Vakantie Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is niet alleen een ideale wintersportbestemming, buiten het skiseizoen is er ook van alles te doen voor jong en oud. Culturele uitstapjes, je onderdompelen in tradities, genieten van gastronomie en het ondernemen van sportieve activiteiten zijn het hele jaar door mogelijk.

Het helpt natuurlijk als het weer een beetje meewerkt. Gaan watersporten, fietsen of wandelen doe ik in ieder geval liever buiten het wintersportseizoen.

Cultuur en Tradities

Tijdens je verblijf merk je al snel dat dit een gebied is waar tradities met liefde in stand gehouden worden.

De bollenhoed

De bollenhoed is het symbool van het Zwarte Woud. Ongehuwde vrouwen dragen elf rode, wollen bollen op hun hoed, getrouwde vrouwen dragen zwarte bollen. De hoeden kunnen tot twee kilo wegen. Hoewel de hoeden traditioneel alleen in drie dorpen (Gutach, Kirnbach en Hornberg-Reichenbach) gedragen werden, worden ze tegenwoordig overal gebruikt als hét symbool voor het Zwarte Woud.

Koekoeksklok

De koekoeksklok is een andere traditie waar het Zwarte Woud op kan bogen. De klok wordt nog steeds lokaal geproduceerd, hoewel het arbeidsintensieve handwerk tegenwoordig is overgenomen door machines.

Het klokkenmuseum

Het klokkenmuseum heeft ruim 8000 uurwerken en ligt in het plaatsje Furtwangen op de Robert Gerwig Platz 1.

Openingstijden 09.00 – 18.00 in de zomermaanden en van 10.00 – 17.00 in de winter.

 

Koekoeksklok
Cultuur en Traditie Zwarte Woud
Spa en sauna Schwarzwald

Glasblazen

Het bos was al in de middeleeuwen een gulle leverancier van grondstoffen en energie voor de vervaardiging van Waldglas. Dit handgeblazen glaswerk is over het algemeen groengeel van kleur. Een aantal glasblazers probeert deze, met uitsterven bedreigde, traditie in leven te houden. Glasblazerijen kun je o.a.bezoeken in het plaatsje Todtnau en in Gersbach.

Zwarte Woud glasblazen

Gastronomie

Een van de ‘gewichtigste’ tradities in dit gebied is de Schwarzwälder Kirschtorte – de kersentaart uit het Zwarte Woud. De belangrijkste ingrediënten zijn de lokaal gerijpte kersen en de kersenschnaps. Superlekker en superslecht voor je lijn.

Gelukkig is daar meteen een oplossing voor te vinden door bijvoorbeeld een flinke bergwandeling te maken om al die overbodige calorieën weer kwijt te raken.

Zwarte Woud gastronomie

Landelijke rust in het Zwarte Woud

De ouderwetse boerderijen in het Zwarte Woud zijn compleet opgebouwd uit hout, dat betekent inclusief muren, fundering, het dak en de hooizolder. De oude panden zijn tegenwoordig van alle gemakken voorzien met ingebouwde keukens en centrale verwarming. Diverse boerderijen zijn ook te huur als vakantiehuis, ideaal voor een gezinsvakantie.

Boerderij

Wellness

Het Zwarte Woud staat van oudsher bekend als een kuuroord door de aanwezigheid van thermale baden in o.a. Baden-Baden en Freudenstadt. Wellness is een eeuwenoude traditie in deze streek; ontspannen in de bubbelende wateren van de thermale baden of je bloedcirculatie stimuleren in de hydrotherapieën is niet langer alleen voorbehouden aan de happy few.

In het Hoch Schwarzwald kun je o.a. bij Badeparadies Schwarzwald Spa terecht voor absolute rust en genieten, aangezien alleen gasten van 16 jaar en ouder worden toegelaten. Je kunt zweven in water van 33º C of een cocktail nippen in de poolbar. Bonus: dankzij het doorzichtige dak kun je de omliggende Zwarte Wouden zien.

Terwijl je ligt te dobberen stuur je je (te luidruchtige) kroost der Titisee op om te zeilen, te surfen of bootje te varen.

Het prachtige Hotel Sonneneck Titisee ligt op slechts 500 meter van de Spa en tegenover het meer. Dit  familiehotel beschikt over traditioneel ingerichte kamers met houten meubilair. Om prijzen te op te vragen of te reserveren klik hier.

Natuur Zwarte Woud

Actief in de natuur

Bijna het gehele Zwarte Woud is beschermd gebied. Het natuurpark Mitte/Nord loopt van het midden naar het noorden van het Zwarte Woud. ‘Naturpark Südschwarzwald’ ligt in het zuiden. De parken komen in Triberg bij elkaar.

Sport en recreatie gaan uitstekend samen:

  • Er is duidelijke bewegwijzering voor wandelaars.
  • Verschillende meren, zoals de al eerder genoemde Titisee, zijn geschikt voor watersport: zeilen, paddle surf, of gewoon bootje varen.
  • In de zomer wordt bovendien veel gefietst. De bergen zijn natuurlijk een uitdaging voor de luie of mindervalide mens. Daarom kun je op verschillende plekken een E-bike huren.
  • En als je perse wilt, kun je ook nog gaan golfen.

Kortom het is een ideale plek voor een gezinsvakantie. De streek biedt voor elk wat wils.

Bereikbaarheid

Met een beetje doorrijden ben je er in zesenhalf uur vanuit Nederland (Utrecht – Feldberg) en vanuit België nog sneller. Je kunt ook naar Freiburg vliegen.

En dan nog dit: Dit blog kwam tot stand in samenwerking met het Schwarzwald Verkeersbureau.

Meer Duitsland

Schwarzwalder kersentaart

Schwarzwalder kersentaart

Recept Behalve de fantastische natuur en de wintersportmogelijkheden is er nog een belangrijke reden om het Zwarte Woud te bezoeken en dat is de super lekkere kersentaart. Om een stukje van het Schwarzwaldgevoel in huis te halen, kun je deze taart gemakkelijk zelf...

Lees meer
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This