Ook een man met een religieuze missie wil wel eens wat, afgaande op de grote hoeveelheid seksclubs aan de geasfalteerde pelgrimsroute tussen de grens van Portugal en de kathedraal* van Santiago de Compostella in Spanje.

Het afkopen van een zonde begaan tegen het zesde en/of negende gebod kan gelukkig in één moeite afgekocht worden met de bedevaart. Lopend minimaal 100 km, op de fiets (200 km) of te paard (300 km) zorgt het lichamelijke afzien voor een schoongewassen geweten.

De bedevaart

Voor ons, gemotoriseerde afdwalers van het rechte pelgrimspad, is er goddank ook vergeving mogelijk in de vorm van een ouderwetse biecht, naar keuze in het Spaans of Engels.

Voor de katholieke kudde is geen schaap te zwart. Moord, diefstal, er is zelfs absolutie voor het zondigen tegen de eerste drie geboden. Een paar ‘Weesgegroetjes’, voor de wat zwaardere vergrijpen een aantal ‘Onze Vaders’ en we kunnen er weer een weekje tegenaan.

 

Santiago de Compostela

Kathedraal van Santiago de Compostela

Santiago de Compostella

De kerk is de begraafplaats van St. Jacob, een van de apostelen van Jezus. Zijn crypte ligt vol met briefjes van gelovigen. De logica van het schrijven aan een tweeduizend jaar geleden geëxecuteerde man ontgaat me totdat ik me in zijn indrukwekkende curriculum vitae (CV)* verdiep.

Jacobus (†44)

  • De apostel zou een neef van Jezus zijn, daarmee is de heilige maagd Maria zijn tante en God, ook wel bekend als ‘Onze Vader’ zijn oom. Deze laatste weliswaar van de koude kant, toch al met al een nuttig netwerk.
  • In het jaar 44 werd hij in Palestina onthoofd. Zijn lichaam zou (let op!) in een stenen boot zijn gelegd waarna deze onder begeleiding van een engel in zeven dagen de Galicische kust bereikte.
  • Daarna is er een gat van bijna 800 jaar in zijn CV tot dat op een nacht in het jaar 813 een kluizenaar helder licht ziet stralen boven een struikgewas. Op instigatie van de kluizenaar laat de toenmalige bisschop de aangegeven plaats onderzoeken en tot grote verbazing van alle aanwezigen ontdekt men het graf van St. Jacob.
  • In het jaar 844 bewijst hij zijn stamboom door op te staan uit de dood om te paard Moren te doden tijdens de slag van Clavijo tussen de christenen en de moslims. Na zijn terugkeer gaat hij verder onder de naam  ‘Matamoros’.

Ik ben om! Toch maar een briefje met een belofte. Volgend jaar loop ik ook, maar dan de Camino Francés**. Wel wat stempeltjes halen op de route  als bewijs van mijn lijden en al mijn zondes zijn vergeven.

 

Overnachten

De stad heeft legio overnachtingsmogelijkheden van budget tot het fantastische vijf sterrren Parador hotel dat midden in de stad ligt, naast de kathedraal.

 

Hotel Parador Hostal Reis Catolicos

___________________________________________________________

  • Vaak wordt gezegd dat de naam Compostella is ontstaan uit de ster die het gebeente van Jakobus op deze plaats heeft aangewezen.
  • Campus Stellae betekent Sterrenveld.
  • *CV betekent letterlijk levensloop. Gebruikt bij gebrek aan beter woord.
  • **Deze is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
error:

Pin It on Pinterest

Share This