Vlucht vertraagd of geannuleerd?
Als je vliegt, loop je het risico op vertraging. Daar zijn allerlei oorzaken voor.
Het weer zit tegen, de Franse verkeersleiders besluiten weer eens te staken, de piloot heeft griep. Of er is een dronken stag party aan boord gekomen, die eerst weer het vliegtuig uitgezet moeten worden in verband met de veiligheid.
Erger nog, het vliegtuig maakt een tussenlanding door een medische noodsituatie of het toestel heeft mechanische problemen.
Kortom, er zijn verschillende redenen waarom een vlucht vertraging op kan lopen. Soms gebeurt dit door overmacht, bijvoorbeeld als het stormt. Andere keren is de vertraging verwijtbaar. Zeker als de maatschappij besluit om een vlucht te annuleren (en ja, dat gebeurt regelmatig).
1. Informeer je klant/vrienden/familie/hotel
Om te beginnen, neem contact met relevante personen op je bestemming. Denk aan transport, hotel, zakenrelaties, familie of vrienden.
Het is namelijk wel zo netjes om hen om te laten weten dat je wat later aankomt. Zo kunnen ze rekening met de vertraging houden en eventueel hun plannen aanpassen. Ook al weet je nog niet de precieze aankomsttijd, laat toch even weten dat er een vertraging is.
2. Vraag om uitleg
Vervolgens vraag het personeel wat de reden van de vertraging is en maak daarvan een notitie. Noteer ook de tijdsduur van de vertraging en wat de maatschappij gedaan heeft om je te helpen.
Maak eventueel een foto van de situatie.
Tips bij een vertraging
Een vertraging is op zijn minst vervelend. Je mist: je aansluitende vlucht; de laatste trein voor die dag of een belangrijk evenement. Vaak kost deze vertraging je een aanzienlijk bedrag, omdat je een overnachting of vlucht moet bijboeken. Als je zakelijk reist, loop je misschien een vergadering of een verkoopgesprek met een klant mis.
Buiten de irritatie die een dergelijk oponthoud oplevert, loopt zo’n akkefietje al gauw in de papieren.
Dus wat doe je dan in zo’n situatie?
3. Zoek informatie en advies
Voordat je het vliegveld verlaat, onderzoek eerst waar je recht op hebt. Zeker als de vertraging aanzienlijk is, of als de vlucht geannuleerd is. Je kunt hiervoor meestal terecht bij de een informatiedesk in de transitzone. Controleer dit dus voordat je door de paspoortcontrole gaat en je bagage ophaalt.
Vaak geeft de luchtvaartmaatschappij je een voedselbon, soms regelt ze (alternatief) vervoer of een nieuwe vlucht. In enkele gevallen zal de luchtvaartmaatschappij een hotel voor je regelen.
Zo niet, kun je hier snel een hotel vinden.
4. Denk aan je bagage
Waar je ook aan moet denken in alle consternatie is je bagage. Gaat je koffer mee, of moet je deze ophalen of opnieuw inchecken? Zorg dat je weet, voordat je het vliegveld verlaat, wat er met je ingecheckte bagage gebeurt.
5. Bewaar relevante documenten
Bewaar alle relevante documenten, zoals tickets; boarding passes; eventuele foto’s en relevante facturen. Denk hierbij ook aan rekeningen voor transportkosten, voedsel en overnachtingen.
6. Claim een vergoeding
Tenslotte, als je eenmaal thuis bent of op je bestemming bent aangekomen, claim een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Tenminste als je hier recht op hebt. Dit is vaak, maar niet altijd, het geval bij een vertraagde of geannuleerde vlucht.
6.1 Ken je rechten
De EU heeft de rechten van vliegtuigpassagiers vastgelegd in verordening (EG) Nr. 261/2004. Buiten de EU geldt in veel landen het Verdrag van Montreal, dit is geratificeerd door 119 staten, waaronder de gehele Europese Unie, De Verenigde Staten, China en Japan.
Artikel 19 van dit verdrag bepaalt dat een luchtvaartmaatschappij in principe aansprakelijk is voor vertraging, tenzij de maatschappij kan bewijzen dat alle maatregelen genomen zijn die redelijkerwijs gevergd konden worden of dat het onmogelijk was om deze maatregelen te nemen.
Dit betekent dat je bij vertraging of annulering in veel gevallen, maar niet altijd, recht hebt op een vergoeding.
6.2. Schakel een bureau in
Je kunt zelf stappen nemen om geld te claimen bij de luchtvaartmaatschappij of je schakelt een gespecialiseerd bureau in, zoals Airhelp. Zij claimen dan een vergoeding vertraagde vlucht namens jou. Dit bedrag kan wel tot 600 euro oplopen.
Het voordeel van het inschakelen van een gespecialiseerd bureau is dat zij eventueel een rechtszaak namens jou aanspannen. Je loopt hierbij geen enkel financieel risico.
Let wel, bij een succesvolle claim houdt het bureau een deel van het bedrag in. Dit varieert van 25% van het vergoede bedrag in de EU. Buiten de Europese Unie zijn de ingehouden kosten vaak aanzienlijk hoger, dit kan, afhankelijk van het totale bedrag variëren tussen de 25 – 40%. Als de vordering niet lukt, betaal je niets.
6.3 Hou rekening met overmacht
Let wel, er is ook nog zoiets als overmacht. Dus reken je niet bij voorbaat rijk. Bij twijfel raadpleeg een gespecialiseerd bureau, zij hebben er ervaring mee en kunnen dit voor je inschatten.
Als er sprake is van overmacht, met andere woorden, de luchtvaartmaatschappij heeft geen invloed op de omstandigheden dan vervalt het recht op vergoeding.
Hieronder vallen:
- politieke onrust
- slecht weer
- beveiligingsrisico’s (denk aan terrorisme)
- veiligheidsrisico’s
- stakingen van de luchtverkeersleiding of het luchthavenpersoneel, tenzij het medewerkers zijn van de betreffende maatschappij.
6.4 Claim ook voor je bagage
Als de vlucht vertraagd of geannuleerd is, dan kan het zomaar gebeuren dat je bagage onderweg kwijt raakt of eerst ergens anders heenvliegt. Mocht dat zo zijn, dan kun je ook hier een schadevergoeding voor claimen bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. Want het hierboven genoemde Montreal verdrag regelt ook dat de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk is voor vernieling, verlies of beschadiging van bagage.
Voor handbagage is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk als de schade haar schuld is of die van haar hulppersonen. Zie hiervoor artikel 17, lid 2.
Heb jij nog meer tips? Ik hoor het graag.
Succes.
Foto aan boord door Pixabay
Misschien vind je dit ook interessant
Hoe werkt de trein in Italië?
Alles over de trein in Italië, EC, IC, nachttreinen en hogesnelheidstreinen, hoe koop je kaartjes, hoe zorg je dat ze geldig zijn?
Boek de Ferry Hoek van Holland – Harwich pas na het lezen van deze tips
De veerboot van Hoek van Holland – Harwich gaat 2 x per dag. Je kunt als voetpassagier mee, met je auto of fiets.
Ik wil een camper huren, waar moet ik op letten?
Een camper huren is de ultieme manier van reizen, toch? Wel als je voor jou het juiste type voertuig uitkiest. Tips, de voor- en nadelen op een rijtje.
Plan de ultieme road trip met deze handige checklist
De checklist voor een roadtrip door Europa. Met deze lijst plan je een onbezorgde autovakantie. De beste tips voor een rondreis.
Eindhoven Airport:10 tips om goed voorbereid op reis te gaan
Tips voor als je van Eindhoven Airport vliegt. Parkeren, Openbaar Vervoer, goedkope vluchten, bagage en overnachten bij het vliegveld.