villa pisani di Stra

De eigenaar noemt het een villa, ik zou het eerder een paleis noemen.

De Villa Pisani Nazionale di Strà werd gebouwd in opdracht van schatrijke Patriciërs, de familie Pisani.  Een van de Pisani telgen en eerste bewoners van het complex was Andrea Pisani Alvise (1664-1741). Hij gebruikte het paleis als buitenverblijf tijdens zijn periode als doge (staatshoofd) van Venetië (vanaf 1735).

Palladiaanse villa architectuur

Het gebouw ligt aan de rivier de Brenta, waarvan het Canal Grande in Venetië in het verlengde ligt. De doge kon zo de dertig kilometer met de boot naar zijn buitenhuis reizen.

Hoewel dit landhuis ontworpen is ver na de dood van de beroemde architect Palladio, is het ontwerp wel gebaseerd op zijn werk:

De villa’s, in dit geval landhuizen, werden gebouwd voor welvarende families die veelal een palazzo in een stad hadden. Met de landhuizen ontwierp Palladio een nieuw type woning buiten de stad, dat was gericht op de rijke klasse en geen slot of burcht was, al was het wel een direct afgeleide daarvan zodat het enige bescherming kon bieden. De façade werd zo veelal sierlijk ontworpen en bevatte veelal het wapen van de opdrachtgevende familie.

Bron: Wikipedia

villa pisani di Stra

De villa Pisani

Dit is een landhuis bedoeld om de bezoeker te imponeren. De pracht en praal begint meteen bij de entree van het complex. Deze geeft een inkijkje in wat er komen gaat, door haar monumentale zuilenvertoon.

De villa heeft maar liefst twee binnenplaatsen, 144 kamers en zalen. De binnenruimtes zijn aangekleed met muurschilderingen, kunstwerken en meubilair uit de 18e en 19e eeuw. De tuin heeft een oranjerie, een ijshuis (casa dei freschi, gebouwd om ijs te bewaren in de tijd voor diepvriezers), stallen, een doolhof en een vijver met de allure van Versailles.

Museum Pisani

De familie Pisani verloor hun fortuin aan het eind van de 18e eeuw en was daarom gedwongen om het landgoed in 1807 te verkopen. Napoleon Bonaparte, de Franse keizer werd de nieuwe eigenaar. Napoleon, in zijn rol als koning van Italië, gaf het aan zijn stiefzoon Eugène Beauharnais, die hij als onderkoning van het land benoemde. Eugène bracht verschillende veranderingen in, zowel binnen het paleis als in de tuinen.

Na de nederlaag van Napoleon bij de slag van Waterloo in 1815, werd de villa een vakantieoord voor de Habsburgse keizerlijke familie. Maria Caroline, de Oostenrijkse keizerin, ontving hier een groot deel van de Europese aristocratie, waaronder de Russische tsaar en de Spaanse koning Karel IV.

In 1866 werd de Veneto regio geannexeerd door het koninkrijk Italië en het landgoed verviel aan het rijk. Hoewel de villa daarna onbewoond is gebleven is het wel bezocht door verschillende bekenden. Mussolini en Hitler hadden hier hun eerste officiële ontmoeting.

Tegenwoordig is het een nationaal museum.

 

villa pisani di Stra

 

Praktische tips voor een bezoek

Jaarlijks komen er 150.000 bezoekers om al dit moois te bewonderen. Wij waren er op een eerste zondag in de maand, wanneer de entree gratis is. Het was daarom extra druk, maar door de grootte van het gebouw is het goed te doen.

  • Het landgoed ligt op tien minuten rijden van Padova en 20 minuten van Venetië.
  • Een rondleiding door het paleis vindt verplicht plaats in een groep. De tuinen mag je op je gemak bewonderen. Het paleis is het hele jaar door geopend, behalve op maandagen, eerste kerstdag en Nieuwjaar.
  • De website van Villa Pisani is in het Italiaans en in het Engels en geeft verdere informatie over bezoekmogelijkheden.

Adres

Villa Pisani National Museum
Via Doge Pisani 7 – 30039 Stra

(Venezia)

Hotels in Padova vind je hier.

________________________

villa pisani di Stra

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This