Ontdek Padova in 10 tips

Padova, of Padua in het Nederlands, is de leukste stad in het noorden van Italië. Het autovrije middeleeuwse centrum, de pleinen met terrasjes en de vele markten maken het gezellig.

Historisch centrum Padova Padua

Qua grootte is de stad vergelijkbaar met Tilburg of Groningen, niet te groot, niet te klein, lekker knus. Behalve gezellig is het ook een stad die barst van de bezienswaardigheden en historie. Dus wat mag je niet missen bij een bezoek aan deze stad?

Hieronder een lijstje met 10 dingen om te doen, te bekijken of te nuttigen …..¹

Palazzo della Ragione

Het middeleeuwse gemeentehuis (1219) heeft een hal van 81,5 meter lang, 27 meter breed en 24 meter hoog. Het gigantische dak wordt niet ondersteund door kolommen, een unicum binnen Europa.

Behalve het bijzondere dak, het uitzicht over het plein en de muurschilderingen zijn er nog een aantal unieke dingen te zien in het paleis:

  • De steen van schaamte (foto), dit was een soort stenen kruk waarop mensen met schulden, in het openbaar in hun ondergoed moesten zitten. Drie maal moesten ze plaatsnemen op de steen onder het uiten van de woorden “cedo bonis“, ik geef mijn wereldse goederen op. Vervolgens werden ze buiten de poorten van de stad gezet en verboden om terug te keren. Mocht de schuldenaar toch besluiten om terug te komen dan moest hij dezelfde procedure ondergaan, maar deze keer kreeg hij ook nog drie emmers water over zijn hoofd gegoten.
  • Het paard van Troje (1466), dit is een gigantisch houten paard dat ooit tot de particuliere collectie van de Capodilista familie behoorde en gebruikt was tijdens een carnavalsoptocht. In de buik van het paard zat het voltallige personeel van de familie, dat op het moment suprême naar buiten sprong met traktaties voor het volk.
  • De astronomische rechtspraak: de fresco’s in het gebouw representeren de astrologische tekens. Deze werden gebruikt om recht te spreken, aangezien ieder individu geboren is onder een sterrenbeeld waarbij verschillende kenmerken horen is het ook logisch (althans dat vond men toen) om ieder persoon te beoordelen op zijn aangeboren eigenschappen. De rechtspraak was dus niet gelijk voor iedereen, maar afhankelijk van de geboortedag.
  • Op de benedenverdieping in de overkoepelde gang zitten al 800 jaar marktkraampjes, vroeger zaten hier voornamelijk geldwisselaars, nu vaak delicatessenzaken.

Palazzo Padua

Santa Maria basiliek

De St. Mariakerk is de kathedraal van de stad (en niet de St. Antoniobasiliek zoals velen ten onrechte denken). Het is een kerk uit de 18e eeuw met een bijzondere toevoeging  uit 1996. Het moderne altaar met de vier patroonheiligen van Padova zijn het werk van Giuliano Vagni. De beelden zijn gemaakt Carrara marmer en passen vreemd genoeg goed bij het bijna 300 jaar oude interieur.

De belichting van het kunstwerk en het altaar is rond dezelfde tijd ontworpen en aangelegd door een Nederlander (naam mij onbekend). Volgens een van de priesters leverde het nogal wat klachten op van parochianen die probeerden hun missaal te lezen. De lichten stonden zo afgesteld dat ze optimaal het altaar verlichtten. Dat de gelovigen daardoor in het donker moesten zitten was jammer, maar helaas. De belichting mocht niet aangepast worden van de kunstenaar.

Op Italiaanse wijze werd hier een oplossing voor gevonden. De schoonmaakster zou tijdens haar werk de lampen verzet hebben, met als resultaat meer licht om te lezen en wat minder voor de patroonheiligen.

Padua Santa Maria Basiliek

Prato del Valle

Het Prato del Valle is met 90.000 m² één van de grootste pleinen van Europa, deze is gecreëerd aan het eind van de 18e eeuw. Volgens mijn bron is in Europa alleen het rode plein in Moskou en het St. Pieterplein in Rome groter.

Tegenwoordig wordt het plein door de Padovani gebruikt als het groene hart van de stad.

Hier wordt geslenterd, gerolschaatst en openluchtconcerten gegeven.

Prato del Valle Padova

Botanische tuin

De oudste (1545), aan een universiteit gelieerde, botanische tuin in Europa, die nog steeds op de originele locatie ligt is in Padua.

Het begon allemaal met medicinale planten, opdat de studenten konden leren hoe deze te identificeren en te gebruiken. Deze bestaat nog steeds in zijn originele vorm. Het historische gedeelte van de tuin is in 1997 toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze is fysiek en visueel gescheiden van de nieuwste aanwinst, een ultramodern gebouw dat onlangs is geopend. Tegenwoordig heeft de tuin 3500 (internationale) plantensoorten binnen haar poorten. De tuin speelt een cruciale rol in het conserveren van biodiversiteit met meer dan 2000 verschillen soorten in de zaadbank.

De orto botanico heeft zijn eigen website en app (via Google Play).

De tuinen zijn geopend van 9.00 uur ‘s ochtends tot 17.00 uur ‘s middags. Op de meeste maandagen is het park gesloten, behalve op feestdagen en in april en mei. Een toegangskaartje kost tien euro, gepensioneerden, residenten en kinderen krijgen korting.

Botanische tuin Padova

Café Pedrocchi

Pedrocchi is een begrip in Padova. Het café, genoemd naar de oprichter Francesco Pedrocchi werd in de 18e eeuw geopend in het centrum van de stad. Beroemde gasten zoals de schrijver Lord Byron kwamen hier een kopje koffie drinken. Zijn erfgenaam, Antonio Pedrocchi, liet de onderneming na aan een van zijn werknemers die vervolgens in zijn testament het café aan de stad Padua schonk met als voorwaarde dat toegang vrij is en blijft voor iedereen.

« Faccio obbligo solenne e imperituro al Comune di Padova di conservare in perpetuo, oltre la proprietà, l’uso dello Stabilimento come trovasi attualmente, cercando di promuovere e sviluppare tutti quei miglioramenti che verranno portati dal progresso dei tempi mettendolo al livello di questi e nulla tralasciando onde nel suo genere possa mantenere il primato in Italia »

Uit het testament van Domenico Cappellato Pedrocchi

De koffie is uiteraard (we zijn immers in Italië) lekker, de gebakjes zijn om je vingers bij af te likken.

Het café ligt aan de Via VIII Febbraio, 15.

Café Pedrocchi Padua

Markten

De markten in Padova zijn een klasse op zichzelf.

Dat eten een zeer belangrijk onderdeel van de cultuur is, wordt nergens duidelijker dan hier.  Op elk plein is er wel één: op sommige plekken verkoopt men planten of kleren of andere dingen, maar bij de meest kraampjes bestaan de waren uit voedsel.

De keuze is overweldigend. Tientallen soorten rijst, kaas, ham, fruit, etc.

Padova markten

De maffia

Een bijzondere plek binnen de Italiaanse voedselketen heeft de maffia. De organisatie ‘Libera. Associazioni, nomi e numeri contro le mafie’ bewerkt land dat onteigend is van de boeven door de staat. De grond wordt nu gebruikt om agrarische producten te produceren.

De producten zijn o.a. op de markt verkrijgbaar. Dus mocht je altijd al willen helpen om de misdaad te bestrijden, dan kun je nu je steentje bijdragen door het eten van bijvoorbeeld citroenjam (foto).

Padova markten

Kathedraal Santa Giustina

Op de hoek van het plein Prato del Valle ligt de imposante Santa Giustina basiliek. Hoewel de kerk gigantisch is, wordt deze toch door de meeste toeristen over het hoofd gezien.

De crypte dateert uit het jaar 520 en huist de overblijfselen van St. Justina  (Nederlands). Bovendien ligt hier de evangelist St. Lucas begraven, althans zijn romp. Het hoofd ligt in Praag (lang verhaal). In een van de kapellen ligt Helena Lucretia Cornaro Piscopia begraven. Zij was de eerste vrouw ter wereld (1678) die een universitaire dr. titel in de filosofie behaalde.

Padova is dan ook de humanitaire bakermat, in 1222 werd hier de universiteit gesticht. Galileo Galilei was er hoogleraar tussen 1590 en 1610.

Santa Giustina Padova

Klokkentoren

De klok in het centrum, gebouwd door Jacobo Dondi in 1344, mag en kun je niet missen. Deze werd vernietigd door een brand tijdens de bestorming van Padova door de Milanesen. Het huidige uurwerk is een replica gebouwd in het begin van de 15e eeuw, toch ook een respectabele leeftijd. De klok werkt nog steeds op het bijna 600 jaar oude mechanisme.

Het gebouw staat op de Piazza dei Signori, tussen twee paleizen: de Palazzo dei Camerlenghi en de Palazzo del Capitanio.

Entree is gratis. De kloktoren kan slechts enkele uren per week bezocht worden op woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtenden. De rondleidingen starten om 10:00, 10:30, 11:00 en 11:30 uur. Per groep mogen er maximaal tien personen naar binnen. De entree is aan de achterkant van het gebouw.

Padova klokketoren

Gelato

Tenslotte, eet een ijsje. Want geen bezoek aan Italië is compleet zonder het een verfrissend momentje voor jezelf. Het lekkerste ijs koop je bij Gelateria La Romana op Corso Milano 83.

Tip: kies de chocola…

Bezoek Padova/Padua

Het centrum is grotendeels autovrij, overdag is het zo goed als onmogelijk te parkeren. Het beste is om indien u met de auto komt deze net buiten de muren van de stad te parkeren. Het is niet ver lopen en er zijn verschillende buslijnen en een tram.

De trein is een goed alternatief, vanaf het centraal station is het twintig minuten lopen naar het centrum of tien minuten met de tram.

In het Joodse getto ligt het centraal gelegen Hotel Toscanelli aan Via Arco 2.

Als je tijd over hebt, in de buurt van Padova ligt de beroemde Villa Pisani di Stra en natuurlijk Venetië, vanaf het Centraal Station kun je gemakkelijk met de trein de steden in de buurt bezoeken.

In de omgeving

 

Gracia a Maria Rubini, mia cugina.

¹ Vrijwaringsclausulevoordat ik de hele Italiaanse tak van mijn hele familie over me heen krijg, ik weet dat dit geen complete lijst is. Er is nog meer te zien en te doen, maar daarover een volgende keer meer.

PIN IT

city break Padova Italië
city break Padova Italië
bezienswaardigheden Padova

Meer Italië

Madonna della Corona – tussen hemel en aarde

Madonna della Corona is een zalmkleurige kerk gewijd aan de ‘Madonna van de Kroon’, in het plaatsje Spiazzi di Caprino in Noord-Italië. Het heiligdom ligt op 774 meter boven zeeniveau, met uitzicht op de vallei van de rivier de Adige. De kerk staat op de berg Baldo of beter gezegd hangt tegen een rotswand, tussen hemel en aarde, op steenworp afstand van het Gardameer.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest