Een alternatief voor een stedentrip Amsterdam

Voor de liefhebbers van Industrieel Erfgoed vormt de NDSM-werf op de noordelijke IJ-oever van Amsterdam een waanzinnige plek voor een weekendje weg met street art, hippe restaurants, eigenzinnige hotels en uitzicht over het IJ.

De NDSM – Werf in Amsterdam-Noord

In deze buurt in Amsterdam-Noord bevond zich vroeger de NDSM, De Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij. Deze sloot in 1984 haar deuren. Ooit behoorde de scheepsbouw maatschappij tot de grootste en modernste ter aarde.  Maar in de jaren ’70 van de vorige eeuw raakte de NDSM in de problemen door de oliecrisis en globale concurrentie. Gelukkig voor ons zijn de scheepsloodsen en fabriekshallen niet afgebroken, maar getransformeerd tot horecagelegenheden, evenementenhallen en kunstcentra.

Straat Museum Amsterdam

Het hoogtepunt van een bezoek aan de NDSM-werf is ongetwijfeld het Straat Museum, het museum voor graffiti en street art. De felle kleuren en omvang van de 150 kunstwerken tentoongesteld in een oude scheepsloods zorgen voor een visueel spektakel

klik op de foto’s om te vergroten

Praktische info Straat

 • Het mooie STRAAT Café met uitzicht over de hal serveert lekkere drankjes en hapjes.
 • Boek hier je ticket online.
 • Let op museum jaarkaarten zijn (nog) niet geldig.
 • Kleine rugzakken, tassen en jassen kunnen gratis worden opgeborgen in kluisjes.
 • Straat heeft geen verwarming: hou er in de winter rekening mee dat je je warm aankleedt.
 • Boek een rondleiding als je meer wilt weten over de kunst en de kunstenaars.

Transport naar de NDSM-werf

 • Er varen twee gratis pontjes rechtstreeks naar de werf. Vanaf Amsterdam Centraal neem je de F4 pont en vanaf de Pontsteiger (foto hierboven) de F7. Je kunt de fiets of bromfiets meenemen. Actuele vaartijden van de veerboot vind je hier.
 • Of je neemt de bus, of de auto. Er is beperkt betaald parkeergelegenheid.
 • Met de Amsterdam City Card ontdek je Amsterdam op een unieke manier. Je krijgt toegang tot alle grote highlights en meer dan 70 musea, openbaar vervoer, een rondvaart en fietsverhuur. Grote voordelen zijn dat je lange rijen overslaat, geld bespaart en exclusieve kortingen krijgt bij restaurants, attracties en concerten.

Restaurants NDSM-werf

Op de noordelijke IJ-oever zijn tientallen restaurants. Een kleine selectie staat hieronder:

 • Bij restaurant IJver eet je bijzonder goed onder de vaderlijke blik van wijlen Burgemeester Eberhard van der Laan, het restaurant zit naast het Straat Museum.
 • Pazzi is een pizza-keten met verschillende vestigingen in Amsterdam. Je vindt ze in de zilveren kiosk bij de Pontkade op de NDSM-werf.
 • Het Veronicaschip ligt aan de kade. Het schip werd vroeger gebruikt voor radio-uitzendingen van Veronica. Je kunt er hapjes eten op het drijvend terras, of bij slecht weer in het ruim.
 • Ook de IJ-kantine ligt aan de kade. Het is geopend vanaf 9.00 uur voor ontbijt, lunch en diner.
 • Wil je onbeperkt pannenkoeken eten tijdens een 75 minuten durende rondvaart op het IJ, bezoek dan de Pannenkoekenboot. Wanneer deze niet rondvaart ligt de boot aangemeerd aan de Ms. van Riemsdijkweg.

Hotels op de NDSM-werf

 • Bij Botel slaap je op het water. Het is een 3-sterrenhotel aan boord van een boot aan het IJ.  Bij mooi weer kun je op het terras een hapje en een drankje krijgen.
 • Faralda Kraan was een oude vervallen kraan op 50 meter hoogte, deze is nu omgetoverd tot een wel heel bijzondere hotelervaring. Elke luxe suite is verdeeld over twee verdiepingen. Er is een zithoek en een en suite slaapkamer met een groot bed.
 • Vanuit de toren van het Double Tree by Hilton NDSM heb je een fantastische uitzicht over het IJ.

Ook leuk om te doen

In de buurt van de NDSM-werf

Heb je tijd over bezoek dan:

Westergasfabriekterrein

De Westergasfabriek is een voormalige gasfabriek in het Amsterdamse West. Tegenwoordig heeft het Westergas een culturele en recreatieve bestemming. Neem met je fiets het pondje naar de Pondsteiger. Vanaf hier is het twee kilometer fietsen.

Westerpark

Het Westerpark ligt naast het Westergas, je kunt er fietsen, wandelen sporten, barbecueën en in de zomer gebruik maken van de spartelvijver.

Foam, Fotomuseum Amsterdam

Foam is het internationaal toonaangevende Fotomuseum van Amsterdam. Het ligt aan de Keizersgracht. Neem het pondje naar het Centraal Station, van daaruit is het twee kilometer. Foam tickets kun je hier reserveren.

Amsterdam NDSM
stedentrip Amsterdam

PIN IT

City trip Amsterdam

Meer stedentrips

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest