Het fietserpad, het fietsalternatief voor het Pieterpad

Het Fietserpad, het fietsalternatief voor het Pieterpad

Het Fietserpad is het fietsalternatief voor het Pieterpad; de bekendste langeafstandswandelroute in Nederland. De route van 498 kilometer voert van het noordelijke puntje bij Pieterburen nabij de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht in het zuiden van het land.

Dat je deze route ook op de fiets kunt doen is minder bekend. Weliswaar is het grootste deel van het ‘echte’ Pieterpad verboden voor fietsers, maar het fietsalternatief blijft zoveel mogelijk bij de oorspronkelijke wandelroute. In het zuiden ga je gedeeltelijk door België en in het oosten van het land kom je verschillende keren in Duitsland.

Een fietsroute van 9 dagen

We doen de route omgekeerd; dus vanuit het zuidelijkste puntje van Nederland naar het noorden. De fietsen zijn bij elkaar geraapt – omdat die van ons in Spanje staan – en dat zullen we merken met vijf kapotte banden, een kapot zadel en een rem die halverwege een bospad knapt.

De etappes zijn gekozen zodat we bij vrienden en/of familie kunnen slapen waar mogelijk en zo dicht mogelijk bij de af te leggen route blijven. We willen niet na een lange fietsdag nog eens tientallen kilometers om rijden op zoek naar een slaapplaats.

De route is voornamelijk landelijk en grotendeels autoluw, het pad gaat op veel plekken door het bos, dus over onverharde paden.

Een actieve familievakantie

Voor mij, vrouw van middelbare leeftijd is het een behoorlijke uitdaging, voor mijn fietsgezelschap minder. Man en kinderen zijn gewend om thuis, door heel Spanje in het midden van de zomer te fietsen bij veertig graden over hoge bergen. Dat heeft als grootste nadeel dat ze voortdurend op mij moeten wachten en dat ik bij elke pauze uitgeput ben, terwijl ze alweer klaar staan om verder te gaan.

Nederland fietsland

Niet getreurd, samen uit, samen thuis. De jongste zoon, met ongeveer de helft van mijn gewicht, sleept me grote delen van het traject, terwijl de oudste zoon de route uitzet via de ‘routeyou’ app (zie hierboven). De man ‘managed’, repareert waar nodig en houdt de moed erin, terwijl ik vooral aan het eind van elke fietsdag opgelucht ben dat dit gedeelte van het traject erop zit.

Toch ben ik blij dat ik dit pad gefietst heb, want het heeft me grote delen van Nederland laten zien die ik nog niet kende. Vooral het oosten van het land verrast. Het is landelijk, met prachtige herenboerderijen op grote landgoeden, we zien veel monumenten, bos, behoorlijk wat vogels, vlinders, paddenstoelen, molens, jaknikkers, molens en natuurlijk de hunebedden.

Het is niet de eerste keer dat we een fietsvakantie in eigen land houden. Een paar jaar geleden hebben we een rondje IJsselmeer gefietst, ook een bijzondere route, maar heel anders dan deze.

Landelijk Nederland
Typisch Nederland
Paarden

Withuis – Maastricht 30 km

We hebben negen dagen uitgetrokken voor de route. De start is bij het plaatsje Withuis onder Maastricht. De eerste etappe is kort maar hevig, want we beginnen in het Limburgse heuvellandschap op een van de warmste dagen in augustus. Bij de start gaat meteen een van de zadels kapot. De oudste zoon gaat over ‘bergen’ en door dalen trappend vanaf zijn bagagedrager op zoek naar een fietsenmaker. Ze lijken dun gezaaid op dit stuk van de route, kastelen en landhuizen te over daarentegen.

Overnachten

In Maastricht worden we gelukkig opgewacht door een vriendin met een warme maaltijd en een bed. Voor diegenen zonder vrienden, mogelijkheden genoeg om te overnachten in deze Limburgse hoofdstad.

Maastricht – Horst 60 km

De tweede dag brengt meer dalen en natuurlijk de Kruisberg, kinderspel voor ‘mijn mannen’ die in Spanje regelmatig categorie 1 beklimmingen doen, maar voor ongetrainde vrouwen van zekere leeftijd een behoorlijke uitdaging. In België gaat een fietsband kapot, aangezien het Maria hemelvaart is, een nationale feestdag bij onze zuiderburen, zijn alle fietswinkels gesloten. Uiteindelijk brengt Chris, van bikeshop Chrischou in Maaseik redding. Hij vervangt tussen het feestvieren toch nog snel even de band.

Overnachten

In Horst slapen we bij mijn ouders. Mocht je toevallig geen familie in Noord-Limburg hebben, wanhoop niet er zijn voldoende accommodaties beschikbaar: van eenvoudige B&B’s tot viersterrren hotels, om te reserveren klik hier.

Horst – Plasmolen – Groesbeek 64 km

Op de derde dag fietsen we grotendeels langs de oevers van de Maas. Eerst zien we verschillende monumenten: in Geysteren de Rosmolen (een watermolen) en in het plaatsje Gennep een vierhonderd jaar oud stadhuis. Daarna gaat de route verder door het bos, waar de achterrem van onze jongste zoon het begeeft. We zijn gelukkig redelijk dichtbij de bewoonde wereld, Groesbeek in dit geval. We slapen bij Hotel de Oude Molen en de hoteleigenaar is vriendjes met de lokale fietsenmaker, dus krijgen we voorrang.

Overnachten

Hotel De Oude Molen ligt in een rustige omgeving, dicht bij het centrum van Groesbeek. De eigenaar is bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Hij biedt aan lunch voor ons in te pakken,  de fiets te repareren (lukt niet) en dus ook de fietsenwinkel te bellen om onze bezoek aan te kondigen. Voor prijzen en beschikbaarheid kamers kijk hier.

Hennep
Vlinders Nederland
paddenstoelen

Groesbeek – Heerenberg – Sinderen 60 km

De vierde dag fietsen we ten oosten om Nijmegen heen, met een stevige klim en tegenwind over modderige zandpaden. Het valt weer niet mee, want we dachten de heuvels in Limburg achtergelaten te hebben, blijkt dit deel van Nederland/Duitsland ook heuvelachtig te zijn. Voor geharde mountainbikers stelt het waarschijnlijk niet veel voor, maar voor softe stadsfietsers zoals ik is het behoorlijk aanpoten. Om het fietsleed te verzachten zijn er uitzichten over weidse landschappen bevolkt door ooievaars en reigers. Pittoreske dijkhuisjes met rieten daken bewaken de rivierloop. Aan het eind van de dag wacht ons een warm welkom bij B&B Greyt Place in Sinderen Overnachten B&B Greyt Place in Sinderen heeft sfeervolle kamers en de gastvrouwe serveert met stip het beste ontbijt op deze route.

Sinderen – Eibergen – Haaksbergen 77 km Opslaan en verlaten

De vijfde dag is vooral bijzonder door de wel heel landelijke geur die het grootste gedeelte van het traject aan ons kleeft. We zien veel weilanden en groen, waaronder een behoorlijk groot stuk land vol met hennepplanten. ’s Lands wijs, ’s Lands eer zullen we maar zeggen. De bekroning van vandaag is het diner bij de Watermölle. Lekker eten met mooi uitzicht op de oude watermolen. Overnachten We slapen bij Hotel Erve Bruggert, het hotel heeft grote kamers en een gezellige bar met haardvuur en comfortabele banken om bij te komen van de inspanningen.

Haaksbergen – Ootmarsum 70 km

We blijven op dag zes voornamelijk in het groen. Een buizerd poseert op twee meter afstand, een eekhoorntje groet ons vriendelijk en het spreekwoordelijke zwarte schaap ontmoeten we in Duitsland. De zon breekt zelfs even door. De enige bewoning die we zien tot bij het eindpunt van vandaag zijn herenboerderijen met rieten daken. We slapen in Ootmarsum, een verrassend mooi plaatsje met veel standbeelden en een historisch centrum. Overnachten De B&B van Lomans Stie is onze accommodatie voor de nacht. Bij aankomst is er koffie met koek. We zitten op loopafstand van het dorp, waar verschillende restaurants zijn.

Nederlands landschap
overnachten langs het Pieterpad
Groningse boerderij

Ootmarsum – Oosterhesselen – Wezup 68 km

Op de zevende dag is is het vooral straffe tegenwind. We zien heidevelden, de jaknikkers van Schoonebeek en trappen tegen modderige heuvels op. Het eindpunt is Wezup, waar we pas rond half zeven ’s avonds uitgeput aankomen.

Overnachten

In Wezup logeren we bij hotel Hegen. Het hotel heeft ruime kamers en bovenal een restaurant, gelukkig hoeven we dus de deur niet meer uit.

Wezup – ZuidLaren 45 km

Dag 8 van zadelpijn en ander damesleed gaat vanuit Wezup naar Zuid-Laren grotendeels door bos en langs hunebedden. Een korte etappe gelukkig want met twee tienerzonen en een sportieve man ben ik duidelijk de zwakste schakel in de fietsketting. Mijn tandvlees is ontstoken en zelfs na meer dan een week blijven mijn benen pijn doen.

Maar zoals Zoetemelk al zei:

“De tour wordt in bed gewonnen.”

Laat ik daar nou net heel goed in zijn, dat rustig in bed liggen dus. Ik ga dus met de kippen op stok en morgen rest nog de eindsprint naar Pieterburen. Dan is het klaar.

Overnachten

We logeren bij vrienden.

Zuidlaren – Pieterburen 50 km

Het eindpunt is in zicht. Pieterburen bereiken we redelijk op tijd, in theorie hadden we vanuit hier willen gaan wadlopen, maar helaas door een voetblessure gaat dat feest niet door. In Pieterburen ligt ook het zeehondenopvangcentrum, maar ook dat geloven we wel.
 
Ik wil alleen nog maar uitrusten, want nu doet echt alles pijn. Blij dat het voorbij is en vooral blij dat het gelukt is, want ik was bang dat mijn knie het voortijdig zou begeven. Maar gelukkig hebben mijn ouwe gewrichten goed meegewerkt.
fietsapp route
jaknikkers Groningen
Pieterpad op de fiets

Praktische informatie

Pech onderweg

Het fietsen in Nederland is voor de meeste mensen waarschijnlijk niets nieuws. Alleen gaat deze route vaak over zandpaden en dat maakt het iets zwaarder. Je zit op sommige plekken relatief ver weg van de bewoonde wereld. Als je midden in het bos fietspech krijgt, kan dat een probleem worden, zeker in stukken Duitsland waar je nauwelijks ontvangst hebt op je mobiele telefoon.

Dus zorg voor voldoende reserve-onderdelen (sleutels, reparatiedoos, reservebanden) zodat je de hoognodige reparaties onderweg kunt uitvoeren. In Nederland zit in bijna elk dorp wel een fietsenmaker, het is wel handig als je een mobiele telefoon hebt, zodat je snel kunt uitzoeken waar je heen moet. Want lopend met een bepakte fiets gaan die kilometers behoorlijk langzaam.

Op feestdagen zijn de meeste fietswinkels gesloten. Hou er rekening mee dat ze in Duitsland en België soms andere vakanties aanhouden dan in Nederland.

Mobiele telefoon

Zorg dat je mobiele telefoon opgeladen is en neem je oplaadkabel mee. De telefoon is handig voor:

 • Eentelefoonhouder voor je fiets is handig, zodat je je telefoon op je stuur kunt zetten als je een routeplanner op je telefoon gebruikt.
 • het vinden van fietsenmakers
 • het vinden van schuilplaatsen bij noodweer
 • als camera
 • de buienradar te raadplegen
 • de routeplanner te gebruiken. De ‘route you’ app is een handig hulpmiddel want google maps stuurt je langs de gewone weg.
 • Je zult merken dat je telefoon onderweg veel gebruikt wordt. M.n. de routeplanners slurpen batterij. Dus zorg dat je een powerbank bij je hebt, d.w.z. een opgelade externe batterij, zodat je onderweg je telefoon kunt opladen.

Buienradar

De buienradar is bijna onmisbaar in Nederland. We raadpleegden de app voor vertrek en plannen onze pauzes gedurende de ergste regenbuien.

Planning

Het schijnt dat in Nederland de wind voornamelijk van zuid naar noord waait, dat bleek ook zo te zijn op deze route, behalve het laatste stuk. Hou rekening met pech onderweg in je planning, slecht weer enz. Zorg ook dat de accommodaties zo dicht mogelijk bij de route liggen, aan het eind van een lange dag wil je niet nog eens 20 kilometer moeten omfietsen.

Accommodatie

We sliepen in hotelletjes langs de route, een goedkopere optie zijn trekkershutten, alleen moet je dan wel slaapzakken en dergelijke meeslepen.

Paklijst

Hou rekening met het Nederlandse weer.

 • Een waterdichte fietstas is handig, als je die niet hebt, pak dan je bagage in plastic zakken.
 • In de zomer neem spullen mee voor 15 – 30 graden.
 • Een fietsbroek, regenpak, aantal T-shirts, sokken, korte broek, lange broek, windjack en fleece zijn handig om bij je te hebben.
 • Deze shampoo in blokvorm is handig op reis, want hij explodeert niet in je bagage en is compact.
 • Een mobiele telefoon, oplaadkabels en een powerbank om onderweg de telefoon bij te laden.
 • Fietsenbandreparatieset

Op deze pagina vind je allerlei handige tips voor je bagage te minimaliseren.

Terugreis

Als je niet terug wilt fietsen kun je met de flixbus of met de trein terug, denk eraan dat je voor je fiets een apart kaartje moet kopen.

_____________________________________________________________________________________________________________

Met dank aan

Marianne & Alain en Pieter & Ineke voor de gastvrijheid, mijn zus voor het lenen van de fiets en schoonzus voor het vervoer terug vanuit Pieterburen.

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Reizend door het glooiende platteland van Cambridgeshire, fietsen we terug in de tijd naar het ‘echte’ Engeland. Kerkuilen, eksters en spechten begeleiden onze trektocht door een landschap van tarwevelden, omlijst door een banket van klaprozen, margrieten, koren- en boterbloemen. IJverige hommels wedijveren met vlinders voor een plekje op de geurigste planten.

Lees meer

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This