Weense opera zaal

Bezienswaardigheden Wenen

Wenen dat is Frans Jozef en Sissi; suikertaart; Lipizzaners; opulente paleizen en natuurlijk Wiener Schnitzel. Althans dat zijn de associaties die ik bij de Oostenrijkse hoofdstad had voor mijn bezoek.

Op doorreis naar de tweede Oostenrijkse stad, Graz, had ik 36 uur te besteden in Wenen. Dat is niet veel gezien de vele attracties. Bovendien is Wenen weliswaar geen megastad, maar met bijna 2 miljoen inwoners ook niet bepaald klein.

Of je nu maar een dag blijft of een hele week, je hebt sowieso te weinig tijd om alles te zien. Dus welke attracties kies je dan uit? En vooral ook welke zet je onderaan je prioriteitenlijstje gezien je interesses, afstand, drukte en openingstijden.

Met dank aan de insider tips van mijn in Wenen wonende nicht Carmen heb ik zoveel mogelijk kunnen zien in beperkte tijd. Behalve de paleizen, die heb ik voor de goede orde er bij gezet. Want die komen zeker een volgende keer aan de beurt.

Oh en spoiler alert, Wenen blijkt de suikertaart uit mijn verwachtingen te zijn. Inclusief talloze Sissi memorabilia, witte hengsten, Sachertorte en Schnitzel. Maar het heeft ook een verrassende kant, zoals expressionistische architectuur, een multiculturele markt en nog veel meer.

Stedentrip naar Wenen

  1. Weense Staatsopera
  2. Kathedraal Stephansdom
  3. Art Noveau bij de Naschmarkt
  4. Expressionisme bij het Hundertwasser Haus
  5. De Spaanse rijschool
  6. Hofburg, Schloss Belvedere, Schloss Schönbrunn
  7. Koffie, lunch & dinner

 

Begin met een Fietstour: bekijk alle hoogtepunten in 3 uur

Heb je niet zo veel tijd, begin dan met een fietstoer door de stad, onder leiding van een Nederlandse gids. Zo zie je alle belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder de opera, de Naschmarkt, het Hundertwasserhaus en de Hofburg.

Maak je debuut bij de Weense Staatsopera

Weense opera

 Adres Wiener Staatsoper Opernring 2, 1010 Wenen

Een van de absolute hoogtepunten is de Weense staatsopera. Een klassiek concert of opera is in mijn geval echter paarlen voor de zwijnen, want toondoof.

Een rondleiding door dit historische pand is wel aan me besteed. De gids vertelt, naar keuze in het Duits, Engels of Spaans, over de enigszins donkere geschiedenis van het pand en wat er achter de schermen gebeurt.

Hier vindt elk jaar het beroemde debutantenbal plaats, waar jonge vrouwen in maagdelijk wit en mannen in stemmig zwart hun debuut maken.

Tickets voor het bal kosten € 315, dit is exclusief catering. Voor wat te eten betaal je extra.

Als je een beetje op stijl wilt zitten huur je een ‘circle box’ voor de avond. Dit kost een paar duiten, te weten €23,600, maar dan zitten jij en je elf gasten wel comfortabel.

Vanuit de box heb je het beste uitzicht op het bal en het eten wordt bezorgd, zodat je niet met plebs in de gezamenlijke ruimte (vanaf €105 pp) hoeft te dineren.

Overigens mocht je belangstelling hebben om het evenement bij te wonen, het debutantenbal van 2020 is al uitverkocht.

 

Bewonder de Stephansdom kathedraal 

De gotische Stephansdom, in de volksmond ook wel Steffl genoemd, is een rooms-katholieke kathedraal. De domtoren  is 136.7 meter hoog en de grootste kathedraal van Oostenrijk. Het kleurrijk dak is bijzonder.

Van binnen is het een kerk zoals zoveel andere. Mag ik dat zeggen?

Ja, ik weet het. Het gebouw heeft ruim 700 jaar geschiedenis achter de rug. Het interieur is indrukwekkend, zoals kathedralen plachten te zijn.

Dus als je krap in de tijd zit, zou ik dit onderaan mijn lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden zetten.

Maar goed, smaken verschillen. Ik heb dankzij mijn Italiaanse moeder al honderden kerken bezichtigd. Vandaar dat ik niet snel warm meer loop van weer een kerk.

Als je de kathedraal toch wilt zien betaal dan voor een rondleiding of een audiotour. Dit is namelijk de enige manier om toegang te krijgen tot het hoofdgedeelte van de kathedraal.

Bezienswaardigheden kathedraal

Je ziet 14e-eeuws gebrandschilderd glas, een 15e-eeuwse preekstoel, 17e-eeuwse koorbanken en de kapel waar twee van Mozarts kinderen werden gedoopt en de enorm versierde sarcofaag van keizer Frederick III (1415 – 1493).

Een audiotour kost € 6.00.

Kathedraal Wenen

Adres Stephansdom  Stephansplatz, 1010 Wenen

Smul van Art Noveau bij de Naschmarkt

Art Nouveau Naschmarkt

De Naschmarkt is een vlooien- en multiculturele voedselmarkt. De 120 monumentale kraampjes en winkels dateren uit het begin van de 20e eeuw. De meeste hebben de originele, gekrulde donkergroene gietijzeren structuur die je ook ziet bij de metrostations in deze buurt.

Rondom de markt staan enkele van de mooiste Art Nouveau gebouwen in Wenen. Deze zijn gebouwd door de gerenommeerde architect Otto Wagner.

Op de markt vind je Turkse, Poolse, Duitse, Italiaanse voedselkraampjes.

Adres Naschmarkt, 1060 Wenen

Multiculti Naschmarkt  Wenen marktvrouw
Multiculti Naschmarkt  Wenen taartje

Beleef het expressionisme bij het Hundertwasser Haus

 

Hochhollerhaus Wenen leeuw

Het Hundertwasser-huis in Wenen draagt ​​de onmiskenbare hand van kunstenaar Friedensreich Hundertwasser, wiens geboortenaam Friedrich Stowasser was. Iedereen die in een van de appartementen in het Hundertwasserhaus woont, heeft ook het recht om de gevel rondom de ramen geheel naar eigen smaak in te richten. Meer dan 200 bomen en struiken op de balkons en dakterrassen maken het Hundertwasserhaus een groene oase in het hart van de stad.

Recht tegenover het Hundertwasserhaus ligt echter het Hundertwasser-dorp, dat opengesteld is voor bezoekers. De kunstenaar creëerde hier zijn eigen winkelcentrum met een ‘dorpsplein’, een bar en talloze winkels in de typische Hundertwasser-stijl.

Net als het Hundertwasserhaus, is het Kunst Haus Wien, op slechts een paar minuten lopen van het Hundertwasserhaus, ook ontworpen door Friedensreich Hundertwasser. Zoals typisch is voor de gebouwen van Hundertwasser, zijn hier nauwelijks rechte lijnen te vinden. Een permanente Hundertwasser-tentoonstelling en tijdelijke tentoonstellingen van andere kunstenaars worden hier getoond op een tentoonstellingsruimte van ongeveer 1.600 vierkante meter.

Het Hundertwasserhaus is alleen van buitenaf te bekijken. In het gebouw zit een café met terras.

Hundertwasser Haus Wenen

Adres Kegelgasse 37-39, 1030 Wenen

Spaanse rijschool: een kijkje achter de schermen

De beroemde Spaanse Rijschool in Wenen maakt exclusief gebruik van Lipizzaners, die hun afstamming herleiden tot de zestiende eeuw (bron). Alleen (witte) hengsten worden in de school gebruikt. De merries staan tegenwoordig in de Oostenrijkse stoeterij Piber, in Stiermarken.

Het Gala-optreden vindt gewoonlijk in het weekend plaats. Een bezoek aan de school stond hoog op mijn verlanglijstje. Helaas kon ik daar niet bij zijn, gezien mijn reisschema. Als alternatieven zijn er een rondleiding door de stallen of de ochtendtraining. De training heeft uiteraard niet de glamour of volledigheid van een gala-uitvoering. Wel worden de oefeningen op muziek gedaan en is het een relatief goedkope manier om de paarden hun ding te zien doen.

Maar ….

Tegen mijn verwachting in vond ik het onprettig om naar te kijken. O.a. omdat tijdens een van oefeningen een van de jonge hengsten met een zweep tegen de hoeven getikt werd (niet hard, maar toch) om hem te dwingen te ‘dansen’. Ik begrijp dat topprestaties (paard of mens) opofferingen vragen. Maar de confrontatie hiermee tijdens de training heeft me doen besluiten dat ik bij een volgend bezoek aan Wenen het Gala-optreden aan me voorbij laat gaan. Ondanks dat ik denk dat het fantastisch is om te zien.

In ieder geval als je besluit toch te gaan, zorg dan dat je ruim op tijd bent. Als je als een van de eersten binnenkomt, kun je een plaatsje veroveren in de koninklijke loge aan het hoofd van de ring.

Kaarten voor de training kun je aan de kassa kopen. Voor een galavoorstelling is het raadzaam van tevoren te boeken om verzekerd te zijn van een plaats.

Adres Michaelerplatz 1, 1010 Wenen

Spaanse rijschool Wenen

Op bezoek bij Sissi in de mooiste paleizen van Wenen

Toen het Habsburgse rijk op zijn hoogtepunt was, bouwde elk zichzelf respecterende adellijke familie een barok of neoklassiek paleis. Tegenwoordig zijn er zoveel Weense paleizen dat je op bijna elke hoek een ziet. De drie bekendste zijn:

 

1. Hofburg

De Hofburg was het winterpaleis van de keizerlijke familie. Als je weinig tijd hebt en toch een van de paleizen wilt zien, is dit de beste optie aangezien het in het centrum van de stad ligt.

Als je innerlijke kraai wilt bevredigen dan is dit de ultieme schatkamer voor jou. Hier vind je de kroonjuwelen van Sissi & Franz Josef, de Heilige graal. Ook de woonvertrekken van de Habsburgers zijn te bezichtigen. Het Sissi-museum bevindt zich in de Stephan apartments.

 

2. Schloss Belvedere

Het Belvedere paleis is een van de mooiste barokke gebouwen van Europa, onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens de rondleiding zie je o.a. schilderkunst, botanische tuinen en beeldhouwkunst.

 

Schloss Belvedere

Foto via Pixabay

3. Schloss Schönbrunn

Schönbrunn is het barokke zomerpaleis van de keizerlijke familie. Het paleis is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen. Het Schloss ligt een stukje buiten het centrum. Een rondleiding duurt 2 tot 3 uur. Dus als je besluit om dit paleis te bezichtigen dan ben je daar in ieder geval een dagdeel mee bezig.

Koffie, Lunch & Dinner in Wenen

 

Gebak bij Demel

Als je de traditionele Weense Sachertorte of Apfelstrudel wilt proeven ga dan naar Demel voor koffie met gebak. De salon is ingericht in rococo stijl.

Demel, opgericht in 1786, kijkt terug op een lange geschiedenis. Beroemde klanten waren Keizer Franz Josef I, die als kind al enthousiast was over het gebak, en later Sissi. Zij lieten Demels lekkernijen aan de Hofburg bezorgen.

Adres Kohlmarkt 14, 1010 Wenen

 

Ontbijt of lunch bij de Nachsmarkt

Als je avontuurlijk wilt eten bezoek dan de Nachsmarkt, je hebt hier keuze uit o.a. Turkse, Poolse, Italiaanse en Oostenrijkse gerechten.

 

Palmenhaus Wenen

Lunch bij het Weltmuseum

Het Weltmuseum is een etnografisch museum en herbergt enkele van de belangrijkste collecties niet-Europese culturen. Alleen al het gebouw is een bezoek waard en als je er alleen luncht hoef je geen kaartje voor het museum te kopen.

Het museum en café zijn op woensdag gesloten.

Adres Heldenplatz, 1010 Wenen

 

Lunch of dinner bij Palmenhaus

In de buurt van het Weltsmuseum ligt het Palmenhaus. Het glazen gebouw ligt in een oase van rust in het centrum van de stad. Naast het café ligt een vlindermuseum.

Adres Burggarten 1, 1010 Wenen

 

Wiener Schnitzel bij Salonplafond

Restaurant Salonplafond, in het Museum voor Toegepaste Kunsten is de moderne interpretatie van het traditionele Weense restaurant. De ultieme plek voor een gigantische portie Wiener Schnitzel.

Adres Stubenring 5, 1010 Wenen

 

Overnachten in Wenen

Wenen heeft opties voor elke budget en elke wens. Vergelijk prijzen en beschikbaarheid hier.

Wenen Salonplafond restaurant
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest