel, Luxemburg, Kopenhagen en Londen zijn topbestemmingen. Of je neemt de hogesnelheidstreinen in Frankrijk, Spanje of Italië om snel op je bestemming te arriveren. 

Hou je juist van slow travel en heb je een groot budget, neem dan de luxe treinen in Spanje of het Verenigd Koninkrijk.

Waarom reizen met de trein zoveel prettiger is

Reizen met de trein, ik ben fan. Dan heb ik het dus niet over al forenzend in andermans oksels te moeten hangen tijdens de ochtendspits. Ik bedoel het lange afstandstreinen. Schoenen uit, voetjes omhoog en langzaam het veranderende landschap voorbij zien glijden dat is voor mij het ultieme reisgenot. Die onvermijdelijke vertraging door herfstblaadjes of die immer voortdurende spoorwerkzaamheden die neem ik dan voor lief.

Voor even ontsnap ik in de trein aan de rat race die tegenwoordig vakantie heet. Want hoe sneller we steden en landjes scoren of Facebook, hoe hoger ons virtuele aanzien wat steeds meer gemeten wordt in likes in plaats van persoonlijk genot. Het mindful reizen is het ultieme uitstapje voor de overwerkte psyche.

Hogesnelheidstreinen in Europa

Zelfs op hoge snelheid is een treinreis ontspannend, met comfortabele stoelen, de laatste films aan boord en een restauratiewagen.

De Eurostar Nederland –  België- Engeland

De directe trein van Amsterdam naar Londen doet er 4 uur 10 minuten over. Vanaf Rotterdam is dat drieënhalf uur. Of je reist in twee uur tijd van Brussel-Zuid naar Londen Pancreas, Amsterdam of Rotterdam. Je reist van stadscentrum naar stadscentrum. Ideaal voor een city trip.

De hogesnelheidstrein, de TGV, in Frankrijk

“Frankrijk staat aan de vooravond van een algeheel verbod op binnenlandse vluchten voor afstanden die ook binnen tweeënhalf uur met de trein kunnen worden afgelegd.” (bron). Deze maatregel is onderdeel van een groter klimaatplan. De TGV, Train à Grande Vitesse, overbrugt een afstand van 500 kilometer binnen twee uur.

TGV

Afbeeldingbron TGV-dienstregeling  NS

Overstap in Parijs

Parijs is de spin in het Franse web van spoorwegen. Vanuit de Franse hoofdstad rij je binnen enkele uren naar Lille en Nantes, Bordeaux, Toulouse, Dijon, Straatsburg, Geneve, Lyon, Disneyland en Marseille.

Tickets kun je kopen via de NS.

 

Overstap in Brussel

Of je stapt in Brussel-Zuid op voor steden in het zuidoosten van Frankrijk, zoals Marseille en Montpellier.

Hogesnelheidstrein Italië

De hogesnelheidstrein, Treno Alta Velocità, in Italië bestaat uit twee lijnen die de meeste grote steden van het land met elkaar verbinden.

De eerste lijn verbindt Turijn met Salerno via Milaan, Bologna, Florence, Rome en Napels. De tweede loopt van Turijn naar Venetië via Milaan, en is in delen in aanbouw. De treinen rijden maximaal 300 kilometer per uur.

Regionale en Intercity treinen Italië

Het treinnetwerk in Italië is uitstekend. De treinen gaan vaak en zijn betaalbaar. Let wel er zijn ook andere bedrijven die treinreizen aanbieden in Italië. Dus er zijn vaak meerdere opties en meerdere tarieven. Dit is niet altijd duidelijk aangegeven. Het loont zich om onderzoek te doen voor dat je een kaartje koopt. Lees verder op het blog over treinreizen in Italië.

Italië Hogensnelheidstrein

De AVE in Spanje

Met een gemiddelde snelheid van ruim 200 kilometer per uur zoef ik met enige regelmaat vanuit Malaga naar Madrid. In tweeënhalf uur ben je 500 kilometer verderop en met enige planning hoeft een rit op hoge snelheid niet duur te zijn.

Van Malaga naar Barcelona duurt 5 uur met de AVE, de Spaanse Hogesnelheidstrein. Je maakt een overstap in Madrid. Het hoeft niet duur te zijn. Een ticket, ruim van tevoren geboekt, kostte me 30 euro.

De meeste grote steden in Spanje zijn bereikbaar met de trein. Tickets voor de AVE kun je kopen op de website van Renfe (de Spaanse Spoorwegen).

Intercity en regionale treinen

Voor informatie over regionale en intercity treinen in Spanje, kijk op de website van Renfe.

De luxe treinreis

Je hoeft niet altijd ergens heen te gaan om van de reis te genieten. Als ik ooit nog teveel geld en tijd heb, maak ik van een treinreis mijn bestemming.

Al Andalus in Spanje

Al Andalus is zo’n voorbeeld van een luxe passagierstrein voor diegenen, die niet terugschrikken van het hoge prijskaartje dat hangt aan een rijdend viersterrenhotel.

De verwende reiziger maakt een meerdaagse rit gehuld in glamour: het interieur heeft Art-deco-elementen, mahoniehouten inlegwerk, verse orchideeën en glas in lood. Hier verwelkomt het witgehandschoende personeel je met een vriendelijke glimlach en een glas champagne. Dit is een plek waar de gast zich nog kleedt voor het diner.

De reis kan zo niet langzaam genoeg gaan en dat doet die ook niet. Het trage ritme van de rammelende wagons staat in groot contrast met het tempo van de hypermoderne hogesnelheidstrein, een andere favoriet van me.

Simplon-Orient-Express

Op mijn verlanglijstje staat de Venice Simplon-Orient-Express. Vanuit Londen naar Parijs, Venetië, Verona of Istanbul.

De trein heeft drie elegante restauratierijtuigen met zwart gelakte panelen, art-deco en Frans gepolijst kersenhout.

Je moet wel je portemonnee trekken. Kaartjes per persoon zijn vanaf 2500 euro.

 

Spanje luxe treinrondreis

Praktische tips

  • De meeste internationale treintickets kun je online kopen. Let wel, de ogenschijnlijk voordeligste optie is niet altijd de goedkoopste. Zo gebruikt de site Go Train frauduleuze praktijken. Ze verkopen tickets die zogenaamd op het tijdstip van boeking ineens door de spoorwegmaatschappij in prijs verhoogd zijn. Toevallig geldt dit voor alle tickets en alle tijdstippen. Als je dan een tijdje verder zoekt, blijkt de realiteit anders te zijn.
  • Soms kun je voor een kleine meerprijs een eersteklas ticket kopen. Zo kostte in Denemarken een opwaardering naar de eerste klas maar een paar Kronen. Niet per se nodig, maar soms gewoon leuk.
  • Een goed budget-alternatief voor treinreizen is tegenwoordig de Flixbus met dagelijks 1200 bestemmingen binnen Europa.
  • Goed nieuws, de internationale nachttrein keert terug. Vanaf december 2020 starten de Oostenrijkse ÖBB en NS met een dagelijkse nachttrein van Amsterdam naar München, Innsbruck en Wenen.

Tenslotte nog dit:

Mis nooit een kans om met de trein te reizen op voorwaarde dat je niet op tijd hoeft te zijn!

De prijs van mobiliteit

Natuurlijk, of eigenlijk niet zo natuurlijk, bijna alle andere vormen van reizen zijn goedkoper dan reizen met de trein. Zo koop je een vliegticket vanuit Weeze naar het Spaanse Malaga met een beetje geluk voor 20 euro. Binnen enkele uren verruil je al vliegend het druilige Nederland voor een strandbedje aan de Middellandse zee.

Ook ik maak me regelmatig schuldig aan een weekendretourtje Nederland en ik zal zeker niet meer betalen dan nodig is. Toch pleit ik hier voor het duurder maken van vliegtickets want: vliegen is veel te goedkoop en dat is onhoudbaar (bron).

Volgens de Volkskrant is de luchtvaart een van de zwaarst gesubsidieerde bedrijfstakken:

  • Er zit geen belasting op kerosine. Om een idee te geven: een liter benzine kost aan de pomp 1,60 euro. Daarvan is 1,05 euro accijns en btw. Belastingvrije kerosine levert de sector jaarlijks wereldwijd een geschat voordeel op van 60 miljard dollar. Per passagier is dat op een transatlantische vlucht een belastingbonus van 108 dollar.
  • Ten slotte zit er geen btw op tickets. Dat levert de diverse Europese schatkisten een belastingnadeel op van 7,1 miljard euro per jaar, zo becijferde het onderzoeksbureau CE.

Goedkoop vliegen

De overheidssubsidies op de luchtvaart hebben enkele onwenselijke gevolgen. Te beginnen met de grote drukte in steden zoals Amsterdam. Dit  komt onder andere door de belachelijk lage prijzen voor vliegtickets.

Waar vroeger een vrijgezellenavond in de dorpskroeg gevierd werd, is een dronken weekendtripje naar Londen nu de norm. Een vriendinnenweekend is een stuk leuker in Berlijn en die uitwedstrijd van je favoriete club tegen Benfica wil je natuurlijk in het Estádio da Luz in Lissabon zien.

 

Ecologische voetafdruk

  • Een kerosineslurpende vliegtuigreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer).
  • Verder draagt een vliegreis per persoon 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Ook hier is het verschil het grootst op de korte afstand.
  • Het verschil wordt kleiner als de auto een caravan moet slepen of als er maar één persoon in de auto zit (bron).

Overheidssubsidies

Dus beste overheid, als we als land (of liefst binnen de EU) mobiliteit willen subsidiëren, besteed dat geld dan aan de spoorwegen in plaats van aan de luchtvaart. Maak de trein goedkoop, zorg dat de spoorwegen in topconditie zijn en dat internationale treinen op elkaar aansluiten.

Het Milieu en de Reiziger zullen je dankbaar zijn.

 

Treinreizen binnen en uiten Europa

  • Op de interrailsite vind je allerlei informatie over treinen binnen Europa.
  • Gebruik deze site om je treinreizen buiten Europa te plannen. Je vindt er routes in Afrika, Azië, Amerika, Australië en Europa natuurlijk

Meer reis tips

Pin It on Pinterest