Straatsburg stedentrip

Stedentrip naar Straatsburg

Bij het plannen van een stedentrip zul je niet zo gauw aan Straatsburg denken. Onterecht want deze gezellige stad in het noordoosten van Frankrijk is relatief dichtbij, heeft veel terrasjes, UNESCO bezienswaardigheden én het is net als Brussel, zetel van het Europees Parlement.

Heeft Europa nog toekomst?

Bovendien zijn het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Raad van Europa hier gevestigd.

Het bovenstaande is voor mij een belangrijke reden om de stad te bezoeken, want ik, als fervent reiziger, ben fan van Europa! Dat wil zeggen een Verenigd Europa: met open grenzen, één munt, gratis roaming en het liefst zou ik willen dat we als officiële taal Engels aannemen. Ja boehoe, ik weet het, met die laatste opmerking ben je het vast niet eens. Ook ik ben gehecht aan ons taaltje en culturele gewoontes en die moeten we vooral in stand houden.

Maar als de autoriteiten nu eens met elkaar zouden afspreken dat op Europees niveau iedereen verplicht Engels spreekt en dat op alle scholen Engelse les op een hoog niveau wordt gegeven, dan verstaan we elkaar misschien over een paar generaties. Dat wil nog niet zeggen dat we elkaar begrijpen, want voor effectieve communicatie is nog wel iets meer nodig. Maar daarover een andere keer meer.

Nu eerst kijken wat er in Straatsburg te doen is.

Straatsburg is een gezellige stad

Straatsburg is meer dan een chique diplomatenstad. Het historisch hart is behalve levendig ook tamelijk rommelig. Waar ik strakke gevels en saaie winkelstraten had verwacht, bevinden zich inderdaad luxe shoppingcentra, maar ook marktkraampjes, terrasjes, veel water, groen en straatartiesten. Door de hele stad staan wilgen, de geknotte versies en de treurige.

Kortom, het is er goed toeven, ook als je niet voor de bezienswaardigheden gaat. Je kunt er namelijk ook onwijs lekker eten. De stad staat binnen Frankrijk bekend om haar keuken. Drie lokale specialiteiten die je in ieder geval moet proberen zijn: de tarte flambée. spaetzle (een soort pasta) en natuurlijk de kougelhopf (tulband).

Maar goed nu je er toch bent, moet je natuurlijk ook even kijken wat er te zien is.

Historische bezienswaardigheden

UNESCO Werelderfgoed

Het oude centrum, het Grande Île, is een eiland in de rivier de Ill.  In 1988 is het door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Op het punt waar het eiland zich in het zuidwesten splitst in vier kanalen vind je de Ponts Couverts, de overdekte bruggen. Hier tegenaan ligt de Looiersbuurt (La Petite France). Dit is het oudste gedeelte van de stad met smalle straatjes en oude in vakwerk gebouwde huizen.

Kathedraal

De gotische Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg kun je niet missen, deze ligt pal in het centrum. In de voorgevel zit een opvallend  astronomisch uurwerk. De entree is gratis.

Meer info vind je op de website van de kathedraal.

Parc de l’Orangerie

Voor groen, bezoek het Orangeriepark, dit is het oudste park van de stad. Het ligt tegenover de Europese Raad.

Bezoek aan de Europese instituten

Je kunt onderstaande Europese instituten bezoeken: terwijl de eerste twee alleen in groepsverband bezocht kunnen worden, zijn de sessies van het Europees Hof zijn openbaar.

De Europese Raad

  1. De Raad van Europa is een internationale organisatie waarvan 47 landen lid zijn in Europa lid zijn, bovendien zijn zes niet-Europese landen en Vaticaanstad waarnemer bij de raad. De belangrijkste doelstellingen zijn: het verzekeren van democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten binnen Europa, de vrije handel en het bevorderen van culturele verscheidenheid.

Je kunt de Europese Raad alleen in groepsverband bezoeken en de rondleiding moet vooraf geboekt worde.

Adres Avenue de l’Europe, 67075 STRASBOURG CEDEX
Telefoon: 03 88 41 20 29 – fax : 03 88 41 27 54
E-mail : visites@coe.int

De Raad van Europa voert dezelfde vlag en heeft hetzelfde volkslied als de Europese Unie. De laatste heeft slecht 28 leden.

Het Europees Parlement

2.Het Europarlement is een rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie heeft het een wetgevende taak binnen de Europese Unie.

Een bezoek aan het parlement kan alleen door dit vooraf schriftelijk aan te vragen en is voorbehouden aan groepen:
Bureau d’Information du Parlement Européen
Allée du Printemps – B.P. 1024 F
67070 STRASBOURG CEDEX

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

3. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is een Europese rechtbank waar individuen, groepen, organisaties en landen een klacht kunnen indienen tegen een lidstaat van de Raad van Europa. De sessies zijn openbaar, als je deze wilt bijwonen, dien je 30 minuten van te voren aanwezig te zijn.

Praktische tips

Overnachten

Wij verbleven in het Ibis Style Centre, een centraal gelegen hotel. De kamers zijn niet groot, maar maar verder prima. Als gast mag je de hele dag gratis koffie en thee drinken in de lounge. Tegenover het hotel ligt een minimarkt en verschillende restaurants.

Klik hier om prijzen en beschikbaarheid te bekijken.

Bereikbaarheid

Aan de overkant van het Ibis Style Centre ligt het centraal station, daar kun je ook je auto kwijt in de parkeergarage of je arriveert met de trein. De stad ligt bovendien op de route van de TGV (hogesnelheidstrein). Vanaf Parijs Charles de Gaulle is het 2 uur en 20 minuten met de TGV. Andere directe treinbestemmingen zijn: Lille, Rennes, Nantes, Bordeaux, Stuttgart, Zurich, Lyon en Marseille.

Reis je liever met het vliegtuig dan kun je maar Mulhouse in Basel vliegen of naar Karlsruhe/Baden-Baden in Duitsland en van daaruit met de trein of met een huurauto verder reizen.

Vanuit Utrecht in Nederland is het ongeveer zes uur rijden met de auto.

Vervoer in de stad

Het centrum is goed beloopbaar, je kunt ook een fiets huren of een rondvaart maken op de rivier Ill.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Dit is het travel- en lifestyleblog van Stefania, met haar 'Kijk op de Wereld'. Bezoek mijn shop.

Stefania van Lieshout

Blogger, fotograaf, manusje van alles

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest