Ferrol Galicië Spanje
Ferrol Gastronomie
modernistische architectuur

Ferrol ligt in het noordwesten van Spanje

Ferrol
A Coruña
Santiago de Compostela

Ferrol

Ferrol is een kuststadje in het noordwesten van Spanje. Het ligt in de autonome deelstaat Galicië. En hoewel Ferrol dus net zo Spaans is als mijn woonplaats Malaga voldoet het niet aan de bekende Spaanse stereotypen. In het zuidelijke Andalusië hebben we stieren, fiestas, flamingo, sherry en vooral veel zon. De dominante kleur in het zuiden is het blauw van de strakblauwe lucht en de Middellandse Zee.

1. Het groen van Galicië

In het noorden kleurt de Atlantische Oceaan het landschap groen. Kou, wind en regen zetten hier de toon. De hemel grijs.

Geen wonder dat slechts enkele toeristen de weg hiernaartoe vinden. Onterecht. Als zonaanbidster heb je hier inderdaad weinig te zoeken, maar als je van lekker eten, eeuwenoude tradities en een ongerepte natuur houdt dan ben je in Galicië aan het juiste adres. De uitgestrekte kustlijn vormt een afwisselend panorama met steile rotsformaties, zoetwater lagunes, moerassen, duinlandschappen en pittoreske havenstadjes.

Noordelijke vakantiegangers op zoek naar zon zie je hier weinig, pelgrims daarentegen kom je bij bosjes tegen. De bedevaartgangers zijn op weg naar Santiago de Compostela, een stad in Galicië.

Je herkent ze aan de sint-jakobsschelp, het teken van de heilige Jakob.  De schelp wordt langs de Galicische kust gekweekt en staat bekend onder de naam vieira, een lokale delicatesse.

Een belangrijk startpunt van de bedevaartsroute begint in Ferrol Vello. Veel Britten komen hier aan land, om vanaf de middeleeuwse haven Curuxeiras, het 118 kilometer lange pelgrimspad naar Santiago te volgen.

2. De ‘Verlichting’ in Magdalena

Vanaf de haven, de promenade volgend kom je in Magdalena terecht, een wijk gebouwd in Neoclassicistische stijl, met modernistische elementen.  De straten in Magdalena vormen een perfecte rechthoek van zes wegen die elkaar negen keer kruisen. Het stadsdeel eindigt aan beide zijden in een plein.

De wijk is een klassiek voorbeeld van een nieuwe manier van stadsplanning die tijdens de ‘Verlichting’ in zwang kwam. De neoklassieke bouwstijl is voor Spanje tamelijk uniek want hoewel de stroming in Europa een hoogtepunt beleefde tussen circa 1770 en 1840 is in Spanje relatief weinig van deze bouwstijl te vinden (bron).

Koning Ferdinand VI besloot in de 18e eeuw om het grootste arsenaal van Noord-Spanje in Ferol te vestigen, waarmee het tevens een van de belangrijkste havensteden van Europa werd. Met de komst van het arsenaal ontstond het besluit om de wijk Magdalena uit de grond te stampen, om zo de toevloed van kapitaalkrachtigen belanghebbenden te kunnen huisvesten.

Ferrol transformeerde zo van een onbelangrijk kustplaatsje naar de belangrijkste stad in het Galicië van de 18e eeuw.

3. Marine & scheepvaart

Hoewel tegenwoordig  het stadje weer van bescheiden formaat is, speelt de marine nog steeds een belangrijke rol. De grote grijze schepen houden de wacht, terwijl het arsenaal, de haven, het scheepswerf museum, het marinemuseum en het paleis van de kapitein (Palacio de Capitanía) getuigen van het roemrijke maritieme verleden. Net zoals het kasteel van San Felipe, dat op een kwartiertje rijden vanaf Ferrol ligt.

middeleeuwse haven
kasteel San Felipe
scheepvaartmuseum Ferrol

4. De magie van Kasteel San Felipe

Dit militaire fort uit de 18e eeuw is strategisch gebouwd aan de riviermonding van Ferrol. Het kasteel staat op de nominatie als UNESCO werelderfgoed. Maar tot die tijd is vooral een magische plek waar je uren in kunt ronddwalen en met een beetje pech nooit meer uitkomt. De lange donkere gangen zitten vol met gaten, muren en trappen hebben moeite met de tand des tijds, torens wankelen boven het water.

De toegang is vooralsnog gratis.

tekst loopt door onder foto’s
Ferrol las minas
Ferrol las minas
Canido Ferrol
Banksy Spanje

5. Ontdek de kleuren van Ferrol

Ferrol kent ook een heel andere, kleurrijke kant, in Canido, hier krijgt het grijs geen kans krijgt zich te nestelen. Canido is een wijk gebouwd in een hoger gelegen stadsdeel tegen de middeleeuwse stadsmuren.

De lokale kunstenaar Eduardo Hermida begon in 2008 een artistieke kruistocht tegen de verpaupering van deze wijk. Hij vond zijn inspiratie in een artistieke herinterpretatie van het schilderij ‘Meninas’ van Velázquez, volgens hem een van de voorlopers van de moderne schilderkunst. De kleurrijke figuurtjes vind je nu overal in de wijk.

Andere lokale en internationale kunstenaars hebben zijn voorbeeld gevolgd en ‘the master himself’, Banksy, is zelfs op bezoek geweest. In het holst van de nacht heeft hij het schilderij van twee zoenende soldaten van de Guardia Civil (militaire politie) op een van de muren aangebracht.

De mural is een spiegeling van de twee vrouwen op een muur er achter.

Met het bekennen van kleur is een nieuw tijdperk aangebroken. De graffiti heeft in tien jaar tijd Canino van een achterstandswijk getransformeerd tot een van de hipste buurten van Ferrol.

Bezienswaardigheden

Buiten de wijken Magdalena en Canido heeft Ferrol nog een aantal andere bezienswaardigheden met name voor de liefhebbers van scheepvaart en de marine:

  • De Herrera tuinen.
  • Het Arsenaal: alleen met gids op afspraak te bezichtigen, ID verplicht.
  • Het scheepvaartmuseum (Museo de Construcción Naval).
  • Paleis van de kapitein (Palacio de Capitanía) uit de 18e eeuw.
  • Scheepswerf van Ferrol: Astillero de Navantia.
  • Museo de Naval: Marinemuseum
tradities
tuinen Ferrol
Ferrol Gastronomie
paleis Ferrol
paleis Ferrol
tuinen Ferrol

Eten, slapen en drinken

Een van de grootste pluspunten van Galicië is de uitbundige hoeveelheid vis en zeevruchten. Tonijn, Bonito, inktvis, de St. Jacobsschelp, garnalen zijn kakelvers en worden op allerlei manieren bereid.

Tijdens ons verblijf aten we bij het Parador, Hotel Carrís Almirante, Gran Hotel de Ferrol en La Bodega de Estrella. Alle eet- en slaapgelegenheden liggen in het centrum.

Ferrol Gastronomie
Parador Hotel en Restaurant
Ferrol zeevruchten
Blabla café

Parador de Ferrol

Het sfeervolle Parador van Ferrol is onderdeel van de door de Spaanse staat beheerde hotelketen. Dit driesterrenhotel is gehuisvest in een statig herenhuis aan de rand van de wijk Magdalena, met uitzicht op de warenhuizen van de marine.

Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid te controleren.

Hotel Carrís Almirante

Het viersterren hotel Carrís Almirante ligt zeer centraal, in de wijk Magdalena.

Klik hier voor prijzen en/of te reserveren.

Gran Hotel de Ferrol

Het Gran Hotel de Ferrol ligt iets buiten het centrum, op 600 meter lopen van de wijk Magdalena. Het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid, de kamers zijn ruim. De inrichting is comfortabel maar doet iets gedateerd aan.

Klik hier voor prijzen en/of te reserveren.

La Bodega de Estrella

La Bodega de Estrella is een restaurant dat er op het oog niet zo bijzonder uit ziet, het eten is dat wel. Laat dat je niet weerhouden want het is echt heel lekker.

Adres: Avenida Esteiro, 5-7, Ferrol

Café BlaBla

Café BlaBla is een van de gezelligste café’s in de stad. Het huidige Grand Café is gehuisvest in een modernistisch gebouw uit het jaar 1918. Ook hier kun je lekker eten.

Adres: Rúa Real 193, Ferrol

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met het Verkeersbureau van Ferrol.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This