Leestips in tijden van Corona

Het is eind maart 2020 als ik dit schrijf. De wereld staat even stil, of beter gezegd, de wereld draait door en de mens maakt een pas op de plaats.

De komende tijd zullen we veel tijd thuis doorbrengen. Dat is een uitgelezen (!) kans om weg te dromen via mooie boeken. Via een roman, reisverhaal, non-fictie of filosofisch geschrift kun je vanuit je luie stoel in gedachten op reis gaan. Je ‘ziet’ betoverende landschappen, maakt kennis met andere culturen, de geschiedenis van een land, gebruiken, talen, ideeën en reist terug of vooruit in de tijd.

Kortom door te lezen gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Boeken top 21

Een van mijn vroegste en mooiste jeugdherinneringen is die keer dat ik besefte dat ik had leren lezen. Inmiddels heb ik ruim vier decennia letters verslonden. ‘Turks Fruit‘ van Jan Wolkers was mijn eerste ‘echte’ volwassen boek, althans dat is in ieder geval zo in mijn herinnering.

Over de jaren is mijn smaak uiteraard veranderd, maar enkele klassiekers uit mijn jeugd wil ik je toch niet onthouden in deze persoonlijke top 21 aller tijden. Het is niet gemakkelijk geweest om deze lijst terug te brengen tot 21 titels, dus ik heb een beetje gesmokkeld. Maar dat merk je vanzelf.

Laat je meevoeren van Afghanistan tot Colombia via Ethiopië, Libanon, Italië, Frankrijk, Japan, Verenigde Staten, Spanje, Nigeria, Verenigd Koninkrijk, India, Ierland en Nederland. Hieronder vind je een lijst van thrillers, romans en non-fictie in willekeurige volgorde. Deze heb ik uitgekozen, omdat ze een langdurige indruk op me hebben gemaakt.

De boeken zijn geschreven in verschillende stijlen, talen en tijden. De overeenkomst is dat al deze boeken me aan het denken hebben gezet.

 

Index landen & boeken

#1 Liefde in tijden van cholera – Gabriel García Márques

Genre roman

Als eerste in deze top 21 heb ik uiteraard een passend boek voor deze onzekere tijden uitgezocht. Dit liefdesverhaal van de maestro van de Zuid-Amerikaanse literatuur speelt in het Colombia aan het begin van de 20e eeuw, tegen de achtergrond van een oplaaiende burgeroorlog, een naderende ecologische ramp en een epidemie.

Klinkt bekend?

Het boek is bijna een kwart eeuw geleden gepubliceerd en heeft nog niets van zijn relevantie verloren.


Gabriel García Márquez won in 1982 won de Nobelprijs voor literatuur.

Lees ook

 • ‘100 jaar eenzaamheid’, dit is magisch realisme zoals alleen Márquez dat kan beschrijven.

Bestel ‘Liefde in tijden van cholera’ online.

#2 Niets weerstaat de nacht – Delphine de Vigan

Genre verhalende non-fictie

Het persoonlijke relaas van Delphine de Vigan speelt zich af in Parijs. De schrijfster kijkt als volwassene terug op haar jeugd en vooral op de relatie met haar moeder. Haar verhaal is ontroerend, heftig, hartverscheurend en prachtig geschreven.

Bestel ‘Niets weerstaat de nacht’.

 

# 3 Een overbodige vrouw –  Rabih Alameddine

Genre roman

Het boek een overbodige vrouw speelt zich af tijdens de 15 jaar (!) durende Libanese burgeroorlog.  Tegelijkertijd is deze roman een samenvatting van een halve eeuw Beiroet, én ruim een halve eeuw wereldliteratuur. Ondanks de gruwelen van de oorlog is het humoristisch geschreven. Het is een boek waarin niets gebeurd en tegelijkertijd heel veel.

Verrassend genoeg is dit boek geschreven door een man, vanuit een vrouwelijk perspectief.  Daar kwam ik pas achter nadat ik het boek uithad.

Bestel ‘Een overbodige vrouw‘.

 

#4 Wild – Cheryl Strayed

Genre verhalende non-fictie

Wild is het autobiografische verslag van Cheryl Strayed. Zij is een zesentwintigjarige vrouw die een monstertocht onderneemt over de Pacific Trail – het pad loopt langs de hoogste delen van de Sierra Nevada en de Cascade range in de Verenigde Staten. Tijdens deze voettocht overdenkt ze haar leven van drugs, het overlijden van haar ouders, een abortus en een mislukt huwelijk.

Dit boek is tegelijkertijd afschrikwekkend als inspirerend.

Bestel Wild van Cheryl Strayed.

 

#5 La Superba – Ilja Leonard Pfeijffer

Genre roman

Genua is La Superba, de hoogmoedige, is de stad die sinds 2018 ook wel bekend staat als de plek in Italië waar een brug instortte. Ilja Leonard Pfeijffer neemt je mee naar Genua waar travestieten, mooie meisjes en ratten zich begeven in kronkelige straatjes en pleintjes die zich gedurende de nacht op mysterieuze wijze verplaatsen.

Tegelijkertijd behandelt hij terloops de kwestie van massa-immigratie, ver voordat andere media dit oppakten.

Lees ook

Grand Hotel Europa (2018) is daarop (min of meer) het vervolg. Ook hier is Ilja Leonard Pfeijffer, niet te verwarren met de schrijver Ilja Leonard Pfeijffer,  de hoofdrolspeler.

Het boek is een aanklacht tegen massatoerisme, tegen de achtergrond van een mislukte liefdesgeschiedenis. Het boek speelt zich op verschillende plekken af. Ik vind het minder overtuigend, of misschien is het woord minder intiem dan La Superba. Hoewel het betoog ontegenzeggelijk relevant is en prachtig geschreven, had dit, naar mijn bescheiden mening, ook op enkele pagina’s gepast.

Hoewel dit volgens sommige critici zijn beste boek tot nu toe is, kies ik voor La Superba.

#6 Paarse Hibiscus –  Chimamanda Ngozi Adichie

Genre roman

Het boek Paarse Hibiscus is de Afrikaanse versie van ‘knielen op een bed violen’. Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Nigeria. Een meisje groeit op in een streng katholiek, maar welvarend gezin. Haar leven wordt bepaald door strenge regels, met vreselijke gevolgen bij het niet nakomen hiervan. Dit verhaal blijft nog lange tijd na het lezen, rondzingen in mijn gedachten.

Lees ook 

 • Volgens betrouwbare (Nigeriaanse) bron is het boek ‘half a yellow sun‘ van Chimamanda ook prachtig.
 • Americanah: In de kapperstoel overdenkt Ifemelu haar leven. In Nigeria speelde ras geen rol voor Ifemelu; ze werd pas ‘zwart’ toen ze in de VS aankwam.

Bestel ‘Paarse Hibiscus‘ online.

#7 De levens van Jan Six – Geert Mak

Genre non-fictie

Geert Mak heeft middels een archief met schilderijen, inventarislijsten, japonnen, dagboeken, en alledaagse objecten een samenhangend verhaal te construeren dat via één Amsterdamse familie de periode vanaf Rembrandt tot nu beslaat. Als je interesse in Nederlandse geschiedenis hebt, is dit een voor een leek toegankelijk boek echt een aanrader.

Bekijk op bol.com dit boek van Geert Mak.

#8 Een onberispelijke man – Jane Gardam

Genre roman

Edwards Feathers is de hoofdrolspeler in ‘een onberispelijke man’, het eerste deel van een trilogie. Hij is de belichaming van de Engelse gentleman tijdens de hoogtijdagen van het Britse Rijk. Jane Gardam schrijft met typisch Britse onderkoeldheid een ontroerend verhaal dat begint en eindigt in Londen met een tussenstop van tientallen jaren in Hongkong.

Lees ook

 • Deel 2, ‘een trouwe vrouw. Dit is de versie geschreven vanuit het gezichtspunt van Betty, de vrouw van Edward Feathers.
 • Deel 3 in het slotstuk van Grahams drieluik, ‘laatste vrienden’ liggen haat en vriendschap dicht bij elkaar.

Bestel ‘een onberispelijke man‘.

#9 Wolf Hall – Hilary Mantel

Genre historische roman

‘Wolf Hall’ is het eerste deel uit de Cromwell-trilogie, volgens de Britse krant the Guardian, is dit het beste boek van de eeuw. Deze roman is een mengsel van fictie en historische feiten tijdens het regime van Henry VIII (die van de zes vrouwen) geschreven vanuit het perspectief van Thomas Cromwell, een vertrouweling van de koning.

Lees ook

 • Deel 2 ‘Henry’ beschrijft de val van zijn tweede vrouw, Anna Boleyn.
 • Deel 3 ‘De spiegel en het licht’ (publicatie 20-04-2020).

Bestell ‘Wolf Hall’.

#10 De Moord Op Commendatore – Haruki Murakami

Genre roman

In het tweedelig boek ‘de moord op commendatore’ trekt de kortgeleden gescheiden hoofdrolspeler zich terug in de bergen van Japan om na te denken over zijn leven. Wanneer hij op zolder een onbekend schilderij ontdekt, opent hij onbedoeld een cirkel van mysterieuze omstandigheden.

Dit boek is magisch realisme op zijn best. De Japanse afkomst van Haruki Murakami weerspiegelt zich nadrukkelijk in zijn schrijfstijl. Elegant, minimalistisch en geen woord teveel.

Lees ook

 • ‘Norwegian Wood’, een weemoedig verhaal over romantiek, dood en volwassenheid, over de onmogelijke liefde van een jonge man.
 • ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’ is een autobiografisch verslag over zijn training voor een marathon en waarom hardlopen zo belangrijkheid voor hem is. Een cadeautip voor joggers en schrijvers.

Bestel ‘de moord op commendatore’.

#11 Knielen op een bed van violen – Jan Siebelink

Genre verhalende non-fictie

‘Knielen op een bed van rozen’ is het autobiografische verslag van de jeugd van Jan Siebelink. Zijn zwaar calvinistische vader houdt vast aan zijn geloof ook als van alle kanten duidelijk lijkt dat hij dat beter niet kan doen. Dit verhaal greep me naar de keel, maar ik toch niet weg kon leggen in de hoop op een goede afloop.

Bestel ‘Knielen op een bed violen‘.

 

#12 De god van kleine dingen – Arundhati Roy

Genre roman

Het verhaal begint in Kerala, India. De schrijfster neemt je mee naar het India met een kastensysteem, de onderdrukking van vrouwen en de backwaters van het mooie Kerala middels een zeven jaar oude tweeling.

Bestel ‘De god van kleine dingen’.

#13 Woeste hoogten – Emily Bronte

Genre roman

‘Woeste hoogten’ verscheen al 1847, een klassieker dus die toch mijn top 50 haalt. Dit liefdesverhaal tussen Catherine en Heathcliff speelt in Yorkshire. Liefde, haat en wraaklust zijn de thema’s van dit hartstochtelijk verhaal.

De song wuthering heigths’ van Kate Bush is gebaseerd op dit boek.

Bestel ‘woeste hoogten’ bij bol.com.

 

#14 De as van mijn moeder – Frank Mc Court

Genre verhalende non-fictie

Frank Mc Court heeft de gave om zijn beroerde jeugd in het Ierland in de jaren ’30 van de vorige eeuw met humor te beschrijven. Het boek werd in 1997 bekroond met de Pulitzer prijs.

