tulpen Keukenhof

In de lente naar Keukenhof

55 jaar heeft het geduurd voordat ik mijn eerste bezoek bracht aan Keukenhof. Het stond allang op mijn verlanglijstje, want wat is nou leuker voor een Nederlandse in het buitenland dan iets typisch Nederlands, zoals tulpen? Maar druk, ik ben vaak niet in Nederland en vooral omdat Keukenhof alleen in de lente open is voor bezoekers. Dat wil niet zeggen dat het er de rest van de tijd rustig is. Het park vraagt het hele jaar onderhoud. De medewerkers starten in het najaar met het met de hand planten van de ruim 7 miljoen bloembollen. Het resultaat van deze noeste arbeid is te zien vanaf eind maart tot mid mei.

Bezoek Keukenhof

Gelukkig blijkt al snel dat een bezoek aan Keukenhof het wachten waard is geweest. Want het is vooral een plezante zintuigelijke ervaring. Felle kleuren, pasteltinten, groen, geuren en geroezemoes uit alle hoeken van de wereld. Het ene bloemperk lijkt geverfd te zijn met een roller, het andere met een penseel. Sommige gedeeltes zijn meer Karel Appel, andere Van Gogh.

bezoek Keukenhof

Tulpen te midden van een bloemenzee

In het park staan tulpen in de hoofdrol. Aronskelken, hyacinten, narcissen, anemonen, irissen, chrysanten, orchideeën en fresia’s zorgen voor een kleurig decor.

Om je heen hoor je Duits, Engels, Spaans, Russisch, Chinees. De woorden zijn anders, de reacties op de bloemenzee zijn universeel. De kleuren, de vorm, elke bloem, elk perkje moet op de foto. Dat vind ik niet alleen, aan de vele mobieltjes in de aanslag te zien, denkt zo’n beetje elke volwassen bezoeker dat.  Het is dan ook allemachtig prachtig. En dat is al eeuwen zo. Ze zijn zelfs zo mooi dat de bloembollen in de 17e eeuw tot de eerste beursbubbel leidden. Ja, dat lees je goed. Daarover later meer.

Eerst even kijken wat er nog meer te zien is in het park.

Pretty in Pink tussen de tulpen
bloemstuk

Wat is er te zien in Keukenhof?

Om zo veel mogelijk uit een bezoek aan Keukenhof te halen, is het belangrijk om van te voren na te denken over wat je absoluut wilt zien. Wat mij betreft is er teveel om in één keer te bekijken. Dus als je met een bepaald doel gaat, is enige planning verstandig.  Bij de entree liggen handzame plattegrondjes waarmee je je bezoek kunt uitstippelen.

Bloemenshows in paviljoens

Behalve de bloemenperken in het park zijn er ook in de verschillende paviljoenen bloemen en planten te bewonderen. Het Beatrix paviljoen is het walhalla voor orchideeliefhebbers. In het Willem-Alexander paviljoen bloeien honderdduizend tulpen. In het Oranje Nassau Paviljoen staan andere bloemen en planten.

Kunst in Keukenhof

Door het park zie je verschillende beelden en andere kunstobjecten.

Bloemenkunst Keukenhof
flower power auto Keukenhof

Nu is zo’n wandeling door het park natuurlijk vooral een hobby voor middelbare echtparen. Toch komen ook gezinnen aan hun trekken in Keukenhof.

Keukenhof voor kinderen

Voor de kinderen is een dierenweide, er is een speurtocht uitgezet (op te halen bij de informatiebalie). Ze kunnen poffertjes eten bij de Nijntje speeltuin of de molen van binnen bekijken.

Doolhof

Het doolhof schijnt ook voor de jeugd te zijn, maar oefent ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op mij, giebelende tieners en serieuze senioren.

Doolhof Keukenhof

Rondvaart met een fluisterboot

Met de fluisterboot ga je voor een ritje door de bollenvelden. Onderweg zie je behalve bloemen, veel vogels zoals de scholekster, fuut, reigers, leeuwerik, en meerkoeten. Als je geluk hebt een haas. De tocht duurt drie kwartier en is op drukke dagen van te voren uitverkocht. Een fluisterboottocht is niet inbegrepen in de entreeprijs.

Om een fluisterboot-ticket te reserveren klik hier.

fluisterboot Keukenhof

Struinend door het park, gedragen de meeste bezoekers zich een beetje gek. Mensen van jong tot oud wringen zich in allerlei bochten om samen met de bloemen op de foto te gaan want de tulpen en andere kleurigheid staan nogal laag aan de grond. Dat vergt enige lenigheid van lichaam en geest bij het vaak niet zo jonge publiek. Maar het kan nog gekker.

Tulpengekte, de eerste beursbubbel

In de Nederlandse Gouden Eeuw waren de toentertijd exotische tulpen bijzonder populair. Ze waren zelfs zo geliefd dat de tulpenbollen aan het begin van 1637 net zoveel waard waren als een Amsterdams grachtenpand (bron)! Kom daar nog maar eens om tegenwoordig. De gekte leidde uiteraard tot een ‘beurskrach’. Want een bosje bloemen mag dan wel wat kosten, maar in hedendaagse prijzen leg je dan toch al gauw een miljoen of wat neer voor een paar bollen.

Om een indruk te krijgen van de tulpengekte, kijk de film Tulip Fever of lees het verhaal dat gebaseerd is op het gelijknamige boek van Deborah Moggach. 

 

Tegenwoordig mag een boeket tulpen dan beter te betalen zijn, dat wil niet zeggen dat de prijs klopt. Want er wordt te weinig rekening gehouden met de werkelijke (milieu) kosten.

Ecologische voetafdruk bloemen- en bollenteelt

Want helaas, zoals zoveel in het leven, krijg je het bloemenplezier niet voor niets. De ecologische voetafdruk bij bollenteelt komt tot uiting door:

  • Een hoog gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen.
  • Een lage grondwaterstand en grote zoetwaterbehoefte die verdroging tot gevolg heeft.
  • Ernstige waterverontreiniging door gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen.
  • Verdroging van duingebieden door bollenteelt (bron).

Aangezien de bollenteelt financieel bijzonder rendabel is groeit de sector gestaag en fors. Milieu, natuur en landschap zijn de verliezers. Het is de hoogste tijd om ook deze factoren in de bedrijfsvoering te betrekken en stapsgewijs over te schakelen op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

bloemenzee

Kan Keukenhof maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Ik hoop echt met heel mijn hart dat Keukenhof de aanslag op het milieu onderkent en daarmee actief aan de gang gaat. Die indruk kreeg ik ook tijdens de tocht op een fluisterboot, toen de kapitein vertelde over de velden met plantjes die gezet worden om stikstof op te nemen en daarna ondergeploegd worden, zodat het land natuurlijk bemest wordt. Een andere maatregel is als alternatief van het gebruik van bestrijdingsmiddelen het handmatig weghalen van rotte bollen. Waarschijnlijk zijn dit maatregelen in de marge van het milieu, maar alle kleine beetjes helpen.

Helaas kreeg ik op mijn vraag aan de PR-afdeling van Keukenhof wat het park doet om zo milieuvriendelijk te opereren, als antwoord:

“In de bijlage vind je de persinformatie van Keukenhof. Ik heb hier verder geen aanvullingen op.”

Ik zal je het lezen besparen. In de folder staat geen informatie in over het milieubeleid van Keukenhof.

Trek zelf je conclusies.

Bloemenvelden Lisse

Met het OV naar Keukenhof

  • Vanaf Europaplein (RAI) Amsterdam reis je rechtstreeks met de Keukenhof Express (lijn 852) naar Keukenhof. Deze buslijn rijdt tot 8 keer per uur en zet je in ca. 35 minuten af bij Keukenhof. 
  • Bij Schiphol Airport stap je op de Keukenhof Express (buslijn 858).
  • Leiden: De Keukenhof Express buslijn 854 vanaf station Leiden Centraal rijdt tot 4 keer per uur en brengt je in 30 minuten naar Keukenhof. De bus vertrekt vanaf het busstation aan de centrumzijde van het NS-station.
  • Buslijn 50 van Arriva vanaf station Haarlem rijdt 4 keer per uur doordeweeks, en vertrekt vanaf het busstation aan de centrumzijde van station Haarlem. In het weekend rijdt de bus 2 keer per uur. De bus brengt je in 40 minuten bij Keukenhof, daar stap je uit bij de halte Meer en Duin in Lisse. De hoofdingang is dan zo’n 10 minuten lopen.
  • Je reist vanaf Katwijk, Noordwijk of Noordwijkerhout met lijn 90. Deze bus vertrekt 1 keer in het uur. Je stapt uit bij de halte Keukenhofdreef in Lisse. De hoofdingang is dan nog maar zo’n 5 minuten lopen. 
Keukenhof tips
Keukenhof  Lisse

Pin It

Bezoek Keukenhof

Meer Nederland

Pin It on Pinterest