Berlijn is indrukwekkend, rauw en fascineren

De stad heeft volop bezienswaardigheden, een rijke geschiedenis, activiteiten, evenementen en een bloeiende uitgaanswereld. 

Maar laten we eerlijk zijn, Berlijn is bepaald niet moeders mooiste. De hoofdstad van Duitsland werd grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, vervolgens opgedeeld in oost en west door een 155 kilometer lange muur; constructie van betonnen hoogbouw maakte het karwei af. Het voormalig historisch centrum transformeerde tot een grijze stadsjungle.

Nee, voor de typische Duitse Gemütlichkeit moet je op andere plekken in het land zijn.

Toch is Berlijn al decennialang een bron voor inspiratie voor kunstenaars, filmmakers, muzikanten en schrijvers zoals Cees Nooteboom, Ian McEwan, Paul Greengrass, Lou Reed, U2, David Bowie en Herman Brood om maar een paar grote namen te noemen.

Dus wat is dat deze stad zo aantrekkelijk voor hen maakt? Om daar achter te komen besluit ik de artiesten achterna te reizen. Ik wil met mijn eigen ogen zien, wat deze metropool te bieden heeft.

Inhoud

 • De Berlijnse muur
  • Panorama Assisi
  • Topography of Terro
  • Checkpoint Charlie
  • East Side Gallery
 • Stedelijk vermaak
  • Bohemien Kreuzberg
  • Shop till you drop
  • Schwules Museum
  • Fotomuseum
  • Stadswandeling
  • Tiergarten park
  • Circus
  • Food toer
  • Mauer Park vlooienmarkt
  • Hackesche Markt
 • Met kinderen en tieners
  • Berlin Zoo
  • Duitse spionagemuseum
 • Bezienswaardigheden
  • Charlottenburg
  • Brandenburger Tor
  • Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche
  • Joods gedenkteken
  • Rijksdag
  • Gerdarmermarkt
  • Fernseheturm
 • Praktische info
  • Accomodatie
  • Openbaar vervoer en auto
  • Vliegveld
Berlijn stedentrip tips
 Oranienstraße,

Berlijn is na Moskou en Londen de twee na grootste stad van Europa. Met 3,6 miljoen inwoners is het te uitgebreid om alles te kunnen zien wat het te bieden heeft in de paar dagen tijd die ik heb. Hieronder vind je daarom mijn keuzes met enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden, hoogtepunten, activiteiten met en zonder kinderen, de beste plaatsen om ‘de Berlijnse Muur’ te ervaren, te winkelen, te slapen en te eten.

En het mooiste is dat het meeste gratis te bezichtigen is.

De Berlijnse muur

Panorama Asisi

Dichtbij Check Point Charlie vind je het panorama van Yadegar Asisi. Een soort panorama Mesdag, maar dan deprimerend. Het is een afbeelding van de wijk Kreuzberg in de jaren tachtig; de tijd dat Oost- en West-Berlijn nog verdeeld waren door de muur. Deze ´foto´ is waarschijnlijk de meest indrukwekkende van alle ´muur´ bezienswaardigheden. Vanaf een platform bekijk je de grijze na-oorlogse wereld. Deprimerende muziek in combinatie met het blauwe licht maken de koude oorlogssfeer compleet.

Friedrichstraβe 205 / Zimmerstraβe Berlin-Mitte

 

Topography of Terror

De Topographie des Terrors op Zimmerstraβe bevat een 200 meter lang stuk van de originele Berlijnse Muur. Verder heeft het een permanente tentoonstelling over het nazi-regime.
De toegang is gratis.

 

Checkpoint Charlie

Wat vrolijker dan de hier boven genoemde bezienswaardigheden is Checkpoint Charlie, de beroemdste grensovergang ter wereld. En ja, het is inderdaad een grote toeristische valkuil, waar je tegen betaling kunt poseren voor een foto met ‘Amerikaanse soldaten´. Toch leuk om te zien.

Checkpoint Charlie ligt aan het begin van Kochstraβe. Het bezichtigen is gratis, het nemen van een foto kost een paar euro’s.

East Side Gallery

De 1.3 kilometer lange oostzijde van de muur is het grootste overgebleven deel. Tegenwoordig is het ’s werelds langste openlucht galerie. Ironisch genoeg staat een deel van de muur achter een hek. Vermoedelijk om het kunstwerk tegen graffiti en toeristen te beschermen. Te veel vrijheid is blijkbaar niet in ieders belang.

De toegang is gratis. De galerij ligt langs de rivier de Spree in Friedrichshain-Kreuzberg op de Alte Jakobstraβe.

Stedelijk vermaak

Bohemien Kreuzberg

Net achter de East Side Gallery, na het oversteken van de Oberbaumbrücke vind je het ‘Soho van Berlijn’ in de wijk Kreuzberg. Hier zijn de veganistische restaurants, kunstgalerijen, tweedehands- en multiculturele winkels. Vervolg je weg naar Oranienstraße voor een overvloedige keuze aan eetgelegenheden, bars en een inkijkje in het Berlijnse nachtleven.

 

Shop till you drop in de City Mall

Qua winkelen kan het niet gauw misgaan in Berlijn. De binnenstad is één groot winkelcentrum. In de buurt van de Potsdamer Platz vind je de City Mall; of loop via Kurfürstendamm naar Wittenerplatz om het beroemde KaDeWe (een soort Duitse Bijenkorf), te bezoeken. Neem vooral een kijkje op chocolade-afdeling op de zesde en het dakrestaurant op de zevende verdieping.

 

Schwules Museum LGBTIQ

Niet geprobeerd, noch getest maar ik ben op zijn zachtst gezegd geïntrigeerd door het Schwules museum. Want wat is er te zien in het LGBTIQ (lesbisch, gay, biseksueel, trans, intersex, queer) museum? Wie het weet mag het zeggen. Het gaat in ieder geval op het nog te bezichtigen lijstje voor een volgende keer.

Het museum ligt op Lützowstraße 73.

Fotomuseum

Het foto museum ligt tegenover het Zoo station op Jebenstraβe 2. De collectie is een must voor diegenen die geïnteresseerd zijn in fotografie én voor hen met een interesse in naakte vrouwen. De eerste verdieping herbergt de privé-collectie van Helmut Newton en zijn vrouw June, alias Alice Springs. Op de tweede verdieping vind je voornamelijk door het echtpaar gemaakte portretten van henzelf en andere beroemdheden. Hier hangt het meest interessante deel van de collectie. Namelijk de foto’s van een jeugdige (en volledig geklede) prinses Caroline van Monaco.

 

Stadswandeling

Voor een aangename wandeling onder de schaduw van loofbomen loop over de ‘Unter den Linden Boulevard’, tot je de Brandenburger Tor bereikt, ga door naar de Ebertstraβe tot Potsdam. Hier vind je voornamelijk hoogbouw – of zoals het VVV-kantoor het eufemistisch noemt ‘eigentijdse design’ – en  loop vervolgens terug naar de prachtige Gendarmenmarkt om te herstellen van al teveel modern Berlijn.

Tiergarten Park

Mocht je behoefte hebben aan frisse lucht ga dan naar Tiergarten, het groene hart van de stad voor een urenlange wandeling tussen bomen en waterwerken, alleen om te stoppen bij een van de terrasjes voor een drankje of een hapje. De Teehaus in de Englischen Garten is sfeervol en serveert bijzonder lekker eten. Het restaurant is ook ’s nachts geopend, de ingang door het park is verlicht.

Bezoek het circus

Het Chamäleon theater ligt in hartje Berlijn, in stadsdeel Mitte. Hier kun je hedendaags circus zien. Elke paar maanden staat er een nieuwe show op de planken. De combinatie van acrobatiek, theater, storytelling, dans en muziek zorgt elke keer voor een wervelende show.

Zaal Chamäleon Berlijn

 

Food Tour

Als je de stad op een andere manier wilt zien, probeer dan eens een food tour van Bitemojo.

Je gaat via een self-guided toer, met behulp van een app op je mobiel, op pad. Onderweg krijg je uitleg over de bezienswaardigheden op deze route.

Je stopt zes keer, althans op de toer die ik gedaan heb, voor een hapje of een drankje. De hapjes zijn klein – bite size – maar bij elkaar tellen ze nog behoorlijk op.

De app is gebruiksvriendelijk en geïntegreerd met Google Maps, zo weet je altijd waar je je bevindt in de stad.

Mauer Park vlooienmarkt

De vlooienpark in het Mauer Park is een van de drukste en gezelligste markten in Berlijn. Deze vindt plaats op zondagen van 10.00 – 17.00 uur. Mensen, spullen en etenswaren uit de hele wereld komen hier samen.

Bernauer Str. 63-64

vlooienmarkt Mauer Park

Hackesche Markt

Bij het treinstation Hackesche Markt in stadsdeel Mitte, is een gezellige markt met terrasjes, restaurants, cafés en vaak straatmuzikanten. En je kunt hier natuurlijk de trein pakken.

Hackescher Markt treinstation

Met kinderen en tieners in Berlijn

Berlin Zoo

Eerlijk gezegd vond ik de Berlin Zoo verschrikkelijk maar de kinderen vonden het geweldig, al was het maar voor de jacht op Disney-figuren uit Jungle Book, The Lion King en Ice Age. Zij zagen Bagheera, Koning Louie, Timon de Meerkat, Sid de luiaard en Scrat.  Ik zag voornamelijk beesten opgesloten in te kleine kooien.

Adres Hardenbergplatz 8

 

Deutsche Spionage Museum

Het Duitse spion museum werpt een licht op de schimmige spionage wereld. De tentoonstelling bevat vooral veel  foto´s en displays die uitweiden over de geschiedenis van de spionage vanaf de oudheid via de koude oorlog tot de huidige Facebook praktijken. Het heeft een aantal interactieve spelletjes. De laser kamer is waarschijnlijk het meest interessante voor zowel kinderen als volwassenen.

Adres Leipziger Platz 7

 

Wacht, er is meer

De hieronder genoemde plekken heb ik niet bezocht, maar ik ga ze toch melden omdat ze waarschijnlijk interessant zijn voor bepaalde doelgroepen, zoals:

 • Een rondleiding door het Olympiastadion, de plaats van de FIFA World Cup 2006 en de 12e IAAF Wereldkampioenschappenwielen.
 • Berlijn op twee wielen, dus ga fietsen met je kinderen of neem deel aan een Segway toer. Er zijn veel plaatsen waar je een fiets kunt huren of je kunt aanmelden voor een rondleiding door de stad.
 • Mocht het regenen, ga dan naar Legoland, een overdekte Lego speeltuin in het Sony Center op de Potsdamer Platz, aanbevolen voor kinderen van drie tot tien jaar oud.
 • Het Museum für Naturkunde kan bogen op collecties van dinosaurussen, het zonnestelsel, evolutie, insecten en nog veel meer.
 • En natuurlijk als al het andere faalt, is er altijd nog Madame Tussauds.

Bezienswaardigheden

 

Berlin on bike Brandenburger Tor

Groot, groter en grootst. De Berlijnse monumenten werden gebouwd om indruk te maken. Alle hieronder vermelde monumenten zijn gratis toegankelijk behalve Charlottenburg.

 

Schloss Charlottenburg

Het Charlottenburg paleis werd gebouwd als zomerverblijf voor de Pruisische koningin Sophie Charlotte. Later werd het de belangrijkste residentie van de Hohenzollern familie in Berlijn.

Zelfs als je niet bereid om entree te betalen, ga dan op zijn minst even de prachtige tuinen in en geniet van een drankje op een van de terrassen in het park.Om het slot te bezoeken moet je betalen, om binnen foto´s te maken ook. De tuinen zijn gratis toegankelijk.

Adres Spandauer Damm 10-22
Branderburger Tor

Branderburger Tor

De ingang van de ‘Unter den Linden Straβe” wordt gemarkeerd door de 18e eeuw Branderburger Tor. Het is een van de belangrijkste monumenten in het centrum van de stad. Hoewel beschadigd door geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Branderburger Tor de enige uit de achttien poorten die de oorlog overleefde.

Adres Pariser Platz 1.

 

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

In de buurt van de Kurfürstendamm, op het Breitscheidplatz staat de Gedächtniskirche, deze werd gedeeltelijk verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ruïne is blijven staan en dient nu als oorlogsmonument. Ernaast staat een nieuwe kerk met een achthoekige hal en een klokkentoren.

Dagelijks zijn er gratis rondleidingen.

 

Joods gedenkteken

Het Denkmal für die ermordeten Juden is een monument voor de Holocaust, gewijd aan de joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het werd ontworpen door architect Peter Eisenman in 2005. De 2711 rechthoekige blokken lijken op grafstenen, maar zijn gewoon betonplaten. Het monument is dag en nacht opengesteld voor bezichtiging.

Adres Cora-Berliner Straβe 1

 

Rijksdag

De Rijksdag is de thuisbasis van het Duitse parlement. Het heeft een enorme glazen koepel. Het dakterras en de koepel van de Rijksdag kunnen worden bezocht door leden van het publiek. Deze bieden een spectaculair uitzicht op het parlement, de omliggende wijken en enkele van Berlijns bezienswaardigheden.

De toegang is gratis, maar helaas vond ik, tot mijn grote spijt, te laat uit dat boeken redelijk ver vooraf moet, anders zijn de tickets vergeven.

Informatie voor bezoekers die niet hebben gereserveerd. Als je de koepel wilt bezoeken, maar niet vooraf hebt geboekt, kun je je alsnog aanmelden bij het service center, naast het Berlijnse Paviljoen aan de zuidkant van Scheidemannstraße.

Om een bezoek aan de koepel te boeken, zijn de volgende gegevens nodig: identificatiebewijs, naam, voornaam en geboortedatum. De boekingsbevestiging is persoonlijk en is niet overdraagbaar. Bij de entree zal worden gevraagd om een identiteitsbewijs, zowel bij registratie als bij de bezoekersingang.

De toegang is gratis, registratie vooraf is vereist.       

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is een van de weinige plekken in het centrum van de stad waar men een gevoel voor het  oude Berlijnse kan krijgen. Het plein wordt omringd door monumentale gebouwen. Let op, dit is ook de plaats waar je belachelijke hoge prijzen voor een drankje en een hapje betaalt.Vanaf het midden van november staat er een kerstmarkt en een ijsbaan.

Fernseheturm

De Fernsehturm is een televisietoren in het centrum van Berlijn, Duitsland. Deze staat vlakbij de Alexanderplatz in Berlijn-Mitte. De toren is tussen 1965 en 1969 gebouwd door de toenmalige DDR-regering als symbool van de communistische macht. Tegenwoordig kun je boven in  de toren lunchen of dineren, of alleen van het uitzicht genieten vanaf het platform. Het kost een paar centen of liever gezegd euro’s, (vanaf 21.50) maar dan heb je ook wat.

Praktische informatie

 

Gat Point Charlie hotel

Hotel Gat Point Charlie

We verbleven in het über coole Gat Point Charlie hotel bemand door vriendelijke personeel dat vloeiend Duits, Engels en Spaans spreekt. In het van oorsprong Catalaanse hotel vind je overal vingerwijzingen naar de kat. Het decor is voornamelijk helder groen en zwart van kleur. Het is nu moeilijk voor te stellen dat vroeger het gebouw dienst deed als het Stasi-hoofdkwartier.

Tegenwoordig beschikt het over een funky bar, lichte comfortabele kamers en gratis Wifi. Het belangrijkste verschil tussen de meer budget vriendelijke kamers en de duurdere superior kamers is de hoeveelheid ruimte. Mocht je op zoek zijn naar nog meer plaats, het hotel heeft ook suites en driepersoonskamers.

De luxe kamers verwelkomen de bezoeker met een fruitschaal, een fles water en lekker ruikende Portugese voorzieningen in de badkamer. Alle kamers hebben een kluis, kleurentelevisie, spiegel, badkamer, haardroger en een bureau. De kamers op de hogere verdiepingen kunnen warm zijn in de zomer want deze hebben geen airconditioning. Op verzoek zorgt receptie voor een ventilator.

 

Superior room Gatrooms Berlin

Het hotel heeft een supercentrale ligging tussen twee metrostations. Een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen. De metrostations zijn Kochstraβe en Stadtmitte. Let op het ‘U’ teken.

Ga je liever te voet, dan is het een korte wandeling naar de meeste toeristische attracties, of pak  de fiets, het hotel stelt huurfietsen ter beschikking voor € 12 per dag.
´s Morgens is er een ontbijtbuffet met gezonde opties, broodjes, verschillende soorten croissants, yoghurt, fruit, zelfgemaakte wortelcake, koekjes en een keuze uit verschillende soorten eieren en worsten. Naast de deur vind je een redelijk geprijsd Italiaans restaurant, La Via del Muro. Of als je liever Aziatische eet, het restaurant Avan serveert Aziatische gerechten in het Gat Point Hotel.

Adres Mauerstrasse 81/82 Berlin

Het Gat Point Charlie hotel maakt deel uit van een kleine keten met vestigingen in Lissabon en binnenkort ook in Barcelona. Om meer te weten te komen over dit hotel, Klik hier voor de website.

Holiday Inn Hotel

Dit hotel ligt op enkele minuten van de Alexanderplatz, in de wijk Mitte. Hier komt ook de trein naar Schönefeld vliegveld aan. Het ontbijt is uitgebreid met alles wat je Westerse hartje begeert. De kamers zijn brandschoon en de bedden comfortabel.

Om beschikbaarheid en tarieven te bekijken, klik hier.

Holiday Inn Hotel kamer

Transport

 • De binnenstad is relatief rustig door een Duitse wet uit 2006 die auto’s zoveel mogelijk weert uit het centrum.
 • Dat geeft niets want het openbaar vervoer is uitstekend. Je bent nooit ver van van een trein (S-Bah), metro (U-bahn) of bus verbinding verwijderd. Deze rijden vaak en tot ´’s avonds laat.

Tram Berlijn

 

 • De Welcome to Berlin card  is een prima optie bij een meerdaags bezoek aan de stad. Bij de kaart zit het openbaar vervoer inbegrepen. Een volwassene kan drie kinderen tot en met 14 jaar gratis meenemen. Bovendien krijg je een handige stadskaart, een boekje met de meeste van de toeristische bezienswaardigheden en kortingen op verschillende attracties en enkele restaurants. Vraag altijd bij de ingang hoeveel de korting is: in sommige musea en bezienswaardigheden is een gezinskaart (twee volwassenen – twee kinderen) voordeliger dan de korting met de Welcome-kaart. De kaart is geldig van twee tot maximaal zes dagen.
 • Let op dat er verschillende zones in het openbaar vervoer zijn. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de AB-zone. De SXF-luchthaven is in zone C. Je moet hiervoor een extra kaartje kopen.

,En dan nog dit

Het bezoek aan Berlijn werd mogelijk gemaakt door samenwerking met Gatrooms Hotels, Holiday Inn, Chamäelon theater, Bitemojo Food Tours en de Berlijnse VVV.

Gepubliceerd augustus 2016
Bijwerkt maart 2019 
 
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This