Standbeeld van Ava Gardner in Tossa de Mar

Tossa de Mar is een klein dorpje dat ligt aan de Costa Brava in het Noordoosten van Spanje, vlak bij het meer bekende (of zo je wil beruchte) Lloret de Mar.

Costa Brava

Beide dorpen hebben witte zandstranden, een ruige kust, palmbomen en liggen aan de Middellandse zee. Maar daarmee houdt de vergelijking wel zo’n beetje op.

In het ene dorp dreunt een eentonige housebeat, terwijl het andere dorp nog een klassieke schoonheid kent.

Lloret de Mar

Lloret de Mar is een stadje van veertigduizend inwoners met lelijke jaren ’70 hoogbouw, discotheken en massale hotels. Hier loop je geen al te groot gevaar om te Verspaansen. De obers zijn Russisch, het winkelpersoneel Brits en Afrojack, DJ van Nederlandse bodem, prijkt prominent op de muren van de uitgaansgelegenheden.

In de zomer is dit het exclusieve domein van de jeugd.  In de winter is het de ideale plek voor gepensioneerde liefhebbers van bingo en de polonaise.

Tossa de Mar

Tossa de Mar is een stuk kleiner, het is een rustig vissersdorpje van nog geen zesduizend inwoners. Het plaatsje is het toeristisch lot van het buurdorp bespaard gebleven door de lastige toegankelijkheid. Het dorp is alleen bereikbaar via een kronkelige bergweg of per boot.

Toch onderging het in 1951 een drastische verandering van vissersdorpje naar toeristische bestemming met de komst van de Amerikaanse actrice Ava Gardner. Zij kwam met haar crew naar Spanje om de film ‘Pandora and the Flying Dutchman‘ op te nemen in Tossa de Mar. Door het bezoek van de Amerikanen stond het opeens op de toeristische wereldkaart.

Het kasteel van Tossa de Mar

Gelukkig is anno 2015 het toerisme nog steeds relatief kleinschalig, waardoor de schoonheid van het dorp bewaard is gebleven. In het historisch centrum staat een kasteel, er zijn stadsmuren, middeleeuwse straatjes én is er een sensationeel bergpad aangelegd.

Camino de Ronda

Het bergpad, of de Camino de Ronda van Tossa de Mar, gaat over steile kliffen, rotsachtig terrein en door bossen. Het uitzicht over de Mediterrane kust is spectaculair.

Uitzicht Camino de Ronda Tossa de Mar

Met een flinke pas erin duurt de wandeling ongeveer twee uur. Goede wandelschoenen zijn absoluut noodzakelijk en in de zomer is een fles water en bescherming tegen de zon ook geen overbodige luxe. Langs het pad zijn verschillende strandjes. Het is even lastig afdalen/klimmen maar de beloning is volledige privacy, aangezien de massa in het dorp op het strand blijft liggen.

Het pad wordt ook aangegeven als Tossa de Mar – Cala Pola en maakt onderdeel uit van een netwerk van paden langs de kust van Costa Brava. Een overzicht van de wandelpaden staat op Coastal paths Costa Brava.

Cala Pola Playa Tossa de Mar

Het pad vertrekt vanuit het dorp en is redelijk goed aangegeven. Wandelaars kunnen het op eigen houtje verkennen of onder begeleiding van een gids. Het verkeersbureau van Tossa de Mar heeft informatie beschikbaar voor geïnteresseerden.

Praktische informatie

Om verder te lezen over de Camino de Ronda en de Costa Brava kijk eens op Wanda’s Wereld.

Openbaar vervoer:

  • Tossa de Mar ligt 95 kilometer ten noorden van Barcelona, met de bus is het ongeveer 5 kwartier rijden.
  • Vanuit Barcelona gaat er een trein naar Blanes, van daaruit gaat er alleen een bus, deze duurt ongeveer een half uur.
  • Vanuit Lloret de Mar is een bootdienst (Dofijet Boats), de tocht duurt ongeveer 30 minuten en vaart langs de spectaculaire kust van Costa Brava. De boot heeft een onderwater ruimte, met ramen in de bodem zodat je onderweg visjes kunt kijken.

Hotel, Restaurant & Vakantiehuizen

 

Met dank aan het verkeersbureau van Tossa de Mar voor de uitnodiging, de boottocht, de rondleiding en de lunch.

Av. del Pelegri, 25 – Edifici La Nau

17320 – Tossa de Mar (Girona)

Telefoon: + 34 972 340 108

E-mail: info@infotossa.com

____________________

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


 

error:

Pin It on Pinterest

Share This