Verona Santa Anastasia

Adige, rivier Verona

Verona in Noord-Italië

Verona is een provinciale hoofdstad in het noorden van Italië, ten westen van Padua en Venetië. De stad ligt aan de oevers van de Adige rivier, op een half uurtje rijden van het Gardameer.

Je vindt er gezellige terrasjes, hemelse ‘gelato’, de arena en historische bezienswaardigheden. Allemaal interessant, maar de stad is vooral de locatie van het Shakespeareaanse drama ‘Romeo en Julia’.

In de voetsporen van Romeo & Julia

Uiteraard kennen de meeste lezers van dit blog hun klassieken, maar voor die enkeling die het verhaal van Romeo en Julia niet kent, vat ik het hieronder even kort samen.

overdekte terrasjes

galerij

Shakespeare in Verona

Setting is het 14e-eeuwse Verona. Jongen ontmoet meisje. Ze worden verliefd. De respectievelijke families hebben een hekel aan elkaar. Vervolgd door drama in vier aktes (want Italië). Julia veinst haar dood, Romeo sterft, Julia sterft. Families sluiten vrede. Einde verhaal.

Hoewel het twijfelachtig is of de twee geliefden echt bestaan hebben, komen de families, de aristocratische Montagues en Capulets voor in de 14e-eeuwse annalen van de stad.

Ook de Florentijnse dichter Dante Alighieri vermeldt ze in ‘De Goddelijke Komedie‘ (Purgatorio, Canto VI, v. 106).

Bezienswaardigheden

De fictieve minnaars zijn gelukkig niet voor niets gestorven. Tegenwoordig vormt het liefdesdrama een mooie aanleiding om de stad te verkennen.

Door in de voetsporen van Romeo en Julia te treden ontdek je het middeleeuwse Verona.

Je begint uiteraard bij het geboortehuis van Julia.

balcon Julia Verona

Balkon van Julia

Het huis van Julia

Het ‘geboortehuis’ van Julia dateert uit de 13e eeuw. Je herkent het aan de drommen toeristen die voor de poort in de rij staan te wachten op hun beurt om binnen te mogen.

Op de buitengevel van het huis staat het embleem van de Capulets. In het midden van het binnenhof staat een bronzen standbeeld van Julia. Hier zie je ook het balkon van Julia. Een staaltje onschuldig bedrog. Het balkon is tijdens een restauratieproject rond de jaren dertig van de vorige eeuw toegevoegd om het gebouw een meer ​​middeleeuws uiterlijk te geven.

Het huis dient nu als museum met fresco’s en kunstwerken. Julia’s slaapkamer is ingericht met het bed dat werd gebruikt in de film ‘Romeo e Giulietta’ van Franco Zeffirelli uit 1968.

Adres 23 Via Cappello, Verona

slaapkamer huis ulia

slaapkamer Julia

Vanaf Julia’s huis is een korte wandeling naar het volgende punt op de route.

Het huis van Romeo

Voor wat Shakespeare ongetwijfeld zou hebben aangeduid als een ‘underwhelming experience‘ ga op zoek naar het huis van Romeo. Het is niet toegankelijk voor het publiek, dus je zult het moeten doen met de weinig indrukwekkende gevel.

Romeo’s huis behoorde toe aan de familie Montecchi. Deze achternaam vertoont – voor de goed verstaander – een opvallende gelijkenis met de naam van de familie van Romeo, de Montagues. Vandaar dat dit dertiende-eeuwse huis toegeschreven wordt aan onze held. Het huis herken je aan het naambordje ‘Casa di Romeo’.

 

Adres Via Arche Scaligere, 2,

Via het huis van Romeo loop naar de Piazza delle Erbe om het gevoel te krijgen hoe Verona er zes eeuwen geleden uitzag.

Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe vormt het hart van de stad. Het plein staat vol met marktkraampjes, die je met een gerust hart kunt overslaan.

De bezienswaardigheden daarentegen zijn indrukwekkend:

  • Aan de noordkant van het plein liggen de Mazzanti-huizen en de Lamberti toren. De toren is gebouwd in het jaar 1172 en is 84 meter hoog. De Mazzanti-huizen met bijzondere gevelfresco’s behoren tot de oudste huizen in de stad.
  •  Aan de westkant staat het barokke Palazzo Maffei. De bovenkant van de gevel is ontworpen als een balustrade met zes marmeren godenbeelde van Hercules, Jupiter, Venus, Mercurius, Apollo en Minerva. Het paleis stamt uit de 15e eeuw, dus voor het betere Romeo & Julia gevoel moet je dit gebouw van het plein wegdenken.
  • Aan de zuidkant ligt het Casa dei Mercanti (Huis van de kooplieden, ook bekend als het Domus Mercatorum), gebouwd in het jaar 1210 om kooplieden te huisvesten. Nu functioneert het gebouw als  hoofdkantoor van een bank.
  • Het oudste monument op het plein is een fontein uit het jaar 1368. Op de fontein staat een beeld genaamd Madonna Verona.  De naam is misleidend want het betreft een Romeins beeldhouwwerk uit 380 na Christus.
  • Bij de afslag naar de Via Cappello staat een 14e-eeuwse zuil.
Verona Piazze delle Erbe

Piazza delle Erbe

Na de Piazza delle Erbe is het tijd voor cultureel vermaak bij de arena van Verona. Want daar komt het drama van Romeo en Julia tot leven tijdens de voorstelling ‘Opera in Love’.

De arena van Verona

De Arena van Verona is een Romeins amfitheater gebouwd in de eerste eeuw na Christus voor het betere ‘brood en spelen’: gladiatorengevechten, jachtpartijen en worstelingen met wilde dieren. Het amfitheater is een van de best bewaarde bouwwerken in zijn soort.

De arena is nog steeds in gebruik, hoewel er tegenwoordig geen gevechten op leven en dood meer plaatsvinden, althans niet in het echt. Het vechten en moorden gaat ook anno 2020 door, alleen is dat nu voornamelijk theater.

De arena van Verona staat internationaal bekend om de grootschalige operavoorstellingen die er zomers in de zwoele avondlucht plaatsvinden. De operaproducties in de arena gebruikten tot kort geleden geen microfoons of luidsprekers. In 2011 werd een geluidsversterkingssysteem geïnstalleerd.

Adres Piazza Bra

Tickets Opera: reserveer hier tickets voor de opera.

Arena Verona-

Arena van Verona

Nadat je voldoende je bloeddorst bevredigd hebt, loop richting de Adige. Je ziet van verre de Santa Anastasia kerk. Gezien het belang van religie in de late middeleeuwen is deze kerk ongetwijfeld ook door Romeo en Julia bezocht.

Santa Anastasia kerk

De St. Anastasia is de grootste kerk in Verona. Oorspronkelijk bestond het gebouw uit twee kerken, die van Anastasius en van Remigio.

In het jaar 1261 werden beide kerken door de Dominicanen overgenomen. Tussen de 13e en de 15e eeuw werden deze samengevoegd tot één machtige kerk. Hoewel de indrukwekkende façade nooit werd voltooid, werd de nieuwe Chiesa Santa Anastasia in 1481 ingewijd.

De kerk is qua structuur vergelijkbaar met de basiliek van San Zanipolo in Venetië.

Adres Piazza San Anastasia.

Verona Santa Anastasia

Santa Anastasia kerk

Goed, nu cultuur, historie en religie aan bod zijn geweest is het tijd voor een ijsje.  Waarmee we in de 14e-eeuwse sfeer blijven, want ook toen had Italië al heerlijke gelati (bron).

Een prima plek om er een ijsje te eten is op een bankje met uitzicht over de rivier. Loop over de Ponte Pietra, naar de kant van de Sante Anastasia.

Gelato bij de Ponte Pietra

De Ponte Pietra is een Romeinse boogbrug over de rivier de Adige, de oudste in Verona. De brug werd honderd jaar voor Christus gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werden vier bogen van de brug opgeblazen door terugtrekkende Duitse troepen. In 1957 werd de brug gerestaureerd met de originele stenen.

Ponte Pietra is Italiaans voor ‘Stenen Brug’.

Ponte Pietra Verona

Ponte Pietra

Hierna is het tijd om je toer af te sluiten. Dat doe je uiteraard door afscheid te nemen van Julia.

Het graf van Julia in Verona

Het graf van Julia bestaat uit een rode marmeren tombe in een kleine nis, in wat vroeger de kerk van San Francesco al Corso was en sinds 1973 het Cavalcaselle Museum van Frescos.

Adres Via Shakespeare, Verona

sculptuur Verona

sculptuur

Graf Julia

Graf Julia

Museum van Fresco’s

Aangezien je entreebewijs tot het graf je ook toegang geeft tot het G.B. Cavalcaselle Fresco Museum, gaat het zien. Want hier zijn bijzondere fresco’s en sculpturen tentoongesteld.

Adres Via Shakespeare, Verona

Museo delgi Affreschi GB Cavalcaselle

museum frescos

Praktische tips Verona

Overnachten

Verona heeft een grote keuze uit hotels en appartementen voor elk budget en smaak. Het centrum van de stad is goed beloopbaar. Het leukste is uiteraard om in het historisch hart van Verona te overnachten, zodat je het kunt combineren met een nachtelijk bezoek aan de opera van Verona.

Bekijk hotels & appartementen in Verona.

De Verona Card

Met de Verona 24-uur kaart heb je gratis toegang tot de meeste attracties en musea die in dit blog genoemd zijn en nog vele andere. Voor kinderen onder de 8 jaar is de toegang tot de meeste attracties gratis.

Wanneer je de Verona Card koopt, hoef je deze niet direct te gebruiken. De geldigheid begint de eerste keer dat de kaart wordt gestempeld. De kaart is daarna geldig voor 24 of 48 uur, afhankelijk van welke pas je koopt. De 48-uur versie kost slechts vijf euro meer dan de 24-uur versie, dus het is een goede keuze, zelfs als je van plan bent hem de volgende dag maar een of twee keer te gebruiken.

De kaart kun je hier online bestellen.

 

Ook leuk in de buurt van Verona

Bezienswaardigheden

PIN IT

Balkon Julia Verona

Meer Italië

Madonna della Corona – tussen hemel en aarde

Madonna della Corona is een zalmkleurige kerk gewijd aan de ‘Madonna van de Kroon’, in het plaatsje Spiazzi di Caprino in Noord-Italië. Het heiligdom ligt op 774 meter boven zeeniveau, met uitzicht op de vallei van de rivier de Adige. De kerk staat op de berg Baldo of beter gezegd hangt tegen een rotswand, tussen hemel en aarde, op steenworp afstand van het Gardameer.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest