De Zuiderzeeroute op de fiets

Op een klein half uur fietsen van Amsterdam vind je uitgestorven wegen, schattige vissersdorpen, prachtige pakhuizen, weidse landschappen, grazende ganzen en frisgewassen jongelingen. Hieronder vind je de routebeschrijving, met bezienswaardigheden en tips om te overnachten en waar te eten. Binnen een week zie je een bijzonder stukje Nederland. Dat kan natuurlijk ook sneller, maar je tempo is sterk afhankelijk van je groepssamenstelling.

Toegegeven, een vakantie rond het IJsselmeer in Nederland klinkt iets minder opwindend als diepzeeduiken met hamerhaaien voor de kust van Sierra Leone. Vandaar dat je op de Atlantische Oceaan voornamelijk gespierde jonge mannen tegenkomt en rond wat ooit de Zuiderzee was, grijze dames met gezondheidssandalen op elektrische fietsen.

Onterecht vind ik.

Want in Nederland vind je genoeg spanning en avontuur, al is het maar in de vorm van het weer.

De eeuwige vraag

‘Houden we het droog vandaag?’

is ook wat waard. Zelfs in tijden van global warming ontkom je niet aan het risico dat juist gedurende jouw verblijf in een tentje op de hei, het de koudste zomernacht ooit wordt. Of anders waai je wel van je fiets af, of misschien ook niet.

Dus ik zeg, mensen denk nog een keer na voordat je je zuurverdiende centen uitgeeft aan vliegtickets naar een of ander obscuur ontwikkelingsland.

Fietsen rond het IJsselmeer

Het weer in ons kikkerlandje zou zomaar kunnen meevallen. Dus ja, het klimaat moet een beetje meewerken, maar dan heb je ook wat.

Want – en als geboren en getogen Limburgse kost het moeite om dit te bekennen:

Nederland is op zijn mooist in Holland.

En dan met name op de vierhonderd kilometer lange Zuiderzee fietsroute, oftewel een Rondje IJsselmeer. Hier klopt ons vaderlandse hart het hardst. Op een klein half uur fietsen van Amsterdam vind je uitgestorven wegen, schattige vissersdorpen, prachtige pakhuizen, weidse landschappen, grazende ganzen en frisgewassen jongelingen.

Zuiderzeeroute op de fiets

 

Ik deed hem … de Zuiderzeeroute dus, op de fiets.

Routebeschrijving Rondje IJsselmeer

# Dag 1 Amsterdam – Marken – Edam – Hoorn

Route 50 kilometer

Ons startpunt is Amsterdam West, vanuit de Sloterplas gaan we eerst door het drukke Amsterdam. We nemen het gratis pontje om het IJ over te steken naar de Nieuwdammerdijk. Een straat met bijzondere houten huizen uit het begin van de vorige eeuw. Vervolgens Durgerdam, dat is meer van het mooie zelfde. Kleine dorpjes op de dam.

Marken

Dan Marken, hier moeten we een stukje voor om fietsen. De zes kilometer extra in de benen zijn de moeite waard. Het voormalige eiland is een oud vissersdorp met karakteristieke huizen op palen. Dit is de plek waar we het grootste deel van de toeristen achter ons laten. Alleen in Volendam zien we (behalve paling) nog wat dagtrippers. In het pittoreske Edam voornamelijk kaas.

Accommodatie en eten

Uiteindelijk overnachten we in Hoorn op een tamelijk ongezellige camping, het Venhop, in een trekkershut voor €42.50. In de vier persoons blokhut staan stapelbedden. Je dient zelf voor slaapzakken en kussenovertrek te zorgen. Om op tijd te kunnen douchen is enige planning vereist, water is alleen verkrijgbaar met een vooraf georganiseerd douchemuntje van vijfenzeventig cent. Beste campingbeheerder mocht u meelezen: maak zo’n hut drie euro duurder en dan zeuren we verder niet om zo’n muntje. Dit even terzijde.

Het ontbijt de volgende ochtend kost twee euro vijftig bij de Oude Waegh in het historische centrum van Hoorn. Voor dat geld krijgen we koffie, jus d’orange, yoghurt, fruit, croissant met jam en een broodje kaas.

Top!

Edam kaas rondje IJsselmeer

# Dag 2 Hoorn – Enkhuizen – Afsluitdijk – Oudemirdum

Route 123 kilometer

Vol goede moed (want misleid door reisgenoot J.) begin ik aan de gruwelijke tweede etappe van de tocht, die onderweg een stuk langer blijkt te zijn dan beloofd. Vanaf Hoorn fietsen we via Enkhuizen naar Den Oever, dan dertig kilometer de Afsluitdijk over. Iets wat je ooit gedaan moet hebben. Één keer is genoeg, want dankzij onze geblondeerde vriend uit Venlo, racen de auto’s  hier met 130 kilometer per uur voorbij.

Oorverdovend.

Het uitzicht is niet bepaald mooi, het staaltje ingenieurswerk wel indrukwekkend.

Ruim honderd kilometer op een zadel zitten, blijft voor een ongeoefend fietser, zoals ik, niet onbestraft. Dag twee zal dan ook de familie annalen ingaan, als het etmaal dat mijn kont het uiterlijk kreeg van een bord carpaccio. Voor de liefhebbers van rauw vlees, een bilfie (pap, dat is een zelfgemaakte foto van een bil) is op verzoek beschikbaar.

Accommodatie en eten

We slapen op een lommerrijke camping, De Wasp. Weer in een trekkershut, voor € 43.50. Ditmaal is douchen gewoon bij de prijs inbegrepen. We eten ‘s avonds lekker, betaalbaar en redelijk laat voor Nederlandse begrippen, bij hotel/restaurant Boschlust. Een vriendelijke mevrouw laat ons toe, terwijl de keuken van de andere restaurants in het dorp al sluiten.

Zuiderzeemuseum

Bij Enkhuizen ligt het Zuiderzeemuseum. Vooral het buitenmuseum is een feest voor jong en oud. Dit is met glans de leukste tentoonstelling die ik ooit in Nederland gezien heb. Complete vissersdorpjes zijn nagebouwd met molens, scholen en cafeetjes. De huizen zijn ingericht als arbeiderswoningen uit het begin van de vorige eeuw. De bewoners lopen in klederdracht.

Kinderen kunnen hier zowel letterlijk als figuurlijk ouderwets spelen. De bakker verkoopt traditionele lekkernijen en de vissers staan paling te roken waar je bij staat. Zoals de website van het museum zegt:

Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Het buitenmuseum sluit in de winter. Volwassenen betalen vijftien euro voor een ticket, indien vooraf online geregeld krijg je drie procent korting. Gezinsprijs: twee volwassenen en twee kinderen t/m 12 jaar is € 40.

Rondje IJsselmeer historische boederij

 

# Dag 3 Oudemirdum – Lemmer – Blokzijl

Route 39 kilometer

Een gemakkelijke dag. Voornamelijk omdat ik deze in de auto doorbreng. We zijn namelijk met twee gezinnen, waarvan één met kleine kinderen. Als back-up rijdt een van de volwassenen om de beurt de auto, met achterop een drager voor twee fietsen. Dit heeft behalve bilvlees herstel, tevens het voordeel dat extra bagage, zoals slaapzakken, gemakkelijk mee kan.

Blokzijl, de eindbestemming van de dag, is een mooi piepklein dorpje met verschillende restaurants rond de haven.

Accommodatie en eten

Ik rij voor de troepen uit en arriveer als eerste bij De Strandhoeve in het gehucht Baarlo (bij Blokzijl). ‘s Middags heb ik heb de huiskamer, keuken, grote tuin en de super de luxe kamers voor me alleen. Pfff …..

We koken zelf.

‘s Morgens serveert een vrolijk frisgewassen oer-Nederlandse jongeman een uitgebreid on-Nederlands ontbijt.

Giethoorn

Op steenworp afstand van Blokzijl ligt Giethoorn, het zelf benoemde Venetië van het Noorden. Met de auto is het vijftien kilometer rijden vanaf de accommodatie. Helaas had ik een algehele lamdag en kon mijzelf er niet toe brengen om van mijn stoel op te staan. Hier ga ik dus af op wat mijn medefietsers zeiden: ‘het is heel mooi’.

# Dag 4 Blokzijl – Weerribben – Kampen – Kamperveen

Route 35 kilometer

De vierde dag is weer een fietsdag. Slechts vijfendertig kilometer, een peulenschil. De wegen in ons volle landje zijn verbazingwekkend leeg in het achterland van Amsterdam. Ik fiets in de schaduw van de ‘Eenzame fietser’. Kromgebogen tegen de wind. De zon schijnt, er is geen regen.

Kikkers in mijn hand en Anton Pieck tafereeltjes. Geluk is drie ooievaars die vlak voor mijn neus opstijgen.

Accommodatie en overnachten

In De Strandhoeve Zowel de accommodatie en het eten hebben geen (blijvende) indruk gemaakt. In Kampen is er meer dan genoeg keuze uit restaurants, waarvan er verschillende gesloten zijn op zondag, want christelijk …

Weerribben

Het nationaal park de Weerribben ligt aan de route, dit is een watergebied. Je ziet veel watervogels, kikkers en moeras.

# Dag 5 Kamperveen – Harderwijk

Route 31 kilometer

Dit is de dag van de hortensia’s en Oudhollandse boerderijen met rieten daken. We zien lepelaars, reigers, wilde ganzen en allerlei andere vogels. Zo langzamerhand wanen we ons in een uitgestorven gebied. Nederland dat is toch dat dichtbevolkte land?

 

Fietsroute Zuiderzee

Accommodatie en overnachten

Onderweg maken we een pitstop bij, laat ik het oneerbiedig, de Keet noemen. We mogen zelf koffie maken met de Senseo en koek uit de trommel pakken.  Het geld voor de consumptie doen we in een blikje. Eerlijkheid duurt in dit deel van het land nog het langst.

In Harderwijk slapen we in hotel Marktzicht, een prima hotel voor zestig euro per kamer. De prijs is exclusief ontbijt. Dat geeft niets want in de Hema (ernaast) krijg je voor twee euro een kop koffie, een glas verse jus d’orange, een croissant, jam en een broodje ei.

In Harderwijk is er op volop keuze aan restaurants.

Dolfinarium

Harderwijk staat vooral bekend om het Dolfinarium. Mocht je denken dat het een goed idee is dat wilde dieren in een gevangenis op commando door een hoepel springen, dan ben je aan het Strandboulevard van Harderwijk aan het juiste adres.

# Dag 6 Harderwijk – Muiden

Route 50 kilometer

Dag zes is het saaiste stuk van de route, een weg langs de snelweg. Alleen langs het IJsselmeer fleurt het nog wat op met windmolens in regenboogkleuren en veel vogels. Onze eindbestemming van de dag, Muiden, maakt veel goed. Het is een leuk stadje op nog geen twintig kilometer van Amsterdam.

Accommodatie en eten

We slapen op de ‘Verwisseling’, een vrachtschip uit 1924.  Het laadruim is nu een gezellig gastenverblijf met keuken, toilet, wasgelegenheid met douche en drie slaapruimtes voor in totaal 14 personen. Het kan in zijn geheel afgehuurd worden, je kunt er overnachten middels airbnb (vakantiehuizen verhuur) of met de boot een tocht maken. De schippersvrouw heet Kokkie. Peppie is nergens te zien.

Pampus

We liggen letterlijk voor Pampus, een forteiland in het IJsselmeer voor de kust van Muiden. Het eiland is geopend voor bezoekers vanaf begin april tot eind oktober. Je kunt er terecht  van tien uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s middags op dinsdag tot en met zondag. Pampus is bereikbaar met het veer of met eigen boot. De overtocht vanaf Muiden duurt ongeveer 25 minuten.

Muiderslot

De andere grote bezienswaardigheid in Muiden is natuurlijk het Muiderslot, een goed bewaard gebleven middeleeuws kasteel.

# Dag 7 Muiden – Amsterdam

Route 18 kilometer

De laatste loodjes wegen het zwaarst zeggen ze, nou dat is dus niet waar. We vliegen zowat naar huis, langs bijzondere architectuur bij de Westergasfabriek, eeuwenoude grachtenpanden en drommen toeristen. Daarover een volgende keer meer.

 

Amsterdam fietstocht rondje IJsselmeer

 

  • Rondom Amsterdam zijn er genoeg mogelijkheden om fietsen te huren.
  • Een andere prachtige fietstocht is het Fietserpad, het fietsalternatief van het Pieterpad.
  • Ben je op zoek naar een dachttocht op de fiets, rond de Utrechtse Heulelrug kun je prachtig fietsen.
  • Voor deze tocht ben ik veel dank verschuldigd aan mijn schoonzus en haar partner. Fietsen, auto, accommodatie en het uitzetten van de route zijn door hen geregeld.

 

Er op uit in Nederland

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest