Rotterdam, een weekend weg in eigen land

Rotterdam kubuswoning

Stedentrip Rotterdam

Waarom is Rotterdam zoveel leuker dan Amsterdam? Waar kun je lekker eten? Wat kun je zoal doen in Rotterdam? Hoe herken je een Rotterdammer? Welke bezienswaardigheden zijn de moeite waard? Welke uitdagingen vind je hier? Waar vind je bijzondere slaapplekken en waarom gebruiken de Rotterdammers zoveel Engels in hun marketing? En waarom doe ik, de schrijfster van dit stuk, hieraan mee?

Kortom in dit blog krijg je antwoord op allerlei vragen, waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. Te beginnen bij de eerste vraag:

Waarom is Rotterdam zoveel leuker dan Amsterdam voor een stedentrip?

In tegenstelling tot het historisch hart van Amsterdam dat tot een pretpark voor toeristen verworden is, is Rotterdam nog steeds de thuishaven voor Rotterdammers. Hoewel de stad geen bijzondere reputatie heeft op toeristisch gebied, is er genoeg te zien, vooral op stedenbouwkundig gebied. Het Rotterdamse centrum heeft enkele moderne architectonische hoogstandjes – met dank aan onze oosterburen, die aan het begin van WOII-ruimte hiervoor maakten door de stadskern plat te bombarderen.

Met 634.000 inwoners mag het voor Nederland een grote stad zijn, maar op wereldschaal is het een kleintje. Dat heeft als voordeel dat het centrum gemakkelijk beloopbaar is. Mocht je niet zo goed ter been zijn dat is dat ook geen probleem, want elke vijf meter vind je een metrostation, waterbus en/of tramhalte.

De gemeente heeft als  motto gekozen: “Make It Happen”. Inderdaad Engelstalig. Logisch gezien het internationale karakter van Rotterdam. Want het is niet alleen de grootste havenstad van Europa, de Erasmus Universiteit trekt internationale studenten aan en door immigratie heeft 38% van de bevolking van Rotterdam een niet Westerse allochtone achtergrond (bron).

De gezamenlijke Make It Happen profilering is gebaseerd op het DNA van de stad: internationaal, ondernemend en rauw. Werelds, grensverleggend, no-nonsense.

Dit verzin ik niet dat komt uit de koker van enkele belanghebbenden (bron).

21 Rotterdam tips

Hieronder deel ik de hoogte- en enkele dieptepunten van Rotterdam, volgens een min of meer logische route. Laat ik meteen maar met het diepste punt beginnen.

Maritiem Museum Rotterdam
Rotterdam WTC
Stadhuis Rotterdam
Erasmusbrug Rotterdam

#1 Santa Claus

Santa Claus Rotterdam standbeeld
Santa Claus is een beeld van Paul McCarthy, nee niet de ex-Beatle, maar een artistiek uitgedaagd Amerikaans kunstenaar. Santa Claus, het beeld dus, stelt de kerstman voor die een kerstboom in zijn hand heeft. Het beeld staat in de volksmond ook wel bekend als ‘kabouter butt plug”.

De aankoop van het kunstwerk heeft de Rotterdammers  € 200.000 gekost. Laat ik dat bedrag even uitschrijven voor het geval je er overheen hebt gelezen. Tweehonderdduizend harde euro’s dus.

Bij de besteding van een dergelijk bedrag roept deze Santa, in ieder geval bij mij een aantal vragen op, zoals:

  1. Wat is een butt plug?

Als middelbare muts kan ik me van alles bij zo’n seksspeeltje voorstellen, maar de echte ins en outs (pun intended) zijn me onbekend. Je kunt dan twee dingen doen: je vraagt het je tienerzoon of je vraagt het Google. Beide leveren een antwoord op in de categorie T.M.I. (spreek uit: tee, em, eye) oftewel: too much information.

Details, details…

Maar belangrijker is de vraag:

  1. Wie verzint zoiets?

Goed, ik weet het niet zeker, maar ik heb een sterk vermoeden dat dit een aardigheid is van een professionele Amsterdamse lolbroek, die afgezeken na een onterechte overwinning van Feyenoord op Ajax bedenkt van:

“Kom laten we eens een 1 aprilgrap met Rotjeknor uithalen. Weet je wat, ik voer de voltallige gemeenteraad dronken, ik laat ze dan een aankooporder tekenen voor een raar beeld en over vijf maanden, als het klaar is, weten ze allang niet meer hoe dat ook alweer zo gekomen is.

Je ziet het vervolg al voor je:

“Oh fuck, Santa Claus is aangekomen, wat zullen we er eens mee doen? Weet je wat, we doen net alsof het altijd al gepland was als onderdeel van de Beeldenroute Westersingel. Daar bij het Eendrachtsplein is nog wel een plekje vrij. Als al die winkelende mensen Santa Claus zien, denken ze vast dat het hele jaar door kerstmis is en gaan dan lekker veel uitgeven.”

Zo ongeveer moet het gegaan zijn.

Afijn als je klaar bent met het bewonderen van het beeld, loop dan even naar de overkant van het plein om bij te komen met een kopje koffie van een ex-boefje bij Heilige Boontjes.

#2 Heilige Boontjes

Heilige Boontjes is een koffieshop, in de traditionele zin van het woord. Een plek dus waar je koffie kunt kopen, daarover later meer (zie #13). De winkel is gehuisvest  in een historisch pand aan het Eendrachtsplein. De barista’s zijn jongeren met een crimineel verleden, die op het punt staan om terug te keren in de maatschappij (bron). Kortom, door het drinken van een cappuccino (€ 3.25) help je een jongere op weg naar een nieuwe toekomst. Een mooi initiatief, in een mooie omgeving.

En als kers of de taart, kun je als katholieke spijtoptant ook nog je zonden opbiechten in het “Opbiecht Gastenboek”.

 

Dus mocht je die lekkere buurman begeren of dropjes bij de Hema gestolen hebben, je dwalingen kun je hier kwijt. En als je net als ik zonder zonden bent – als flatbewoner weliswaar gezegend met vele buurmannen, maar geen enkele lekker – dan kun je altijd de eerste steen werpen.

Je loopt dan natuurlijk wel de kans dat de politie besluit om je een strafblad aan te smeren wegens het in gevaar brengen van je medemens, maar als je altijd al een nieuwe carrière als barrista hebt geambieerd, dan weet je nu in ieder geval waar je terecht kunt.

Mocht dit alles teveel religieuze associaties oproepen ga dan voor totaal iets anders,  ga Hottuggen.

Heilige Boontjes Rotterdam

#3 Hot Tug & #4 Watertaxi

Hot Tug Rotterdam
Rotterdamse watertaxi
De HotTug is een houtgestookte hot tub waarin je al zittend in dampend heet water door Rotterdam kunt varen. Een briljant idee, en ik zou het ook zeker gedaan hebben tijdens mijn bezoek, ware het niet dat mijn lijf op het moment nog niet geheel bikiniklaar is ( ± 10 kilo, in dit geval meer plus dan min).

In zulk voorkomende gevallen is er niets aan de hand want in Rotterdam zijn legio andere mogelijkheden om van het water te genieten. Met de watertaxi scheur je door de stad naar tientallen steigerlocaties. Je moet wel even van te voren bellen om een taxi af te roepen (010 403 03 03). Prijzen vanaf 4,50 per persoon.

Ben je meer het type stille genieter, bezoek dan de SS Rotterdam.

#5 SS Rotterdam & #6 Hotel New York

De Rotterdam is een historisch stoomschip uit 1959, voorheen in dienst van de Holland-Amerika Lijn. Het schip ligt tegenwoordig permanent aangemeerd bij Katendrecht. Op het Lido dek heb je een fantastisch uitzicht en als het weer meezit, kun je een duik maken in het zwembad. Je kunt er trouwens ook overnachten.

Over de Holland-Amerika Lijn gesproken:

Hotel New York op de Wilhelminapier is gevestigd in het voormalige directiekwartier van de Holland-Amerika Lijn. Het gebouw stamt uit 1901. Het hotel werd geopend in 1993.
SS Rotterdam Lido dek
Hotel New York
Uiteraard kun je ook hier overnachten of simpelweg met een drankje op het terras van het uitzicht genieten of je maakt een uitstapje naar het onvolprezen Fotomuseum, dat op 200 meter lopen van het  hotel ligt.

#7 Fotomuseum Rotterdam

metro naar fotomuseum
Het Fotomuseum in Rotterdam heeft een collectie van miljoenen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien: documentair en experimenteel, hedendaags en historisch. Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld, toont het museum met regelmaat werk uit eigen collectie.

Je kunt bovendien de mediatheek bezoeken, het cafetaria én de winkel, waar je o.a. het fantastische fotoboek van Peter Souza over Obama kunt inkijken. Ik heb het nog niet (hint, hint).

Adres: Las Palmas, Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam, Nederland

fotomuseum

Foto © Martin Schoeller

Na zoveel cultureel vermaak is het weer tijd om de inwendig mens te versterken. Steek de Rijnhavenbrug over om de Fenix Food Factory te bezoeken.

Hotel New York

#8 Fenix Food Factory Katendrecht

Kaapse Brouwers
Het Deliplein in de wijk Katendrecht is de nieuwe hotspot van Rotterdam, met name de Fenix Food Factory is hip & happening. Hier, in een oude havenloods, vind je o.a. ambachtelijke bierbrouwers, Marokkaanse hapjes, koffiebranders, kaasmakers, boekverkopers en nog veel meer.
Deliplein Rotterdam
Na al dat genieten is het nu hoog tijd voor een uitdaging. Fotografeer de Erasmusbrug.
Fenix Food Factory

#9 Erasmusbrug

De Erasmusbrug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier. In de volksmond wordt de brug ook wel de Zwaan genoemd. Op en naast deze brug kun je allemaal fantastische dingen doen. Je kunt er overheen wandelen, fietsen of erop stil gaan staan in de spits.

Of je doet zoals ik, maak er minimaal 73 foto’s van en concludeer dat je nog een keer moet terugkomen omdat geen enkele foto recht doet aan de schoonheid van de structuur.

Kop van Zuid
Erasmusbrug
En nu je toch van mooie dingen aan het genieten bent, loop een halve kilometer door naar de Leuvehaven.

#10 De Verwoeste Stad & #11 De Brandlijn

Op het Plein 1940, aan de Leuvehaven naast het Maritiem Museum staat het beeld, “de verwoeste stad” van Ossip Zadkine. Hij maakte het brons naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam door de Nazi’s. Het beeld staat symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging tijdens het bombardement.

Het prachtige kunstwerk laat je echt even stilstaan bij de verschrikkingen van de oorlog, zeker als je kort daarvoor foto’s heb gezien van het Rotterdams centrum voor en vlak na WOII. In de woorden van Zadkine zelf:

“Het [beeld] wil het menselijk lijden belichamen dat een stad moest ondergaan die slechts, met Gods genade, wilde leven en bloeien als een woud. Een kreet van afschuw om de onmenselijke wreedheid van dit beulswerk.”

Om een goed beeld te krijgen van de omvang van de verwoestingen, volg je de brandlijn.

De brandlijn is de grens langs het door het bombardement van 1940 verwoeste
gebied van Rotterdam. De brandgrens is gemarkeerd met lichtjes in de grond, hierin staan vlammen afgebeeld met daarin de silhouetten van de van de brandende stad, een Heinkel He-111 bommenwerper en het hierboven genoemde beeld van Ossip Zadkine erin verwerkt..

De route staat hier.

Goed nu je toch in de oorlogsstemming bent, tijd voor de volgende geschiedenisles.

De Verwoeste Stad

#12 Witte de With & #13 Coffeeshops

De man Witte de With staat in Nederland bekend als zeeheld, in elk ander land zou hij als piraat door het leven gegaan zijn (zie de aanval op de Spaanse zilvervloot).

Een kniesoor die daarop let, wij zijn blij dat hij de staatskas gespekt heeft met al die kostbaarheden en Rotterdam is terecht trots op de naar hem genoemde voormalige rosse buurt, want tegenwoordig is het De Witte de With een uitgaansstraat met kunstgaleries, cafés, restaurants, winkels en terrasjes.

En als je toch hier bent, dan weet ik nog een mooie uitdaging voor je.

Ga op zoek naar een coffeeshop. Niet om wiet te roken, dat zou ik nooit aanraden, dit is immers een familievriendelijk blog. Nee, de bedoeling is dat je behalve naar een coffeeshop op zoek gaat naar een buitenlander, liefst een Amerikaan uit Texas en hem/haar het concept van een coffeeshop uitlegt.

Begin met te vertellen dat het niet de bedoeling is dat je bij een coffeeshop koffie gaat drinken (zie #2). De shop is bedoeld om cannabis te scoren. Ja, dat is legaal in Nederland. Nou ja, het wordt in ieder geval gedoogd. Dus nee, het mag niet volgens de letter van de wet, maar we doen het lekker toch en dat is oké, zolang het bezit niet meer dan 5 gram is.

Restaurant Oliva
Aangezien de verkoop van wiet eigenlijk verboden is volgens de EU, hoeft de eigenaar ook geen omzetbelasting over de verkoop te betalen. Er wordt wel inkomstenbelasting geheven op coffeeshops (bron).

Logisch toch?

Overigens is het kweken van wiet, anders dan voor eigen gebruik, ook illegaal. Dus toeleveranciers zijn er niet.

Inderdaad hard drugs zijn wel verboden en nee je kunt hier geen alcohol krijgen, want een coffeeshop heeft geen alcoholvergunning. De verkoop van alcoholische dranken zou dan illegaal zijn. Dus doen we dat niet.

Succes!

Na deze uitdaging is het weer tijd voor een hapje en een drankje. Inderdaad, ik begin al schrijvend een rode draad in dit verhaal te ontdekken. Dat verklaart waarschijnlijk ook die tien kilo uit punt #3.

Terug naar de route, in dezelfde Witte de Withstraat waar je op zoek ging naar een coffeeshop vind je ook restaurant en hotel Bazar.

#14 Hotel & Restaurant Bazar

Ik kom al sinds het begin van deze eeuw bij Bazar, aangezien ik met enige regelmaat bij het Oogziekenhuis moest zijn, wat op de hoek ligt van de Witte de Withstraat. Een handige plek dus om voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek te slapen (we kwamen van ver) en/of erna te eten. Want Bazar is echt het allerleukste restaurant in Rotterdam. De meeste gerechten op de kaart zijn afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Al het vlees is halal.
Bazar Rotterdam
Restaurant Bazar Rotterdam
Restaurant Bazar Rotterdam
Restaurant Bazar Rotterdam

Het restaurant gaat door de week om acht uur ’s morgens open voor het ontbijt (€ 9,90), wat bestaat uit een duizend gaten flensje, verse sinaasappelsap, koffie of thee, yoghurt met vers fruit, honing, een gekookt ei, kaas (Turks) brood en allerlei exotische smeerseltjes.

Maar je kunt ook lekker lunchen of al fresco dineren op het terras. Neem bijvoorbeeld een bittergarnituur voor € 6,75 p.p. dat bestaat uit olijven, gerookte amandelen, falafel, gefrituurde kippenvleugels en nog wat smeerseltjes met Baklava na (€ 4,90). Drankje erbij en je hebt voor ongeveer 15 euro goed gegeten.

De inrichting met oosterse lampen en vrolijk gekleurd meubilair vormt een visueel feestje. Bovendien is in het pand een hotel gevestigd met 27 kamers die zijn ingericht in oosterse, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse sferen. De kamers zijn allemaal voorzien van een televisie, een telefoon en een minibar met soft drinks.

Mijn kamer in Afrikaanse stijl heeft een houten vloer, comfortabel bed en ruime kast. Bovendien is er een aparte douche en wc, maar daar zijn ze vergeten een deur in te bouwen. Nu geeft dat niets, aangezien ik er alleen ben, maar mocht ik de kamer gedeeld hebben met een vriendin zou ik toch graag wat meer privacy gehad willen hebben, zeker gezien de beperkte hoeveelheid toiletten in de rest van het gebouw (2 damestoiletten in het restaurant).

Voor de rest is de kamer top.

 

Hotel-Restaurant Bazar Rotterdam

Witte de Withstraat 16, 3012 BP Rotterdam

Telefoon +31 10 206 5151

website van Hotel Bazar 

#15 Restaurant Oliva

restaurant Oliva
Oliva Rotterdam
Oliva is een Italiaans restaurant, het ligt dus tegenover Bazar. Ook hier is het eten lekker, het is wel een andere prijsklasse. Je kunt à la carte eten of een drie/vier/vijf gangenmenu nemen (€ 37.00 / € 44.00 /€ 49.00). Het menu met vis is in ieder geval een aanrader, de begeleidende Siciliaanse Catarratto wijn is heerlijk, maar niet goedkoop (€ 5.25 per glas).

Brood, olijven en olie zijn bij de prijs inbegrepen. Een karafje water kost € 1.50 en een koffie  €2.50. Al met al zijn we ruim vijftig euro per persoon kwijt.

Voor meer ‘food’ met een vleugje kunst loop een kilometertje door naar de markthal.

#16 Markthal

De Markthal aan de Grotemarkt, in de vorm van een hoefijzer, is een gebouw met een markthal, appartementen, parkeergarage, restaurants en winkels. Het plafond ter grootte van twee voetbalvelden doet tevens dienst als kunstwerk, getiteld “Hoorn des Overvloeds”.

Vanuit de hal heb je uitzicht op twee architectonische hoogtepunten, namelijk de Blaaktoren oftewel ‘het potlood’ en de kubuswoningen.

Markthal Rotterdam

#17 Kubuswoningen

Oude Haven
De kubuswoningen zijn 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen nabij de Markthal en de Blaak. Dit ‘Blaakse Bos’ is ontworpen door Piet Blom.

Let wel, wat Rotterdammers je vergeten te vertellen is, dat deze een variant zijn op de eerder gebouwde Helmondse kubuswoningen.

De meeste woningen zijn particulier bezit en dus niet openbaar maar je kunt de kijkkubus bezichtigen en in een andere kubus overnachten.

Na dit kleine architectonische uitstapje is het tijd om terug te keren naar mijn favoriete thema: eten.

kubuswoningen Rotterdam

#18 Vismarkt

Vismarkt Marriott Hotel
Het Marriott Hotel, tegenover het Centraal Station, houdt regelmatig een ‘vismarkt’ in samenwerking met Schmidt Zeevis. Bij goed weer bereidt de kok de vis ter plekke voor je op een houtvuurtje of een Green Egg. De Fresh Fish Market is er in verschillende thema’s:

  • Noordzeevis
  • Middellandse Zeevis
  • Mosselen
  • Garnalen & kreeft (toeslag € 12,50)

De Fresh Fish Market is te reserveren vanaf 40 personen voor € 39,50 p.p. exclusief dranken. Je kunt naar hartenlust vis eten en de op hout klaargemaakte Corvina is echt de allerlekkerste vis die ik ooit gegeten heb. Een aanrader dus.

Rotterdam Marriott Hotel | Weena 686 | T. 010 430 2218

Je kunt trouwens ook in het hotel slapen, voor prijzen en beschikbaarheid klik hier.

zeebanket Rotterdam
Corvina Marriott Hotel
reiger

#19 Vogels

Wij mensen zijn trouwens niet de enige liefhebbers van zeevruchten, vogels lusten ook wel een visje. Want Rotterdam mag dan Nederlands tweede grote stad zijn, je kunt zelfs midden in het centrum van watervogels genieten.

Als je goed rondkijkt, zie je allerlei vogels rond de waterrijke plekken. Futen, ganzen, eenden, maar ook grotere vogels zoals reigers, ooievaars en zwanen. Vind een bankje, geniet van de vogels en relax en dan als je helemaal zen bent, ga shoppen.

Begin bij Chinatown.

#20 Chinatown & #21 Shop till you drop

Rotterdam Chinatown bakkerij
Chinatown is de Chinese buurt, de grootste in Nederland. Hier wonen niet alleen Chinezen, maar ook veel Nederlanders, Antillianen, Surinamers en Afrikanen. Tegenwoordig verstaat men onder de Rotterdamse Chinatown vooral de Kruiskade en omgeving; dat wil zeggen het Kruisplein, Schouwburgplein, West-Kruiskade, Diergaardesingel, Mauritsweg en de Westersingel.

Ga vooral even langs bij Queenie Liu, een Chinese bakkerij op de Westersingel voor heerlijk vreemd gekleurde broodjes.

Tenslotte doe Santa Claus eer aan, bezoek de twee grootste warenhuizen in het centrum van Rotterdam om je laatste centjes op te maken.

Bijenkorf
Met dank aan Rotterdam Pages, Marriott Hotel, Hotel Bazar, Traverse en het Fotomuseum.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This