‘Als ik terugkijk op mijn jeugd, vraag ik me af hoe ik het eigenlijk heb overleefd. Uiteraard was het een beroerde jeugd: aan een gelukkige jeugd valt geen eer te behalen. Erger dan de doorsnee ongelukkige jeugd is de ongelukkige Ierse jeugd, en de katholieke ongelukkige Ierse jeugd spant de kroon’.

bron

#15 Duizend schitterende zonnen – Khaled Hosseini

Genre roman

Twee vrouwen, een echtgenoot. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt. Prachitg beschreven en knap vertaald.

Lees ook

 • De vliegeraar over vriendschap en verraad.
 • En uit de bergen kwam de echo, de driejarige Pari wordt gedwongen door de ellendige omstandigheden op het platteland van Afghanistan verkocht aan een rijk echtpaar uit Kaboel.

Bestel ‘duizend schitterende zonnen’.

#16 Insjallah – Oriana Fallaci

Genre verhalende non-fictie

Deze roman speelt zich af in Beiroet tijdens de waanzin van de Libanese burgeroorlog. Oriana beschrijft de ervaringen van een fictieve groep Italiaanse soldaten tijdens een vredesmissie. Tijdens deze 15-jarige oorlog vechten de sjiieten tegen de Maronieten, de Hezbollah tegen de Druzen en de Druzen tegen de sjiieten. Kortom, iedereen vecht tegen iedereen. Een situatie die vergelijkbaar is met het hedendaagse Syrië.

Lees ook

‘De Man’, een romance speelt zich af tijdens de militaire junta in Griekenland. In 1968 pleegt hij een mislukte aanslag op Papadopoulos en wordt na ernstige martelingen ter dood veroordeeld, krijgt gratie en wordt eenzaam opgesloten. Oriana Fallaci was de partner van verzetsstrijder Panagoulis’ na zijn vrijlating.

Bestel Insjallah online.

#17 Pachinko – Min Jin Lee

Genre roman

Pachinko gaat over de familiegeschiedenis van Koreaanse immigranten die proberen een menswaardig bestaan in Japan op te bouwen. Schuld en schaamte spelen de hoofdrol. Min Jin Lee heeft een meeslepende vertelkunst.

“Het leven is als pachinko. Je weet dat je uiteindelijk verliest, toch moet je doorspelen.”

De New York Times verkoos dit boek in de top tien van 2017.

Bestel Pachinko online.

#18 Spaanse spoken – Giles Tremlett

Genre verhalende non-fictie

Als je iets van het hedendaagse Spanje wilt begrijpen dan moet je terug naar de Spaanse burgeroorlog (1936 – 19339). Giles Tremlett brengt kleurrijk in beeld wat er allemaal mis is gegaan en wat hiervan tot op de dag van vandaag de gevolgen van zijn. Het boek inspireerde mij tot een bezoek aan de vallei der doden, in de buurt van Madrid.

Bestel ‘Spaanse spoken’.

#19 We moeten het even over Kevin hebben – Lionel Shriver

Genre literaire thriller

Als je minderjarige zoon gruwelijke misdaden begaat, hou je dan nog steeds van hem? Deze thriller laat je nadenken over hoe ver je gaat als ouder om je kind te beschermen en in hem te blijven geloven, ook als het bewijs tegen hem is.

Bestel het boek van Lionel Shriver.

#20 Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Genre roman

Kya is in haar eentje opgegroeid in het moeras. Delia schrijft over de worsteling van het moerasmeisje, haar eenzaamheid, afwijzing en verlatenheid te midden van een prachtige natuur.

Bestel ‘daar waar de rivierkreeften zingen’.

#21 Het portret van Dorian Gray – Oscar Wilde

Genre literaire thriller

Deze klassieker van de Ierse Oscar Wilde behandelt de selfiecultuur aan het eind van de 19e eeuw. Het laten schilderen van een portret heeft gruwelijke gevolgen voor de knappe Dorian Gray. Spannend tot de laatste bladzijde.

Bestel ‘het portret van Dorian Gray’. 

#22 Mijn zusje, de seriemoordenaar – Oyinkan Braithwaite

Genre roman

Ondanks de ietwat macabere titel ‘Mijn zusje, de seriemoordenaar’ is het boek over, inderdaad, een seriemoordenaar humoristisch geschreven. Tegelijkertijd krijg je een inkijkje in het leven van de Nigeriaanse gegoede burgerij, de standsverschillen tussen het de sociale klasses en hoe je een moord wegpoetst. Ook altijd handig om te weten. De bloederige details worden de lezer zo veel mogelijk bespaard gelukkig.

#23 Segou – Maryse Conde

Genre historische roman

Het boek Segou bestaat uit twee delen. Dit is historische roman over een invloedrijke Bambara-familie die in het koninkrijk Segou woonde uit 1787. Deze boeken las ik voor mijn eerste bezoek aan Afrika. Het veranderde mijn kijk op dit werelddeel, want eerlijk gezegd, wist ik er bar weinig vanaf.

Het verhaal behandelt de impact van cross-tribal huwelijken, taboes, de opkomst van de islam, de praktijken van fetisjisten slavernij, zowel die door de Europeanen als binnen het Afrikaanse continent. De perceptie van religie, en bijgeloof van hun volgelingen.

De schrijfster, Maryse Condé won in 2018 de alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur.

‘#24 Klara en de zon – Kazuo Ishiguro

Genre speculatieve roman

De schrijver van ‘Klara en de zon is de Engelse van Japanse afkomst Kazuo Ishiguro – Booker Prize-winnaar.

‘Klara en de Zon’ gaat over kunstmatige intelligentie in een dystopische toekomst. Kunstmatige vrienden houden kinderen gezelschap, leiden ze op en waken over hen. Klara, de ‘vriendin’ van een doodziek meisje, heeft de hoofdrol in deze aangrijpende roman.

Leestips

 • Alhoewel alle boeken in deze lijst vertaald zijn in het Nederlands, lees ik Engelstalige boeken liefst in  het Engels, omdat niet elke vertaler dezelfde literaire gaven heeft als de schrijver.
 • Sweetness in the Belly van Camilla Gibb is zover ik kan vinden nog niet vertaald in het Nederlands. Toch wil ik deze roman hier noemen, omdat het een bijzonder inkijkje geeft in het leven van een Westerse vluchtelinge uit Ethiopië.  Het verhaal is een fascinerende en ontroerende weergave van een leven dat voorkomt uit verschillende culturen.
 • Ook als je niet naar buiten mag of kunt, is het mooie dat je de boeken online kunt bestellen.
 • Ik gebruik een Kobo e-reader en heb daarbij een Kobo-plus abonnement, waardoor ik de meeste hier genoemde boeken ‘gratis’ kan lezen.
 • Als je humeur een oppepper nodig heeft, de vele boekjes van Sylvia Witteman (Volkskrant) zijn bijzonder grappig. Ik zit vaak hardop te lachen bij het lezen van haar herkenbare verhaaltjes. De meeste zijn gratis te lezen met een Kobo-plus abonnement.
 • Ook de meeste van de Nederlandse bibliotheken geven de mogelijkheid om via de e-reader te lezen.

Tenslotte, als de huidige situatie (Covid-19) je niet genoeg angst aanjaagt, lees dan Station Elf. De schrijfster Emily St. John Mandel neemt je mee naar een post-apocalyptische wereld, die overblijft nadat 99% van de wereldbevolking is overleden aan een griepvirus.

Heb jij nog tips? Wat hoort echt in deze lijst thuis, of wat moet ik beslist nog lezen? Ik hoor het graag.

Pin It

leestips
leestips
leestips

Verder lezen

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest