Graffiti Malaga Centrum
Arte Urbano Malaga Plaza de la Mercedhttp://stefaniavanlieshout.com/wp-admin/post.php?post=25080&action=edit#

De een houdt van aangeharkte Vinex-wijken en ‘vijftig tinten grijs’, ik hou meer van kleur in mijn leven. Hoogste tijd voor een bezoek aan Lagunillas, de kleurrijkste wijk van Malaga.

Jonathan Morillas, Doger, Malaga, Lagunillas graffiti

Lagunillas

Lagunillas is een buurt, net achter de Mercado de la Merced. Dit is van oudsher een achterstandswijk waar veel gitanos (Roma) wonen, een al eeuwenlang gemarginaliseerde groep met bijbehorende problemen zoals armoede, schoolverzuim en een hoge werkloosheid. De wijk in het centrum van de stad heeft bovendien een beroerde reputatie op het gebied van alcohol, drugs en criminaliteit.

Maar het tij lijkt te keren, dankzij een aantal jonge straatartiesten, zoals Jonathan Morillas, (artiestennaam Doger) die ik ontmoet terwijl hij aan het werk is.

Jonathan Morillas straatkunst

Jonathan Morillas aan het werk

 

 

Hij heeft zich met een aantal gelijkgestemden verenigd in de kunstenaarsgroep ‘Lagunillas Barrio de Creadores’. Zij zetten zich in voor het opleuken van de buurt.

Door middel van graffiti proberen ze, met (volgens hen) toestemming van de gemeente en de bewoners, een nieuwe toon te zetten en dat lijkt te lukken. De nabijheid van de vorig jaar geopende gastronomische markt op La Merced helpt natuurlijk. Toeristen beginnen de weg te vinden. De eerste hotelletjes en barretjes zijn al geopend.

Het mooiste van dit project vind ik dat het een burgerinitiatief betreft.

Soho Maus

De wijk Soho, aan de andere kant van het centrum in Malaga is ook al opgefleurd met urban art. Het grote verschil is dat hier de gemeente achter het project zit. Dat betekent geld voor het aantrekken van grote internationale kunstenaars, zoals Roa, Obei en Dal East. De straten in deze wijk zijn voetgangersvriendelijk en de gevels van de eeuwenoude paleizen zijn opgeknapt met subsidies van de overheid.

Gemeente Malaga

Het is even wachten totdat de lokale overheid beseft welke waarde deze buurt potentieel heeft gezien de locatie en dan gaat het grote geld  toestromen…

 

Gitana in Lagunillas Barrio Malaga

Gitana (Roma)

 

Graffiti Lagunillas Malaga

Gitano muziek in de Lagunillas

 

Graffiti vind je onder andere op Lagunillas, Rayito C./Huerto del Conde, Pl.Miquel d.l.R. , Vital Azab. (met dank aan Marius).

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Pin It on Pinterest

Share This