Een stedentrip naar Duisburg

Duisburg, een stad met een half miljoen inwoners, ligt vlak over de Duitse grens bij Venlo. Met de auto ben je er binnen drie kwartier. Toch zou ik er nooit heen zijn gegaan, ware het niet dat onze jongste zoon hier de trein naar Berlijn nam. En aangezien hij om 7 uur ‘s ochtends vertrok, konden zijn ouders genieten van de Duisburgse zonsopkomst.

Tja, als je er dan toch bent, dan kun je zo’n dag maar het beste beschouwen als een ideale gelegenheid voor een stedentrip.
Industrieel erfgoed

Duisburg staat vooral bekend om haar industrieel erfgoed. En dat treft, want ik ben een aficionado van industriële architectuur. Net als andere havensteden zoals Rotterdam en Hamburg, maakt Duisburg onderdeel uit van de Europese Industriële Erfgoedroute.

Bezienswaardigheden Duisburg

Eerlijk is eerlijk, het stadscentrum is niet bijzonder aantrekkelijk. Je moet op zoek naar de paar attracties die er zijn. De belangrijkste liggen buiten het centrum van Duisburg:

 • Binnenhaven Duisburg
 • Salvatorkerk
 • Tiger & Turtle Magic Mountain
 • Landschaftspark Duisburg-Nord

Duisburg Rijn Five Boats

Five Boats 

Salvatorkerk Duisburg

Salvatorkerk

Binnenhaven Duisburg

De tabak- en textielindustrie zorgden er voor dat aan het eind van de 17e eeuw Duisburg zich ontwikkelde tot een industriestad. Daarbij kwamen in de vorige eeuw kolenmijnen, ijzer- en staalfabrieken. Doordat de Ruhr en de Rijn samenvloeien in Duisburg, werd de stad een belangrijke binnenhaven en vormde zo een invloedrijke schakel in het Ruhrgebied. 

De binnenhaven groeide uit tot de grootste ter wereld en is nog steeds een vooraanstaande overslagplaats van goederen. Het gedeelte van de haven dat in tegen het centrum ligt is nu een gewilde woon- en recreatieplek. Oude pakhuizen, ultramoderne woon- en werktorens worden hier afgewisseld met historische gebouwen.

Bezienswaardigheden binnenhaven Duisburg

 • Dreigiebelhaus aan de Nonnengasse 8, is het oudste woonhuis in Duisburg. Het werd gebouwd in het jaar 1536.
 • Five Boats is een kantorencomplex dat wordt gekenmerkt door vijf gebouwen in de vorm van een schip, elk met de boeg naar het water gericht.
 • Garten der Erinnerung, de herdenkingstuin is een stadspark met groen én de overblijfselen van pakhuizen. Het park vind je op de Philosophenweg 9.
 • Het Joodse gemeenschapshuis staat in de herdenkingstuin. Het centrum heeft o.a. een synagoge in de vorm van een Davidster.
 • De oude stadsmuur uit de 12e eeuw werd blootgelegd tijdens sloopwerkzaamheden in de jaren tachtig van de vorige eeuw.
 • In het Kultur- und Stadthistorisches Museum kun je de geschiedenis van Duisburg vanaf het stenen tijdperk tot het heden bestuderen. Het adres is Johannes-Corputius-Platz 1.

Salvatorkerk

Salvatorkerk

Foto bron Salvatorkirche

De Salvatorkerk dateert uit de 14e/15e eeuw. Het is een laatgotische basiliek, de zwartgeblakerde torenspits is een van de herkenningspunten van Duisburg die al van verre te zien is. De protestantse kerk is beroemd onder liefhebbers van kerkkunst vanwege de prachtige raamschilderingen, en dan met name het Abraham-raam. De preekstoel uit de 16e eeuw en de doopvont uit de 15e eeuw zijn twee andere belangrijke kunstschatten in de kerk. De gedenkplaat voor de beroemde cartograaf Gerhard Mercator uit Duisburg is hier ook te zien.

De kerk is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en zondag van 9.00 tot 13.00 uur en ligt aan de Salvatorstraße.

Meer informatie vind je op de website van de kerk.

theater Duisburg

Theater Duisburg

Tiger & Turtle Magic Mountain

Tiger and Turtle – Magic Mountain is een kunstinstallatie in Angerpar, Duisburg, gebouwd in 2011. Het is ontworpen door Ulrich Genth en Heike Mutter. Het lijkt op een achtbaan, maar het is een loopbrug met trappen. De verticale lus is onbeloopbaar en afgesloten. In 2013 stond Tiger and Turtle – Magic Mountain gerangschikt als # 6 op de lijst van meest extreme trappen van HuffPost. Het uitzicht vanaf de top schijnt fantastisch te zijn, maar wij mochten er helaas niet in omdat het kunstwerk gesloten was wegens Covid-19.

 • Met de auto: via Ehinger Strasse of Kaiserswerther Strasse. Het Angerpark heeft geen eigen parkeerplaatsen. In de omliggende woonwijken is meestal voldoende parkeerruimte.
 • Openbaar vervoer: tramlijn 903, halte ‘Tiger & Turtle’.
Tiger & Turtle – Magic Mountain

Tiger & Turtle – Magic Mountain

Landschaftspark Duisburg-Nord

Landschaftspark Duisburg

Het Landschaftspark Duisburg-Nord is wat mij betreft het hoogtepunt van Duisburg,  een übercoole plek waar ik dagenlang had kunnen rondhangen. Mijn man had daar een andere mening over. Hij beschreef het als

‘Tsjernobyl ontmoet Angkor Wat’. 

In het midden van het gebied van ongeveer 180 hectare staat de ontmantelde ijzerfabriek Thyssen. Van 1901 tot 1985 produceerde de fabriek ruwijzer voor verdere verwerking in de staalfabriek van Thyssen. De ruïnes van een voormalig hoogovencomplex worden langzaam maar zeker teruggegeven aan de natuur. Planten overwoekeren staal en steen.

De meeste gebouwen in het park worden tegenwoordig voor recreatiedoeleinden gebruikt. Zo heeft men vanaf de voormalige hoogoven 5 een goed uitzicht over Duisburg en omstreken, kun je duiken in oude gastank en zijn in een deel van de ertsopslagbunkers klimmuren aangelegd.

‘s Avonds baadt de ijzerfabriek in een zee van licht en kleur door de lichtinstallatie van de Britse kunstenaar Jonathan Park.

Landschaftspark klimpark Duisburg

Klimpark ertsopslagbunkers

Landschaftspark praktische informatie

Je kunt terrein verkennen als een ‘levend ‘industrieel monument. Met zijn drie hoogovens, bunkers, schuine liften en gieterijen, geeft de ijzerfabriek van Meiderich het traditionele beeld weer van een hoogovenfabriek van rond de eeuwwisseling. Het park is voorzien van informatiezuilen en borden met QR-codes. Door deze te scannen op een smartphone, kun je de geschiedenis van het park op je telefoon lezen.

De toegang is gratis

Dit is een prima plek om met kinderen heen te gaan. Ze kunnen hier lekker klimmen en rennen, tieners kunnen hier hun hart ophalen op de skateboard banen.  Het park is ook geschikt om te picknicken. Op het terrein ligt een cafetaria. De wandelpaden in het Landschapspark zijn zoveel mogelijk drempelvrij. Honden zijn  welkom op het park.

In het bezoekerscentrum aan de ingang kun je een plattegrond halen.

Bereikbaarheid

 • Met de auto: parkeer bij Emscherstrasse 71, 47137 Duisburg.
 • Met de tram: vanaf Duisburg Hbf (centraal station) tram 903 richting Dinslaken tot de halte ‘Landschaftspark-Nord’,daarna loop de Emscherstrasse in. Het park is ongeveer 10 minuten lopen. Routebeschrijvingen naar het park staan ​​bij de tramhalte.
 • Met de bus:  bus 906 of 910 tot halte ‘Landschaftspark-Nord’, vandaar de Emscherstrasse in. Het park is ongeveer 10 minuten lopen.

Overnachten

Duisburg heeft een ruime keuze uit hotels, van budget jeugdhotels, zakenhotels en boetiek zaakjes. Kijk hier voor prijzen en beschikbaarheid.

Duisburg Landschaftspark

Gebläsehallenkomplex

Landschaftspark Duisburg-Nord,

Skateboarding

Hoogoven Landschaftspark Duisburg

Meer Duitsland

Schwarzwalder kersentaart

Recept Behalve de fantastische natuur en de wintersportmogelijkheden is er nog een belangrijke reden om het Zwarte Woud te bezoeken en dat is de super lekkere kersentaart. Om een stukje van het Schwarzwaldgevoel in huis te halen, kun je deze taart gemakkelijk zelf...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest