Grantchester kerk

Grantchester, de tv-serie

Voor de liefhebbers van het whodunnit genre in een historische setting, is de tv-serie Grantchester een absoluut genot. De Engelstalige detectiveserie, gebaseerd op de Grantchester Mysteries van de schrijver James Runcie, speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De tijdgeest is, denk ik (want nog niet geboren) goed neergezet in de serie, inclusief het onverholen racisme, de homofobie en het seksisme van inspecteur Geordie Keating. De dominee van het dorp, Sidney Chambers, assisteert de inspecteur in verschillende moordzaken, terwijl hij hem tegelijkertijd op het rechte pad probeert te houden.

Ook Sydney is zelf de weg nogal eens kwijt. Het rechte pad blijkt allerlei afslagen te hebben, die geplaveid zijn met alcohol, jazz en vrouwen. Dat laatste is niet per se een probleem, want in de Anglicaanse kerk mogen de priesters gewoon trouwen.

 

Een historisch dorpje bij Cambridge

De serie speelt zich af in Grantchester. Het dorpje ligt in de buurt van universiteitsstad Cambridge. Het plaatsje ziet er echt zo uit ziet als op televisie. De kerk van St. Andrew & St. Mary, de Blue Ball Inn, de cricketvelden en de weilanden naast de Cam rivier figureren regelmatig in de film. Je herkent meteen de rieten daken, vakwerkhuisjes en de buitenkant van de pastorie.

Vanuit Grantchester loop je in 20 minuten langs de river Cam naar het centrum van Cambridge. Onderweg zie je reigers, zwanen en waarschijnlijk punters (duwboten).

 

Cambridge punting

 

Cambridge universiteit

Ook delen van het oude Cambridge, zoals King’s College, de Mill (pub) en de nauwe straatjes met kinderkopjes, zijn terugkerende onderdelen van de set. Kortom, door het dorp en de omgeving hiervan lopen, is een feest van herkenning. Tenminste als je de serie volgt.

Maar ook als je niet aan de tv gekluisterd zit, is Grantchester een mooi uitstapje als je een paar dagen in Cambridge verblijft. De middeleeuwse gebouwen, de natuur en de vele pubs maken dit een aantrekkelijk plaatsje. Bovendien heeft het dorpje, naar men zegt, ’s werelds hoogste concentratie Nobelprijswinnaars. Waarvan de meeste vermoedelijk huidige of gepensioneerde academici van de nabijgelegen Universiteit van Cambridge zijn.

 

Grantchester kerkhof

De hoofdrolspelers in de Grantchester serie

James Norton speelt de dominee in de eerste vier seizoenen. Hij is is niet alleen bijzonder prettig om naar te kijken, James is om meerdere redenen perfect voor deze rol. Want behalve drama in Londen, heeft hij ook theologie in Cambridge gestudeerd. In het vijfde en laatste seizoen neemt Tom Brittney  (als Will Davenport) de rol van dominee over. Ook hij valt in de categorie ‘eye candy’.

Robson Green, de overspelige veteraan in deze serie, is inspecteur Geordie Keating. Ik ken hem van mijn vorige keer dat ik heel lang geleden in Engeland woonde, uit Soldier Soldier.

Uitzending gemist van Grantchester

Als je nu, in de herfst van 2020, in Grantchester rondloopt, heb je kans om tegen de cast aan te lopen. Aangezien op het moment het zesde en laatste (?) seizoen opgenomen wordt. In 2021 komt deze op televisie. KRO zendt de detectiveserie uit.

Mocht je afleveringen gemist hebben, via deze link kun je de meeste nog terugkijken.

 

Eten, drinken en slapen in Grantchester

Grantchester heeft 606 inwoners (bron). Met vijf horecagelegenheden moet dit haast wel de hoogste pub/inwoner ratio van Engeland zijn.

Blue Ball Inn, pub, B&B en restaurant

The Blue Ball Inn is al 250 jaar een pub en daarmee de oudste kroeg van Grantchester. In de winter kun je lekker bij een knetterend haardvuur zitten. In de zomer op het terras met uitzicht op de meadows. Lunch kost rond de tien pond. De Blue Ball Inn heeft twee slaapkamers.

Mocht de Blue Ball Inn geen plek hebben om te overnachten, wijk dan uit naar het naburige Trumpington:

 

Anstey Hall Trumpington

Grantchester bridge river cam

Green Man, muziek en zo

The Green Man was een typisch Britse Pub, met pub grub, ales en in het weekend livemuziek. De pub werd in januari 2020 plotseling gesloten. Waarschijnlijk komt er binnenkort een andere uitbater in.

Orchard Tea Garden, voor je afternoon tea

De boomgaard van de Orchard Tea Garden is de ideale plek voor je afternoon tea.

Red Lion, ook voor kinderen

De Red Lion heeft een rieten dak. Modderige laarzen, honden en kinderen zijn welkom. Er is een speelpark aan de achterkant van de tuin.

Grantchester Red Lion

Rupert Brooke, lunch with a view

De Rupert Brooke is in tegenstelling tot de andere pubs & restaurants in Grantchester in een modern jasje gestoken. Je kunt ontbijten, lunchen en dineren in de sfeervolle zaal en als het weer meedoet, geniet van het uitzicht op het terras.

 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This