Met een camper op reis

De ultieme vrijheid, gaan en staan waar je wil dat is toch een beetje het beeld wat het reizen met een camper oproept. Ideaal als je van plan bent om veel te gaan zien en grote afstanden af te leggen. Nu is er nogal wat verschil tussen campers. Je hebt ze in alle soorten, maten en budgets. Voor het ultieme vakantiegeluk is het belangrijk dat je een camper uitzoekt die bij jou en jouw situatie past. Een te groot of te klein voertuig kan je vakantiegeluk behoorlijk beïnvloeden, hebben we gemerkt tijdens onze rondreis in een kleine (bush camper) in Australië en met een grote luxe camper in New Zeeland.

Aangezien je waarschijnlijk weken of misschien zelfs maanden in je camper doorbrengt, is het belangrijk dat je voor jou de beste optie kiest. Daarom heb ik hieronder de voor- en nadelen op een rijtje gezet, althans zoals wij het ervaren hebben.

camper huren

Wat is belangrijker reiscomfort of kampeergemak bij het huren van een camper?

Uiteraard maakt het qua budget nogal wat uit of je voor een relatief eenvoudige camperbus gaat of een luxe camper huurt.

Er even van uitgaande dat geld geen rol speelt – want dat vergemakkelijkt de keuze aanzienlijk – stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. Ga je lange afstanden reizen of ben je van plan kleine stukjes te gaan rijden?
  2. Hoe zien de wegen eruit? Zijn er bergen, ga je vooral autowegen rijden, is er kans op sneeuw of ga je offroad?
  3. Blijf je lang op één plek of verander je vaak van omgeving?
  4. Heb je op je kampeerplek alles bij de hand of moet je er vaak op uit om boodschappen te doen?
  5. Kampeer je in de vrije natuur of ben je gebonden aan campings?
  6. Heb je op je kampeerplek elektriciteit en stromend water?
  7. Hoe is het weer op je bestemming? Zul je veel binnen zitten (regen, kou) of is het daar juist te warm voor?
  8. Hoe ziet je reisgezelschap eruit? Ga je op reis met kleine kinderen, tieners, senioren?
  9. Hoe belangrijk is slaapcomfort voor je?
  10. Hoeveel ruimte heb je nodig?

Denk hier goed over na want groter en luxer is niet altijd beter. Dat ligt echt aan je omstandigheden.

Kleine kamperwagen

Bij een kleine kamper denk ik aan het type Volkswagenbus of verbouwde 4WD.

Onze bush camper in Australië had:

  • slaapplek voor drie personen, een tweepersoons bed en een single.
  • gasfles
  • koelkast
  • klapstoeltjes en tafel voor buiten.

Kortom we konden in de auto slapen, koken met een gasfles moest buiten. Eten moest ook buiten. Maar gezien het weer was dat geen probleem. We konden de camper niet aansluiten op stromend water en elektriciteit.

We hadden een 4WD en konden daarom gemakkelijk over zandpaden rijden.

Luxe kampeerbus

Een luxe kampeerbus dat is het helemaal. Een volledig huis op wielen, tenminste dat dachten wij. We gingen met twee kleine kinderen het Nieuw-Zeelandse Noordereiland bekijken. De jongste was toen zes jaar oud. Dan is het wel zo prettig om alle gemakken bij de hand te hebben.

Onze kampeerbus had:

  • douche met warm water
  • wc
  • televisie, radio, cd-speler
  • keuken (fornuis, koelkast, magnetron, vriesvak)
  • kinderzitje
  • eettafel
  • 2-persoonsbed
  • 2 slaapbanken

De kampeerbus was van alle gemakken voorzien. Daar hing natuurlijk wel een aardig prijskaartje aan, maar we hoefden niets uit te geven voor een hotel of pension en huurauto.

Gemak onderweg

Een camper is net een vliegtuig

Ik dacht dat het mooie van een camper was dat je lekker kunt gaan rijden met je huisje. Dat is dus niet zo. Een luxe camper gedraagt zich als een vliegtuig.

Je moet net,  als in een vliegtuig, alles vastzetten voordat je vertrekt. En dan bedoel ik alles. Je komt er vrij snel achter dat je dat ene glaasje/boek/ipad niet zomaar kunt laten rondslingeren. Dat betekent dat alle losse dingen in kasten vastgezet moeten worden. Sluit de kasten goed af.

Of je doet dat niet. Waarschijnlijk negeer je dat advies maar één keer, aangezien je bezittingen je dan om je oren vliegen tijdens het rijden.

Bovendien moet je voordat je verkast de elektriciteit en water loskoppelen. Geen grote klus, wel iets waar je elke keer over moet nadenken als je de auto wilt pakken.

Toilet en douche in de camper

Een eigen toilet en douche in je camper, heerlijk. Je hoeft zo geen faciliteiten met andere mensen op de camping te delen. Vooral voor mensen zoals ik met lichte smetvrees heel fijn. Bovendien hoeven diegenen die behept zijn met een wat zwakkere blaas ’s nachts niet over een donkere camping te dwalen met een toiletrol onder de arm geklemd, struikelend over tentlijnen. Dat scheelt toch.

Ook als je in de vrije natuur kampeert, ben je van alle gemakken voorzien. Uiteraard moet je zorgen dat de accu is opgeladen (koelkast) en je voldoende water bij je hebt om te kunnen douchen en de WC te gebruiken. Afhankelijk van je behoeftes kun je daar een paar dagen mee vooruit.

Hou er wel rekening mee  dat het afvalwater ergens heen moet. Dat betekent dat je elke drie dagen de zooi moet legen.  En dat is geen fijn klusje. Bovendien is zelfs in de meest luxe campers de douche heel krap, vaak in dezelfde ruimte als de wc. Meestal heeft dat tot gevolg dat alles, inclusief het toilet, nat is na een douchebeurt.

Voor ons betekende dat als we op een camping logeerden we toch gebruik maakten van de campingfaciliteiten.

Meer plaats binnen is meer plaats buiten

Meer plaats binnen is prettig. Zeker als je met kleine kinderen reist, zodat je binnen kunt koken, eten, boekje lezen, een spelletje doen of televisie kijken, vooral als het buiten heet, koud of nat is.

Maar elke voordeel heb zijn nadeel. Een grote camper, formaat kleine vrachtwagen, betekent behalve meer plaats binnen ook meer plaats buiten. Dat heeft nadelen:

  • Je hebt grote parkeerplekken nodig.
  • De wendbaarheid van de auto is kleiner. Dat is vooral een nadeel in een stedelijke omgeving of in bergdorpjes met nauwe straatjes.
  • Rijden in de bergen kan zeker voor ongeoefende bestuurders een uitdaging zijn. Het gewicht van je voertuig maakt het klimmen en dalen nog lastiger.
  • Je pakt niet zomaar de auto om snel even boodschappen te gaan doen.

Ik durfde niet in de grote camper te rijden dat moest mijn man doen. Wel in de kleine bush camper in Australië.

Huur een camper die bij je past

Kortom, de belangrijkste keuze is tussen reiscomfort en kampeergemak.

Kies een klein voertuig als je:

  • gemakkelijk even de auto wilt kunnen pakken om wat te gaan bekijken;
  • vaak boodschappen gaat doen;
  • als je vaak van kampeerplek verandert;
  • van plan bent offroad of in de bergen te gaan rijden;
  • veel binnensteden ingaat.

Wil je vooral op één plek blijven staan en zoveel mogelijk kampeergemak hebben, dan is een luxe kampeerwagen waarschijnlijk de betere keuze. 

Heb jij hier andere ideeën over of ervaring mee? Ik hoor het graag. 

campervan

PIN IT

Pin It on Pinterest