Graz is hip & happening

In de regionale hoofdstad van de provincie Steiermark in Oostenrijk gaan tradities en de 21e eeuw hand in hand. Omdat deze universiteitsstad zowel eeuwenoude als moderne architectuur heeft, innoverende gastronomie, bloedstollende attracties en een flinke dosis Gemütlichkeit is dit een perfecte bestemming voor een stedentrip. Combineer dit met enkele bijzondere dagtripjes en je hebt de perfecte stedentrip.

Dus ontdek deze stad, romantisch met zijn tweetjes, als vriendengroep of als gezin, je komt hier allemaal aan je trekken. Want Graz heeft het grootste middeleeuwse centrum in Midden-Europa, een belangrijke plek op de UNESCO-lijst van Werelderfgoedlocaties, in 2003 was Graz de Culturele Hoofdstad van Europa en in 2008 een City of Culinary Delights

Je kunt je dagen in Graz vullen met op terrasjes van het uitzicht genieten, door de middeleeuwse straatjes te slenteren of je kunt een lange lijst bezienswaardigheden in de stad en de regio bekijken. 

Bezienswaardigheden Graz en regio Steiermark

Graz, de regionale hoofdstad van de regio Steiermark heeft voor een relatief kleine stad (290.000 inwoners) een indrukwekkend aantal musea, bezienswaardigheden en horecagelegenheden.

De belangrijkste staan hieronder:

 

Graz bezienswaardigheden

 

Daguitstapjes vanuit Graz

Schlossberg

De belangrijkste bezienswaardigheid in Graz is ongetwijfeld de Schlossberg, alleen al, omdat je deze niet kunt missen. De 475 m hoge berg, in het centrum van de stad, torent boven alles uit.

Klokkentoren

Boven op heb je een 360º uitzicht over de stad. De klokkentoren is het epicentrum van alle activiteiten. Hier vinden spontane pianoconcerten plaats, komen dagjesmensen om van het uitzicht te genieten en de toren te bewonderen.

Restaurants & terrasjes

Op de top liggen verschillende restaurants, gezellige terrasjes, de al eerder genoemde klokkentoren en de overblijfselen van een fort. Binnenin de berg ligt een tunnelnetwerk dat uitgehouwen is tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilkelders.

Overdekte glijbaan

Je komt de berg op via steile wenteltrappen, een kabelbaan, een lift of via een wandelpad. Naar beneden is een stuk gemakkelijker en sneller. Vooral als je met de hoogste overdekte glijbaan (175 m) ter wereld naar beneden suist, met een snelheid van 25 to 30 kilometer per uur.

Tijdens de afdaling maak je behoorlijk wat bochten, ‘vliegt’ door het donker en eindigt waarschijnlijk enigszins misselijk. Maar dat is juist leuk…. 40 seconden lol kost je zes euro en tien cent.

Gelukkig is er voor angsthazen zoals ik, die toch willen kunnen opscheppen dat ze de glijbaan afgegaan zijn, een methode om de snelheid in enige mate te beheersen. Je drukt zo hard mogelijk met je lichaam op de mat waarop je naar beneden glijdt, je gaat zo een stuk langzamer.

En ineens is de glijbaan helemaal niet meer eng.

Gotische wenteltrap

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is een dubbele wenteltrap in een kasteel dat gebouwd is tussen 1438 en 1453 door keizer Frederik III. Dit is zo’n typische curiositeit die in het kader ‘klein, maar fijn’ valt.

Dit Gotische kunstwerk lijkt haast een optische illusie. De “trap van verzoening” bestaat uit twee tegenover elkaar liggende wenteltrappen, die kort op elke verdieping, deels samenvloeien en dan weer uit elkaar gaan. 

Tegenwoordig is het gebouw de zetel van de regering van de deelstaat Steierrmarken. De toegang is gratis.

Adres: Hofgasse 15 8010 Graz.

Kunsthaus Graz

Het iconische museum voor hedendaagse kunst, op de oever van de rivier Mur, is ontworpen door Peter Cook en Colin Fournier. In de volksmond wordt het gebouw ook wel de ‘friendly alien’ genoemd.

Adres: Lendkai 1, 8020 Graz.

Bestel tickets voor het Kunsthaus.

Steiermark musea en bezienswaardigheden

Het kunstmuseum van Graz maakt onderdeel uit van Universalmuseum Joanneum. Dit is een samenwerkingsverband tussen 18 geschiedkundige, cultuur- kunst- en architectonische musea in en rondom Graz. Het Universalmuseum Joanneum wordt beschouwd als de grootste in zijn soort in Midden-Europa, met ongeveer 4,9 miljoen objecten. Met een combinatieticket kun je de verschillende musea binnen 24 of 48 uur bezoeken.

Cisterciënzer Klooster Rein

Het Cisterciënzer Rein kloostercomplex, wereldwijd het oudste in zijn soort, is mijn favoriet in dit rijtje attracties. Het klooster werd in het jaar 1129 gesticht. 

Alleen al de kloosterbibliotheek, met 100.000 boeken, is een attractie op zichzelf. Hier worden 300 manuscripten uit de middeleeuwen bewaard waarvan een groot deel gemaakt is in het scriptorium van het klooster. Buiten de religieuze geschriften en zangboeken, vind je er ook vroege drukken van Shakespeare.

De druk beschilderde abdijkerk is een van de grootste en mooiste kerken in Steiermarken.

Het klooster ligt 15 km ten noorden van Graz aan een zijtak van de rivier de Mur bij Gratwein.

Adres: Rein 1, 8103 Gratwein-Straßengel

Stübing openluchtmuseum

In een afgelegen rivierdal, tussen de stomende hellingen, ligt het Stübing openluchtmuseum. Hier staan ongeveer honderd historische gebouwen (vanaf het jaar 1452). Het museum is de bewaarder van het cultureel erfgoed van de regio Steiermarken.

In de schoolbankjes krijg je een gevoel voor hoe het onderwijs er vroeger uitzag. De kerk vertelt zijn eigen verhaal en in het donker van de woningen voel je hoe moeilijk het vroeger moet zijn geweest, voordat elektriciteit en stromend water gewoon waren.

Adres: Enzenbach 32, 8114 Stübing

Österreichischer Skulpturenpark

De beeldentuin in Graz is door ‘The Guardian‘ uitgeroepen als een van de beste skulptuurparken in Europa. Ik ben matig enthousiast. Smaken verschillen, zo zie je maar. Dat neemt niet weg dat het een prettige plek is om te picknicken of gewoon lekker even in het groen te verkeren. En als Beatle-fan kun je je hart ophalen aan een echte ‘Yoko Ono‘. Een van de kunstwerken in het park is van haar hand. Je kunt van alles vinden van Yoko, maar  het kunstwerk is in ieder geval onmiddellijk herkenbaar als de ‘kruisen van Golgatha’. Herkenning is, vind ik dan, al heel wat bij moderne kunst.

Adres: Thalerhofstraße 85 , 8141 Premstätten

Lurgrotte, de grootste druipsteengrotten in Oostenrijk

De Lurgrotte is het grootste druipsteengrottencomplex in Oostenrijk.

Hoewel de grotten pas in 1894 ‘ontdekt’ zijn door de Italiaanse grotwetenschapper Max Brunello, zijn ze al veel langer bewoond, door o.a. vleermuizen. 50.000 jaar geleden woonden er holenberen. Er zijn ook resten van Neaderthalers gevonden.

Brunello ontdekte de ‘Grote Koepel’, een  enorme hal met een oppervlakte van 120 m bij 80 m en een hoogte van 40 m. Dit is een van de grootste in zijn soort in Midden-Europa. Tijdens de rondleiding volg je een circulair traject van ongeveer twee kilometer.  Helemaal ongevaarlijk is een toer door de grotten niet. Tijdens hevige buien kan het waterniveau in de grot snel stijgen. Je loopt dan het gevaar vast te komen te zitten. Omdat je de grot alleen onder begeleiding in mag, kun je er waarschijnlijk van uitgaan dat de toerleider de weersvoorspelling vooraf heeft gecontroleerd.

Interessant weetje: de grotten zijn eigendom van een familie. Dat kan blijkbaar in Oostenrijk. Land en alles wat eronder zit, is van de landeigenaar. De overheid bemoeit zich verder niet met het uitbaten hiervan.

Adres: Lurgrottenstrasse 1, 8102 Semriach

Fort Rabenstein

Fort Rabenstein is zo’n typisch voorbeeld waarbij historie en de moderne tijd hand in hand gaan.  Om het kasteel in te gaan, neem je een glazen lift. De cabine draait onder het stijgen (en dalen) 180º met een hoogteverschil van 52 m.

In het fort zijn meerdere zalen die verhuurd worden voor evenementen, een bar en een museum, het Japaneum. Zoals de naam al doet vermoeden is het een tentoonstelling van Japanse kunst.

Het meest spectaculaire onderdeel van het fort is een bouwwerk opgetrokken uit glas en staal, in deze zaal kijk je uit op het omringende dal.

Adres: Adriach 41, 8130 Frohnleiten

Historische smederij

Deze traditionele smederij is iets voor de liefhebber van de oude ambachten. In de hoogtijdagen van de smederij zijn hier 60.000 zeisen geproduceerd en geëxporteerd over de hele wereld.

De fabriek werd aangedreven door zes gigantische waterwielen, die nog steeds in gebruik zijn.

Het gebouw is nu een museum.

Adres: Rudolf-Klug-Gasse 2, 8121 Deutschfeistritz

Praktische informatie

Transport

Hotels, restaurants en cafés

In Graz zou je zomaar last kunnen krijgen van keuzestress gezien de enorme hoeveelheid horecagelegenheden. Daarom heb ik een selectie voor je gemaakt.

Samenwerking

Ik bezocht Graz en omgeving op uitnodiging van Captivate Media en Graz Tourism.

Meer Oostenrijk

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest