Het vreemdelingenlegioen in Malaga

Woest aantrekkelijk: mannen die gehoorzaam in de pas lopen. Zeker als ze ook nog eens jong, gespierd, muzikaal en in het gezelschap van een geit zijn. Ik heb het natuurlijk over de soldaten van ‘La Legión Española’ die bereid zijn hun leven te geven voor God en Vaderland.

Legioen Malaga Semana Santa

Het legioen tijdens de Semana Santa

De soldaten dragen de bijnaam ‘novios de la muerte‘ als een eretitel. Hun verloving met de dood begon in 1920 door middel van een koninklijk besluit van Alfonso XIII, waardoor het legioen officieel opgericht werd. Oorspronkelijk werd dit eliteonderdeel van het leger opgezet naar voorbeeld van het Franse vreemdelingenlegioen waarbij beroepssoldaten van allerlei landen konden toetreden, tegenwoordig is de Spaanse nationaliteit vereist.

Historie van La Legión Española

De katholieke Franco, later regeringsleider en dictator van Spanje, was toen gestationeerd in Noord-Afrika. Hij was vanaf het begin betrokken bij de oprichting van het legioen en later commandant van het legeronderdeel.

Een van de eerste campagnes was het neerslaan van een rebellie in het protectoraat Marokko. Tegenwoordig bestaan de taken van La Legión voornamelijk uit NAVO-vredesmissie en natuurlijk het uitvoeren van een bijna honderd jaar oud ritueel tijdens de Goede Week voor Pasen.

Semana Santa in Malaga

Elk jaar op Jueves Santo (witte donderdag) legt een schip van La Legión Española aan in de haven van Malaga, opdat zingende soldaten onder het toeziend oog van hun bewapende collega’s een beeld van Jezus Christus in ganzenpas door de straten van de stad kunnen marcheren.

Deze traditie stamt uit 1928 nadat de ‘Cristo de la Buena Muerte’ als patroonheilige in dienst kwam van het legioen. Zijn kruisbeeld staat gedurende de rest van het jaar in de kerk Santo Domigo de Guzmán van Malaga.

Aangezien de Spaanse grondwet geen enkele specifieke verwijzing naar het katholieke Opperwezen bevat lijkt het hedendaagse wapengekletter in naam van God niet meer van deze tijd. De begeleidende geit daarentegen is heel modern volgens de laatste legermode gemutst met een hippe legioenenpet.

Saillant detail: dit jaar (2013) is de in Malaga geboren en getogen acteur Antonio Banderas tot erelid gemaakt. Antonio loopt elk jaar mee op palmzondag met de broederschap Lagrimas.

Praktische informatie

De kerk Santo Domigo de Guzmán ligt aan de Calle del Cerrojo 1 in Malaga.

  1. De geit is de mascotte van het legioen.
  2. Novio de la muerte: bruidegom van de dood.
  3. Volgens een studie uit 2013 van het Centro de Investigaciones Sociológica is het grootste deel van de Spaanse bevolking katholiek (73.1%). Een kwart van de bevolking is niet religieus en een kleine minderheid is aanhanger van andere religies.

Meer evenementen

Nisville Jazzfestival Nis, Servië

... Funky music, R&B, Blues, Rock, Reggae en Pop ...   Nisville is de naam van het jaarlijkse jazzfestival dat gehouden wordt in Niš, een stad ter grootte van Eindhoven in het zuiden van Servië. Jazz staat weliswaar op het hoofdmenu maar blues,...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest