Eigentijds Circus in hartje Berlijn

Hackesche Höfe, Berlin Mitte
Chamäleon Theater

Het Chamäleon in Berlijn

In hartje Berlijn vind je Chamäleon. In dit theater ligt het Duitse zwaartepunt van het ‘nieuwe’ circus: een wervelende show met acrobatiek, theater, dans, audiovisuele presentaties, storytellling en muziek. Het circus uit mijn jeugd is in een modern jasje gestoken. Een belangrijke speler die ontbreekt is (gelukkig) het circusdier. En er is geen tent.

Het ‘circus’ is dus permanent aanwezig op dezelfde plek. Wat regelmatig verandert zijn de artiesten. Gezelschappen van over de hele wereld komen enkele maanden tot een jaar naar Berlijn om in het Chamäleon theater hun show op te voeren.

Hackesche Höfe

Het theater ligt aan de Hackesche Höfe, een historische binnenplaats gebouwd tijdens de Belle Epoque. Dit hofje heeft op wonderbaarlijke wijze de Tweede Wereldoorlog zo goed als onbeschadigd overleefd.  Aan het pleintje liggen behalve het Chamäleon theater, verschillende restaurants, appartementen, kantoren en cafés.  Het ligt op loopafstand van het treinstation, Hackescher Markt. De toegang tot het plein is via een gewelfde ingang aan de Rosenthaler Straße, waar ook de kaartverkoop van de shows plaatsvindt.

Circus in een modern jasje

Het pand is gebouwd in 1906 in Jugendstil. De bühne staat in wat aan het begin van vorige eeuw een balzaal was voor de Berlijnse elite. De grandeur van weleer herleeft in het theatercafé annex zaal met het gerenoveerde eikenhouten parket, de roodfluwelen gordijnen en het balkon. Zelfs de trappen en het toilet zijn een streling voor de zintuigen, nou ja bij dat laatste in ieder geval je ogen, want nogal helemaal in oude stijl.

Aan de tafeltjes met kaarslicht kun je onder de voorstelling genieten van een Prosecco, een Gin & Tonic of een Biertje. Een hapje erbij hoort ook tot de mogelijkheden. Wat dacht je van een gegrilde falafel sandwich, bruschetta, of Burgundy beef stew?

De deuren gaan drie kwartier voor de voorstelling open en je kunt nog zeker tot een uur nadat de show is afgelopen blijven natafelen.

Showtime in het theater

Elke paar maanden tot een half jaar staat er een nieuwe circusshow op de planken. Ik bezocht ‘Memories of Fools‘, een productie van Cirk La Putyka uit Praag. De voorstelling beeldt een modern sprookje uit van een jongetje dat droomt over een carrière als astronaut. Een Tsjechisch team van twee vrouwen en zeven mannen combineren acrobatische kunsten, muziek, dans en theater met slapstick. Dat laatste had van mij niet gehoeven, maar dat is een kwestie van smaak.

Gitaren en drums zuigen je het verhaal in. De voorstelling heeft vaart, op verschillende momenten doen de acrobaten denken aan een Epke op speed. De twee artiestes tarten regelmatig de wetten van de zwaartekracht, hangend aan een hoepel waarbij ze allerlei dingen doen die ik niet eens op de vloer zou durven, laat staan kunnen. Terwijl dansende gespierde mannenlichamen natuurlijk nooit een straf zijn om naar te kijken. Alleen hebben de acrobaten naar mijn smaak de meeste tijd te veel kleren aan.  Dat is jammer, want je kunt zo niet optimaal genieten van al dat moois. Dat bedoel ik uiteraard alleen uit puur artistiek oogpunt.

Praktische tips

Kinderen

De show is toegankelijk voor de kleintjes, maar deze is zeker niet speciaal voor kinderen gemaakt.

Voorstellingstijden aanvang

 • dinsdag – vrijdag om 20.00 uur
 • zaterdag 18.00 & 21.30 uur
 • zondag 18.00 uur.

Kaartverkoop

Je kunt kaarten online kopen of aan de box office. De tickets kosten vanaf 28 Euro voor een gereduceerd tarief (studenten, kinderen, pensionado’s, mindervaliden en werklozen) tot 59 euro voor de beste zitplaatsen.

Openbaar vervoer

 • Trein (S-bahn) Hackescher Markt: S3, S5, S7, S75. Het station ligt op een paar honderd meter van het theater.
 • Metro (U-bahn) U8
 • Bus lijn 348
 • Tram lijn M1, M4, M5, M6

Parkeren

 • Q-Park Alexanderstr./Bebelplatz
 • Parkhaus ALexa APCOA
 • Busparkplätze Dircksenstraβe

Gastronomie

 • Chamäleon: Je kunt eten en drinken tijdens de voorstelling. Dit is niet goedkoop (denk €6.80 voor een glas wijn) maar wel lekker.
 • Hackescher Höfe, aan het binnenplein liggen verschillende restaurants.
 • Combineer het bezoek aan het theater met de Hackescher markt. Een gezellig pleintje naast het gelijknamige treinstation, waar vaak marktkraampjes staan. Als je op een klein budget zit, koop een currywurst (€ 2.50). Frietje erbij en je kunt je buikje vol eten. Aan het plein is volop keuze aan restaurants en cafés.

En dan nog dit

Deze show bezocht ik op uitnodiging van het Chamäeleon theater in Berlijn.

Meer Duitsland

Schwarzwalder kersentaart

Recept Behalve de fantastische natuur en de wintersportmogelijkheden is er nog een belangrijke reden om het Zwarte Woud te bezoeken en dat is de super lekkere kersentaart. Om een stukje van het Schwarzwaldgevoel in huis te halen, kun je deze taart gemakkelijk zelf...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest