Veerboot Nederland – Engeland

Vanuit Nederland kun je met de veerboot van Hoek van Holland naar Harwich in Engeland. De reistijd is overdag zesenhalf tot ruim zeven uur, afhankelijk van de vaarrichting. ‘s Nachts vaar je acht tot negenenhalf uur.

Andere opties voor de ferry zijn via Duinkerken of Calais in Frankrijk naar Dover. Met de Doverlijn ben je in anderhalf uur in Engeland. Of je vaart meer noorderlijk vanuit IJmuiden naar Newcastle.

De ferry naar Dover, Harwich of Newcastle?

Dus wat is de beste optie? De boot naar Dover, Harwich of Newcastle? Dat is sterk afhankelijk van waar je uiteindelijk wilt eindigen, wat je budget is, rij je graag of leg je liever zoveel mogelijk afstand op een boot af? Ben je gevoelig voor zeeziekte?

locatie eindbestemming

Waar moet je zijn in het Verenigd Koninkrijk? Ga je naar het westen dan kun je het beste naar Dover gaan. In Londen ben je zowel vanuit Harwich als Dover in anderhalf uur. Wil je naar het noorden van Engeland of naar Schotland dan kun je beter naar Newcastle gaan.

reisduur auto – reisduur boot

Naar Harwich zit je minimaal zeven uur op een boot. Vanuit Calais naar Dover slechts anderhalf uur. Vanuit Nederland doe je er met de auto vanuit Utrecht drie uur over om in Duinkirk te komen of naar Calais drieenhalf uur. Om vanuit Utrecht naar Hoek van Holland te rijden zit je een uur in de auto.

Kortom het is sterk afhankelijk van waar je woont en wat doe je liever? Zelf rijden, of heb je liever de ruimte en vrijheid van een grote boot?

gevoeligheid zeeziekte

Een zeewaardige veerboot is een stuk stabieler dan een klein bootje. Toch kun je bij slecht weer nog behoorlijk misselijk worden als je daar gevoelig voor bent. Een overtocht van anderhalf uur is dan uiteraard een stuk prettiger dan een hele dag of nacht aan boord doorbrengen.

kosten ticket

Als budget een factor is, vergelijk dan de tickets van de verschillende maatschappijen. Maar vergeet niet te kijken naar andere kosten, zoals vervoer ter plaatse (autohuur, trein, bus).

Kijk hier voor de tickets met DFDS: Calais, Duinkerken of IJmuiden naar Dover of Newcastle. Vaar je naar Harwich, dan vaar je met Stenaline.

Combiticket ferry – trein

Als je als voetpassagier naar Harwich reist, kun je een combinatieticket trein en ferry kopen. Je kunt dan naar elk station dat op het Great Anglia netwerk zit. Dat is een stuk voordeliger dan apart kaartjes kopen. Sterker nog, op moment van schrijven is de prijs hetzelfde als alleen een ticket als voetpassagier.

ferry dek Harwich - Hoek van Holland
Harwich veerboot
basketbal veld
cabine veerboot H.v.H.
lunch ferry Harwich - Hoek van Holland
badkamer cabine ferry

Aan boord ferry Hoek van Holland – Harwich

Duty Free shoppen Stenaline

Belastingvrij shoppen in de duty free shop aan boord klinkt goed. Even die dingen inslaan die thuis toch wel duur zijn. Ook goed voor het vakantiegevoel. Ik kocht mijn favoriete parfum en een fles whisky.

De prijs die je aan boord betaalt voor Chanel n.5 50 eau de parfum is €75. Dat is hetzelfde bedrag als in een winkel in Nederland. Whisky, Highland Park 16 Years Wings of the Eagle, kostte aan boord €79. Online kan ik deze voor €75 euro kopen.

Nu heb ik uiteraard niet elk produkt getest.  Maar deze kleine steekproef belooft weinig goeds. Ik zou het zelfs kopersbedrog noemen.Normaal gesproken zou ik eerst de prijzen gegoogled hebben. Helaas was de WiFi een ander probleem.

Wifi aan boord H.v.H. – Harwich

De Wifi aanboord is slecht. Als passagier krijg je 20 minuten slechte kwaliteit gratis. Daarna betaal je flink. Je kunt een half, een uur of langer boeken. Ik heb het niet getest maar vermoed dat de kwaliteit ook bij betaling slecht is.

Je kunt uiteraard ook data roaming gebruiken. Deze gaat via de sateliet en je betaalt een internationaal tarief. Je zit binnen enkele minuten aan vijftig euro. Zet dus aan boord je telefoon meteen op de vliegtuigstand om hoge kosten te voorkomen.

Cabine aan boord H.v.H. – Harwich

Normaal gesproken heb je overdag geen hut nodig. Maar tijdens de pandemie ben je verplicht overdag een cabine te boeken. Ik betaalde slechts €28 extra. En hoewel ik het niet nodig had, was het wel fijn. Een bed, badkamer, tv (niet getest) voor mezelf en een plek om mijn bagage veilig op te bergen, terwijl ik op de lege boot rondzworf. Ik heb in hotelkamers geslapen die een stuk minder comfortabel zijn.

Zeeziekte 

Bovendien, als je gevoelig bent voor zeeziekte, dan helpt het om te gaan liggen, weet ik na een keer tijdens een storm de Noordzee over te zijn gevaren. Het lijkt in eerste instantie niet zo. Maar het is beter dan rond te lopen.

Als je niet kunt gaan liggen, zorg dan dat je de horizon kunt zien.

Restaurant op de ferry naar Harwich

Aan boord is een restaurant en er zijn  verschillende café’s. Een cappuccino kost vier euro. Een warme maaltijd rond de 15 euro. De kwaliteit is redelijk. Ontbijt werd voor vijftien euro per persoon aangeboden. Dat vind ik duur.

Met kinderen op de ferry

Het grote voordeel van een grote boot is de ruimte. Kinderen kunnen hun energie kwiut op het basketbalveld aan dek. Hier zit een kooi omheen, zodat de bal en/of kind niet in zee verdwijnt tijdens een omstuimige golf. Op de boot is ook een gamesroom.

Je hoeft je aan boord niet te vervelen. Ik zou wel een (e) boek meenemen en als je in gezelschap reist misschien wat spelletjes, want als het koud is, wil je waarschijnlijk niet veel tijd op het dek doorbrengen.

Is het mooi weer, vergaap je dan aan de drukte op de Noordzee.

Veel plezier.

 

Lees ook over de gevolgen van Brexit voor je vertrekt.

Stenaline H.v.H. - Harwich
Hoek van Holland - Harwich Ferry

Pin It

ferry Hoek van Holland - Harwich

Misschien ook interessant

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Reizend door het glooiende platteland van Cambridgeshire, fietsen we terug in de tijd naar het ‘echte’ Engeland. Kerkuilen, eksters en spechten begeleiden onze trektocht door een landschap van tarwevelden, omlijst door een banket van klaprozen, margrieten, koren- en boterbloemen. IJverige hommels wedijveren met vlinders voor een plekje op de geurigste planten.

read more

Saffron Walden, de bloem van Essex

Saffron Walden is zo’n Engels typisch stadje dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds de late middeleeuwen. En dat is goed nieuws voor de liefhebbers van historische architectuur, doolhoven en spoken.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest