Pieterpad

Het Pieterpad lopen

Het Pieterpad lopen is leuk om verschillende redenen. Ten eerste omdat je met een doel wandelt. Als je eraan begint, wil je het waarschijnlijk ook af maken. Geoefende wandelaars kunnen dat binnen twee weken. De meer lichamelijk uitgedaagden, zoals ik, doen er waarschijnlijk langer over.

Daarbij loopt deze langeafstandswandeling van 498 kilometer van de zuidelijke Pieterberg bij Maastricht naar het noordelijke Pieterburen bij Groningen. Je kunt het in één keer doen, in 26 etappes, verspreid over jaren, vakanties of als weekendtripjes. Je loopt alleen, met vrienden, familie of in afwisselend gezelschap.

Van Noord naar Zuid door Nederland wandelen

De route loopt van noord naar zuid, wij liepen hem andersom. Of eigenlijk was het een mix. Eerst Midden-Limburg, toen naar het zuiden en vervolgens het noordelijker stuk. Dat is het mooie van een lange-afstandstraject, het maakt niet uit hoe je het doet. Het gaat er, tenminste bij mij, om dat uiteindelijk de hele route gelopen is.

Je kunt het zelfs combineren met niet-wandelaars, want langs de route zijn mooie dingen te zien en te doen. Dus als je samen erop uit wilt, maar niet noodzakelijk dezelfde activiteiten wilt ondernemen, is dit een prima optie.

Het is ook mogelijk, zoals wij een paar jaar geleden deden, om het Pieterpad (of eigenlijk Fietserpad) te fietsen. Je wijkt dan iets af van het originele pad, want grote gedeeltes van het Pieterpad zijn uitsluitend voor wandelaars toegankelijk.

Onderaan dit blog, staan tips om het lopen zo aangenaam mogelijk te maken en te houden

De Limburgse etappes van het Pieterpad

Meer wandelen

 

Het Pieterpad in Limburg

Het Limburgse deel van het Pieterpad is ruim een derde van het hele traject. Van de Pieterberg tot Mook leg je ongeveer 180 kilometer af. Dat klopt dan weer niet helemaal want tussendoor loop je door Duitsland, Gelderland en Brabant. Je komt telkens weer terug in Limburg, dus we rekenen het goed.

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het zuidelijkste stuk van het Limburgse gedeelte het mooist is. Onderweg zie je sprookjesachtige dorpjes afgewisseld met een heuvelachtig landschap.

Hoe noordelijker je komt, hoe minder spannend het allemaal wordt. Als geboren en getogen Horstenaar doet dat pijn, nou ja een beetje misschien. Het is niet anders. Zeker rondom mijn geboortedorp loop je veel langs maisvelden en wegen. Saai! Richting Venlo wordt het dan weer marginaal beter.

Bloeiende heide langs het Pieterpad

Etappe #18 Groesbeek – Gennep: 14 km

Vanuit Groesbeek in Gelderland loop je naar het pittoreske Gennep in Limburg.

Bezienswaardigheden

Het Oorlogsmonument Groesbeek staat ook wel bekend als de ‘Canadian War Cemetery’. Hier liggen de  graven van 2617 militairen van het Britse Gemenebest, die tijdens de WOII zijn gesneuveld.

Eten & drinken

Aan het begin en einde kun je eten en drinken. Langs de route liggen weinig horecagelegenheden. Neem eten en drinken mee voor onderweg. 

Slapen

Hotel Restaurant – De Kroon ligt in het historische centrum van Gennep. Je kunt er ook lekker eten.

Parkeren

Parkeer aan de Burgemeester Ottenhoffstraat, Groesbeek.

 

Openbaar Vervoer

 • Bus Gennep – Nijmegen #83; Bus  #5 Nijmegen – Groesbeek
 • Bus #80 Millingen – Nijmegen; Bus #5 Nijmegen – Groesbeek
wilde geiten langs het Pieterpad

Etappe #19 Gennep – Vierlingsbeek: 19 km

Deze etappe begint in het Limburgse Gennep en eindigt in Noord-Brabant. De route loopt langs het Nationaal Park De Maasduinen. Bij Afferden ga je met een pontje de Maas over naar Sambeek. Zorg dat je contant geld bij je hebt om de overtocht te betalen.

Bezienswaardigheden

Vestingsstad Gennep is klein, maar fijn, met op het mooie Ellen Hofmansplein het 17e-eeuwse stadhuis en de Martinustoren.

Eten & drinken

 • Na 15 km kun je in Afferden bij Cafetaria ‘t Eendje terecht voor een kleine maaltijd of een koffie.

Slapen

 •  B&B Perron 22 ligt in Vierlingsbeek met prima ontbijt en in de buurt van het Pieterpad.

Parkeren

Parkeerplaats centrum, Kloosterstraat, Gennep.

Openbaar Vervoer

 • Bus Swolgen #88 – Venray; Trein Venray – Vierlingsbeek
 • Bus Gennep – Nijmegen #83; Bus Nijmegen – Groesbeek #5
Pieterpad Limburg route wandelen

Etappe #20 Vierlingsbeek – Swolgen: 22 km

Je begint in het  Noord-Brabantse Vierlingsbeek en eindigt in het Limburgse Swolgen via Meerlo en Wanssum.

Bezienswaardigheden

 • Onderweg zie je asperge- en maisvelden, bos en hei.

Eten & drinken

 • Na een kleine 4 km kom je bij Het Pelgrimshuis op de St. Jozeflaan, De Smakt. Hier kun je prima lunchen of een koffie met vlaai nuttigen.
 • Na 9 km kom je aan in Geijsteren, een paar honderd meter van de route ligt café ‘t Trefpunt.
 • In Wanssum ben je op 14 km, stop bij fietscafé Van Wieren.

Slapen

Forest Camp Swolgen ligt aan het Pieterpad. Je kunt hier een 4-persoonshuisje huren of camperen.

Parkeren

Tegenover de Plus supermarkt op de Schepenbank in Vierlingsbeek kun je parkeren

Trein

 • Bus Swolgen #88 – Venray; Trein Venray – Vierlingsbeek
 • Bus Swolgen – Venlo lijn #88.
Grubbenvorst

Etappe #21 Swolgen – Venlo: 21 km

Via een bosrijk gebied loop je door Grubbenvorst en Lottum vanaf Swolgen naar Venlo. Bij Grubbenvorst neem je het pondje naar Velden. Zorg dat je contact geld bij je hebt en met name in de winter, controleer vooraf de vaartijden. Bij Venlo loop je langs de Maas. De route staat hier slecht aangegeven en met een beetje pech verdwaal je tussen de maisvelden. Dus probeer zoveel mogelijk de Maaskade te volgen totdat je bij de rotonde afslaat naar de Puteanusstraat.

Bezienswaardigheden

Je komt langs verschillende natuurgebieden en gezellige Limburgse dorpjes.

Eten & drinken

In Grubbenvorst ben je halverwege. Ideaal om even pauze te houden. Kijk uit naar Cafetaria de Vorst of de Oosterse Zwaan.

Slapen

Venlo is een stad met ruime keuze. Neem een hotel bij het station of de Maasboulevard als je aan de route wilt slapen. Anders in het centrum.

Parkeren

Parkeer je auto bij de Sint-Lambertuskerk op Monseigneur Aertsstraat 4, in het centrum van Swolgen.

Openbaar Vervoer

 • Bus Swolgen – Venlo lijn #88.
 • Trein Venlo – Swalmen
Veer Grubbenvorst

Etappe #22 Venlo – Swalmen: 23 km

Van de grensstad Venlo loop je naar Swalmen door het glooiende Jammerdal. De bezienswaardigheden in Venlo kun je naar mijn bescheiden mening met een gerust hart overslaan. Het Jammerdal is mooi, zeker als de heide in bloei staat.

Bezienswaardigheden

Het Jammerdal is ontstaan door dat het gebied is ontgonnen om klei en grind winnen. Je komt langs een vijver, waar je in de zomer kunt zwemmen.

Eten & drinken

 • Na 5 km hebben we onderweg gegeten bij Hotel Bilderberg (Molenweg 12, Venlo)  Het overnachten gaat schijnbaar met vier sterren. De lunch mwah…. 17 euro voor een kipsaté die bij de gemiddelde snackbar beter smaakt.

Slapen

Herberg de Bos ligt aan het Pieterpad, in de bossen bij Swalmen. Ideaal met kinderen, want je hebt je eigen houten bungalow. De accommodatie beschikt over een tuin en een speeltuin.

Om te reserveren of prijzen te bekijken, klik hier.

Parkeren

Betaald parkeren kan in de buurt van het station op de Kaldenkerkerweg in Venlo.

Openbaar Vervoer

 • Venlo – Swalmen. Het treinstation ligt op de Kaldenkerkerweg in Venlo, aan de route.
 • Swolgen – Venlo lijn #88.
Huis Zuidewijk Spick

Etappe #23 Swalmen – Montfort: 21 km

Vanaf Swalmen loop je via Melick en Sint Odiliënberg naar Montfort. Deze landelijke route voert langs verschillende kastelen en monumentale gebouwen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang één van de grootste kastelen van Nederland. Nu is het een ruïne. Op het terrein is een bezoekerscentrum en een terras.

Net buiten Montfort ligt een kasteelboerderij: rijksmonument Huis Zuidewijk Spick, een bijzonder complex daterend uit de 15e eeuw. In zijn huidige vorm dateren de meeste gebouwen waarschijnlijk uit de 17e en 18e eeuw. Het is helaas alleen van buiten te bekijken.

Je loopt tijdens deze route niet door het centrum van Roermond, maar als je de tijd hebt, ga beslist kijken. Het centrum van Roermond is samengebalde Limburgse gezelligheid.

 • De historische markt in Roermond. Bekijk de beelden van het Carillon, boven op het Stadhuis. Om 12.00 uur bewegen de beelden op muziek. Op zaterdag is het weekmarkt.
 • Aan het Musterplein ligt de Romaanse Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk. Midden op het plein staat een Kiosk, zomers is er vanuit deze Kiosk bijna ieder weekend muziek te horen. 
 • Aan de Roerkade kun je lekker op een terras zitten met uitzicht op de Roer. Vanaf de Roerkade kun je een rondvaart op de Roer maken.

Eten & drinken

 • Na 11 km kom je langs de Subway op de Keulsebaan 509. Een ongezellige plek, maar prima broodjes en het restaurant ligt halverwege deze etappe.

Slapen

Het plaatsje Montfort heeft 5 B&B’s.

Parkeren

In de Haofkes, Swalmen

Openbaar Vervoer

 • Trein Venlo – Swalmen
 • Trein Swalmen – Roermond; Bus #61 Roermond – Montfort

 

Roermond
Historische boerderij

Etappe #24 Montfort – Sittard: 24 km

Deze etappe begint in Montfort, een pittoresk plaatsje. Je eindigt een Sittard dat een (in ieder geval voor mij) verrassend mooi centrum heeft. De verschillende pleinen in het centrum ligt vol met terrasjes. Onderweg loop je voornamelijk door (Duitse) bossen.

Bezienswaardigheden

 • Kasteel Montfort

Eten & drinken

Slapen

Hotel Merci ligt in het centrum van Sittard. Het luxe hotel is gevestigd in een voormalig klooster.

Parkeren

Markt Montfort

 

Openbaar vervoer

 • Trein Swalmen – Roermond; Bus #61 Roermond – Montfort
 • Bus #61 Montfort – Echt; Trein Echt – Sittard
ruïnes Montfort

Etappe #25 Sittard – Valkenburg: 22 km

Vanuit het Sittardse centrum loop je naar het mergelstadje Valkenburg. De middeleeuwse stadskern ligt vol met terrassen en winkeltjes. Onderweg kom je over het plateau van Doenrade en het Ravenbosch. Je loop langs herenhoeves en kloosters en akkerland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

 • Casino Valkenburg ligt op de top van de Cauberg (bekend uit de wielersport).
 • Laat je spieren heerlijk ontspannen in het ultramoderne spa- en wellnesscentrum Thermae 2000.
 • Beleef een ondergronds avontuur in de wereld van de steenkolenmijn

Eten & drinken

 • Na 9 km ligt Gasterij Kasteel Terborg op de route. Een prima plek voor een natje en een droogje.
 • Na 11.5 km zie je een informeel terras op de Heggeweg in Spaubeek, voor een koffie, soep of een toiletstop. Dit is het laatste ‘rustpunt’ tot Valkenburg.
 • Het centrum van Valkenburg ligt vol met cafés en restaurants.

Slapen

 • 3 kilometer buiten Valkenburg ligt Chateau Gerlach, een heerlijk hotel in het Ingendael, op tien minuten rijden van Maastricht.
 • Een meer budget- en familievriendelijke optie is Apart Markx Motel. Het motel ligt aan de Geul, op loopafstand van het historisch centrum. Het motel heeft een zwembad, fitnessruimte, een kinderspeeltuin en een bibliotheek.

Parkeren

Parkeerplaats centrum: Kapittelstraat, Sittard-Geleen

Openbaar vervoer

 • Trein Sittard – Valkenburg
 • Bus #61 Montfort – Echt; Trein Echt – Valkenburg

 

Margraten Americaanse begraafplaats
Het Pieterpad in Limburg
St. Rosa kapel Sittard

#26 Strabeek – Pieterberg: 17 km

Het einde is in zicht. Vanaf Valkenburg loop je door het Limburgse heuvellandschap naar Maastricht. Je steekt de Maas over om te eindigen bij de ENCI-groeve.

Bezienswaardigheden

 • Het eindpunt is de ENCI-groeve, een voormalige kalksteengroeve bij de Pieterberg. Vanaf het uitzichtplatform kun je via een trap de groeve afdalen. Via een wandelpad word je een stukje door een oud gangenstelsel geleid. Het pad loopt via de kalkgraslanden, waterplas ‘Onder D’n Olifant’, Bistro Hoffmanni en de overgangszone naar Châlet D’n Observant aan de andere kant van de groeve. Het ENCI-gebied kan ook worden bezocht via groepsrondleidingen.
 • Fort Sint Pieter | Maastricht Underground: Het Fort dateert uit begin van de 18e eeuw en is nog grotendeels intact. De gids leidt je rond langs onder andere een waterput, schietgaten en de kanonnengalerij. 
 • In Maastricht bezoek je uiteraard het Vrijthof (je weet wel van de concerten van André Rieu). Dwaal vanuit hier verder door het historisch centrum.
 • Amerikaanse begraafplaats Margraten is een monument ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog overleden zijn in Zuid-Limburg, tijdens het Ardennenoffensief en in het Roergebied.

Eten & drinken

 • Na ongeveer 6 km kom je in het dorpje Bemelen, hier liggen verschillende horecagelegenheden in de buurt van de route: waaronder Gasthuis Het Plateau, Roemers eetcafé en Café Bergzicht.
 • Na 12 kilometer arriveer je aan de oevers van de Maas. Aan beide kanten van de rivier vind je een keur aan restaurants en cafés.
 • In de Enci-groeve ligt Bistro Hoffmanni. Deze is alleen in het weekend geopend. Châlet d’n Observant heeft een kleine kaart. Het  ligt aan de Lage Kanaaldijk 117 – Maastricht.

Slapen

Maastricht is natuurlijk een topplek om te overnachten.

 • Dicht bij het Vrijthof, het kloppende hart van de stad, ligt het Kruisheren Hotel. Laat je lekker verwennen in dit 5*sterren hotel, gevestigd in een Gotisch klooster.
 • Is je budget beperkt, het Stayokay hostel ligt aan de oevers van de Maas. Als je nog puf hebt, is dit een mooie plek om ‘s avonds te wandelen en te genieten van een welverdiende maaltijd in een van de vele restaurants. Je slaapt hier al voor een paar tientjes.

Parkeren

Parkeerplaats centrum: Koningswinkelstraat, Valkenburg. 

Trein

 • Sittard – Valkenburg
 • Valkenburg – Maastricht
Enci afgraving Pieterberg

Praktische informatie over het Limburgse Pieterpad

Bewegwijzering

De route staat aangegeven met rood/witte markering. Op enkele etappes is de bewegwijzering uitstekend, op andere niet. Met behulp van een Pieterpadboek en een app (zie hieronder) kun je altijd de weg vinden.

App

Er zijn verschillende wandelapps, zoals route.nl die je kunt downloaden met de routebeschrijving. Route.nl is alleen de eerste week gratis, daarna kost het een tientje per jaar. De app is vooral handig als je twijfelt of je goed zit en aan het begin van de route als je op zoek bent naar het beginpunt.

Boekje Pieterpad

Handig, maar niet per se noodzakelijk een boekje met de routebeschrijving van het Pieterpad. Leuk om onderweg te lezen en als herinnering.

Voorkom pijn aan je voeten

Heb jij last van je voeten? Een hallux valgus, hielspoor of een andere voetklacht? Als je lange afstanden gaat lopen, is de kans groot dat bestaande klachten verergeren. Als je al pijn hebt onder je voet, aan de bal van je voet, je dikke teen of je hak, dan moet je oppassen.

Door je voeten vooraf aan het lopen sterk te trainen, voorkom en verminder je voet- en houdingsklachten.  Voetentraining ontwikkelt online trainingen voor mensen met voetklachten. Er zijn onder andere trainingen voor de hallux valgus, hielspoor, klauw- en hamertenen en metatarsalgie (voorvoetpijn). Ook biedt Voetentraining een korte en krachtige training voor iedereen die zijn of haar voeten gezond wil houden.

Voor het trainen van de spieren in je voeten, maak je de voet weer stevig en soepel. Daardoor verminder en voorkom je voetklachten.

Kijk op de website van Voetentraining voor meer informatie.

Rugzak

Een van de sleutels tot het wandelgeluk is minimaal gewicht! Dat betekent een goede en lichte rugzak ter voorkoming van pijn aan schouders en rug en zweten. Dus kijk kritisch naar alles wat je meeneemt.

Thuislaten

 • muntgeld, behalve als je met de veerboot moet oversteken
 • overbodige sleutels
 • make-up

Meenemen

 • fles water
 • zonnebrandcrème
 • lichte snacks: noten en gedroogde vruchten zijn voedzaam en wegen weinig. Chocolade is een snelle oppepper, maar bij warm weer smelt het.
 • eventueel wandelkaart.
 • externe batterij (Powerbank) om onderweg je mobiele telefoon te kunnen opladen.
 • zonnebril, leesbril.
 • beetje toiletpapier
 • regenkleding
 • voorkom blaren (zie hieronder), maar als je ze toch krijgt dan werken blarenpleisters fantastisch.

Kleding & schoeisel

Draag laagjes, zodat je de kleding gemakkelijk aan temperatuurverschillen kunt aanpassen.

 • een fleece vest met muts
 • sneldrogend t-shirt en broek (zweten, regen), dus geen spijkerbroek
 • zorg voor katoenen ondergoed, liefst met pijpjes, zodat je geen last krijgt van irriterend elastiek in je liezen.
 • draag naadloze wandelsokken ter voorkoming van blaren.
 • en stevige goed passende wandelschoenen met dikke verende zool, die in ieder geval waterafstotend zijn. Ga niet met nieuwe schoenen op pad. Loop deze altijd in voordat je aan lange-afstandswandelingen begint.
 • pet of hoed

Boek je taxi online

Heb je een taxi nodig, of kies je voor het gemak, om terug te komen naar je beginpunt, boek je taxi dan ruim van tevoren om zo de beste prijs te krijgen. Je kunt de rit altijd gratis annuleren.

Pieterberg
wandelen Pieterpad
Pieterpad lopen

PIN IT

Pieterpad Limburg
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest