Eindhoven is hip & happening. De lichtstad in het zuiden van Nederland heeft interessante musea, een jaarlijks lichtfestival, historische bezienswaardigheden, talloze shopping centra en keuze uit restaurants met iets voor elke smaak en budget.

Eindhoven city trip

In de laatste decennia is Eindhoven getransformeerd van een provinciaal stadje naar een internationale hot spot, voornamelijk door bedrijven zoals Philips en ASML. Expats en buitenlandse studenten geven de stad internationale allure.

Een à twee keer per jaar kom ik er nog. Om vriendinnen op te zoeken, of om goedkoop van het Eindhovense vliegveld naar allerlei steden in Europa te vliegen.

Hotspots in Eindhoven

In het provinciestadje uit mijn jeugd (lang geleden) was een van de weinige spraakmakende gebouwen, het Evoluon, al gesloten was voor het publiek. Stappen op Stratumseind, studeren aan de hogeschool, de binnenstad voor het broodnodige vertier. Dat was het wel zo’n beetje, veel verder ging mijn reikwijdte niet.

Die stad dus, die ondanks de grijze grauwheid me lief was en nog steeds is. Inderdaad, het centrum is nog steeds compact. Het treinstation ligt op steenworp afstand van het winkelcentrum (Bijenkorf, Heuvelgalerie), het casino en talloze restaurants.

Eindhoven, de stad van Philips

Philips, de vroegere lampenfabriek, heeft de stad gemaakt tot wat het nu is. In den beginnen was het slechts een dorpje van een paar honderd inwoners. Met de komst van de fabriek naar Eindhoven veranderde het stadsbeeld met nieuwe wijken, zoals het  industriële Strijp-S en de sociale woningbouw in Philipsdorp. Philips sponsorde een sportclub, de Philips Sport Vereniging (PSV) en bouwde monumentale panden zoals het Evoluon en de Witte Dame, een gerenoveerd fabrieksgebouw aan de Emmasingel in het centrum.

Met de komst van de fabrieken kwam er een Technische Universiteit, een Hogeschool en een Hightech Campus. De laatste is tegenwoordig verantwoordelijk voor 50% van de patentaanvragen in Nederland.

Het Philips Museum

Om een indruk te krijgen van de rol die Philips gespeeld heeft in de ontwikkeling van Eindhoven bezoek het Philips Museum.  Dit ligt in het centrum van Eindhoven. Een standaardkaartje kost maar liefst 9 euro. Een nogal hoge entreeprijs voor wat in feite een visitekaartje van een bedrijf is. Toch is het de moeite waard als je in de stad wilt gaan wonen, of anderszins interesse hebt in de industriële geschiedenis van vorige eeuw.

Adres Emmasingel 31, 5611 AZ Eindhoven

Strijp-S

Strijp-S was vroeger een bedrijventerrein, een vroeger ‘verboden stad’, alleen toegankelijk voor het arbeidende proletariaat, gesloten voor het algemene publiek. Het terrein was eigendom van Philips. Ondanks al die jaren wonen in deze stad was ik nooit in deze buurt geweest. Ineens, tientallen jaren later, blijkt het een hip & happening wijk te zijn.

De oude Philips fabrieken zijn hier omgetoverd  tot moderne lofts. Het nieuwe werken plaats vindt in monumentale panden.

Oud ontmoet nieuw in Eindhoven.

Tegenwoordig huizen de gebouwen: restaurants, culturele broedplaatsen en trendy bedrijven. Zo zit in het oude Natlab (Philips Natuurkundig Laboratorium) een filmhuis en aan de buitenrand van de Wijk staat het Piet Hein Eek complex.

Dit bruisende stadsdeel van Eindhoven heeft tegenwoordig zelfs rondleidingen, geheel verzorgd door de VVV. 

Piet Hein Eek

De zaak van Piet is het hippe alternatief voor het jaarlijkse uitstapje naar de meubelboulevard. In het pand zit een winkel, een expositie en een werkplaats met een café- en restaurant. De eigenaar van de zaak ontwerpt meubels, lampen, keukens, behangpapier (niet in mijn smaak), theaterdecors en nog veel meer.

Het pand is ruim 10.000 M², waarin de verschillende activiteiten samenkomen. Vanuit de showroom- en winkel kijk je uit op de werkplaats. In een bijgebouw zit het restaurant, of eigenlijk is het meer een loungecafé. Lekker hangen, kopje koffie en misschien ook nog een hapje eten.Dit is een ideale combinatie voor een vriendinnenuitstapje. Je verlekkeren aan onbetaalbare meubels, kijken naar mannen die nog met hun handen kunnen werken (ja, ook in Nederland bestaan ze nog) en dan afsluiten met een kopje koffie of een wijntje bij de lunch.

Dutch Design = Eindhoven

Voor de koffie moeten eerst nog even de waren gekeurd worden. De meubels zijn bijzonder, een groot deel is gemaakt van gelaagd sloophout afgewerkt met (boot)vernis. Dit is niet zomaar huisraad, dit is kunstig ontwerp. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat.

Ik spot al snel mijn toekomstige keukentafel (€ 8.723,40), het zitbankje dat erbij hoort, is nog geen vierduizend euro of om precies te zijn € 3923,00. Het is een afvalbankje en een afvaltafel volgens de bijbehorende bordjes, in mijn huishoudboekje is dit wel een prijzige manier van recycling.

Bezoek de Dutch Design Week.

Expositie

Behalve stukken voor de verkoop zijn er in het gebouw permanente kunstobjecten tentoongesteld. Bovendien staat op de bovenste verdieping een wisselende expositie. Aan de namen te zien is dit vooral werk van Nederlandse kunstenaars- en ontwerpers.

Een van de objecten in de showroom is een kolossaal doodshoofd, gemaakt van gebruikte oliecontainers. Het hoofd kijkt neer op de werkplaats, het voorgeborchte van het consumptiewalhalla. Een paradoxale hint van de heer Eek (of is het de heer Hein Eek?). Wil hij dat we zijn waren kopen of juist niet?

Afijn, ik vind het mooi.

Glow lichtfestival Eindhoven

GLOW is lichtkunstfestival dat jaarlijks in november in Eindhoven gehouden wordt. Met dit festival wordt de naam als Eindhoven licht- en designstad hoog gehouden. Het centrum van de stad wordt op allerlei kunstzinnige manieren verlicht. De lichtprojecten zijn speciaal ontworpen voor het festival dat elk jaar een ander thema heeft.

Tegenwoordig komen er 750.000 bezoekers op af. Het helpt uiteraard dat het festival gratis te bezoeken is.

Adres Piet Hein Eek

Halvemaanstraat 30
5651 BP Eindhoven
Tel:  0031-40-2856610 (kantoor)

Glow Eindhoven

DAF, inderdaad de autofabrikant, is de tweede belangrijk speler in de geschiedenis van de stad Eindhoven.

Het DAF-museum in Eindhoven

De Gebroeders van Doorne legden in 1928 de basis voor de Van Doorne Autofabrieken. Tegenwoordig maken ze nog alleen maar trucks, maar in de vorige eeuw waren ze een belangrijke autoproducent. En zeker niet de minste, de met flair ontworpen personenauto’s zijn nog steeds een lust voor het oog.

De Nederlandse Koninklijke familie en de Jacky Onassis hebben nog in de DAFkinini gereden.

Klein, zuurstokkleurig en schattig zijn de oldtimers die je in het DAF-museum kunt bezichtigen, dit in tegenstelling tot de monstertrucks die ze tegenwoordig maken. Het standaardtarief voor een kaartje is ook hier 9 euro.

Adres Tongelresestraat 27 5613 DA Eindhoven

Landgoed Grote Beek

Buiten het centrum van de stad ligt het landgoed Grote Beek. Tegenwoordig is hier een GGZ-instelling gevestigd, maar het is ook nog steeds een landgoed. Dat betekent dat je hier kunt wandelen. Bij het Ketelhuis kun je eten en drinken.

Wat vooral bijzonder is op dit landgoed is het Kerkhof De Grote Beek. Dit is een begraafplaats waar nameloze graven liggen van patiënten van de psychiatrische inrichting. Aan het begin van het kerkhof staat een indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de naamloze doden.

Op het terrein ligt B&B Landgoed de Grote Beek. Het pension heeft mooie kamers, met comfortabele matrassen, gedeelde badkamers en een prima ontbijt.  Je komt er met stadsbus 8.

Restaurants in Eindhoven

In het centrum is er een keur aan restaurants. Hoewel ik helaas onvoldoende tijd en geld heb om ze allemaal uit te proberen, heb ik onderstaande getest en goed bevonden:

  • Yoghurt Barn, Nieuwstraat 28, voor een gezond én lekker ontbijt of brunch.
  • Kazerne, ook hotel en expositieruimte, Paradijslaan 2-8. Hier serveren ze vers gemaakte pasta.
  • Down Town Gourmet Market, een internationale food plaza op de Smalle Haven. Keuze uit de Vietnamese, Indiase, Afghaanse, Italiaanse, Nederlandse, Amerikaanse en nog vele andere keukens.
  • De Vooruitgang, een eetcafé op de Markt 11.
  • Het vroegere transformatorhuis van Philips heet tegenwoordig Het Ketelhuis en is nu een hippe eetgelegenheid in de trendy wijk Strijp-S.

Praktische tips

VVV Eindhoven

De VVV van Eindhoven ligt aan de centrumzijde van het treinstation op het stationsplein.

Vliegveld Eindhoven

Het vliegveld van Eindhoven is gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken met de bus vanaf het centraal station. De bus doet er buiten de spits ongeveer 20 minuten over en gaat elke 10 minuten.

Hotels Eindhoven

  • De Kazerne in Eindhoven is een luxe ultra-modern hotel in het hartje van de stad. Je kunt bijzonder lekker eten in het restaurant. In de zomer kun je lekker in de tuin zitten.

Bekijk tarieven en beschikbaarheid hier.

  • Het viersterren Pullman Cocagne ligt op 500 meter van het treinstation. Dit is de ideale locatie voor de zakenreiziger. Het hotel heeft een fitnesscentrum.

Klik hier om te reserveren.

  • Trendy Blue Collar Hotel is gehuisvest in een oude Philipsfabriek, het Klokgebouw in Strijp-S.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid.

Meer Nederland

Zo kies je de beste wandelschoenen voor jouw voeten

Een wandelschoen voor elke activiteit Als er iets belangrijk is voor een prettig uitje dan zijn het wel de wandelschoenen. Of het nu een stedentrip is of een bergwandeling, de schoenen kunnen je maken of breken. Wandelschoenen met artrose en pijnlijke voeten...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest