Een roadtrip door Europa

Als je van plan bent langere tijd op vakantie te gaan dan geeft een auto je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Zeker nu, op het moment dat het Coronavirus rondwaart, is het handig als je onafhankelijk van derden kunt thuiskomen.

Een autovakantie vraagt wel wat meer organisatie dan een weekje naar Mallorca met het vliegtuig of een treinreis. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat dat doe je met de checklist hieronder.

 

Checklist road trip

  1. documenten
  2. verzekeringen
  3. contactgegevens
  4. geldzaken
  5. gezondheid
  6. pech onderweg
  7. EU-verplichtingen
  8. bagage
  9. internet
  10. Verenigd Koninkrijk & Ierland

Hoe krijg je een non-Covid verklaring voor je reis naar het buitenland.

auto naar het buitenland

1. Belangrijke documenten

Maak een elektronische kopie van al je belangrijke documenten. Bewaar deze in de ‘cloud’, zodat je er altijd aankunt. Bijvoorbeeld na diefstal of een ongeluk.

Paspoort, rijbewijs en/of ID-kaart.

  • Controleer ruim voor vertrek of paspoort, ID-kaart en rijbewijs nog (langere tijd) geldig zijn. Vraag bij twijfel een nieuwe aan.
  • In sommige  landen moet je paspoort minimaal zes maanden geldig zijn tijdens je verblijf.
  • Niet alle landen accepteren een Nederlandse ID-kaart als geldig reisdocument. Controleer daarom vooraf of je een paspoort nodig hebt op de website van de rijksoverheid.
  • Binnen de EU is een EU-rijbewijs voldoende. In sommige landen buiten de EU, is een internationaal rijbewijs verplicht. Op de site van de ANWB kun je vinden in welke landen je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Kentekenbewijs

Uiteraard heb je je kentekenbewijs bij je. Heb je nog een papieren kentekenbewijs, dan moet je het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij je hebben.

2. Verzekeringen die belangrijk zijn voor je roadtrip

EHIC, European Health Insurance Card

  • Vraag een Europese zorgpas (EHIC) aan, als je deze nog niet hebt. Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland.
  • De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland. Binnen het Verenigd Koninkrijk is deze geldig tot december 2020. Bij een harde Brexit vervalt de kaart.
  • De zorgpas is gratis voor Nederlandse ingezetenen die een basisverzekering hebben afgesloten. De EHIC dekt geen repatriatiekosten, daarvoor dien je een reisverzekering af te sluiten.

Reisverzekering

  • Een reisverzekering is in ieder geval noodzakelijk als je buiten de EU reist, zodat je medische kosten gedekt zijn.
  • Ook voor repatriatiekosten, vergoeding bij diefstal en of verlies e.d. dien je een reisverzekering af te sluiten.

Autoverzekering & groene kaart

  • Controleer dat je autoverzekering ook in het buitenland geldt. Liefst met gratis hulpverlening na schade én vervangend vervoer.
  • Vraag je autoverzekering om een ‘groene kaart’ als je naar een land gaat waar alleen een papieren kaart wordt geaccepteerd.  Dit is je internationale verzekeringsbewijs. Hierop staat in welke landen en tot wanneer de auto verzekerd is.

3. Deel je contact- en reisgegevens

Maak van achterblijvers geen spoorzoekers. Deel je contact- en reisgegevens met familie of bekenden, zodat ze je in noodgevallen kunt bereiken.

4. Geldzaken

Credit card & bankpasjes

  • Controleer ruim voor vertrek de geldigheid van je pasjes. Je wilt niet in het buitenland staan zonder aan je geld te kunnen komen omdat je bankpas verlopen is.
  • Bij diefstal of verlies van je portemonnee is het belangrijk dat je snel je bank en creditcardmaatschappij kunt contacteren, zodat ze je kaarten kunnen blokkeren en zodat je eventueel nieuwe kunt aanvragen. Zorg daarom dat deze gegevens ergens in de ‘cloud’ staan of dat je er op een andere manier snel aan kunt komen.
  • Het is sowieso handig om verschillende soorten pasjes te hebben. Niet overal kun je met maestro betalen of pinnen. Een credit card wordt vaak als borg bij huur van auto’s, kamers, sportapparatuur gevraagd.

Budget

Plan je reis binnen je budget. D.w.z. dat je ruimte (geld!) overhoudt voor eventuele problemen met de auto, diefstal of gezondheid.

5. Gezondheid

Net als dat je je auto laat keuren, is het handig om jezelf ook aan een ‘APK’ te onderwerpen. Denk aan:

  • Controleer bij de GGD of je vaccinaties up-to-date zijn en welke eventuele extra’s noodzakelijk zijn voor je bestemming.
  • Bezoek de tandarts voor je vertrek voor een controle.
  • Zorg dat je een voorraadje van je noodzakelijke medicijnen hebt en eventueel een brief van de dokter in het Engels die uitlegt wat het is.
  • Neem een EHBO-doos mee met in ieder geval pleisters, ontsmettingsmiddel en paracetamol.
roadtrip met volkwagen oldtimer

6. Voorkom pech onderweg tijdens je autovakantie

Voor je vertrek wil je uiteraard zeker weten dat je auto in tiptop conditie is.

Apk-keuring

Controleer voor vertrek de auto

  • Bandenspanning en profiel
  • Lichten: d.w.z. verkeerslichten, groot licht, remlicht en richtingaanwijzers.
  • Vul motorolie, koel, ruitensproeier- en remvloeistof bij indien nodig.
  • Ga je in de wintermaanden, dan heb je waarschijnlijk winterbanden nodig.
  • Conditie van je reservewiel. Als je geen reserveband hebt, dan check of je bandenreparatieset volledig is.

Het beste kun je de auto een grote beurt laten geven voor je vertrek.

7. Verplicht mee in de auto in de EU

Ook binnen Europa heeft ieder land heeft verschillende regels.

Om problemen met de lokale politie te voorkomen, zorg dat je in ieder geval de volgende items bij je hebt:

8. Bagage

Het is verleidelijk als je met de auto gaat om niet te moeilijk te doen en gewoon alles in te laden. Toch is het verstandiger om daar wel over na te denken. Travel light, ook tijdens een roadtrip. Want:

  • Je wilt niet bij elke overnachting met een zware koffer sjouwen.
  • Bovendien is het handiger om niet te ‘adverteren’ dat je auto volgeladen is. Zorg dat je bagage gemakkelijk achterin past, zodat je onderweg met een gerust hart kunt uitstappen.
  • Breng dieven niet in verleiding. Laat dus geen gadgets, laptops, telefoons, geld, kabels, fototoestellen of papieren in je auto slingeren.

9. Internet op reis

Lang leve het internet. Het reizen is een stuk gemakkelijker geworden dankzij het internet en vooral dankzij mobiele telefoons.

Koop een draagbare batterij, of een aansteker-adaptor zodat je je mobiel onderweg kunt opladen.

Mobiele data

  • Binnen de EU kun je gratis gebruik maken van je data. D.w.z. de hoeveelheid data die binnen je abonnement vallen. Afhankelijk van je provider kun je waarschijnlijk GB’s bijkopen. Je kunt ook gratis bellen naar het land waar je je abonnement hebt lopen.
  • Buiten de EU is het vaak handiger om ter plekke een pre-paid kaartje te kopen, zodat je met een gerust hart kunt browsen. Veel nieuwe telefoons hebben tegenwoordig dual sim. Dan kun je je normale Simkaart laten zitten, zodat je bereikbaar blijft voor je contacten en gebruik je het pre-paid kaartje om lokaal te browsen.

Google Maps

  • Voor ruimtelijk uitgedaagden zoals ik, is Google Maps een fantastische hulp. Maar het gebruik ervan kost wel veel batterij en data. Dit kun je voorkomen door je locatie aan te zetten, Google Maps te openen en vervolgens je data uit te zetten. Google Maps blijft werken, maar gebruikt dan geen data en veel minder batterij.

Social Media

Als je social media gebruikt, denk dan na over wat je post en met wie je het deelt.

  • Staat je huis leeg, misschien is het niet handig om dan de wereld te laten weten dat je weg bent.
  • Reis je alleen, of met twee vrouwen deel dan pas je locatie als je al weg van die plek bent, i.v.m. je veiligheid.

Whatsapp Locatie

Whatsapp heeft allerlei nuttige functies, waarvan het ‘live locatie’ delen soms heel handig kan zijn.

  • Bijvoorbeeld als je onafhankelijk van elkaar op stap gaat en elkaar later weer moet vinden.
  • Of als je i.v.m. je veiligheid het belangrijk vindt dat anderen je locatie weten.

10. Verenigd Koninkrijk & Ierland

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland krijgt een apart kopje, omdat in Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland links gereden wordt.

  • Dat betekent niet alleen dat je stuur aan de ‘verkeerde’ kant zit. Het heeft ook gevolgen voor je koplampen, die anders afgesteld moeten worden, opdat je je tegenligger niet verblind.
  • Als je met de ferry naar het VK gaat, lees dan deze tips.

 

Meer roadtrip tips

Heb jij onlangs een roadtrip gemaakt en heb je nog tips? Ik hoor het graag. Je kunt een reactie hieronder achter laten, me een mail sturen of op social media reageren.

PIN IT

checklist roadtrip
rondreis tips
roadtrip Europa
rondreis voorbereiden

Pin It on Pinterest