Dutch Design Week in Eindhoven
Design: dat is Italiaanse auto’s, mode uit Frankrijk en Scandinavisch meubilair. En zeker niet iets voor de Nederlander ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Echt iets voor de hip & happy few. De creatievelingen en de mensen met geld. Althans dat dacht ik tot een paar dagen geleden.
Maar zoals dat gaat, een vriendin moest een praatje houden tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Ik was toevallig in de buurt en nieuwsgierig. Niet gehinderd door enige (design) kennis bezocht ik het jaarlijkse evenement.
Grote allesomvattende thema’s tijdens de DDW
In eerste instantie leek met vooral een deprimerend feestje. De grote thema’s van deze tijd: afnemende biodiversiteit, consumentisme, migratie, klimaatverandering, milieuvervuiling, verstedelijking en kunstmatige intelligentie speelden de hoofdrol in de meeste exposities.
Een toekomst gedomineerd door big Brother?
Zoals de stand met de WC die automatisch je ontlasting analyseert en de gegevens doorstuurt naar het ziekenhuis.
Eet je wel gezond? Zit er misschien bloed bij ontlasting. Drink je genoeg? Big Brother weet het allemaal, en voor je het weet, vindt de ziektekostenverzekeraar daar ook wat van. Een voorbeeld van dat niet alles wat kan, je ook moet willen.
De gender kloof in design
De invloed van design blijkt veel omvangrijker te zijn dan ik dacht. Of beter gezegd, ik had er tot nu toe niet over nagedacht.
“Films, nieuws, literatuur, wetenschap, stadsplanning, economie, de verhalen die we onszelf vertellen over ons verleden, heden en toekomst, worden allemaal gemarkeerd – misvormd – door een vrouwelijke “afwezige aanwezigheid”.
Dit is de genderdatakloof.
Deze stiltes, deze hiaten, hebben gevolgen. Ze hebben elke dag een impact op het leven van vrouwen. Deze invloed kan relatief klein zijn – bijvoorbeeld moeite om een bovenste plank te bereiken die is ingesteld op de gemiddelde lengte van een man. Irritant, zeker. Maar niet levensbedreigend.
Niet zoals verongelukken in een auto waarvan de veiligheidstests geen rekening houden met de lichaamsbouw van vrouwen. Of sterven aan een steekwond omdat het politiepantser je niet goed past. Voor deze vrouwen kunnen de gevolgen van het leven in een wereld die is opgebouwd rond mannelijke gegevens dodelijk zijn” (bron: the Guardian).
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de gender kloof. Zoals rugzakken die speciaal ontworpen zijn voor het vrouwenlichaam.
Radicale inclusiviteit
Vaak is de uitsluiting onbewust, zoals hierboven. Maar mensen en dieren kunnen ook bewust buitengesloten worden. Denk aan een bankje in het park, dat zo ontworpen is dat je er alleen op kunt zitten en niet kunt gaan liggen. De dakloze zal een andere plek moeten gaan zoeken voor zijn nachtrust.
Of een stadstuin die zo ontworpen is dat insecten zich welkom voelen met een bijenhotel en een vijver. Of een tuin waar egeltjes gemakkelijk in en uit kunnen. Dat bereik je door gaten te maken aan de onderkant van het hek dat de tuin van de buren scheidt.
Helaas kiezen veel er nog voor om van hun tuin een onderhoudsvriendelijke betegelde dead zone te maken. Liefst met kunstgras.
Hoe gaan we om met de planeet en hoe gaan we om met elkaar?
Maar er is hoop. In deze tijden waar ik wanhoop voor de toekomst van onze kinderen zag ik designers die zich inspanden voor hergebruik van materialen, bioplastics, het gebruik van lokale bronnen, én een circulaire economie.
Dus ja, design is iets voor creatievelingen en mensen met geld. Maar het is zeker ook iets wat ons allemaal aangaat. Bedrijven en lokale autoriteiten kunnen deze concepten verwezenlijken. We, de rest van de mensheid hebben hen hard nodig, voor een betere toekomst.
Foto bron: DDW
Eindhoven, Dutch Design Week 2022
Noteer alvast: 22 t/m 30 oktober 2022, de volgende editie van de Dutch Design Week.
Zet de week in je agenda en doe niet zoals ik. Probeer niet alles in één dag te proppen, dat is zonde en onmogelijk. Maak er een week(endje) weg van. Een stedentrip naar Eindhoven is verrassend leuk. Bezoek de diverse musea die bij het ticket zijn inbegrepen. Geniet van het lekkere eten bij de vele internationale restaurants.
Praktische tips
Loop mee met een gids. Op deze manier krijg je allerlei informatie over de verschillende projecten uit de mond van de ontwerpers. Het gaat zo veel meer leven. Op de website van DDW kun je zelf een route uit stippelen.
Maar neem ook de tijd voor het toeval. Slenter rond, laat je inspireren en verrassen.
- Met één ticket (prijs 2021 € 21) kun je de hele week het evenement bezoeken op 100 verschillende locaties.
- Alle andere DDW-locaties zijn gratis te bezoeken.
- De gratis taxi’s van MINI vervoeren bezoekers (dagelijks tussen 11.00-18.00 uur) van en naar iedere DDW-locatie.
- Boek op tijd je hotel als je een goede deal wilt. Op het evenement komen duizenden bezoekers.
Ook in Nederland
Haarlemmermeer is hip en happening
Haarlemmermeer, een gebied dat ooit volledig onder water stond, is nu een levendige polder vol verrassingen.
Cultuur snuiven met een rondvaart door de Amsterdamse grachten
Is een rondvaart door de Amsterdamse grachten supertoeristisch? Ja, is het een fantastische manier om de stad te zien? Absoluut!
11 originele ideeën voor een weekendje weg in Nederland
Tips voor een weekend weg in Nederland. Leuke stedentrips, natuurparken, bijzondere bezienswaardigheden, actief in de natuur.
Ons’ Lieve Heer woont in Amsterdam op Solder
Amsterdam heeft ook minder bekende musea die juist daarom aantrekkelijk zijn. Je kunt rustig rondkijken zonder de hordes toeristen. Vaak zijn dit soort musea wat kleiner en meer gespecialiseerd.
Keukenhof, de tuin van plezier
Een bezoek aan Keukenhof vraag enige planning, m.n. omdat het park alleen in de lente geopend is. Er is veel te zien en te doen, voor alle leeftijden.